Καλημέρα φίλε!
Είναι μία μακέτα τριών επιπέδων σωστά?Διότι στο flick r που είδα , έχεις την αλληλουχία του σχεδιασμού και δεν αντελήφθην το πλήρες σχέδιο εξ αρχής.
Ως σχέδιο και χωροταξική τοποθέτηση δεν είναι κακό.
Βλέπω αρκετές εμφανείς παρκίδες και φρονώ ότι το κάνεις για να "αποθηκεύεις" συρμούς.
Εάν στην έφτιαχνα εγώ την μακέτα, θα σε συμβούλευα να ακολουθούσαμε την εξής στρατηγική :
Θα ήταν τριών επιπέδων , αλλά το επίπεδο θα ήταν υπόγειο.Εκεί θα έβαζα 8-10 συρμούς.
Στο εμφανές επίπεδο θα κράταγα ΕΝΑ επίπεδο γραμμών με μικρά ανυσοϋψή κομμάτια.Όταν πας να "κερδίσεις" δέκα πόντους υψομετρική διαφορά, θέλεις ένα σπιράλ 1 μέτρο στην HO , οριακά...( έχω φτιάξει 7 σπιράλ στην "καρριέρα" μου -τα 4 στο Neustadt- και το ξέρω.Μικρότερο του ενός μέτρου (για διπλή γραμμή πάντα) και ξεχνάς τα μεγάλα επιβατικά και αρκετές μηχανές...
Σπιράλ 1 μέτρο, για να καλυφθεί σε βουνό (με το ωφέλιμο ύψος για τα τούνελς και λογική κλίση) , το' φαγες το 1,25.
ʼρα όσο κι' αν ακούγεται παράταιρο , μία πολυεπίπεδη μακέτα σου αφήνει πολύ μικρότερο χώρο να δείξεις πράγματα.
Για να ξανακατέβει δε ο συρμός στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε χρειάζεσαι και σπιράλ καθόδου , ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οποίου σου "καλύπτει" και το υπόλοιπο 1,25 ,οπότε προσπαθείς να βολέψεις κιτς,σταθμούς , λίμνες γέφυρες στο ενδιάμεσο κομμάτι.
Σ' αυτήν την περίπτωση , ως εναλλακτική θα σου πρότεινα να βάλεις στο βουνό ένα τερματικό σταθμό.Να ξεκινάει δηλαδή από τον κεντρικό σου σταθμό στο επίπεδο βάσεως μία παρακαμπτήρια (μπορεί και HOe -εάν θέλεις - όπου για την αναστροφή θα χρειαστείς 40-45 εκατοστά ή και λιγότερο εάν στον σταθμό του βουνού φτιάξεις μία μικρή παρακαμπτήριο με μία μικρή περιστροφική , ώστε να γυρίζει τις μηχανές πχ.Πήλιο) (Αυτό θα φτιάξω στο Neustadt στο εγγύτερο μέλλον). Μπορεί επίσης να επιλέξεις να μην κάνει αναστροφή ο συρμός αλλά να "χάνεται" σε ένα τούνελ , και με έναν αυτοματισμό να σταματάει, να αλλάζει πολικότητα και περιμένει με έναν χρονοδιακόπτη και να επιστρέφει (Δες το τραμ στις σκηνές πόλεως (city scenes πάλι στο Neustadt.) Αυτό θα ήταν ιδανικό για railbuses.Με αυτόν τον τρόπο θα χρησιμοποιούσες μόνο το ένα μέρος της μακέτας για βουνό.
Τέλος πάντων, αυτά είναι μερικές ιδέες .Εάν θέλεις να κρατήσεις το σχέδιο του Flick r ,αυτό είναι εφαρμόσιμο (με τα τιμήματά του και τους περιορισμούς του). Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να σου σχεδιάσω κάτι στο wintrack, εξ' ου και οι απαντήσεις μου είναι πέντε ημέρες μετά...
Jimmy.k
[/quote]
Φιλε Δημητρη-δασκαλε με μπερδεψες λιγο η ισως το σχεδιο μου δεν βγαζει ακρη..(?)
Τα τρενα ξεκινουν ειτε απο το κατωτερο επιπεδο ειτε απο το τελευταιο επανω.
Και στα δυο επιπεδα υπαρχει η δυνατοτητα να μπαινουν παραλληλα οι συρμοι και να αλλαζουν κατευθηνση (αναστροφη πορειας) ωστε να συνεχιζουν στο αλλο επιπεδο κ.ο.κ.
Βεβαια το σεναριο ειναι η μια γραμμη να πηγαινει και η αλλη να ερχεται.
Συνεπως μια ελικα φτανει.
Θεωρητικα παντα [και αν το εχω σχεδιασει σωστα μιας και η εμπειρια μου ειναι εντελως στη θεωρια ακομη]

θα μπορουν να ανεβοκατεβαινουν οι συρμοι συνεχως χωρις να χρειαζεται η δικη μου παρεμβαση(λεμε τωρα..)
Το κατω επιπεδο λεω να μην το κανω κρυφο γιατι πολυ απλα ειναι το μονο στο οποιο μπορεις να "παιζεις".
Ακολουθοντας τη συμβουλη σου πολλαα ποστ πριν ειπα να ελαφρυνω το εμφανες επιπεδο απο γραμμες αν και σηκωνει κι αλλο ξυλωμα νομιζω γιατι παλι πολλες ειναι και να αφησω πιο πολυ χωρο για τα υπολοιπα.
Καπου να εχουμε ομως και λιγες γραμμες για παιχνιδι.
Μη ξεχνας φιλαρακι οτι δεν εχουμε ολοι την δικη σου μακετα-πολιτεια που για να την γυρισει ολοκληρη ενα τρενο εχεις πιει τον καφε σου

Το κακο ομως ειναι οτι το συγκεκριμενο σχεδιο θελει 1900+ ευρω για γραμμες (χωρις ηλεκτρικα ψαλιδια κ.τ.λ) και εγω εχω τα 500 σε υλικο αρα θα παρει πολυυυ καιρο ακομα

Βλεπω να αρχιζεις και το Neustadt 2 και βλεπουμε!