Αποστολέας Θέμα: Matchbox 1/76 Sherman Firefly  (Αναγνώστηκε 5098 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Matchbox 1/76 Sherman Firefly
« στις: Απριλίου 19, 2012, 12:10:26 πμ »
Με το τέλος της 21/05/1940 στο Arras, μερικά πράγματα ήταν προφανή. Πρώτον τα γερμανικά αντιαρματικά PaK 36/37 των 37mm ήταν πρακτικά άχρηστα απέναντι στα βρετανικά Matilda II. Το ίδιο άχρηστα ήταν και τα πυροβόλα των Panzer II και Panzer III. Δεύτερον τα Matilda II είχαν μεν καλή θωράκιση αλλά όχι τόσο καλή για να αντέξουν πλήγματα από το  88 mm FlaK 18. Τρίτον, και κυριότερο, το πυροβόλο των 2pdr των Matilda ήταν κάτι σαν αστείο. Τέταρτο, και ίσως πιο αστείο, ήταν η προσπάθεια να πετύχουν με συμπαγή αντιαρματικά βλήματα τα γερμανικά αντιαρματικά αφού δεν υπήρχε ένα εκρηκτικό βλήμα για να χρησιμοποιήσουν. Στην παρακάτω φωτογραφία προσέξτε το μέγεθος του βλήματος των 2pdr (σε ένα Valentine). Αυτό και αν είναι αστείο... Φυσικά αν ήσουν μέσα στα Matilda τίποτα δεν ήταν αστείο αλλά καλώς ή κακώς τα συμπεράσματα βγήκαν.

Click to see the original size.

Τέλειωσε λοιπόν η μάχη, βαφτίστηκε η "τρεχάτε ποδαράκια μου" εκκένωση στη Dunkirk περήφανη νίκη, κλείστηκαν οι άγγλοι στο νησί τους και είπαν να φιάξουν ένα άρμα της προκοπής. Ο σχεδιασμός ανατέθηκε στους πλέον άχρηστους, και αυτό δεν ήταν καθόλου αστείο. Στην Β. Αφρική οι άγγλοι αρματιστές συνέχισαν να πεθαίνουν μέσα σε άρματα που εξακολουθούσαν να έχουν εκείνο το ίδιο πυροβόλο των 2pdr και αρκετές φορές δεν είχαν ούτε καν την προστασία του θώρακα των Matilda. Ετσι στις αρχές του 1943 ο Major George Brighty του Royal Tank Regiment σιχάθηκε την όλη κατάσταση και αποφάσισε να βρει μία λύση. Τα ζητούμενα ήταν απλά, το νέο άρμα έπρεπε να είναι μηχανικά αξιόπιστο, να έχει πυροβόλο με σημαντική διατρητική ικανότητα και να μπορεί να βάλει και ικανής ισχύος εκρηκτικά βλήματα. Ο Brighty θα επιλέξει πολύ εύκολα το πυροβόλα, το Ordnance QF 17pdr πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, αλλά στο σασί είχε πρόβλημα και μόνο το αμερικανικό Sherman έδειχνε να είναι ικανό να φέρει επιτυχώς το πυροβόλο. Ετσι ύστερα από αρκετές προσπάθειες και μία σωρεία έξυπνων λύσεων γεννήθηκε το Sherman Firefly που έδωσε στις βρετανικές δυνάμεις τη δυνατότητα να πλήξουν τους αντιπάλους τους από λογικές αποστάσεις μάχης.

Τι χρώμα όμως ήταν τα ρημάδια; Πιο εύκολα θα έβρισκα στοιχεία για το χρώμα των εσωρούχων που φορούσε η Marilyn Monroe στις 19/05/1962 όταν ευχόταν χρόνια πολλά στον κο Πρόεδρο (όχι τον Stavros, άλλον). Τα άρματα ερχόντουσαν στην Αγγλία βαμμένα olive drab. Κατά τη μετατροπή το πήγμα σχεδόν έμενε απείρακτο οπότε μάλλον έμενε olive drab, ο πύργος όμως πάθαινε πολιτισμικό σοκ και πιθανότατα ξαναβαφόταν. Με τι βαφόταν; Από τον Απρίλιο του 1944 που εκδόθηκε η ACI 533 (Army Council Instructions) έθετε ως βασικό χρώμα των οχημάτων του αγγλικού στρατού το SCC 15 (Standard Camouflage Colour ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Colour και όχι η βάρβαρη αμερικανιά Color ::glossa:: ). To SCC 15 ήταν το olive drab και σκοπό είχε να μην ξαναβάφονται τα Lend Lease και αμερικανικά οχήματα τα οποία είχαν κατακλύσει το στρατό της Αυτού Μεγαλειότητος. Από ότι βρήκα με τον καιρό το SCC 15 φθειρόταν προς το πράσινο διαφοροποιώντας εαυτόν από το αμερικανικό olive drab.

Ετσι και εγώ έβαψα το πήγμα με Gunze H52 olive drab και τον πύργο Humbrol 155 που και αυτό είναι olive drab αλλά προς το πρασινότερο. Εκανα και το κολπάκι που έκαναν στην κάνη σε μία (ανώφελη) προσπάθεια να κρύψουν το μήκος της, έκανα και φωτίσματα και νά το! Παρακαλώ βαράτε τώρα που είναι νωρίς και το Fornet εύκολο.

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: Matchbox 1/76 Sherman Firefly
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 19, 2012, 12:18:06 πμ »
γιατί ξεκίνησες μπρε ?
αυριο τετοια ώρα πρέπει ! κλέβεις !!
τέλος πάντων.
επιβεβαινω ότι η Μέριλυν το τραγούδησε σε άλλονε το Χαπι Μπερθντεη.
να πω οτι με αρεσει αυτο που βλέπω θα είναι ψέμα. με ξενιζει τουλάχιστον αλλά δεν ανησυχω ιδιαίτερα διότι η περαιτερω επεξεργασια θα το φτιάξει όπως πρέπει.
εχω δει πολλά μοντελα της Πυγολαμπίδας, αλλά πρώτη φορά με τέτοια προσέγγιση ως προς το χρώμα πήγματος - πύργου.
καλή συνέχεια (κανονική, άνευ γλυψίματος)
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 19, 2012, 12:19:59 πμ »
...όλα αυτά (κολπάκια - φωτίσματα) στην 1/76 ρε θηρίο; Οκ!!! Και πολύ ωραία.
Τώρα βρες ένα τρόπο να απαλύνεις τη διαφορά αποχρώσεων γιατί νομίζω ότι παραείναι...  :roll:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 19, 2012, 12:36:28 πμ »
γιατί ξεκίνησες μπρε ?
αυριο τετοια ώρα πρέπει ! κλέβεις !!
τέλος πάντων.
Μα δεν είναι στο GB! Εχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες και δε μπορούσε να μπει στο GB.

εχω δει πολλά μοντελα της Πυγολαμπίδας, αλλά πρώτη φορά με τέτοια προσέγγιση ως προς το χρώμα πήγματος - πύργου.
Είναι απόρροια λογικού συμπεράσματος από αυτά που διάβασα. Αλλά περίμενε να βγει ο μέγας μαστιγιέρ* επί συμμαχικών θεμάτων, κος Dimitris 72 και θα δούμε.

...όλα αυτά (κολπάκια - φωτίσματα) στην 1/76 ρε θηρίο; Οκ!!! Και πολύ ωραία.
Infinity αγαπητέ

Τώρα βρες ένα τρόπο να απαλύνεις τη διαφορά αποχρώσεων γιατί νομίζω ότι παραείναι...  :roll:
Ναι, κάνει μπαμ γιατί το ένα είναι semigloss και το άλλο καραμάτ. Θα τα περάσω και τα δύο μία παρκετίνη και θα το ξαναδούμε.

* Θηλυκό = μαστιγιέζ.

Αποσυνδεδεμένος sgt-major

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 19, 2012, 12:38:03 πμ »
Καταρχην φιλε μου Γιωργο θα διαφωνισω με το οτι το πηγμα δεν δεχοταν εργασιες.Πρωτα εξαλειφοταν η θεση πολυβολου πηγματος με εκεινη την περιεργη πλακα-ταπα,εργασια στο πισω μερος για τοποθετηση της βασης συγκρατησης του πυροβολου,εσωτερικες εργασιες πηγματος,αλλαγες θεσεων πυρομαχικων.αλλαγη-επεκταση θεσης πυρομαχικων στη θεση πολυβολητη.
Αποψη μου λοιπον οτι το αρμα βαφοταν ολοκληρο,δεν εχω βρει κατι σε διαφορες πηγες για κατι διαφορετικο
Οποτε SCC-15,αυτουσιο απο White ensign ή humbrol 150+159+33 σε αναλογια 5-5-2.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΠΑΤΡΙΣ-ΣΜΥ ΤΑΞΗ89

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 19, 2012, 12:42:47 πμ »
Καταρχην φιλε μου Γιωργο θα διαφωνισω με το οτι το πηγμα δεν δεχοταν εργασιες.Πρωτα εξαλειφοταν η θεση πολυβολου πηγματος με εκεινη την περιεργη πλακα-ταπα,εργασια στο πισω μερος για τοποθετηση της βασης συγκρατησης του πυροβολου,εσωτερικες εργασιες πηγματος,αλλαγες θεσεων πυρομαχικων.αλλαγη-επεκταση θεσης πυρομαχικων στη θεση πολυβολητη.
Αποψη μου λοιπον οτι το αρμα βαφοταν ολοκληρο,δεν εχω βρει κατι σε διαφορες πηγες για κατι διαφορετικο
Οποτε SCC-15,αυτουσιο απο White ensign ή humbrol 150+159+33 σε αναλογια 5-5-2.
Ωχ... Εγώ νόμιζα πως οι περισσότερες αλλαγές ήταν εσωτερικές... Αρα να το ξεπατώσω; Δε με βλέπω να αγοράζω χρώμα, αν περάσω και τον πύργο olive drab στέκει;

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 19, 2012, 12:50:45 πμ »
οπως ειναι ψεκασε ενα αλλο "olive drab" και το διαφορετικο υποστρωμα θα παιξει το ρολο του πολυτονικού pre-shading (δικός μου όρος)
μετα wash, λαδια, ξυδια και θα γινει οπως πρέπει
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 19, 2012, 01:06:37 πμ »
Τζωρτζ

εγώ θάβαφα και το πήγμα όπως και το πύργο, θα του περνούσα δυο wash με raw umber και θα ἠμουν .....άψογος  :mrgreen:

μη ξεχνάς και το scale effect ειδικά στην 1/76

Edit: μη πάει χαμένο και το εκπληκτικό βάψιμο του πύργου
άλλωστε το πήγμα είναι τόσο σκούρο που με γουώς θα γίνει.......

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 19, 2012, 01:53:37 πμ »
Θα συμφωνήσω με το θείο... βάψε και το πήγμα με το ανοικτό και μετά πλάκωσε το όλον στα λαδόξυδα να σκουρήνει :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Pez

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 19, 2012, 02:31:28 πμ »
Με άρεσε η ιστορική αναφορά, με θύμισε την Shermania  :lol: :wink:

Για την ερώτηση δηλώνω παντελώς άσχετος, αλλα σαν άσχετος η διαφορά στα χρώματα μου φαίνεται πολύ μεγάλη για 2 χρώματα που υποτίθεται ξεκινούσαν απο περίπου το ίδιο;

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 19, 2012, 02:32:40 πμ »
Eνστασεις:Το πυροβολο των 2pdr οταν ξεκινησε ο πολεμος,ηταν ισως το καλυτερο αντιαρματικο στο κοσμο.Το βασικο του προβλημα ηταν πως δε μπορουσε να βαλλει εκρηκτικα βληματα για να αντιμετωπισει τις ομοχειριες των θανασιμων και θρυλικων 88αριων!Παντως μεχρι το 1942 οι αντιπαλοι (Γερμανοι) εφεραν πυροβολα των 37mm,βραχυκανα των 50mm και βραχυκανα των 75mm με επιδοσεις παρομοιες ή λιγο ανωτερες του 2pdr οποτε το διαμετρημα του δεν αποτελει αλλοθι για τη...κουλαμαρα των χειριστων του  ::glossa::
Προσωπικα τη θεωρω κορυφαια κατασκευη Firefly και στην ανεβαζω ως χρωματικο οδηγο...

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 19, 2012, 09:33:06 πμ »
 ::mastigoma:: ::mastigoma:: ::mastigoma::
Αν βάλεις λαδάκι στην πλατούλα (τώρα, πριν αρχίσω), μπορεί και να το αντέξεις......

Λοιπόν αρχιζω από το πυροβόλο: ο Ερνέστος τα είπε σχεδόν όλα: Το πρόβλημα του 2pdr, δεν ήταν η διατρητική του ικανότητα (σε σχέση με τους θώρακες της εποχής του), αλλά το γεγονός ότι το εκρηκτικό του βλήμα ήταν τόσο αδύναμο που τα πληρώματα δεν έκαναν τον κάν τον κόπο να κουβαλάνε τέτοια (υποθέτω ότι τα γερμανικά εκρηκτικά έκαναν μπαμ, ενώ αυτά των εγγλέζων, πιφ)
Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι στην προσπάθειά τους να κάνουν το άρμα να ρίχνει εν κινήσει (αναφέρομαι στα cruisers), το πυροβόλο στηριζόταν στον ώμο του πυροβολητή (ο οποίος υποθέτω ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ο Chuck για να το κουμαντάρει). Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την περίπτωση η σκόπευση ήταν επιεικώς στο περίπου.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα κακά αποτελέσματα των αγγλικών αρμάτων στο πρώτο μισό του ΒΠΠ, δεν οφείλονταν στην κουλαμάρα των πληρωμάτων (που πολεμούσαν και πέθαιναν με γεναιότητα ισάξια των αντιπάλων τους), αλλά στην αναξιοπιστία των αρμάτων τους και στο γεγονός ότι το "δόγμα" τους (μεταφορά του ναυτικού πολέμου στην ξηρά), ήταν επιεικώς ηλίθιο. Αλλά για τα δόγματα φταίνε τα "κεφάλια"....
Όσο για το 17pdr, πιθανότατα ήταν το καλύτερο αντιαρματικό που εμφανίστηκε στον ΒΠΠ (μη βαράτε οι 88άρηδες - αναφέρομαι στη σχέση αποτελεσματικότητας, μεγέθους, επίδοσης). Το Firefly όμως, δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια να το φορέσουν σε άρμα (αν και ήταν η πιό επιτυχημένη). Προηγήθηκαν το TOG II (τρελλή αθλιότητα) και το Challenger (που όμως είχε τρελλά μηχανικά προβλήματα)

Το χρώμα: Το άρμα βαφόταν ολόκληρο. Ο Περικλής, είναι απόλυτα σωστός. Συνεπώς το ξαναβάφεις, αφού η τωρινή χρωματική διαφορά είναι μεγάλη και δεν νομίζω ότι με τα ματζούνια μόνο θα εξισορροπηθεί. Για να προλάβω την ερώτηση "και με τι ξαναβάφω", θα πω ότι δεν έχει καμμία σημασία. Ανάλογα με τη χρήση και τον εκάστοτε φωτισμό, το χρώμα διαφέρει. Μπορείς λοιπόν με άνεση να βάψεις είτε το πήγμα στο χρώμα του πύργου, είτε το ανάποδο, και να είσαι μέσα. Προσωπικά, με ψιλοχαλάει η επιμονή στο "σωστό χρώμα", όταν μιλάμε για μοντέλο (κυρίως ΒΠΠ) άρματος. Αν πάντως θέλεις τη γνώμη μου, εγώ θα πήγαινα προς το χρώμα του πήγματος.

Το countershade στο 17 pdr: Περιέργως αυτό το κολπάκι με το άσπρο, υπό καποιες (αρκετές όμως) συνθήκες δούλευε.

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος PanzerAlex

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 19, 2012, 10:13:01 πμ »
Κατ' αρχάς, η ιστορική αναδρομή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική. Η δε φωτογραφία μέσα από το βρεταννικό άρμα τραγική.

Το βάψιμο του πύργου πολύ καλό, για τα χρώματα μην πολυσκάς για τον σωστό τονισμό απλώς κοίτα να ταιριάξεις το πήγμα με τον πύργο.

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει ποιά είναι η λογική του counterhsade στο πυροβόλο?

P.A.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 19, 2012, 10:26:44 πμ »

Eπειδή το 17άρι ήταν φόβητρο ακόμα και για τα γερμανικά θηρία, όσα άρματα το είχαν ήταν στόχος πρώτης προτεραιότητας. Το cοuntershade, ήταν μια προσπάθεια να δημιουργείται μια "οφθαλμαπάτη" σχετικά με το μήκος του πυροβόλου. Δες στην παρακάτω φωτό, πως "κρύβεται" το μήκος της κάννης:

(μοντέλο 1/72 από Sherman Ic Hybrid της πάλαι ποτέ Fine Scale Factory)

Σημειωτέον ότι εκτός από αυτό το... κατσαρό σχήμα, υπήρχαν και άρματα που το πρώτο μισό της κάννης ήταν όλο βαμμένο άσπρο

ΔΚ

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 19, 2012, 10:28:02 πμ »
Τι έκανα ο βλαξ και το προηγούμενο ποστ μου βγήκε έτσι?????? ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος PanzerAlex

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 19, 2012, 10:31:49 πμ »
Ήσουν απόλυτα κατατοπιστικός.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 19, 2012, 10:59:00 πμ »
Τι έκανα ο βλαξ και το προηγούμενο ποστ μου βγήκε έτσι?????? ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow::

έγραψες εντός του "περιθωρίου" της παράθεσης ...
κάνε διόρθωση

ΔΚ

έγραψες εντός του "περιθωρίου" της παράθεσης ...
κάνε διόρθωση
Σ.Σ.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 19, 2012, 11:13:02 πμ »
Μπα, θα το αφήσω έτσι σαν πιστοποιητικό της εξυπνάδας μου και της σχέσης μου με τα μηχανάκια του εξιεξηνταέξι  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ούτως ή άλλως, ο ʼλεξ κατάλαβε το νόημα....
ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 19, 2012, 11:38:50 πμ »

Eπειδή το 17άρι ήταν φόβητρο ακόμα και για τα γερμανικά θηρία, όσα άρματα το είχαν ήταν στόχος πρώτης προτεραιότητας. Το cοuntershade, ήταν μια προσπάθεια να δημιουργείται μια "οφθαλμαπάτη" σχετικά με το μήκος του πυροβόλου. Δες στην παρακάτω φωτό, πως "κρύβεται" το μήκος της κάννης:
(μοντέλο 1/72 από Sherman Ic Hybrid της πάλαι ποτέ Fine Scale Factory)

Σημειωτέον ότι εκτός από αυτό το... κατσαρό σχήμα, υπήρχαν και άρματα που το πρώτο μισό της κάννης ήταν όλο βαμμένο άσπρο

ΔΚ
Στο τέλος της πρώτης γραμμής έφαγες ένα ].

Λοιπόν, 2pdr. Ναι έριχνε εκρηκτικό βλήμα αλλά όπως πολύ σωστά είπε και ο Δημήτρης ήταν κάτι σα βαρελότο. Επίσης σύμφωνα με το Tank killing, Ian Hogg, 1996, Sidgwick & Jackson, ISBN 1-885119-40-2, σελ 138-139, το εκρηκτικό βλήμα ποτέ δε μπήκε σε παραγωγή αν και είχε σχεδιαστεί και περάσει τις σχετικές δοκιμές. Αλλά και να είχαν τέτοια βλήματα, όντως ένα παφ θα έκαναν και τίποτα παραπάνω.

Διατρητική ικανότητα. Στις αρχές του πολέμου ήταν κάπου στα 35mm θώρακα στα 500m. Απόσταση κοντινή αν θέλετε την άποψή μου. Επίσης οι κύριοι αντίπαλοί του, Panzer III Ausf D, E, F και Panzer IV Ausf D είχαν πρόσθιο θώρακα της τάξης των 30mm, άρα κάπου στα 500m το 2pdr άρχιζε να είναι αποτελεσματικό. Οταν όμως ο αντίπαλος είναι σε αυτή την απόσταση μπορεί σχετικά εύκολα να βρει τη θέση του πυροβόλου και με την ικανότητα να ρίχνει εκρηκτικά βλήματα των 75mm το πράγμα γινόταν δυσάρεστο... Πάντως πρέπει να τονισθεί πως τα περισσότερα αντιαρματικά όπλα των αρχών του πολέμου ήταν των ιδίων επιδόσεων, οπότε ναι, το 2pdr σαν αντιαρματικό ήταν αποδεκτό στα μέσα του 1940. Στα τέλη του 1940 ήταν απλά αναποτελεσματικό. Στις αρχές του 1941 ήταν απαράδεκτο να είναι ακόμα σε παραγωγή και να είναι τμήμα νέων σχεδιάσεων. Κατά τη γνώμη μου πάντα.

Το Firefly όμως, δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια να το φορέσουν σε άρμα (αν και ήταν η πιό επιτυχημένη). Προηγήθηκαν το TOG II (τρελλή αθλιότητα) και το Challenger (που όμως είχε τρελλά μηχανικά προβλήματα)
Ω ναι. Με το ΤΟG II να ζυγίζει πάνω από 2 φορές το βάρος του Challenger, οι άγγλοι του έβαλαν τον ίδιο πυργίσκο με το Challenger, πυργίσκο που δεν ήταν και ότι το πιο λειτουργικό και άνετο!!!

Το χρώμα: Το άρμα βαφόταν ολόκληρο. Ο Περικλής, είναι απόλυτα σωστός. Συνεπώς το ξαναβάφεις, αφού η τωρινή χρωματική διαφορά είναι μεγάλη και δεν νομίζω ότι με τα ματζούνια μόνο θα εξισορροπηθεί. Για να προλάβω την ερώτηση "και με τι ξαναβάφω", θα πω ότι δεν έχει καμμία σημασία. Ανάλογα με τη χρήση και τον εκάστοτε φωτισμό, το χρώμα διαφέρει. Μπορείς λοιπόν με άνεση να βάψεις είτε το πήγμα στο χρώμα του πύργου, είτε το ανάποδο, και να είσαι μέσα. Προσωπικά, με ψιλοχαλάει η επιμονή στο "σωστό χρώμα", όταν μιλάμε για μοντέλο (κυρίως ΒΠΠ) άρματος. Αν πάντως θέλεις τη γνώμη μου, εγώ θα πήγαινα προς το χρώμα του πήγματος.
Δεν είναι επιμονή, απλά το έψαξα λίγο και βρήκα οτι βρήκα. Αφού λοιπόν βαφόταν ολόκληρο το άρμα, θα το στρώσω το απόγευμα.

εγώ θάβαφα και το πήγμα όπως και το πύργο, θα του περνούσα δυο wash με raw umber και θα ἠμουν .....άψογος  :mrgreen:
Λοιπόν με βλέπω να ξεκινάω και δεύτερο. ένα στο χρώμα του πήγματος και ένα στο χρώμα του πύργου.

Edit: μη πάει χαμένο και το εκπληκτικό βάψιμο του πύργου
Εκπληκτικό;!!! Ρε παιδιά, είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο και να η συνταγή: Πέρασμα το βασικό (Humbrol 155). Πρόσθεση άσπρου Humbrol 34 (ναι, άσπρου), περίπου τη μισή ποσότητα από το βασικό. Αραίωμα με 5-7 φορές τη συνολική ποσότητα με το διαλυτικό της αρεσκείας σας (εν προκειμένω white spirit από το μπακάλικο της γειτονιάς). Ετσι πάνω στο μοντέλο το χρώμα "χτίζει" τονικότητα πολυ αργά και απαιτεί πολλά περάσματα. Οπότε υπομονή, πολλά περάσματα με χαμηλή πίεση, χρόνος για στέγνωμα και ξανά πάλι μέχρι να έρθει η τονικότητα εκεί που θέλουμε. Ο πύργος ήταν έτοιμος σε 10 περίπου λεπτά. Το ίδιο έγινε και στο κάτω μέρος, απλά με χρώματα Gunze. Και δε χρειάζεταο ο Infinity, λόγω του ότι το χρώμα "χτίζει" πολύ αργά ακό και με τον ταπεινό Graphotec έχω το ίδιο αποτέλεσμα. Να πω πως το κόλπο είναι πιο εύκολο στα ακρυλικά γιατί στεγνώνουν πιο γρήγορα από τα enamel. Δοκιμάστε το. Απλά επειδή στη συνέχεια το σύμνολο θα σκουρήνει, κάντε το τελικό αποτέλεσμα κάπως "κραυγαλέο", θα μετριαστεί στη συνέχεια.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 19, 2012, 11:53:20 πμ »
Γιώργο

για το εκπληκτικό -ξέρω πως γίνεται, αλλά πρώτη φορά το βλέπω στο φόρουμ σε 1/76

για το "σωστό" χρώμα - το χρώμα "χτίζεται" δεν είναι απλά ένα πέρασμα με ένα χρώμα, οπότε ...

στην μικρή κλίμακα ειδικά - το χρώμα θέλει πολύ άνοιγμα, για αυτό και ο πύργος είναι άψογος

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 19, 2012, 12:01:10 μμ »
...για αυτό και ο πύργος είναι άψογος
Ευχαριστώ :oops:

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 19, 2012, 12:58:06 μμ »
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, πραγματικά αναρωτιέμαι πως κατάφεραν και κέρδισαν τον πόλεμο! ::glossa::
Πολύ ωραία κατασκευή μέχρι στιγμής Γιώργο, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες!

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 19, 2012, 06:40:25 μμ »
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, πραγματικά αναρωτιέμαι πως κατάφεραν και κέρδισαν τον πόλεμο! ::glossa::
Πολύ ωραία κατασκευή μέχρι στιγμής Γιώργο, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες!

Το Βασιλικο Ναυτικο,οι Ρωσοι και οι αμερικανικη βιομηχανια κερδισαν το πολεμο  :mrgreen:

Γιωργο ζητω προκαταβολικα συγνωμη που θα συνεχισω το  ::spam_emoticon:: αλλα δε κρατιεμαι  :mrgreen:
Δημητρη Dimitris 72,η γενναιοτητα των βρετανικων πληρωματων δεν αμφισβητηθηκε ουτε καν απο τους Γερμανους.Η αξιοποστια των αρματων τους ομως ειναι αλλο θεμα...Εκτος των προβληματικων κινητηρων και πυροβολων αλλη μια πληγη ηταν οι ερπυστριες που εσπαγαν με το παραμικρο και χρειαζοταν αλλαγη των πιρων η οποια σε συνθηκες μαχης ηταν φυσικα αδυνατη.Υπενθυμιζω πως τα Βρετανικα Τεθωρακισμενα προερχονταν,οπως και σε στρατους αλλων χωρων,απο το ιππικο.Αυτο το γεγονος ναι μεν δημιουργουσε ενα εξοχο "πνευμα μοναδος" με διατηρηση μεσαιωνικων και αλλων παραδοσεων κτλ αλλα στη πραξη αποδειχτηκε τροχοπεδη και επικινδυνο για τους εξης λογους:α)Λογω αισθησης ανωτεροτητος εναντι του Πεζικου,οι Αγγλοι μαυροσκουφηδες υποτιμουσαν τη βοηθεια του και επιχειρουσαν χωρις τη συνοδεια του π.χ. επιχειρηση Battleaxe-Περασμα Χαλφαγια με αποτελεσμα να γινονται ευκολος στοχος για τα 88αρια αφου ουτε εκρηκτικο βλημα (οπως εχουμε πει) διεθεταν αλλα ουτε και τους πεζους για να εξουδετερωσουν τα Flak18-36.β)Προσπαθουσαν να αντιμετωπισουν τα Panzer σε "ιπποτικες" μονομαχιες αρμα εναντιον αρματος κατι που οι Γερμανοι αντιληφθηκαν και εκμεταλευθηκαν βαζοντας συνηθως 3-4 αρματα ως δολωμα κι οταν οι Εγγλεζοι τα κυνηγουσαν για να αναμετρηθουν μαζι τους,επεφταν σε παγιδα 88αριων και pak.γ)αν ηταν τυχεροι και δημιουργουσαν ρηγμα στην εχθρικη παραταξη η ελλειψη συνεννοησης με το πεζικο δεν επετρεπε την εκμεταλλευση του και στη πρωτη αντεπιθεση τα εδαφικα κερδη χανονταν αφου δεν υπηρχε πεζικο για να τα καταλαβει.δ)Το οπλο προσελκυε ολους τους πλουσιους και μορφωμενους νεους "ευγενικης" καταγωγης με αποτελεσμα αφενος τα αλλα οπλα (Πεζικο,Μηχανικο κτλ) να στερουνται μορφωμενων αξιωματικων αλλα και οι οποιες αλλαγες και μεταρυθμισεις στα Τεθωρακισμενα να προσκρουουν στην λανθασμενη νοοτροπια και στις αντιδρασεις των στελεχων του που εχοντας λογω κοινωνικης θεσης τις καταλληλες διασυνδεσεις δεν επετρεπαν καμια αλλαγη και εισαγωγη νεωτερισμων.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 19, 2012, 06:52:20 μμ »
 ::spam_emoticon::

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 19, 2012, 07:01:19 μμ »
Γιωργο ζητω προκαταβολικα συγνωμη που θα συνεχισω το  ::spam_emoticon:: αλλα δε κρατιεμαι  :mrgreen:
Παρακαλώ! Αν αυτό είναι spam τότε εγώ έχω το σώμα ενός θεού! Μην τρελλαθούμε, για αυτό είναι το forum.

Και θα συμφωνήσω μαζύ σου, από τη στιγμή που ο πόλεμος πέρασε στη φάση του πολέμου φθοράς, το λόγο πλέον είχε η βιομηχανική παραγωγή. Αυτό, σε συνδιασμό με τα κάποιες φορές ολέθρια λάθη των γερμανών, έφεραν τη νίκη στην πλευρά των συμμάχων.

ΥΓ
Να γίνει σαφές παρακαλώ πως ΕΧΩ το σώμα ενός θεού. Του Βούδα ::glossa::

Tags: sherman