Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά για την αυριανή ημέρα.
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω την καινούργια μου προσπάθεια. Αφορά μία τομή του HMS Victory στο σημείο που βρίσκεται το μεσαίο κατάρτι. Αρχικά σαν σημείο αναφοράς , χρησιμοποιήθηκαν σχέδια της corell από το μοντέλο στην 1/98 , αλλά στην συνέχεια και επειδή το πράγμα αγρίεψε χρησιμοποίησα τα σχέδια από το ομολογουμένως εξαιρετικό βιβλίο του John mcKay από τη σειρά Anatomy of the ship.

Το μεγάλο μέγεθος του μοντέλου(50cmΧ50cmΧ21Οcm), με ανάγκασε από το αρχικό στάδιο να χρησιμοποιήσω ξυλεία koplam, ajuz και δρυός. Η προσπάθεια έγκειται στο να αποδώσω στο καλύτερο δυνατό σημείο την υφή της ξύλινης επιφάνειας. Επιπλέον τα χρώματα που αποφάσισα να χρησιμοποιήσω, είναι λάδια ζωγραφικής για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Για να μην έχω φθορές καθώς θα προχωράει η κατασκευή , σκέφτηκα να ξεκινήσω κατασκευάζοντας τα επιμέρους τμήματα και στην συνέχεια να τα "ενώσω" σε ένα σύνολο.
Έτσι η κατασκευή ξεκίνησε από την κόφα και τα crosstreess του καταρτιού.Χρησιμοποιήθηκε καπλαμάς δρυός για το πάτωμα και ajuz για τα crosstreess.

Στην συνέχεια κατασκευάστηκε το κάτω μέρος του καταρτιού, από ένα παλιό κουρτινόξυλο που "υπήρχε" στο "spareroom". Πάνω σε αυτό κολλήθηκαν τα επιμέρους τμήματα του και με φύλλα χαλκού έγιναν τα μεταλλικά κολάρα του πραγματικού.Εδώ έφτασε και η πρώτη κρίσιμη στιγμή κατά την γνώμη μου. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για να βρω την απόχρωση της ώχρας που ήταν βαμμένο το πλοίο, βρήκα ότι δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο. Έτσι έφτιαξα ένα χρώμα με οδηγό τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες που είχα διαθέσιμες. Ελπίζω να είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά. Η ώχρα , όπως και το μαύρο ψεκάστηκαν με τον αερογράφο και αφέθηκαν να στεγνώσουν (εδώ θέλει πολλή μεγάλη υπομονή).

Περιμένοντας να στεγνώσουν τα λάδια και επειδή έτσι και αλλιώς δεν είχα τι άλλο να κάνω με το κατάρτι, ασχολήθηκα με τις πλάκες χαλκού που είναι επενδεδυμένο στα ύφαλα του ,το πλοίο. Κατόπιν έρευνας βρήκα τις διαστάσεις τους και τις μετέφερα στην 1/32: μήκος 38,1χλστ και πλάτος 14,29χλστ. Αρχικά έκοψα 600 τεμάχια γιατί σκοπεύω να καλύψω μόνο το μισό μέρος. Αν τα καταφέρω, θέλω στο άλλο μισό να δείξω τους νομείς του πλοίου, πριν το πέτσωμα.Θα δείξει...
Πριν ξεκινήσω όλη τη διαδικασία , είχα αφήσει επί δύο μήνες περίπου το φύλλο χαλκού , εκτεθειμένο στον καιρό (καρφωμένο σε στέγαστρο της ταράτσας). Έτσι λοιπόν αυτό είχε οξειδωθεί. Χρησιμοποιώντας το εργαλειάκι της trumpeteer για τα πριτσίνια και αφού προηγουμένως του άλλαξα το πλαστικό αξονάκι του με αλουμινίου, άρχισα να πριτσινώνω τις πλάκες του χαλκού (ακόμα πονάνε τα χέρια μου).Στη συνέχεια πέρασα όλες τις πλάκες με θαλασσινό νερό, χρησιμοποιώντας μπατονέτες για τα αυτιά. Το θαλασσινό νερό άρχισε να ασπρίζει και στην συνέχεια να οξειδώνει το χαλκό δίνοντας του πρασινωπή απόχρωση.

Σειρά είχαν τα κανόνια. Για το συγκεκριμένο τμήμα του πλοίου θα χρειαζόμουν οκτώ κανόνια για κάθε κατάστρωμα , εκτός από το επάνω που θα έχει έξι. Συνολικά τριάντα κανόνια , διαφορετικού διαμετρήματος. Στο σημείο αυτό τα σχέδια του Anatomy of the ship,
με βοήθησαν αφάνταστα. Για τους κιλλίβαντες χρησιμοποίησα koplam. Ξύλο σκληρό όσο έπρεπε και χωρίς νερά. Σε φωτογραφίες ενός Ιάπωνα "μάγου'' , που είχα στο αρχείο μου τυπωμένες (από εποχές όπου δεν υπήρχαν memory sticks), είδα ότι ο άνθρωπος για κάθε
κιλλίβαντα χρησιμοποιούσε 11 ξύλινα και 16 μεταλλικά στοιχεία. Ζηλεύοντας και γεμάτος αυθάδεια , εγώ χρησιμοποίησα στον σχεδιασμό μου , 8 ξύλινα και 21 μεταλλικά στοιχεία. Κόλλησα τα ξύλινα μέρη και τοποθέτησα ορισμένα μεταλλικά. τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούν εφόσον κατασκευαστούν όλα τα κανόνια. Προς το παρόν , ένας καλός φίλος , ο Σπύρος , μου έφτιαξε ένα κανόνι σαν δείγμα στον τόρνο του , από αλουμίνιο. Τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσω να φτιάξω κι εγώ ένα ξύλινο, στον δικό μου τόρνο. Ο καλύτερος θα φτιάξει τουλάχιστον τις "μάνες", με σκοπό να χυθούν σε καλούπι τα υπόλοιπα. Θα δείξει...