Αποστολέας Θέμα: Μακέτα Maerklin 2.50χ1.25 HO και car system  (Αναγνώστηκε 8324 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
Απ: Μακέτα Maerklin 2.50χ1.25 HO και car system
« Απάντηση #25 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 01:15:32 πμ »
Αρκετα καλύτερη απο την προηγούμενη,αλλά που θα βάλεις το car-system (αν το βάλεις)?
Βλέπω οτι έγινε και τρι-πατη.Σε παίρνει για τις κλίσεις?
Θα ήταν πολύ πιο όμορφη αν η θάλασσα εκτεινόταν απο γωνιά σε γωνιά παράλληλα με τις γραμμές και μια λίμνη σε μια πάνω γωνιά τροφοδοτούσε ενα καταράκτη σε μια κάτω γωνιά μέσω ενός ρυακιού/χειμάρου.
Κλειδιά μέσα σε τούνελ να τα  αποφύγεις.

Spoiler (hover to show)

Εχεις δικιο για τη θαλασσα και τον καταρακτη και τα θελω πολυ και τα δυο αλλα αν δε μεγαλωσει το 1.25 να γινει 1.50 δε χωρανε με τιποτα.
Κανω δοκιμες και στην ταβλα αλλα τα ιδια και εκει.. δεν χωραει η θαλασσα τελικα και δε θελω να συμβιβαστω με λιμνη.
Ψαχνω να βρω ενα τροπο να κανω ενα κομματι 120χ2.30 που να βγαινει κατω απο τη μακετα και να ερχεται να κουμπωνει στο ιδιο υψος, κανοντας ετσι το 1.25 2.45, αλλα κολαω στο μηχανισμο.. και μαλλον δεν θα γινει. :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #26 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 09:55:50 πμ »
Κατα την γνωμη μου εχει πολλες κρυμενες γραμμες και λιγοτερες εμφανεις.Θα κινουνται τα τρενα και δεν θα τα βλεπεις.
Ειμαι παθων για αυτο στο λεω

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 06:56:52 μμ »
Εχεις δικιο για τη θαλασσα και τον καταρακτη και τα θελω πολυ και τα δυο αλλα αν δε μεγαλωσει το 1.25 να γινει 1.50 δε χωρανε με τιποτα.
Κανω δοκιμες και στην ταβλα αλλα τα ιδια και εκει.. δεν χωραει η θαλασσα τελικα και δε θελω να συμβιβαστω με λιμνη.
Ψαχνω να βρω ενα τροπο να κανω ενα κομματι 120χ2.30 που να βγαινει κατω απο τη μακετα και να ερχεται να κουμπωνει στο ιδιο υψος, κανοντας ετσι το 1.25 2.45, αλλα κολαω στο μηχανισμο.. και μαλλον δεν θα γινει. :mrgreen:
ΓΙΑΤΙ ?  :o
Αμα έχεις χώρο για 2,45 δεν χρειάζεσαι μηχανισμό. :)
btw.  συρταρωτό ράφι αλά συρτάρια κουζίνας το σκέφτηκες? Ή μεντεσέδες βαρέως τύπου για να διπλώνει :idea: 180 μοίρες πρόσωπο(αρκεί να μην έχει κάτι που πέφτει)αρκεί η αρχική μακέτα να έχει ύψος 120+ ή δύο  :idea:σπαστά κομμάτια 60άρια(ετσι δεν έχεις περιορισμό αρχικού ύψους)  ?
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 22, 2012, 02:15:15 μμ »
ΓΙΑΤΙ ?  :o
Αμα έχεις χώρο για 2,45 δεν χρειάζεσαι μηχανισμό. :)
btw.  συρταρωτό ράφι αλά συρτάρια κουζίνας το σκέφτηκες? Ή μεντεσέδες βαρέως τύπου για να διπλώνει :idea: 180 μοίρες πρόσωπο(αρκεί να μην έχει κάτι που πέφτει)αρκεί η αρχική μακέτα να έχει ύψος 120+ ή δύο  :idea:σπαστά κομμάτια 60άρια(ετσι δεν έχεις περιορισμό αρχικού ύψους)  ?

Βασιλη σκεφτηκα την ιδεα σου και νομιζω οτι θα γινει μεγαλο μπαχαλο με καλωδια κ.λ.π
Το μονο που θα μπορουσε να γινει, τα πλαινα που θα κρεμονται να ειναι μονο θαλασσα η βουνο χωρις τιποτα πανω γιατι σιγουρα θα εχουμε ατυχηματα οταν περναμε απο διπλα :mrgreen:
Παντως η ιδεα δεν αποριπτεται διοτι διπλασιαζει τη μακεττα!!
Αν και δεν εχω περιορισμο στον χωρο αλλα στο χρημα..βλεπεις ειμαι κι εγω θυμα της κρισης,
οποτε μεχρι να βρεθει συνεχιζω τα σχεδια στο pc.
Ο διαθεσιμος χωρος για μακεττα ειναι 11 μετρα μηκος επι 1,50 αλλα κατι τετοιο με προχειρους υπολογισμους θα εφτανε τις 15-20000!!
Ετσι θα βολευτω με το 250χ125 και πολυ ειναι για την τσεπη μου! :lol:

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 22, 2012, 02:17:08 μμ »
Πειτε μια γνωμη καλη η κακη... ::salut::
Οι πρωτες 4 φωτο ειναι ιδιες απλα προσθεσα σπιτια να δω ποσο θα μπουκωσει..

http://www.flickr.com/photos/panosb72/8112206486/lightbox/

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 22, 2012, 08:45:07 μμ »
Νομίζω ότι δε χρειάζεται να βάλεις παντού 2πλες γραμμές. Επίσης από την μέχρι τώρα πολύ μικρή εμπειρία μου νομίζω ότι η κατασκευή θα σε δυσκολέψει ειδικά αν είναι η πρώτη σου μακέτα γιατί πρέπει στην ουσία να φτιάξεις 4 επίπεδα. Αυτή η συνεχής ανηφόρα δε σε βοηθάει να φτιάξεις και το σκηνικό γύρω γύρω.

Αυτό που είδα από εμένα είναι ότι το σχέδιο διαφέρει από την πραγματικότητα, οπότε βάλε τις γραμμές κάτω, στήριξέ τες με ότι έχεις βιβλία κλπ για να δοκιμάσεις τις κλίσεις και αν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα προχώρα. Ούτως ή άλλως στην πορεία θα σου έρχονται συνέχεια ιδέες οπότε απλά χρειάζεται να το πάρεις απόφαση και να ξεκινήσεις. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 22, 2012, 08:55:01 μμ »
Νομίζω ότι δε χρειάζεται να βάλεις παντού 2πλες γραμμές. Επίσης από την μέχρι τώρα πολύ μικρή εμπειρία μου νομίζω ότι η κατασκευή θα σε δυσκολέψει ειδικά αν είναι η πρώτη σου μακέτα γιατί πρέπει στην ουσία να φτιάξεις 4 επίπεδα. Αυτή η συνεχής ανηφόρα δε σε βοηθάει να φτιάξεις και το σκηνικό γύρω γύρω.

Αυτό που είδα από εμένα είναι ότι το σχέδιο διαφέρει από την πραγματικότητα, οπότε βάλε τις γραμμές κάτω, στήριξέ τες με ότι έχεις βιβλία κλπ για να δοκιμάσεις τις κλίσεις και αν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα προχώρα. Ούτως ή άλλως στην πορεία θα σου έρχονται συνέχεια ιδέες οπότε απλά χρειάζεται να το πάρεις απόφαση και να ξεκινήσεις. :wink:

Εχω βαλει τις γραμμες οπως λες πανω στην ταβλα και κανω δοκιμες με βιβλια και οτι αλλο βρω :mrgreen:αλλα δεν εχω αγορασει ολες τις γραμμες ουτε γεφυρες και τουνελ οποτε το σχεδιο βοηθαει πολυ για την ωρα..
Τις διπλες γραμμες τις εχω για να τρεχουν δυο ταυτοχρονα.
Παντως για να πω την αληθεια το σχεδιο απο το wintrack βγαινει ακριβως το ιδιο στο ξυλο ουτε χιλιοστο δεν χανει.
Οι κλησεις σε δυο σημεια ειναι 4% αλλα δεν μου δειχνει να ζωριζεται για την ωρα..

Αποσυνδεδεμένος ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Βολος
  • modelclub.gr
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 23, 2012, 01:27:56 μμ »
Καλημερα. Ειναι πολυ η κλιση 4 % . θα υπαρξει προβλημα με τις μηχανες κ τα λαστιχακια στους τροχους. Ειδικα αν αρχισουν να τραβανε συρμους. η ιδανικη ειναι 2,6 % με 3% το πολυ. κ σε εγχειριδια που ειχα παλια για κατασκευη μακετας το τονιζε αυτο.  Παντως αφου εχεις τοσο χωρο καλο θα ηταν να την εκανες λιγο πιο μεγαλη στο μηκος τουλαχιστον. ενα μετρο επιπλεον ας πουμε. Για το κοστος που λες μπορεις σιγα σιγα να προχωρας αν κ δεν νομιζω να φτασει το κοστος τοσο πολυ. Παντως βαλε κ καμμια γραμμη για αναμονη γιατι θα χεις επεκτατικες βλεψεις. ξεκινησα μια μακετα 2 Χ 1 κ σε λιγο καιρο την επεκτινα στα 2,5 Χ 1 για να χωραει μηχανη κ 4 βαγονια επιβατικα στο σταθμο. δυστηχως δεν την τελειωσα ποτε κ τη διαλυσα γιατι ειχα κανει πολλα κατασκευαστικα λαθη . ( τοτε δεν υπηρχε το modelclub να παιρνω συμβουλες ). κατα τα αλλα keep modelling         

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 29, 2012, 01:57:04 μμ »
Καλημερα! Εκανα καποιες αλλαγες στα σχεδια.
Ακολουθοντας και καποιες συμβουλες σας σκεφτηκα να κανω ενα επιπεδο κατω που να απεχει απο τα επανω 30 ποντους ωστε να φαινεται.
Στη πρωτη φωτο ειναι το πιο χαμηλο επιπεδο που ανεβαινει με ελικα στα υπολοιπα..
Σε ολη τη διαδρομη τρεχουν ταυτοχρονα δυο τρενα αλλα εναλλασονται και απο αλλα για να μην ειναι μονοτονο.. οσο γινεται.
Στο χαμηλοτερο επιπεδο που θα ειναι ουσιαστικα για παιχνιδι μπορει να γινει βιομ/περιοχη η κατι αλλο.
Για την ωρα μαζευω σιγα σιγα γραμμες γιατι οι καιροι ειναι δυσκολοι :lol:
Οποιος δε βαριεται ας πει μια γνωμη. Ευχαριστω ::salut::

http://www.flickr.com/photos/panosb72/8133239653/in/photostream

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #34 στις: Νοεμβρίου 01, 2012, 07:25:25 μμ »
30 ποντοι ειναι μικρη αποσταση. Δεν θα μπορεις να τα παρακολουθεις και θα εχεις προβλημα φωτισμου. Θελει παραπανω υψος για να μπορεσεις να βαλεις και καποιο φωτισμο.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #35 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 09:45:55 πμ »
Καλημέρα φίλε!

Είναι μία μακέτα τριών επιπέδων σωστά?Διότι στο flick r που είδα , έχεις την αλληλουχία του σχεδιασμού και δεν αντελήφθην το πλήρες σχέδιο εξ αρχής.
Ως σχέδιο και χωροταξική τοποθέτηση δεν είναι κακό.
Βλέπω αρκετές εμφανείς παρκίδες και φρονώ ότι το κάνεις για να "αποθηκεύεις" συρμούς.

Εάν στην έφτιαχνα εγώ την μακέτα, θα σε συμβούλευα να ακολουθούσαμε την εξής στρατηγική :

Θα ήταν τριών επιπέδων , αλλά το επίπεδο θα ήταν υπόγειο.Εκεί θα έβαζα 8-10 συρμούς.
Στο εμφανές επίπεδο θα κράταγα  ΕΝΑ επίπεδο γραμμών με μικρά ανυσοϋψή κομμάτια.Όταν πας να "κερδίσεις" δέκα πόντους υψομετρική διαφορά, θέλεις ένα σπιράλ 1 μέτρο στην HO , οριακά...( έχω φτιάξει 7 σπιράλ στην "καρριέρα" μου -τα 4 στο Neustadt- και το ξέρω.Μικρότερο του ενός μέτρου (για διπλή γραμμή πάντα) και ξεχνάς τα μεγάλα επιβατικά και αρκετές μηχανές...

Σπιράλ 1 μέτρο, για να καλυφθεί σε βουνό (με το ωφέλιμο ύψος για τα τούνελς και λογική κλίση) , το' φαγες το 1,25.
ʼρα όσο κι' αν ακούγεται παράταιρο , μία πολυεπίπεδη μακέτα σου αφήνει πολύ μικρότερο χώρο να δείξεις πράγματα.
Για να ξανακατέβει δε ο συρμός στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε χρειάζεσαι και σπιράλ καθόδου , ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οποίου σου "καλύπτει" και το υπόλοιπο 1,25 ,οπότε προσπαθείς να βολέψεις κιτς,σταθμούς , λίμνες γέφυρες στο ενδιάμεσο κομμάτι.

Σ' αυτήν την περίπτωση , ως εναλλακτική θα σου πρότεινα να βάλεις στο βουνό ένα τερματικό σταθμό.Να ξεκινάει δηλαδή από τον κεντρικό σου σταθμό στο επίπεδο βάσεως μία παρακαμπτήρια (μπορεί και HOe  -εάν θέλεις - όπου για την αναστροφή θα χρειαστείς 40-45 εκατοστά ή και λιγότερο εάν στον σταθμό του βουνού φτιάξεις μία μικρή παρακαμπτήριο με μία μικρή περιστροφική , ώστε να γυρίζει τις μηχανές πχ.Πήλιο) (Αυτό θα φτιάξω στο Neustadt στο εγγύτερο μέλλον). Μπορεί επίσης να επιλέξεις να μην κάνει αναστροφή ο συρμός αλλά να "χάνεται" σε ένα τούνελ , και με έναν αυτοματισμό να σταματάει, να αλλάζει πολικότητα και περιμένει με έναν χρονοδιακόπτη και να επιστρέφει (Δες το τραμ στις σκηνές πόλεως (city scenes πάλι στο Neustadt.) Αυτό θα ήταν ιδανικό για railbuses.Με αυτόν τον τρόπο θα χρησιμοποιούσες μόνο το ένα μέρος της μακέτας για βουνό.

Τέλος πάντων, αυτά είναι μερικές ιδέες .Εάν θέλεις να κρατήσεις το σχέδιο του Flick r ,αυτό είναι εφαρμόσιμο (με τα τιμήματά του και τους περιορισμούς του). Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να σου σχεδιάσω κάτι στο wintrack, εξ' ου και οι απαντήσεις μου είναι πέντε ημέρες μετά...

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος Nas

• ΠΡΟΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΣΑΙ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΕΣ
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ασπρα Σπίτια - Βοιωτίας
« Απάντηση #36 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 04:51:22 μμ »
Καλά τα πας φίλε Πάνο.
Μία συμβουλή, αντικατέστησε τις κουρτίνες με περσίδες είναι πιο καλά και δεν λερώνουν τόσο πολύ. Να φανταστείς ότι πάνω στο τραπέζι θα βάλεις γύψο, χρώματα, κόλλες, γρασίδια, σκύρο κλπ κλπ και θα σου αλλάξουν τις κουρτίνες στο πιο μαυριδερό...
Ιδιες διαστάσεις έχω περίπου και εγώ σε τρίγραμμο. Νομίζω ότι κάτι θα βρεις και αν όχι τώρα στην επόμενη μακέτα φίλε μου, για να έχεις να ασχολείσαι και τον χειμώνα.
Καλως όρισες στην παρέα μας
Nas  :wink:

Ευχαριστω για το καλωσορισμα!
Εκανα καποια προσπαθεια με τις φωτο αλλα δεν μπορω να ανεβασω απο το wintrack. Υποθετω οτι καπως πρεπει να τις μετατρεψω αλλα δε θυμαμαι που το διαβασα..
Η διασταση θα ειναι 2.50χ1.25-1.30 το πολυ. Απλα θα χρησιμοποιησω και τον χωρο απο κατω για να εναλλασονται οι συρμοι και δε ξερω τι αλλο θα σκεφτω. Το σεναριο ειναι να τρεχουν 3 τραινα επανω και καποια απο κατω να ανεβαινουν και να αλλαζουν. Παντα τρια ομως επανω γιατι αλλιως θα μπουκωσει.
Δωστε ιδεες SOS!!!
Α και καπου καπως να μπει και το car system.. (Δυο καναπεδες και μια πολυθρονα...) :mrgreen:

http://www.flickr.com/photos/panosb72/sets/72157631556834951/

Αποσυνδεδεμένος Nas

• ΠΡΟΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΣΑΙ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΕΣ
  • Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #37 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 05:14:24 μμ »
Βασίλη
θεωρώ την προσέγγισή σου μακράν την καλύτερη :wink:
Nas

ΥΓ: ʼμα σου κάτσει το LOTTO αγοράζεις σπίτι 500 τ.μ στο Πανόραμα με πισίνα σκεπαστή ,  με μακέττα 30χ30 , με καμμια δεκαριά δίμετρες..................  και Ferrari !!!!!!

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #38 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 01:13:52 πμ »
Καλημέρα φίλε!

Είναι μία μακέτα τριών επιπέδων σωστά?Διότι στο flick r που είδα , έχεις την αλληλουχία του σχεδιασμού και δεν αντελήφθην το πλήρες σχέδιο εξ αρχής.
Ως σχέδιο και χωροταξική τοποθέτηση δεν είναι κακό.
Βλέπω αρκετές εμφανείς παρκίδες και φρονώ ότι το κάνεις για να "αποθηκεύεις" συρμούς.

Εάν στην έφτιαχνα εγώ την μακέτα, θα σε συμβούλευα να ακολουθούσαμε την εξής στρατηγική :

Θα ήταν τριών επιπέδων , αλλά το επίπεδο θα ήταν υπόγειο.Εκεί θα έβαζα 8-10 συρμούς.
Στο εμφανές επίπεδο θα κράταγα  ΕΝΑ επίπεδο γραμμών με μικρά ανυσοϋψή κομμάτια.Όταν πας να "κερδίσεις" δέκα πόντους υψομετρική διαφορά, θέλεις ένα σπιράλ 1 μέτρο στην HO , οριακά...( έχω φτιάξει 7 σπιράλ στην "καρριέρα" μου -τα 4 στο Neustadt- και το ξέρω.Μικρότερο του ενός μέτρου (για διπλή γραμμή πάντα) και ξεχνάς τα μεγάλα επιβατικά και αρκετές μηχανές...

Σπιράλ 1 μέτρο, για να καλυφθεί σε βουνό (με το ωφέλιμο ύψος για τα τούνελς και λογική κλίση) , το' φαγες το 1,25.
ʼρα όσο κι' αν ακούγεται παράταιρο , μία πολυεπίπεδη μακέτα σου αφήνει πολύ μικρότερο χώρο να δείξεις πράγματα.
Για να ξανακατέβει δε ο συρμός στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε χρειάζεσαι και σπιράλ καθόδου , ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οποίου σου "καλύπτει" και το υπόλοιπο 1,25 ,οπότε προσπαθείς να βολέψεις κιτς,σταθμούς , λίμνες γέφυρες στο ενδιάμεσο κομμάτι.

Σ' αυτήν την περίπτωση , ως εναλλακτική θα σου πρότεινα να βάλεις στο βουνό ένα τερματικό σταθμό.Να ξεκινάει δηλαδή από τον κεντρικό σου σταθμό στο επίπεδο βάσεως μία παρακαμπτήρια (μπορεί και HOe  -εάν θέλεις - όπου για την αναστροφή θα χρειαστείς 40-45 εκατοστά ή και λιγότερο εάν στον σταθμό του βουνού φτιάξεις μία μικρή παρακαμπτήριο με μία μικρή περιστροφική , ώστε να γυρίζει τις μηχανές πχ.Πήλιο) (Αυτό θα φτιάξω στο Neustadt στο εγγύτερο μέλλον). Μπορεί επίσης να επιλέξεις να μην κάνει αναστροφή ο συρμός αλλά να "χάνεται" σε ένα τούνελ , και με έναν αυτοματισμό να σταματάει, να αλλάζει πολικότητα και περιμένει με έναν χρονοδιακόπτη και να επιστρέφει (Δες το τραμ στις σκηνές πόλεως (city scenes πάλι στο Neustadt.) Αυτό θα ήταν ιδανικό για railbuses.Με αυτόν τον τρόπο θα χρησιμοποιούσες μόνο το ένα μέρος της μακέτας για βουνό.

Τέλος πάντων, αυτά είναι μερικές ιδέες .Εάν θέλεις να κρατήσεις το σχέδιο του Flick r ,αυτό είναι εφαρμόσιμο (με τα τιμήματά του και τους περιορισμούς του). Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να σου σχεδιάσω κάτι στο wintrack, εξ' ου και οι απαντήσεις μου είναι πέντε ημέρες μετά...

Jimmy.k
[/quote]

Φιλε Δημητρη-δασκαλε με μπερδεψες λιγο η ισως το σχεδιο μου δεν βγαζει ακρη..(?)
Τα τρενα ξεκινουν ειτε απο το κατωτερο επιπεδο ειτε απο το τελευταιο επανω.
Και στα δυο επιπεδα υπαρχει η δυνατοτητα να μπαινουν παραλληλα οι συρμοι και να αλλαζουν κατευθηνση (αναστροφη πορειας) ωστε να συνεχιζουν στο αλλο επιπεδο κ.ο.κ.
Βεβαια το σεναριο ειναι η μια γραμμη να πηγαινει και η αλλη να ερχεται.
Συνεπως  μια ελικα φτανει.
Θεωρητικα παντα [και αν το εχω σχεδιασει σωστα μιας και η εμπειρια μου ειναι εντελως στη θεωρια ακομη] :evil: θα μπορουν να ανεβοκατεβαινουν οι συρμοι συνεχως χωρις να χρειαζεται η δικη μου παρεμβαση(λεμε τωρα..)
Το κατω επιπεδο λεω να μην το κανω κρυφο γιατι πολυ απλα ειναι το μονο στο οποιο μπορεις να "παιζεις".
Ακολουθοντας τη συμβουλη σου πολλαα ποστ πριν ειπα να ελαφρυνω το εμφανες επιπεδο απο γραμμες αν και σηκωνει κι αλλο ξυλωμα νομιζω γιατι παλι πολλες ειναι και να αφησω πιο πολυ χωρο για τα υπολοιπα.
Καπου να εχουμε ομως και λιγες γραμμες για παιχνιδι.
Μη ξεχνας φιλαρακι οτι δεν εχουμε ολοι την δικη σου μακετα-πολιτεια που για να την γυρισει ολοκληρη ενα τρενο εχεις πιει τον καφε σου :mrgreen: :mrgreen:
Το κακο ομως ειναι οτι το συγκεκριμενο σχεδιο θελει 1900+ ευρω για γραμμες (χωρις ηλεκτρικα ψαλιδια κ.τ.λ) και εγω εχω τα 500 σε υλικο αρα θα παρει πολυυυ καιρο ακομα :evil: :evil:
Βλεπω να αρχιζεις και το Neustadt 2 και βλεπουμε!

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #39 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 01:51:52 πμ »
Καλά τα πας φίλε Πάνο.
Μία συμβουλή, αντικατέστησε τις κουρτίνες με περσίδες είναι πιο καλά και δεν λερώνουν τόσο πολύ. Να φανταστείς ότι πάνω στο τραπέζι θα βάλεις γύψο, χρώματα, κόλλες, γρασίδια, σκύρο κλπ κλπ και θα σου αλλάξουν τις κουρτίνες στο πιο μαυριδερό...
Ιδιες διαστάσεις έχω περίπου και εγώ σε τρίγραμμο. Νομίζω ότι κάτι θα βρεις και αν όχι τώρα στην επόμενη μακέτα φίλε μου, για να έχεις να ασχολείσαι και τον χειμώνα.
Καλως όρισες στην παρέα μας
Nas  :wink:

Φιλε Νασο καλως σας βρηκα! Βεβαια αισθανομαι οτι σας ξερω ολους αφου παρακολουθω το φορουμ πολυ καιρο πριν εγγραφω..
Μια και μου δινεται η ευκαιρια να σε συγχαρω για τη μακετα σου και κυριως για το σπιτι σου που εφτιαξες απο το μηδεν! ::salut::
Τωρα οσον αφορα τις κουρτινες εχεις δικιο αλλα η μακετα δε θα μπει σ αυτο το δωματιο.
Αυτο ειναι το πλει ρουμ που λενε :mrgreen: η αλιως το δωματιο (ρημαξε το για να γλιτωσει το υπολοιπο σπιτι).
Ειναι το εργαστηριο οπου ευελπιστω να κανω τις οποιες κατασκευες
και να τις μεταφερω στο σαλονι οπου και θα βρισκεται η μακετα!
Τωρα το αλλο για την δευτερη μακετα ειναι ουτοπια πια για τη καταντια των καιρων που ζουμε,
οποτε ας αξιωθω να φτιαξω την πρωτη... :lol:

Και το τζοκερ να πεσει δε παω εκει πανω.. ειναι ψηλα και εχει και κουνουπια! οσο για τις 2μετρες με 1.75 δε με παιρνει :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #40 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 02:11:58 πμ »
Καλημερα. Ειναι πολυ η κλιση 4 % . θα υπαρξει προβλημα με τις μηχανες κ τα λαστιχακια στους τροχους. Ειδικα αν αρχισουν να τραβανε συρμους. η ιδανικη ειναι 2,6 % με 3% το πολυ. κ σε εγχειριδια που ειχα παλια για κατασκευη μακετας το τονιζε αυτο.  Παντως αφου εχεις τοσο χωρο καλο θα ηταν να την εκανες λιγο πιο μεγαλη στο μηκος τουλαχιστον. ενα μετρο επιπλεον ας πουμε. Για το κοστος που λες μπορεις σιγα σιγα να προχωρας αν κ δεν νομιζω να φτασει το κοστος τοσο πολυ. Παντως βαλε κ καμμια γραμμη για αναμονη γιατι θα χεις επεκτατικες βλεψεις. ξεκινησα μια μακετα 2 Χ 1 κ σε λιγο καιρο την επεκτινα στα 2,5 Χ 1 για να χωραει μηχανη κ 4 βαγονια επιβατικα στο σταθμο. δυστηχως δεν την τελειωσα ποτε κ τη διαλυσα γιατι ειχα κανει πολλα κατασκευαστικα λαθη . ( τοτε δεν υπηρχε το modelclub να παιρνω συμβουλες ). κατα τα αλλα keep modelling       

Αλεξανδρε σε ευχαριστω για τις υποδειξεις!
Εκανα καποιες αλλαγες και κατεβασα την κλιση στο 3-3.2 σε ορισμενα σημεια, αλλα το 2.6 που λες ειναι αδυνατον φιλε.
Τι να κανω το πολυ πολυ να αλλαζω συχνα λαστιχακια :D
Το καλο ειναι οτι λογω μεγεθους θα αρκεστω σε μικρους συρμους(80-100 ποντους το πολυ) οποτε δε θα τραβανε και πολυ ζορι...νομιζω.
Τωρα οσον αφορα τις αναμονες υπαρχουν και στα δυο επιπεδα απλα δεν τις εβαλα στο σχεδιο ακομα!
Οσο για το κοστος ...αστο γιατι το σχεδιο που εχω τωρα ξεπερναει τα 15000 για να τελειωσει με σημερινες τιμες και λιγα λεω..
Που ξερεις μπορει να κατσει και το λοττο και να κανω καμια προεκταση στα γεραματα :lol: :lol:

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #41 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 02:31:19 πμ »
Και επειδη οπως ειναι γνωστο πριν κανεις οτιδηποτε σε μια μακετα πρεπει να εχεις τελειωσει
με το στρωσιμο των γραμμων κ.λ.π για να μην παει χαμενος ο χρονος μεχρι να ολοκληρωθει η αγορα τους
λεω να αρχισω την πρωτη αποπειρα να φτιαξω δεντρα!
Θα δοκιμασω μια τεχνικη που ειδα εδω και μου φανηκε πολυ καλο το αποτελεσμα!

http://www.modelersalliance.com/list-of-the-masters/46-anthony-reeves/81-how-to-build-a-tree

Οποιος φιλος ξερει και θελει να βοηθησει θα το εκτιμισω δεοντως ::salut::
Ξερω οτι τα λεει αναλυτικα αλλα δυστυχως τα αγγλικα μου δεν βοηθανε και πολυ :roll:

Αποσυνδεδεμένος Nas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #42 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 10:15:49 πμ »
Πάνο καλημέρα
Λοιπόν τα πράγματα από δικής μου σκοπιάς:

Στο Διαδίκτυο έχει φιλμάκια you tube που δείχνουν ακριβώς πώς να φτιάξεις ένα δένδρο. Το απόγευμα θα σου στείλω δ/νσεις γιατί τώρα είμαι σε ξένο υπολογιστή.

Η γενική ιδέα είναι αρκετά πιο ελαφριά από την "Χαλυβουργική" :twisted: που προτείνει το site που αναφέρεις, εκτός κι αν θες πράγματι να φτιάξεις μεγάλα δένδρα για να δώσεις ένα τόνο διαφορετικό σε κάποια σημεία του διοράματος (π.χ πλάτανο, άλλο αειθαλές ή φυλοβόλο δένδρο κλπ).

1. Παίρνεις ένα σύρμα και το τσακίζεις στη μέση του μήκους του. Με αυτό το τρόπο έχεις δύο κλάδους του σύρματος. Το διπλωμένο μήκος είναι το ύψος του δένδρου που θέλεις να φτιάξεις.
2. Παίρνεις ένα τρίχινο σπάγγο (σίγουρα θα το βρείς σε μεγάλο καρούλι ή μπομπίνα στην Αθηνάς ή στα κάθετα στενάκια). Κόβεις ένα κομμάτι γύρω στα 15 -20 εκατοστά και το ξεστρίβεις. Θα διαπιστώσεις ότι προκύπτουν πολλές τρίχες σε δέσμη.
3. Δένεις το σύρμα απο την μεριά της τσάκισης σε ένα γάντζο ή βίδα που θα είναι στερεωμένος/η σε σταθερό σημείο.
4. Ανοίγεις - ανασηκώνεις το διπλωμένο σύρμα , ώστε να κρατάς στο χέρι σου μόνο το ένα κλάδο. Αλοίφεις με κρυσταλιζέ ξυλόκολλα το κλάδο του σύρματος (χρησιμοποίησε ένα πινέλο).
5. Κόψε κομμάτια από τις τρίχινες δέσμες που δημιούργησες στο βήμα 2. Τα μήκη τους να είναι όσο τα μήκος των κλαδιών του δένδρου. ΓιΙα κωνοφόρα , χαμηλά στη βάση του δένδρου θα είναι πιο μεγάλα τα κλαδιά και προς τα πάνω θα μικραίνουν σχηματίζοντας το δένδρο "αιχμή δόρατος".
6. Κόλλα τις τρίχινες δέσμες (δεμάτια) πάνω στο σύρμα που έχεις βάλει ξυλόκολλα.
7. Τοποθέτησε τον άλλο κλάδο του σύρματος  (που είχες ανασηκώσει στο βήμα 4) και ακούμπησε το καλά με τον κλάδο με τις τρίχινες δέσμες και την κόλλα.
8.Το άκρο των δύο συρμάτων ,που τώρα είναι ενωμένες (εφαπτόμενες) ,πέρασέ το μέσα σε μια θηλιά ή γάντο που θα προσαρμόσεις σε ένα ηλεκτρικό δραπανοκατσάβιδο (επαναφορτιζόμενο  κατα πρότίμηση για λόγους φορητότητας).
9. Ξεκίνα να γυρίζεις το σύρμα με χαμηλές στροφές χρησιμοποιώντας το δραπανοκατσάβιδο (υπάρχει και ειδική πένσα που κάνει την δουλειά αυτή στα είδη χόμπυ-μοντελισμού)
10. Οι τρίχες θα εκταθούν λόγω φυγόκεντρης δύναμης σχηματίζοντας τα κλαδιά.
11. "Χτενίζεις"  τα κλαδιά - τρίχες με συρματόβουρτσα προς την ίδια κατεύθυνση όλα ώστε να δώσεις μορφή στο δένδρο (όλα προς τα κάτω- προς τη βάση για παράδειγμα)
12. Ψαλιδίζεις τα "κλαδιά" όπως επιθυμείς ώστε να σχηματίσεις το περίγραμμα του δένδρου.
13. Βάφεις με αερογράφο ή σπρέυ ή πινέλο τον κορμό και τα κλαδιά (πρόταση)
14. Ρίχνεις κόλλα σε σπρέυ (βενζινόκολλα ή λάκ) και μετά από πάνω ρίχνεις υλικό για φύλλωμα (αυτό μπορεί να είναι σε νιφάδες, σε αφρώδες υλικό σαν σφουγγάρι  ή ότι άλλο κυκλοφορεί σε εταιρείες noch, faller, busch, woodland scenics κλπ. Επίσης μπορεί να είναι φίλτρο απορροφητήρα "ξεμαλλιασμένο" και βαμένο κατάλληλα ή παρόμοια scotch brite -συμβουλές JimmyK). Πρόσεξε από κάτω από το δένδρο (το έχεις υποτίθεται οριζόντια και το περιστρέφεις καθώς το πασπαλίζεις με φύλλωμα) , καθώς του ρίχνεις το φύλλωμα , να βάλεις μια εφημερίδα ή ένα κουτι για να μαζέψεις το περισσευούμενο υλικό φυλλώματος που δεν κολλάει και πέφτει κάτω. Με αυτό το τρόπο δεν κάνεις το σπίτι χάλια :oops: αλλά και ανακτάς υλικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε άλλο δένδρο.

Δες και στο θέμα του JimmyK " η μακέττα που φτιάχνω" τις τελευταίες φωτογραφίες που δείχνει δένδρα και που λέει αρκετά από αυτά σου λέω .
Καλή συνέχεια.
Νάσος :wink:

Αποσυνδεδεμένος Nas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #43 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 09:48:38 πμ »
Γεια και πάλι

Η δ/νση στο internet όπως υποσχέθηκα με τα φιλμάκια you tube που δείχνουν πώς να κάνεις δένδρα . Δεν χρειάζεται να ξέρεις αγγλικά, στο 1ο  φιλμάκι  μιλάει Σουηδός και πίστεψε με ούτε εγώ ξέρω σουηδικά... :wink:

Νάσος

<iframe width="420" height="315" src="
" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Πάνο καλημέρα
Λοιπόν τα πράγματα από δικής μου σκοπιάς:

Στο Διαδίκτυο έχει φιλμάκια you tube που δείχνουν ακριβώς πώς να φτιάξεις ένα δένδρο. Το απόγευμα θα σου στείλω δ/νσεις γιατί τώρα είμαι σε ξένο υπολογιστή.

Η γενική ιδέα είναι αρκετά πιο ελαφριά από την "Χαλυβουργική" :twisted: που προτείνει το site που αναφέρεις, εκτός κι αν θες πράγματι να φτιάξεις μεγάλα δένδρα για να δώσεις ένα τόνο διαφορετικό σε κάποια σημεία του διοράματος (π.χ πλάτανο, άλλο αειθαλές ή φυλοβόλο δένδρο κλπ).

1. Παίρνεις ένα σύρμα και το τσακίζεις στη μέση του μήκους του. Με αυτό το τρόπο έχεις δύο κλάδους του σύρματος. Το διπλωμένο μήκος είναι το ύψος του δένδρου που θέλεις να φτιάξεις.
2. Παίρνεις ένα τρίχινο σπάγγο (σίγουρα θα το βρείς σε μεγάλο καρούλι ή μπομπίνα στην Αθηνάς ή στα κάθετα στενάκια). Κόβεις ένα κομμάτι γύρω στα 15 -20 εκατοστά και το ξεστρίβεις. Θα διαπιστώσεις ότι προκύπτουν πολλές τρίχες σε δέσμη.
3. Δένεις το σύρμα απο την μεριά της τσάκισης σε ένα γάντζο ή βίδα που θα είναι στερεωμένος/η σε σταθερό σημείο.
4. Ανοίγεις - ανασηκώνεις το διπλωμένο σύρμα , ώστε να κρατάς στο χέρι σου μόνο το ένα κλάδο. Αλοίφεις με κρυσταλιζέ ξυλόκολλα το κλάδο του σύρματος (χρησιμοποίησε ένα πινέλο).
5. Κόψε κομμάτια από τις τρίχινες δέσμες που δημιούργησες στο βήμα 2. Τα μήκη τους να είναι όσο τα μήκος των κλαδιών του δένδρου. ΓιΙα κωνοφόρα , χαμηλά στη βάση του δένδρου θα είναι πιο μεγάλα τα κλαδιά και προς τα πάνω θα μικραίνουν σχηματίζοντας το δένδρο "αιχμή δόρατος".
6. Κόλλα τις τρίχινες δέσμες (δεμάτια) πάνω στο σύρμα που έχεις βάλει ξυλόκολλα.
7. Τοποθέτησε τον άλλο κλάδο του σύρματος  (που είχες ανασηκώσει στο βήμα 4) και ακούμπησε το καλά με τον κλάδο με τις τρίχινες δέσμες και την κόλλα.
8.Το άκρο των δύο συρμάτων ,που τώρα είναι ενωμένες (εφαπτόμενες) ,πέρασέ το μέσα σε μια θηλιά ή γάντο που θα προσαρμόσεις σε ένα ηλεκτρικό δραπανοκατσάβιδο (επαναφορτιζόμενο  κατα πρότίμηση για λόγους φορητότητας).
9. Ξεκίνα να γυρίζεις το σύρμα με χαμηλές στροφές χρησιμοποιώντας το δραπανοκατσάβιδο (υπάρχει και ειδική πένσα που κάνει την δουλειά αυτή στα είδη χόμπυ-μοντελισμού)
10. Οι τρίχες θα εκταθούν λόγω φυγόκεντρης δύναμης σχηματίζοντας τα κλαδιά.
11. "Χτενίζεις"  τα κλαδιά - τρίχες με συρματόβουρτσα προς την ίδια κατεύθυνση όλα ώστε να δώσεις μορφή στο δένδρο (όλα προς τα κάτω- προς τη βάση για παράδειγμα)
12. Ψαλιδίζεις τα "κλαδιά" όπως επιθυμείς ώστε να σχηματίσεις το περίγραμμα του δένδρου.
13. Βάφεις με αερογράφο ή σπρέυ ή πινέλο τον κορμό και τα κλαδιά (πρόταση)
14. Ρίχνεις κόλλα σε σπρέυ (βενζινόκολλα ή λάκ) και μετά από πάνω ρίχνεις υλικό για φύλλωμα (αυτό μπορεί να είναι σε νιφάδες, σε αφρώδες υλικό σαν σφουγγάρι  ή ότι άλλο κυκλοφορεί σε εταιρείες noch, faller, busch, woodland scenics κλπ. Επίσης μπορεί να είναι φίλτρο απορροφητήρα "ξεμαλλιασμένο" και βαμένο κατάλληλα ή παρόμοια scotch brite -συμβουλές JimmyK). Πρόσεξε από κάτω από το δένδρο (το έχεις υποτίθεται οριζόντια και το περιστρέφεις καθώς το πασπαλίζεις με φύλλωμα) , καθώς του ρίχνεις το φύλλωμα , να βάλεις μια εφημερίδα ή ένα κουτι για να μαζέψεις το περισσευούμενο υλικό φυλλώματος που δεν κολλάει και πέφτει κάτω. Με αυτό το τρόπο δεν κάνεις το σπίτι χάλια :oops: αλλά και ανακτάς υλικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε άλλο δένδρο.

Δες και στο θέμα του JimmyK " η μακέττα που φτιάχνω" τις τελευταίες φωτογραφίες που δείχνει δένδρα και που λέει αρκετά από αυτά σου λέω .
Καλή συνέχεια.
Νάσος :wink:

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #44 στις: Μαρτίου 13, 2013, 12:58:39 πμ »
Ειναι τρελοι αυτοι οι ισπανοι :mrgreen: :mrgreen:

http://www.umbert.net/elevacion.htm

http://www.umbert.net/maqueta_marklin.htm