Λοιπόν!
Για πρώτη προσπάθεια πολύ καλό!
Για γνώση στο μέλλον (και αν έχεις κουράγιο για διόρθωση...)
1. Εξ, όσων γνωρίζω, τα γερμανικά είχαν κάτω από το καμουφλάζ, αστάρι (ένα κοκκινοπό). Είναι λογικό λοιπόν, τα γδαρσίματα να εμφάνιζαν πρώτα το αστάρι και αν ήταν αρκετά βαθιά (κατά την άποψη μου υπερβολικό), τότε να εμφανίζονταν ο χάλυβας. Σε κάποια σημεία έχεις προσπαθήσει να αποδώσεις αυτό, αλλά το έχεις κάνει «ανάποδα»: πρώτα ο χάλυβας (γκρί) και μετά το Αστάρι (κόκκινο). «Εξαίρεση σε αυτό τον «κανόνα», αποτελούν τα ρώσικα, καθώς το 4ΒΟ, ΗΤΑΝ αστάρι (χρησιμοποιούνταν αρχικά στα γεωργικά μηχανήματα - οπότε στα ξεφτίσματα είναι λογικό να φαίνεται ο χάλυβας).
2. Το καλύτερο «3D effect», το πετυχαίνεις αν πρώτα με ψιλό πινελάκι περάσεις τοπικά το χρώμα της παραλλαγής ελαφρώς ξανοιγμένο και μετά περάσεις στο κέντρο των σημείων αυτών το κόκκινο ή γκρί.
3. Να σκέφτεσαι με την εξής λογική: Τι χρησιμοποιείται περισσότερο? Χειρολαβές, ράγες ΑΑ πολυβόλων, θυρίδες, είναι πιο πιθανό να ξεφτίσουν γρηγορότερα. «Κεντρικά» σημεία σε θώρακες, δηλαδή σημεία στη μέση των μεγάλων επιφανειών, είναι πάντα σχετικά σε καλύτερη κατάσταση και σκέψου ότι για να φτάσουν να φθαρούν αυτά, τότε το άρμα θα έπρεπε να είχε καταπονηθεί γενικά...
4. Είναι δεδομένο ότι ο χάλυβας σκουριάζει επιφανειακά, πολύ γρήγορα. Για αυτό, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς και ένα σκούρο καφέ (λαδάκι εγώ προτιμώ), για να αποδώσεις αυτή την επιφανιακή σκουριά του χάλυβα. Τα ξεφτίσματα δεν γίναν όλα την ίδια στιγμή, άρα κάποια θα είναι ήδη πολυκαιρισμένα.
ΓΕΝΙΚΑ: Το θέμα του ξεφτίσματος (chipping) του χρώματος των αρμάτων, και η απόδοσή του, είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Κάποιοι λένε ότι ειδικά στον Β'ΠΠ, τα άρματα δεν «ζούσαν», τόσο πολύ ώστε να προλάβουν να φθαρούν σε τέτοιο σημείο. ʼλλοι ότι τα χρώματα (με εξαίρεση τα ρώσικα), δεν ήταν τόσο λεπτεπίλεπτα ώστε να ξεφτίζουν τόσο πολύ. ʼλλος παράγοντας είναι αυτό που αναφέρθηκε και πιο πάνω περί των προσεγμένων «επώνυμων» αρμάτων.
Προσωπικά το ξέφτισμα μου αρέσει και το κάνω. Κρίνεις βάση φωτογραφιών και προσχωράς!
Καλή συνέχεια...