Αν βάλεις λαδάκι στην πλατούλα (τώρα, πριν αρχίσω), μπορεί και να το αντέξεις......
Λοιπόν αρχιζω από το πυροβόλο: ο Ερνέστος τα είπε σχεδόν όλα: Το πρόβλημα του 2pdr, δεν ήταν η διατρητική του ικανότητα (σε σχέση με τους θώρακες της εποχής του), αλλά το γεγονός ότι το εκρηκτικό του βλήμα ήταν τόσο αδύναμο που τα πληρώματα δεν έκαναν τον κάν τον κόπο να κουβαλάνε τέτοια (υποθέτω ότι τα γερμανικά εκρηκτικά έκαναν μπαμ, ενώ αυτά των εγγλέζων, πιφ)
Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι στην προσπάθειά τους να κάνουν το άρμα να ρίχνει εν κινήσει (αναφέρομαι στα cruisers), το πυροβόλο στηριζόταν στον ώμο του πυροβολητή (ο οποίος υποθέτω ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ο Chuck για να το κουμαντάρει). Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την περίπτωση η σκόπευση ήταν επιεικώς στο περίπου.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα κακά αποτελέσματα των αγγλικών αρμάτων στο πρώτο μισό του ΒΠΠ, δεν οφείλονταν στην κουλαμάρα των πληρωμάτων (που πολεμούσαν και πέθαιναν με γεναιότητα ισάξια των αντιπάλων τους), αλλά στην αναξιοπιστία των αρμάτων τους και στο γεγονός ότι το "δόγμα" τους (μεταφορά του ναυτικού πολέμου στην ξηρά), ήταν επιεικώς ηλίθιο. Αλλά για τα δόγματα φταίνε τα "κεφάλια"....
Όσο για το 17pdr, πιθανότατα ήταν το καλύτερο αντιαρματικό που εμφανίστηκε στον ΒΠΠ (μη βαράτε οι 88άρηδες - αναφέρομαι στη σχέση αποτελεσματικότητας, μεγέθους, επίδοσης). Το Firefly όμως, δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια να το φορέσουν σε άρμα (αν και ήταν η πιό επιτυχημένη). Προηγήθηκαν το TOG II (τρελλή αθλιότητα) και το Challenger (που όμως είχε τρελλά μηχανικά προβλήματα)
Το χρώμα: Το άρμα βαφόταν ολόκληρο. Ο Περικλής, είναι απόλυτα σωστός. Συνεπώς το ξαναβάφεις, αφού η τωρινή χρωματική διαφορά είναι μεγάλη και δεν νομίζω ότι με τα ματζούνια μόνο θα εξισορροπηθεί. Για να προλάβω την ερώτηση "και με τι ξαναβάφω", θα πω ότι δεν έχει καμμία σημασία. Ανάλογα με τη χρήση και τον εκάστοτε φωτισμό, το χρώμα διαφέρει. Μπορείς λοιπόν με άνεση να βάψεις είτε το πήγμα στο χρώμα του πύργου, είτε το ανάποδο, και να είσαι μέσα. Προσωπικά, με ψιλοχαλάει η επιμονή στο "σωστό χρώμα", όταν μιλάμε για μοντέλο (κυρίως ΒΠΠ) άρματος. Αν πάντως θέλεις τη γνώμη μου, εγώ θα πήγαινα προς το χρώμα του πήγματος.
Το countershade στο 17 pdr: Περιέργως αυτό το κολπάκι με το άσπρο, υπό καποιες (αρκετές όμως) συνθήκες δούλευε.
ΔΚ