Αποστολέας Θέμα: Σχολες βαψιματος...  (Αναγνώστηκε 12762 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Γιάννης
Σχολες βαψιματος...
« στις: Μαΐου 06, 2012, 04:22:02 μμ »
Οτιδηποτε βρισκει κανεις για την ισπανικη σχολη βαψιματος ας το ποσταρει εδω.
Τι ειναι η ισπανικη σχολη βαψιματος???Το πατημα στα λινκ θα σας δωσει μια ιδεα! ::salut::

ενα spitfire IX 1/32
http://www.hyperscale.com/2010/galleries/spitfireixctamiya32mc_1.htm

αρκετα μοντελα αεροσκαφων
http://www.network54.com/Forum/620142/

τεχνικες
http://www.network54.com/Forum/657050/
http://www.clubhyper.com/reference/spanishschoolcockpitssp_1.htm

ενα εντυπωσιακο μοντελο STUKA,δεν ειμαι σιγουρος αν ανηκει στην ισπανικη σχολη η ειναι ρεαλιστικο αλλα εχει ενα φοβερο 3D εφε
http://sztarbala.com/?p=1212

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
Απ: Ισπανική σχολή Βαψίματος
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 06, 2012, 05:12:58 μμ »
Ενδιαφέρον θέμα αλλά θα ήθελα κάποιος να γράψει λίγα λόγια για το τι είναι η ισπανική σχολή επειδή έχω ακούσει για αυτήν αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να καταλάβω μόνο από τις φωτογραφίες.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 06, 2012, 07:10:30 μμ »
Αν καταλαβαίνω η λογική είναι ότι δουλεύεις όπως οι ζωγράφοι; Δηλαδή χρησιμοποιείς τις τονικότητες του χρώματος για να προσθέσεις φως ή σκιά...

Επίσης βλέπω να δουλεύουν πολύ μολύβι στις γραμμώσες και στις πτυχές αντί του παραδοσιακού wash με λάδι & διαλυτικό ή ακρυλικό & σαπούνι & νερό. Μάλιστα στις πτυχές κάνουν ένα κόλπο με μολύβι που μετά τρίβουν με πινέλο...

Πραγματικά απίθανα μοντέλα...

Αποσυνδεδεμένος panos.v

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ν.Ιωνία, Αθήνα
  • IPMS 1281
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 12, 2012, 09:20:38 μμ »
Σίγουρα είναι καταπληκτικές δουλειές.... Αλλά να σας πω την αμαρτία μου, τα μοντέλα τους δεν μου αρέσουν καθόλου! Φαίνονται σαν ψεύτικα παιχνιδάκια... Νομίζω πως δεν προσπαθούν να φτιάξουν μοντέλα που θα μοιάζουν αληθινά, αλλά θέλουν να τα κάνουν "εντυπωσιακά"...

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 12, 2012, 10:05:28 μμ »
Συμφωνώ με τον panos.v.
Πολλά υλικά, πολύ παίδεμα και το τελικό αποτέλεσμα (τουλάχιστον στα αεροπλάνα με τα οποία ασχολούμαι) δεν πείθει ώς προς την αληθοφάνεια.

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 13, 2012, 12:45:40 πμ »
Η ισπανική σχολή έχει πολύ καλά στοιχεία αλλά πιο πολύ με καρτούν μοιάζουν τα μοντέλα.Πάντως αξίζει να την μελετήσει κάποιος αρκεί να μην την ακολουθήσει πιστά  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 13, 2012, 02:03:42 μμ »
Εχοντας δει δουλειές Ισπανών σε ξένα μοντελιστικά περιοδικά θα έλεγα ότι  τα άρματα τους γίνονται ωραία, άλλα υπερβολικά φθοριασμένα και προσωπικά με κάνουν να πιστεύω ότι κάπου χάνουν το μέτρο.

Δεν είναι άσχημο να ενημερώνεται κάποιος για τα δρώμενα στον μοντελισμό και ειδικά στις τεχνικές, αλλά τελικά ο καθένας ακολουθεί αυτό που τον βολεύει καλύτερα.

Ο μοντελισμός δεν είναι καλλιτεχνία (αυτό είναι η ζωγραφική) αλλά η προσπάθεια ανάπαραστασης σε κλίμακα του πραγματικού.

Από το παραπάνω εξαιρούνται οι δουλειές στις φιγούρες. Εκεί πρέπει να είναι κάποιος και καλλιτέχνης!

::salut::
type less model more

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 13, 2012, 02:24:45 μμ »
Η ισπανική σχολή έχει πολύ καλά στοιχεία αλλά πιο πολύ με καρτούν μοιάζουν τα μοντέλα.Πάντως αξίζει να την μελετήσει κάποιος αρκεί να μην την ακολουθήσει πιστά  :wink:
X2
απλά θα συμπληρώσω οτι ο καθένας ψάχνει να βρει πως να αποτυπώσει διαφορετίκα την αληθοφάνεια αναλογως την οπτική του και φυσικά δεν το θεωρώ καθόλου κακο, κάθε αλλο το θεωρώ η προσωπική πινελία του καθενος.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 16, 2012, 02:36:01 πμ »
Ο καθενας επιλεγει πως θελει το μοντελο καθως του αρεσει στο παγκο του.
Η εννοια της αληθοφανειας σε ενα αντικειμενο που το σπας με το ενα σου δαχτυλο, ξερεις οτι μεσα ειναι κουφιο και χωρα απο τη παλαμη σου μεχρι την αγκαλια σου ειναι σχετικη, οπως σχετικο ειναι το κατα ποσο εντυπωσιακο ειναι κατι.
Το βαψιμο για μενα ειναι ολοκληρη τεχνη απλα..γενικα και ειδικα.

Αποσυνδεδεμένος RONACE

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • ΑΜ ΕΠΟΣ ΑΜ ΕΡΓΟΝ
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 29, 2012, 11:43:22 πμ »
Γενικά θα συμφωνήσω με τον Ντάϊβ. Όμως μήπως θα έπρεπε να χωρισουμε το θέμα σε δύο - μπορεί και παραπάνω - κατηγορίες?
Και εξηγούμαι. Μία απόψη είναι - πολύ σωστά - η αληθοφανής αναπαράσταση του εκάστοτε μοντέλου. ʼλλη άποψη είναι η εικαστική/καλλιτεχνική προσέγγιση του θέματος. Όμως ότι και να λέμε - κατά την ταπεινή μου γνώμη - ΟΛΟΙ μας πολλές φορές έχουμε καταφύγει ή βάζουμε σε εφαρμογή οπτικά/εικάστικά τρικ προκειμένου να πετύχουμε το καλό αποτέλεσμα. Είναι άλλωστε υποκειμενικό το θεμα "κρινω". Εγώ ειμαι πίσω από τον πάγκο, εγώ μοντελάρω, εγώ το θέλω έτσι ή αλλίως, εμένα μου αρέσει, εγώ πέρασα καλά. Μετά περιμένω όπως κάθε καλλιτέχνης τις εντυπώσεις του κοινού. Στην τελική βλέπω ένα μοντέλο που είναι όμορφο στο μάτι μου, έχει πολλή δουλειά αλλά εαν το τάδε σπιτ ήταν αληθινό εγώ δεν θα έμπαινα μέσα. Όμως ο ανθρωπάκος που δούλεψε τόσες ώρες για να δείξει αυτό το αποτέλεσμα αξιζει τουΛΑΣΤΙΧΟΝ ένα "μπράβο βρε αδερφέ"._

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 29, 2012, 02:15:17 μμ »
  O μοντελισμός πραγματικών αντικειμένων (πχ οχημάτων, αεροσκαφών, κτηρίων) αποσκοπεί στην οσο το δυνατόν πλησιέστερη αναπαράσταση της πραγματικότητας γι αυτό και λέγεται μοντελισμός.  Δεν διδάσκεται σε καμμία σχολή καλών τεχνών όπως πχ η γλυπτική,  η μικρογλυπτική και η μικροζωγραφική. Δεν ανήκει στις "καλές τέχνες" λοιπόν.
 Γι αυτό το λόγο προσωπικά δεν θεωρώ μοντελισμό τις κατηγορίες fantasy και τις φιγούρες διότι δεν δεσμεύονται απο τη πιστότητα ως προς το πραγματικό, αλλά απο την απόδοση του χαρακτήρα η/και της ιδιότητας της αναπαράστασης. Περνάνε δηλ στην κατηγορία των "καλών τεχνών" οπου η βαρύτατη πολιτιστική/καλλιτεχνική κληρονομιά επιβάλουν πολύ διαφορετικά κριτήρια. 

Η "ισπανική" σχολή χρησιμοποιεί πολύ προχωρημένες τεχνικές προερχόμενες απο τις "καλές τέχνες" , χρήσιμες μεν, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή στο πως τις εκμεταλλεύεται κάποιος στο μοντελισμό. Απο αυτά που έχω δει οι της "ισπανικής σχολής" εφαρμόζουν την τακτική "όποιος έχει πολύ πιπέρι ρίχνει και στα λάχανα" με αποτέλεσμα τα λάχανα να μην τρώγονται εύκολα απο τους κρίνοντες.
 Περι ορέξεως του κατασκευαστή βέβαια καμία αντίρρηση αφου αρέσει στον ίδιο, των υπολοίπων τους περισσεύει, αλλά αυτό φαίνεται όμως στους διαγωνισμούς...

Στον μοντελισμό υπάρχουν σήμερα 3 σχολές:
 H Τσέχικη/Ανατολικοευρωπαϊκή, αυστηρά "μοντελιστική" με πιστή λεπτομερή αναπαράσταση του αντικειμένου χωρίς "φθορές" και καλλιτεχνικά κόλπα
 Η Ισπανική με ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απο την Τσέχικη, τα εξήγησα λεπτομερώς παραπάνω,
 Η Ελληνική με στόχο την αυθεντική ιστορική (και όχι καλλιτεχνική) αναπαράσταση, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση όποιο μέσο προσφέρεται απο τις 2 προηγούμενες.

Μέχρι σήμερα στους διεθνείς διαγωνισμούς οι Ελληνικές συμμετοχές έχουν επικρατήσει και θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους δικούς μας μοντελιστές, όχι μόνο για τα βραβεία που έχουν πάρει αλλά και γιατί έχουν δημιουργήσει "σχολή" που επιβραβεύεται διεθνώς, αλλά...

...Ουδείς Προφήτης στον τόπο του...

Αποσυνδεδεμένος Κ. Καριωτέλλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 29, 2012, 04:18:03 μμ »
κατ αρχην θα διαφωνησω με τον ορισμο  περι ''μοντελισμου''
η αποψη μου ειναι οτι ο μοντελισμος ειναι το ''μεσον'' η πρακτικη δλδ που θα πρεπει να κατεχει καποιος για να δημιουργησει οτιδηποτε. ο μοντελισμος δεν ειναι κατι καινουργιο σαν ορος και φυσικα δεν αφορα σε καμμια περιπτωση μονο ''οχηματα, αεροπλανα και κτηρια''. αν καποιος δεν εχει την ικανοτητα ή την δεξιοτητα εστω, να μοντελαρει δεν υπαρχει περιπτωση να κανει τιποτα.

στις σχολες καλων τεχνων, εκτος απο θεωρια και ιστορια της τεχνης, αυτο που μαθαινει καποιος ειναι τα υλικα και πως δουλευονται, τα ειδη των χρωματων, βασικες τεχνικες κλπ. και τιποτα παραπανω εκτος απο εξασκηση. δεν επιλεγει καποιος να φοιτησει στην τεχνων αν δεν εχει εφεση σε κατι.

το τι μπορει να κανει  καποιος , ειτε προερχεται απο τη τεχνων ειτε οχι, ειτε αυτο ειναι αρμα, αεροπλανο, φιγουρα, μακετα,καραβι, ειτε ειναι κατι πραγματικο ή φανταστικο, μεγαλο ή μικρο, αν δεν μπορει να το μοντελαρει θα μεινει μονο μεσα στο μυαλο του...

τωρα για τις σχολες, κι αυτο ψιλοπαραμυθι ειναι. επιρροες υπαρχουν απο καποιους οι οποιοι κατα καιρους παρουσιαζουν κατι καινουργιο και πραγματικα ωραιο. και καποιοι αλλοι που τους αρεσει και προσπαθουν να το κανουν κι αυτοι επειδη τους αρεσει. απλο ειναι. η ισπανια πχ δεν εχει 5000 μιγκ. εναν εχει.

Αποσυνδεδεμένος RONACE

• Scale 1/144
  • *
  • ΑΜ ΕΠΟΣ ΑΜ ΕΡΓΟΝ
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 29, 2012, 07:43:54 μμ »
ΜΟΔΕΛΟ=ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ (ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ . ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ & ΣΙΑ 1957 εδοση τρίτη) όπου αυτό πιστεύω τα λέει όλα.
Συμφωνώ με τις  θέσεις και των δύο ανήλικων (δεν έχουν ηλικία στο φορουμ άϊ ντι τους τουλαστιχον) φίλων και συμπληρώνω ρωτώντας (και σίγουρα περιμένοντας να στεγνώσει αυτό το ρημάδι το γκλος στα χείλη εκφυγής που μόλις έβαψα):
Εάν ο εκάστοτε μοντελιστάκος μας είναι και καλλιτεχνάκι?? Τότε τι????
Σας φιλώ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 29, 2012, 08:18:00 μμ »
φιλε RONACE, δεν κανουμε μοδελισμο ουτε ειναι υποδειγμα, που δεν καταλαβαινω τι ακριβως  σημαινει. ισως εχει να κανει με τη μοδα.

ο ορος προερχεται απο λατινικογενες moda, που σημαινει σε ελευθερη μεταφραση φτιαχνω, συνθετω, συναρμολογω κλπ. εχει να κανει με ενεργεια και οχι με αποτελεσμα.

για την απορια σου... καλιτεχνακι ειναι.

και ο ντα βιτσι μεγας μοντελιστης ηταν και καλιτεχνης...

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 29, 2012, 09:05:27 μμ »
Ολίγη ιστορία περί "μοντελισμού" και τι σημαίνει "μοντελισμός" ή "modelling" στη σύγχρονη εποχή και πραγματικότητα.

Ο όρος ξεκίνησε και εξελίχθηκε απο την Μ Βρετανία στον μεσοπόλεμο σαν "model engineering" με σκοπό καθαρά εκπαιδευτικό. Το αντικείμενό του ήταν:
 1)η αναπαράσταση μηχανών κάθε είδους υπο κλίμακα ώς εποπτικό και διδακτικό μέσο σε σχολεία και πανεπιστήμια, και
 2)η εξοικείωση με τα σχήματα και την εμφάνιση πολεμικών μηχανών απο το ευρύ κοινό. Ο σκοπός ήταν μέσω του "παιχνιδιού" και της δημιουργικής απασχόλησης απο την παιδική ηλικία εκατομμύρια πολίτες να μπορούν σε καιρό πολέμου να αναγνωρίσουν και να αναφέρουν την ύπαρξη εχθρικών αεροσκαφών (το ραντάρ ήταν επιστημονική φαντασία τότε...) ή οχημάτων σε περίπτωση απόβασης. Η ιδέα δικαιώθηκε στο ΒΠΠ και ειδικά στη Μάχη της Αγγλίας όταν χιλιάδες επίστρατοι χειριστές αντιαεροπορικών, παρατηρητές, κλπ μπορούσαν άμεσα να αναγνωρίσουν, να αναφέρουν και να ανοίξουν πυρ με βεβαιότητα εναντίον εχθρικών αεροσκαφών. Αυτός είναι ο λόγος που "παραδοσιακά" έως και σήμερα το 80% της μοντελιστικής θεματολογίας  αφορά στρατιωτικά θέματα.

Μετά τον ΒΠΠ λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της αναγνώρισης/έγκαιρης προειδοποίησης το "model engineering" περιορίστηκε στον μηχανολογικό-εκπαιδευτικό του ρόλο μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πλαστικά συναρμολογούμενα.
Τότε έγινε το "σχίσμα" και χώρισαν οι δρόμοι, απ΄τη μια το "model engineering" με καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό όπου οι κατασκευές έπρεπε να είναι υπό κλίμακα στη δομή και στις διαστάσεις, απο τα ίδια υλικά με το πραγματικό, και όπου έιναι δυνατό (φυσικής επιτρέποντος) λειτουργικές.
Απ την άλλη  πλευρά δημιουργήθηκε η IPMS συγκεντρώνοντας τους πλαστικομοντελιστές, δίνοντας το βάρος στην ιστορική ακρίβεια, και την αληθοφανή εμφάνιση εκφράζοντας τους χομπίστες -πλέον- της περίπτωσης 2) παραπάνω.
Και στις 2 περιπτώσεις απαραίτητη η άρτια τεχνική και η ακρίβεια απο μέρους του μοντελιστή, ανεξάρτητα απο την κατηγορία στην οποία ανήκει.

Οι άνθρωποι κατασκεύαζαν μικρογραφίες αντικειμένων, αγαλματίδια και εικονίδια ήδη απο την προϊστορική εποχή.
Παρα το ότι η τεχνική ήταν και εδώ απαραίτητη, ο σκοπός και ρόλος δεν ήταν ο ίδιος με το "model engineering". Ηταν θρησκευτικός-λατρευτικός, διακοσμητικός, μνημειακός, ή απλά λειτουργούσε σαν "ενθύμιο". Λογω της μεγάλης σπουδαιότητας αυτών των ρόλων στiς κοινωνίες και της μακραίωνης εξέλιξης, εξελίχθηκαν απο τέχνη-τεχνική σε " καλή τέχνη"  διότι μεταλαμπάδευαν την ανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά και ξέφυγαν εδώ και πολλούς αιώνες απο την πρακτική χρήση και την "ακριβή αναπαράσταση" σε δρόμους πολύ πιο πνευματικούς.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις κοινή συνισταμένη είναι μεν η τεχνική, αλλά μέχρι εκεί. Ο σύγχρονος "μοντελισμός" παίρνει πολλά απο τις τεχνικές των "καλών τεχνών" αλλά δεν είναι τέχνη γιατι ο ρόλος, ο στόχος και η πολιτιστική παράδοση είναι διαφορετικές.

Αποσυνδεδεμένος RONACE

• Scale 1/144
  • *
  • ΑΜ ΕΠΟΣ ΑΜ ΕΡΓΟΝ
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 29, 2012, 10:10:13 μμ »
Αγαπητέ φίλε Κ.Καριωτέλλη
Με φιλοσοφική διάθεση ορμώμενος παρέθεσα την έντυπη πηγή μου για τον ορισμό/ετυμολογία μοντέλο. Εάν αυτό δεν ικανοποιεί τότε ο Χάρπερ ίσως είναι ποιό χρήσμος
 http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=model&searchmode=none
Γιά την μόδα -για την οποία δικαίως "περιεργείς" τα πράγματα ειναι μάλλον  vice-versa.
Βεβαίως Καί εγω κάποιες φορές το παρακάνω "φορτώνοντας" ένα μοδέλο μου, άλλες φορές γιατί παρασέρνομαι και..... - δεν το κρύβω- άλλοτε κάνοντας κάποιο λάθος/τσαπατσουλιά/απροσεξία  που επιμελώς κρύβεται κατ'αυτόν τον τρόπο.
Οι τεχνικές και οι μέθοδοι που μετέρχεται η <<Ισπανική Σχολή>> εικάστικά είναι άρτιες. Δεν είναι όμως μοναδικές στο μοντελισμό.
Σκέψου τούτο: Πόσες φορές δεν έχεις χρησιμοποιήσει και άλλου είδους τεχνικές κάνοντας τον εφαρμοστή, τον μηχανουργό, τον ηλεκτρολόγο, τον καλουπατζή, τον τορναδόρο, δεν γραφω άλλα γιατι ο κατάλογος παραείναι μακρύς, μόνο και μόνο για αναπαραστήσεις το υπό-δειγμά σου όπως το φαντάζεαε και όπως σου αρέσει χρησιμοποιόντας πλήθος ετερόκλητων μεταξύ τους υλικων? Και μάλιστα χωρίς τα κάθε είδους βελτιωτικά.
Τονίζω: Δεν είμαι υπέρμαχος αυτού του είδους της πληθώρας και το βασικότερο της ΕΝΤΑΣΗΣ της χρησιμοποιούμενης λεπτομέρειας.
Αλλά δεν μπορώ όμως να πω ότι και ένα τέλεια κατασκευασμένο ΑΤΟΝΟ μοντέλο με συγκινεί. Σκέψου έτσι, μετά την δεύτερη τριτη φορά που θα φτιάξουμε το ίδιο πράγμα θα το κάνουμε σωστά, μετά θα μπούμε και στην παραγωγή και μετά θα έχουμε ΟΛΟΙ μας το ίδο ΑΚΡΙΒΩΣ μοντέλοοο!!! Δες στην βιτρίνα πασίγνωστου μοντελάδικου ένα καταπληκτικό εφ 102/106?? Σαν να βγήκε ρε παιδί μου από την Κονβερ σήμερα το πρωί, Ειναι πραγματικά ΑΨΟΓΟ, αλλά ξερό.
Θα βγάλω το σκασμό γιατί παραέγινα κουραστικός. Συμφωνώ απόλυτα με το θείο Νώντα - του οποίου την απάντηση μόλις έλαβα και ευχαριστώ - και ΝΑΙ οι Έλληνες μοντελιστές τηρουμένων των αναλογιών είναι οι καλύτεροι
Φιλικά
Χρόνης Ασλάνης
Υ.Γ. Για την απορία μου..... μήπως μαστοράκια??

Αποσυνδεδεμένος RONACE

• Scale 1/144
  • *
  • ΑΜ ΕΠΟΣ ΑΜ ΕΡΓΟΝ
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 29, 2012, 10:27:20 μμ »
Θείε Νώντα
Συμπληρώνω στο 1) Υπο κλίμακα ΦΥΣΙΚΑ. (άντε να πείσεις τα εγγλεζάκια της εποχής εκείνης ότι ένας ατμολέβητας δουλεύει όπως δουλεύει χωρίς να έχεις ΚΑΙ ένα απτό παράδειγμα..)
2) .... παρατηρητές κ.λ.π. Καί με βιβλιογραφία πχ Observer's Book of aircraft
Διορθώνω?? 2η $ Λίγο πρίν το ΒΠΠ η Frog (1936) κατασκεύασε πλαστικά μοντέλα ενώ ακολούθησαν.....
 http://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_model.
Προτείνω όλα τα φιλοσοφικού περιεχομένου - και όχι μονο - παροράματα να τα σταχυολογήσουμε και να τα αναρτήσουμε ή/και εκδόσουμε. Τί λέτε?
Φιλικά ( και ας βρωμάω νίτρο )
Χρόνης Ασλάνης

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 29, 2012, 10:42:58 μμ »

το τι μπορει να κανει  καποιος , ειτε προερχεται απο τη τεχνων ειτε οχι, ειτε αυτο ειναι αρμα, αεροπλανο, φιγουρα, μακετα,καραβι, ειτε ειναι κατι πραγματικο ή φανταστικο, μεγαλο ή μικρο, αν δεν μπορει να το μοντελαρει θα μεινει μονο μεσα στο μυαλο του...

τωρα για τις σχολες, κι αυτο ψιλοπαραμυθι ειναι.
επιρροες υπαρχουν απο καποιους οι οποιοι κατα καιρους παρουσιαζουν κατι καινουργιο και πραγματικα ωραιο. και καποιοι αλλοι που τους αρεσει και προσπαθουν να το κανουν κι αυτοι επειδη τους αρεσει.
απλο ειναι. η ισπανια πχ δεν εχει 5000 μιγκ. εναν εχει.

fucking true

όλα τα άλλα είναι - δουλειά δεν εἰχε ο διάβολος.....................

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 29, 2012, 11:02:07 μμ »
Παράθεση
Λίγο πρίν το ΒΠΠ η Frog (1936) κατασκεύασε πλαστικά μοντέλα ενώ ακολούθησαν
Ναι, σωστά. Ο καυγάς και το σχίσμα έγινε κοντα στο 1960 όταν άρχισε να υπάρχει πλέον πληθώρα πλαστικών συναρμολογούμενων και άρχισαν να τα κατεβάζουν στους διαγωνισμούς του model engineering :)

-Να διευκρινήσω οτι οταν μιλάω για "σχολή" δεν εννοώ συγκεκριμένες τεχνικές αλλά το τελικό αποτέλεσμα-εμφάνιση-παρουσίαση του μοντέλλου.

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 30, 2012, 12:47:08 πμ »
 Καλησπέρα σας φίλοι, ΚΚώστα και λοιποί συμφορουμίτες... ::salut::
Μια παλιά μου έκθεση(και πόστ που δε θυμάμαι που το είχα ανεβάσει),κάνει αναφορά σχετικά και με αυτό που συζητάμε.Κάντε το κόπο....

Περί Τέχνης τυρβάζοντας...Is Modeling Art?
 Πολλά και ενδιαφέροντα όσα διάβασα.
 Θα άρχιζα με τον ορισμό της τέχνης γενικότερα για την ιστορία,μιάς και την είχα δώσει σε μάθημα στο κλάδο10 εφαρμοσμένων τεχνών του παλιού καλού ΕΠΛ.
Ζητώ λοιπόν συγνώμη προκαταβολικά για το μακροσκελές κείμενο που θα ακολουθήσει,αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο.
Ας πάρουμε αρχικά τις Καλές τέχνες:
Αρχιτεκτονική, Γλυπτική,Ζωγραφική,Ποίηση, Μουσική/Χορός, Κινηματογράφος (έβδομη τέχνη),Οπτικοακουστικές Τέχνες.
Επίσης, Θέατρο, Όπερα, Λογοτεχνία, Χαρακτική, Φωτογραφία (όγδοη τέχνη), Κόμικς (λεγόμενη ένατη τέχνη).
Πόσες είναι τελικά;
Πότε καθορίστηκε ο ορισμός των τεχνών;
Και τι εννοούμε με τον όρο αυτό;
Τέχνη, ονομάζεται το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας με βάση την πνευματική κατανόηση, επεξεργασία και ανάπλαση, κοινών εμπειριών της καθημερινής ζωής σε σχέση με το κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και γεωγραφικό  πλαίσιο στο οποίο διέπονται. Aποτελεί μια ευρύτερης ερμηνείας ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας προιόν είναι κάτι το μή φυσικό, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες του δημιουργού.
Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο,δηλ.την ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζεται, χρησιμοποιώντας δεξιότητα, εμπειρία κι αισθητική αντίληψη.
Η τέχνη είναι απόκτημα της ζωής του ανθρώπου μέσα από τις ανάγκες ν' αντιμετωπίσει καταστάσεις, να βοηθήσει στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου.
Κάθε έργο Τέχνης έχει μέσα του και μια ιδέα. Πάντα είναι στενά συνδεμένη με τις ιδέες της εποχής και πάντα προσδιορίζει την ανάπτυξη του πολιτισμού αυτής της εποχής.
Έτσι η Τέχνη, εκτός από την αισθητική της αξία έχει και την αναγνωριστική, σημασία. Η Τέχνη μας φέρνει σ' επαφή με τα βάθη των αιώνων αλλά και με τα βάθη της ψυχής του ανθρώπου. Μας ξεναγεί στα μυστικά της κοινωνίας όπου μέσα από τις σχέσεις προσώπων, τάξεων και χαρακτήρων, μέσα από την πάλη, αποκαλύπτουμε τη ζωή σ' όλες τις διαστάσεις.
Η διαδικασία , η οργάνωση , η έμπνευση με σκοπό την προσπάθεια αποτύπωσης των αισθήσεων αλλά και των συναισθημάτων ,αποτελούν βασικό στοιχείο έκφρασης της Τέχνης
Κατά συνέπεια όροι με κοινή ρίζα όπως τεχνικό, τεχνίτης, καλλιτέχνης  αποδίδονται σε ανθρώπινες δημιουργίες και δραστηριότητες αυθαίρετες με τη ροπή του φυσικού κόσμου. Στο εξωτερικό η τέχνη περιγράφεται ώς art, από το Λατινικό ars που εν μέρει σημαίνει διακανονίζω, διευθετώ.

Αξίζει εδώ να προσέξουμε τα λόγια ενός καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου:

H τέχνη μοιάζει με κοινωνικό φαινόμενο, αλλά στην ουσία είναι ένα σχεδόν φυσικό φαινόμενο, κάτι σαν ηφαιστειακή εκτόνωση. Δεν καταγράφει την ιστορία ούτε κάνει ιστορία, ούτε προηγείται της εποχής της ούτε την ακολουθεί. H τέχνη είναι ο έρωτας, με την πλατύτερη σημασία της λέξης, είναι η έκφραση και το ξεχείλισμα μιας πληρότητας. Δεν υπακούει σε θεωρίες, τις οποίες διαψεύδει μονίμως, έχει δική της λογική και δεν ερμηνεύεται με λόγια. H τέχνη δεν είναι μαχητική ή ήρεμη, αλλά είναι σαν τον άνεμο, που άλλοτε είναι άγριος και δυνατός και άλλοτε γαλήνιος.
H τέχνη δε μορφώνει αλλά κάνει κάτι περισσότερο, σε συνδέει με το μυστήριο της ύπαρξης. Δεν αποδίδει δικαιοσύνη, είναι πέρα απ' αυτή. H τέχνη δεν στρατεύεται αλλά ανήκει στους αθώους, είτε αυτοί βρίσκονται στη φυλακή είτε πρόκειται για τον αυστηρό διευθυντή της απέναντι επιχείρησης.
H τέχνη απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιοι είναι οι ελεύθεροι άνθρωποι. H τέχνη δεν ερμηνεύεται ούτε με πολιτικά ούτε με καλλιτεχνικά μανιφέστα.
Oι σχολές, τα υλικά, οι τεχνοτροπίες, οι κοινωνικές ανακατατάξεις, οι συζητήσεις, οι φιλοσοφίες και τα κείμενα ασχολούνται μόνο με τα ερεθίσματα που δημιουργούν την τέχνη. Tην ίδια όμως τίποτε απολύτως δεν την ερμηνεύει.
H τέχνη δεν έχει σχέση με το μάρκετινγκ, τους πλειστηριασμούς και τιμές - όλα αυτά είναι ξένα σώματα. Tο σπήλαιο του Λασκό δεν ήταν γκαλερί. O καλλιτέχνης συχνά δε γνωρίζει αν αυτό που έκανε, είναι καλό ή κακό. Σπάνια οι πρωτοπόροι πιστεύουν ότι είναι πρωτοπόροι.
Για την πρωτοπορία τους σίγουροι είναι αυτοί που τους ακολουθούν. H τέχνη δεν απομυθοποιείται. «Όταν ξύσεις ένα αληθινό έργο τέχνης θα τρέξει λίγο αίμα», λέει κάποιος.
Πολλά πράγματα μιμούνται την τέχνη και πολλοί μιμούνται τους καλλιτέχνες. Πολλοί καλλιτέχνες απαντούν σε ερωτήσεις που δεν υποψιάζονται. Aπαντούν σε ανθρώπους που δε γνώριζαν την ερώτηση. ʼλλο είναι η μόρφωση και άλλο η καλλιέργεια του πνεύματος. H τέχνη ερμηνεύεται μόνο με τέχνη, όπως ο πιανίστας ερμηνεύει τη μουσική σύνθεση.
H τέχνη δεν προοδεύει ποτέ, μην τη συγχέουμε με την επιστήμη, απλώς αλλάζει πρόσωπα και τρόπους, για να πει κάθε φορά τα ίδια πράγματα.
H τέχνη είναι κάτι πολύ απλό και ο καλλιτέχνης ένας σοφός. Σοφή και η γιαγιά του απέναντι διαμερίσματος, σοφός -καθόλου απίθανο- και ο πρόεδρος της Aκαδημίας.
Δείτε τα πρόσωπα των ανθρώπων καθώς περνούν από τις διαβάσεις των πεζών. Δείτε τους φθαρμένους τοίχους με τις σχισμένες αφίσες και τα πολύχρωμα συνθήματα. Δείτε τα  σύννεφα καθώς δύει ο ήλιος το απόγευμα. Δείτε το απέναντι δέντρο καθώς βγαίνουν οι μικροί βλαστοί περιμένοντας την άνοιξη. Θα έχετε κάνει μια καλή αρχή και υπάρχει ελπίς να αισθανθείτε τα έργα όλων των εποχών.
Tο μήνυμα του έργου τέχνης είναι πάντα ποιητικό, ακόμη κι όταν παριστάνει τις σφαγές της Xίου ή τις αρβύλες του Bαν Γκογκ.
(Αυτό πάει γάντι στη Δρέσδη)

(Kαι δε μπορούσε να είχε καλύτερο επίλογος από αυτόν...)
Δεν είναι υποχρεωτικό να αισθάνεστε και να αγαπάτε την τέχνη. Aπλώς είναι ένα προνόμιο. Aλλά τι προνόμιο!

Δημήτρης Mυταράς
Ζωγράφος

Καταλήγω στο ότι τέχνη είναι όπως την αισθάνεται ο καθένας μας,χωρίς φραγμούς.
Στο θέμα μας τώρα,ο μοντελισμός κατά μία ένοια ενσωματώνει πιστεύω παραπάνω από μία καλές τέχνες.Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική, Χαρακτική, Φωτογραφία, Ποίηση, ακόμη και Μουσική αν τον επενδύσεις με Οπτικοακουστικά μέσα.
Τ είδους μοντελισμός όμως;
Συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια ενός φίλου (Δημήτρη) που παραθέτω παρακάτω:

...δεν μπορω να θεωρησω τεχνη το να αγορασω π.χ μια φιγουρα (ή μοντέλο γενικότερα) και την βαψω αψογα,αυτο ειναι τεχνικη.Ναι μεν τεχνη ειναι η δημιουργια ή η εκφραση που μας συγκινει και μας προκαλει συναισθηματα αλλα κατ'εμε πρεπει να περιεχει το στοιχειο της πρωτοτυπιας και κυριως την συλληψη μιας ιδεας.Ενα μυθιστορημα για παραδειγμα ειναι τεχνη οταν ανοιγει νεους δρομους και λεει κατι που δεν εχει ειπωθει.Απο κει και περα οτι αναπαραγεται δεν ειναι τεχνη αλλα εφαρμογη τεχνικης.
Προσωπική εμπειρία...
Όταν έδινα για καλών τεχνών-δε πέρασα φυσικά:( ,με κέρδισε όμως η μαμά Πατρίδα ,κάναμε μαθήματα με παιδιά που θα έδιναν για αρχιτεκτονική.Ανάμεσα σε αυτούς λοιπόν-κάποιοι γνωστοί μου,έπρεπε να κάνουν γραμμικό,και ελεύθερο μια σύνθεση.
Πιστέψτε με,αυτοί που δεν ήξεραν από που γράφει το μολύβι και πώς κρατάς το κάρβουνο,μετά από 1 χρόνο εξάσκησης,ζωγράφιζαν-το ότι τους έβαζαν και έβλεπαν πάντα- "παπάδες".

Τωρα για τους μοντελιστες που δημιουργουν απο το μηδεν κατι που συγκινει και συναρπαζει μπορω να δεχτω οτι εμπεριεχει ψηγματα τεχνης.Ειδικα οταν η δημιουργια τους συλλαμβανει την ανθρωπινη στιγμη ,σε ενα διοραμα ισως, τοτε εχουμε μια μορφη τεχνης.Η αναπαρασταση ενος αρματος φτιαγμενου απ'το μηδεν δεν μπορει να θεωρηθει τεχνη.Ισως τελικα τεχνη ειναι να πεις η να δειξεις κατι που δεν μπορει να εκφραστει με αλλον τροπο παρα μονο με αυτον που εκφραζεται.Και σ'αυτο το σημειο ο μοντελισμος υστερει.
 Από άλλο ερέθισμα που διάβασα,μπορώ να προσθέσω εύστοχα ίσως,ότι τέχνη είναι ΤΙ ή ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ο καθένας προσωπικά.
 Το παράδειγμα που δόθηκε με τον προϊστορικό άνθρωπο που κάποτε ζωγράφισε στη σπηλιά που ζούσε μια παράσταση κυνηγιού που είδε το πρωί της ίδιας μέρας.
 Όλοι θα συμφωνήσουμε πως εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε η τέχνη.Σωστά;
Ας πούμε ότι εγώ διαφωνώ, και τεκμηριώνω την άποψη μου λέγοντας ότι:
Πιστεύω πως με τις αδρές γραμμές στον τοίχο της σπηλιάς,ο προϊστορικός κυνηγός προσπαθούσε να εξηγήσει/διδάξει στους συντρόφους του ΠΩΣ γίνεται το κυνήγι.(κάτι σαν εγχειρίδιο-manual εποχής ας πούμε .)
Αλλά στην πραγματικότητα γεννήθηκε τέχνη.Και ενώ δεν είχε ομιλία παρά άναρθες κραυγές (υποθέτω),εντούτις με τη ζωγραφική κατάφερε να επικοινωνήσει.
Ποιός μπορεί να πεί ότι η σκέψηαυτή είναι λανθασμένη;
 Και όπως συμβαίνει τα πράγματα να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου ακολουθώντας την πρόοδο της τεχνολογίας...
...από 'κει όμως μέχρι την  Κapella Sistina, πέρασε πολύ ψάξιμο και πολύ προσπάθεια.Για αυτό και κάθε νέος δρόμος στο μοντελισμό, που λέγεται είτε post shading ή hair spay ή modulation, θα έχει σαν αποτέλεσμα την προώθηση της μορφής τέχνης που λέγεται μοντελισμός και στην τελική να περνάμε καλύτερα το χρόνο μας.

Ακόμη:
 ...ο καλλιτεχνης την ωρα που δημιουργει δεν ενδιαφερεται αν κανει τεχνη η οχι.Θελει μονο να εκφρασει  αυτο που τον καιει μεσα του αδιαφοροντας για οτιδηποτε αλλο.Ετσι εμεις ειτε θελουμε να λεμε οτι κανουμε τεχνη ειτε οχι λιγο ενδιαφερον εχει.
 Ας συνεχισουμε να κανουμε αυτο που κανουμε οσο καλυτερα μπορουμε,οχι για τους αλλους, αλλα κυριως για την δικη μας αναγκη να δημιουργησουμε.Και παντα μεσα μας να σκεφτομαστε ποσο τυχεροι ειμαστε που μπλεχτηκαμε στα πλοκαμια αυτου του υπεροχου κοσμου και απεχουμε συνειδητα απο την ρηχοτητα και την ασχημια της καθημερινοτητας.Αυτο πιστευω ειναι το πιο σημαντικο.

Τέλος, ζητώντας συγνώμη αν σας κούρασα, κουράστηκα κι ο ίδιος -κλείνω με την μετάφραση μιάς δήλωσης του banksy:

Αυτό που μισώ περισσότερο στη διαφήμιση (μορφή τέχνης κι αυτή...) είναι ότι προσελκύει όλους τους λαμπρούς δημιουργικούς και φιλόδοξους νέους,εγκαταλείποντας μας,κυρίως με την αργή αυτο-εμμονή μας να γίνουν οι καλλιτέχνες μας.Η σύγχρονη τέχνη είναι ένας καταστροφικός χώρος.
Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσα πολλά,από τόσους πολλούς για να πούν τόσα λίγα.
Banksy.

Φιλικά πάντα,

ΥΓ. Για τους Ισπανόσχολους-Ιταλόσχολους-Φιγουράδες-Αεροπλανάδες-Αρματάδες.

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 30, 2012, 12:59:18 πμ »
Και πέρα από την τέχνη και τους όρους,οι Ισπανοί και οι Ιταλοί έχουν και ένα δεύτερο αβαντάζ/αττού.Κατέχουν την πρωτοτυπία σε αρκετά θέματά τους,που με την άψογη τεχνική,μας δίνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.Με ευχάριστη έκπληξη όμως παρατηρώ πώς κατέχουμε κι εμείς αυτό το άθλημα από δουλειές που βλέπω εδώ μέσα.Αττενίζω λοιπόν το μέλλον με αισιοδοξία,παρά τους "χαλεπούς καιρούς".
Εμ,έτσι είναι...αν από μπιλίτσες στόκου και ίνες κόλλας uhu,καθώς κι από δύο χαρτοπιάτα και μερικά spare box κομμάτια βγάζουν κάποιοι πρωτότυπα καλιτεχνίματα  :wink:...τι να μας κάνουν τα άφτερ,λαδόξυδα και οι σκόνες του καλασνίκωφ  :mrgreen:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 31, 2012, 01:45:43 μμ »
παιδια το πως αντιλαμβανεται και τι θεωρει καποιος τεχνη ειναι εντελως υποκειμενικο.
προφανως υπαρχει και διαφορετικη αντιληψη για την εννοια της λεξης μοντελαρω.
φυσικα ειναι σεβαστες ολες οι αποψεις, αλλα θεωρω οτι ειναι λιγο ακομψο προς το φιλο που ανοιξε το συγκεκριμενο ποστ να ξεφυγουμε απ το θεμα.

για τους ισπανους, για να επαλθω στο θεμα, να προσθεσω οτι αρκετοι απο αυτους εχουν υοθετησει η εχουν προσαρμοσει φιγουραδικες τεχνικες στα μοντελα τους. μιλαω παντα για το βαψιμο. το αποτεσμα ειναι πιο εικοστικο και πολυ πιο ρεαλιστικο, κατα τη γνωμη μου.

τωρα για τους ελληνες μοντελιστες αν ειναι οι καλυτεροι.. δεν θα το αμφησβητησω γιατι δε το ηξερα. χαιρομαι πολυ που το ακουω ομως.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #22 στις: Αυγούστου 31, 2012, 02:58:41 μμ »
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα οι λεγόμενες "Σχολές Βαψίματος", απλά κάποιοι σκέφτηκαν πολύ πιο έξυπνα από εμάς τους υπόλοιπους και βρήκαν τρόπο να κάνουν το χόμπυ τους (μας), επάγγελμα.
Ετσι, αυτά που έκαναν, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν τις τεχνικές που μάθαιναν ή ανακάλυπταν
(κάτι που κάνουμε όλοι μας, εάν ψαχνόμαστε λίγο παραπάνω και δεν αρκούμαστε στα ίδια και στα έτοιμα ... ) - και που είναι στην ουσία εξέλιξη των "πανάρχαιων" τεχνικών του wash/πλυσιματος, του drybrushing/στεγνο πινελο και της ανάμειξης / blending,
 για το βάψιμο των μοντέλων τους,
το "βάφτισαν" με παράξενα ή "πιασάρικα" ονόματα
(πχ. φίλτρα ... όπως το μαγικό φίλτρο του Αστερίξ, pigment αντί για τη λιγότερο "in" Σκόνη Αγιογραφίας που είχαμε πριν,  κωλο(ρ)μοντουλέησιον, τσ(ζ)ήπινγ κλπ.)
και δημιούργησαν τις λεγόμενες σχολές.
Πρωτοείδα μοντέλο του ΜΙΓΚ το 1996, στο Ιταλικό/Ισπανικό Tutto/Todo Modellismo και αφού έπαθα πλάκα, προσπάθησα να κάνω κάτι παρόμοιο. Τότε ήταν απλά ο M.J. μετά ... "άνοιξε" τη σχολή του ....
Προσωπικά, θαυμάζω αυτές όλες τις "σχολές" και τις δουλειές τους και για τα δικά μου μοντέλα "κλέβω" ή "δανείζομαι" ιδέες / τεχνικές / υλικά, για να βελτιώσω (λιγότερο ή περισσότερο) αυτό που κάνω εδώ και 30τόσα χρόνια. Παράλληλα συνεχίζω το δικό μου ψάξιμο και δοκιμές/πειραματισμούς με διάφορα .....
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος RONACE

• Scale 1/144
  • *
  • ΑΜ ΕΠΟΣ ΑΜ ΕΡΓΟΝ
« Απάντηση #23 στις: Αυγούστου 31, 2012, 04:24:42 μμ »
ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΟΛΟΥΣ
Ξεκινώ με μία απορία (πάλι) Τι είναι ΜΙΓΚ. εχω δει να αναφέρεται σε αρκετές αναρτήσεις/αναρτήματα  (προτιμώ το δεύτερο  γιατί τα παλιά καλά μου μπιλστάιν δεν τα αλλάζω) εδώ στο φόρουμ και δεν ξέρω τι μπορεί να είναι?
Συνεχίζω φίλε Σταύρο συμφωνώ μαζί σου στο οτι <<Σχολή Βαψίματος κτλ...>> και επικροτώ το  ότι <<εμείς>> φτίάξαμε τον όρο. Προκειμένου λοιπόν να ενισχύσω την θέση αυτή (αλλά και επειδή μ'αρέσει ερεύνήσα ετυμολογικά το θέμα και βρέθηκα  εκεί:
http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=school&searchmode=none
και μετά ήρθα Ελλαδίτσα στη Γουικιπαίδια.....
Όμως κάτι απίστευτο διάβασα και θα το δείς στην  διεύθυνση
http://el.wiktionary.org/wiki/σχολή
Γράφουν λοιπόν τα παιδιά εκεί <<ο χρόνος της ανάπαυσης που χρησιμοποιείται με τρόπο πνευματικά ωφέλιμο>>????????
Στα καθ' ημάς λοιπόν δεν βρίσκω κάτι μεμπτό στη χρήση της λέξης πίγκμεντ γιατί σαν παλιός τυπογράφος την χρησιμοποιούσα κατά κόρον όπως και την πολύ αστεία <<κοκκομετρία>> του πιγκμέντου (ναι, τότε είχε και γενική πτώση) αλλά και άλλες πολλές. Γιά τα υπόλοιπα ασε τους <<ινα περι άλλων τυρβάζουν>> και ας βαπτίζουν ότι θέλουν όπως θέλουν.  Πολύ συχνά  μοντελάροντας μετέρχομαι πολλές τεχνικές, μεθόδους υλικά και κόλπα που όσον αφορά στην περίπτωση μου κρατάνε την σκούφια τους από τον επαγγελματικό μου χώρο. Όπως πολύ εξυπνα φίλος οδοντίατρος μοντελάρει και εργάζεται με παλιά εργαλεία της δουλειάς του, φίλος φανοποιός έχει δεκάδες αερογράφους (κατασκευάζει/μετατρέπει κιόλας) και εκατοντάδες διαφορετικά χρώματα, διαλύτες στόκους (έχετε δεί στόκο πολυμερικο UV σε μοντέλο? στεγνώνει αμέσως και  δε σπάει με τίποτα) κ.ο.κ.
Για τον φίλο Κ. Καριωτέλλη που φάσκει  και αντιφάσκει  - εάν το κατανοώ σωστά και δεν εννοεί κάτι άλλο - σε καμμία  περίτωση και σε κανένα ηλιακό σύστημα δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Καί εικαστικά ωραίο και ταυτόχρονα αληθοφανές, δεν γίνεται γιατί απλά το εικαστικά όμορφο έχει υπερβολές άρα και ψεύδη ενώ το αληθοφανές είναι αυτό που λέει η λέξη. Να φαίνεται αληθινό.
Εν κατακλείδι ΕΓΩ προσπαθώ να κρατάω τις ισορροπίες όπως ΜΟΥ αρέσουν τόσο σε θέματα αληθοφάνειας - τι πειράζει αν το μάχιμο μου ελληνικό πεζετελ δεν εχει καπνιές στα πολυβόλα ή το γιαπωνέζικο μου Τζιλ είναι σαν να βγήκε από την γραμμή παραγωγής και όχι ξεβαμένο. Η Στράτος μου του Σιρόκο είναι πεντακάθαρη αλλά έχει <<καθισμένη> πίσω δεξιά ανάρτηση και σηκωμένο!! (δεν γίνεται το ξέρω αλλά έτσι ήθελα έτσι το έκανα) εμπρός αριστερό τρόχο.  Στο Μ48 μου όλες οι ακμές χρωματικά φεύγουν σε άλλες διαστάσεις ενω ένα Μολφ <<προσεγμένο>> στέκει εκει μόνο του και σιωπηλο. Όλα μου αρέσουν και με όλα έχω περάσει ΚΑΛΑ.
Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο στόχος

Σας φιλώ όλους
Χρόνης Ασλάνης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #24 στις: Αυγούστου 31, 2012, 06:03:23 μμ »
Σταυρο καλησπερα
δε θα διαφωνησω καθολου με τη τοποθετηση σου, πανω κατω ετσι ειναι τα πραγματα.
η τελευταια σου προταταση με καλυπτει πληρως, να προσθεσω μονο οτι τα υλικα οσο εξωτικα κι αν ειναι, απο μονα τους δε κανουν τιποτα.

Tags: