Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
Ασχολούμαι με τον μοντελισμό αρκετά χρόνια .
Σήμερα θέλω να σας παρουσιάσω την ποιο πρόσφατη κατασκευαστική μου εμπειρία.
Πρόκειται για την γαλέρα La Real ( Η ναυαρχίδα της Ναυπάκτου )
Εισαγωγικό ιστορικό σημείωμα.
Το 1570 μια σειρά στρατιωτικών επιτυχιών ,κατέστησε τους Οθωμανούς κυρίαρχους σ όλη σχεδόν την μεσόγειο .
Κάτω απ αυτές τις συνθήκες , και με πρωτοβουλία του Πάπα Πιου Ε συγκροτήθηκε στρατιωτική συμμαχία
η (Sacra Liga ) κατά των Οθωμανών .
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1571 συγκροτήθηκε στόλος με Ναύαρχο τον Δον Ζουάν της Αυστρίας , και απέπλευσε
απ την Μεσσήνη της Ιταλίας προς συνάντηση του Οθωμανικού στόλου .
Οι δυο στόλοι συναντήθηκαν στα στενά της Ναυπάκτου στις 7 Οκτωβρίου 1571 όπου και έγινε η γνωστή ναυμαχία.
Το Μοντέλο.
Πρόκειται για μια υπέροχη γαλλική γαλέρα (Galea ), αντίγραφο της οποίας , σε πραγματική κλίμακα,
βρίσκετε στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης .
Οι γαλέρες ήταν τυπικά πολεμικά πλοία με χαρακτηριστικό το πολύ αεροδυναμικό σχήμα, λεπτές και με
μεγάλο μήκος, διέθεταν δε πλούσια διακοσμημένες πλευρές με πανέμορφα γλυπτά .
Η προώθηση γινόταν με δυο τρόπους ,με κωπηλασία και με πανιά. Αυτό παρείχε την δυνατότητα να είναι ταχύς
και ευέλικτες σε όλες τις συνθήκες .
Ήταν οι απόγονοι των μεσογειακών πλοίων της κλασικής αρχαιότητας και προικισμένες από τη ασύγκριτη ομορφιά τους.
Ολόκληρο το πλοίο είναι ιδιοκατασκευή σε κλίμακα 1 / 75 .
Τα σχέδια είναι του Dusek κατεβασμένα από το Internet .
H κατασκευή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 και τελείωσε την άνοιξη του 2012.
Επέλεξα και χρησιμοποίησα διάφορα ήδη ξυλείας ,ανάλογου φυσικού χρωματισμού , ούτος ώστε να δοθεί η
κατάλληλη χρωματική αρμονία , μιας και το πλοίο δεν έχει βαφεί , απλώς περάστηκε με υδατοδιαλυτό διαφανές
ματ λούστρο ώστε να αποδοθεί καλύτερα το φυσικό χρώμα των ξύλων .
Είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή με πάρα πολλά κομμάτια , αρκετά δύσκολα στην ευθυγράμμιση , και αυτό πιστεύω
ότι προσδίδει στο πλοίο μια χαρακτηριστική ταυτότητα .
Το μοντέλο είναι τελειωμένο , φωτογραφικά καταγεγραμμένο σ όλες τις φάσεις της κατασκευής , και ανεβασμένο
στο , forumscuoladimodellismo , ιταλικό forum μοντελισμού.
Είμαι στη διάθεση σας να ξεδιπλώσουμε απ την αρχή την όλη κατασκευή .
Ευχαριστώ για την προσοχή σας ελπίζοντας να μην έγινα κουραστικός.
Περιμένω τις απόψεις σας .
Βαγγέλης Χαντζιάρας .