Καλησπέρα σε όλους!
Αφού το Mustang οδεύει προς την ολοκλήρωσή του αποφάσισα σιγά σιγά να βάλω εμπρός το επόμενο project το οποίο αφορά (κατ'εμέ) μια από τις ωραιότερες διαμορφώσεις του F-16, του Ισραηλινού Sufa. Λίγο οι συνηθισμένες για τους Ισραηλινούς προσθήκες επιπλέον συστημάτων/ηλεκτρονικών, λίγο η παραλλαγή ερήμου συνθέτουν ένα σύνολο με επιπρόσθετο μοντελιστικό ενδιαφέρον.
Τα δύο πρώτα F-16I, [407-408] προσγειώθηκαν στη βάση Ramon, στις 19 Φεβρουαρίου 2004 ενώ επιχειρησιακά αξιοποιούνται από τέσσερις μοίρες, την 119 "Bat", την 253 "Negev", την 201 "The One" και την 107 "The knights of the Orange Tail".
Τα Ισραηλινά -I, ως Block 52 ουσιαστικά, φέρουν CFTs, διαθέτουν ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης αφού έχουν αυξημένη δυνατότητα για τη μεταφορά βάρους ενώ είναι εξοπλισμένα με επιπρόσθετα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνιών/αντιμέτρων Ισραηλινής κατασκευής, μερικά από τα οποία φαίνονται χαρακτηριστικά στο ρύγχος του αεροσκάφους.
Το
κιτ είναι της Kinetic στην 1/72 και επιλέχθηκε σε αντίθεση από αυτό της Hasegawa για λόγους κόστους αφού είχα σκοπό να προχωρήσω και σε χρήση βελτιωτικών. Αυτά είναι το cockpit set της Aires (
AI 7262) και το πακέτο με PE της Eduard (
73372). Το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για προσθήκη λεπτομέρειας στο εξωτερικό του αεροσκάφους, στο Σ/Π, τα οπλικά φορτία και το ακροφύσιο.
Στα μεγάλα ατού του kit είναι τα decal της Cartograf - τα οποία αφορούν αεροσκάφη και από τις 2 μοίρες - και τα οπλικά φορτία. Εντύπωση μου προκάλεσε πως δεν δίνεται κάποιο μοντέλο βομβών Paveway αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι δίνονται οπλικά φορτία με περισσότερο Ισραηλινό ενδιαφέρον όπως Rafael AGM Spice, Rafael AGM 142 Popeye και IMI Delilah που μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ιδιαίτερες διαμορφώσεις.
Ακόμη δεν έχω αποφασίσει αν θα προχωρήσω στην αναπαράσταση ενός από τα πρώτα F-16I που παραδόθηκαν, το 408, ή ενός από τα αεροσκάφη που επιχειρούν με την 119 μοίρα έχοντας την νυχτερίδα στο κάθετο σταθερό. Μία γεύση από τα profil:
Αλλά για αυτό έχω πολύ δρόμο ακόμη.

Μέχρι το πρώτο update καλά να περνάτε!