Ζητάω ειλικρινά συγνώμη εξαρχής που μάλλον θα σπαμάρω το θέμα, αλλά πιστεύω πως πρέπει να ακουστεί και η γνώμη κάποιου που μοντελάρει ό,τι να'ναι, όπως να'ναι, απλά για την......ταύλα του....και που ό,τι έχει μάθει για μοντελισμό, το έμαθε μέσα από την αρκετά καλή παρέα ενός ιντερνετικού φόρουμ.
Ας ξεκινήσω από τα άρματα. Αν κάποιος θέλει να φτιάξει κάποιο μοντέλο το οποίο να είναι ιστορικά σωστό, τότε πιστεύω πως και οι φθορές είναι μέρος της ιστορίας. Εκτός αν είναι κάπως άσχετος σαν κι εμένα και κάνει τσίπινγκ με ασημί στα ξύλινα μέρη ενός.....Hurricane! (Ναι, το είχα σκεφτεί να το κάνω, πριν μάθω ότι έχει ξύλινα μέρη!) Αν το μοντέλο του κριθεί σε κάποιο διαγωνισμό, θα πρέπει να κριθεί και το επίπεδο φθοράς. Υποτίθεται πως ένας κριτής ελέγχει την ιστορικότητα και την αληθοφάνεια του μοντέλου, πάνω απ'όλα. Για παράδειγμα, μου είπαν κάποιοι: ''Μην πάρεις το Spitfire Mk.IX της Χασεγκάβα, γιατί είναι πιο μικρό το ρύγχος από αυτό που πρέπει''. Πρέπει όμως να αναπαραστήσω την καπνίλα των καυσαερίων.....
Ποιος είναι ο λόγος που μας κάνει να αγοράζουμε το πιο σωστό μοντέλο; Επειδή θέλουμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο να είναι ακριβώς ίδιο με το πραγματικό. Τότε θα πρέπει να το φτιάξουμε και όπως ακριβώς ήταν/είναι στην πραγματικότητα. Με το επίπεδο των φθορών που πρέπει. Είναι και αυτές μέρος της ιστορικότητας, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Και επειδή είπα κάτι για το μέγεθος του Spitfire, θυμήθηκα το εξής: Δύο συνφορουμίτες με βοήθησαν στο να μου δώσουν μια καλύπτρα από μονοθέσιο F-16. (Βρήκα τη σωστή τελικά) Φαντάζομαι πως όλα τα μονοθέσια F-16 έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος καλύπτρας. Το κιτ είναι της Ταμίγια. Η μια καλύπτρα της Χασεγκάβα είναι αρκετά φαρδύτερη και η άλλη της Ιταλέρι είναι αρκετά κοντύτερη. ʼρα κάποιες εταιρείες έχουν λάθος στο μέγεθος της καλύπτρας. ʼρα δεν κάνουν, όπως δεν κάνει το Spit της Χασεγκάβα. Εμένα, βέβαια δεν μου καίγεται καρφάκι ούτε για το Σπιτ, ούτε για τις καλύπτρες. Αυτό φάνηκε από την έκθεση, αφού κατέβασα το ροζ Σπιτ, που δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο.
Εν κατακλείδι, όντως είναι χόμπι και κάποιες φορές κάνουμε ό,τι μας κατέβει, αλλά όταν πρόκειται να κατασκευάσουμε κάτι ιστορικά σωστό, τότε θεωρώ πως πρέπει να είναι 100% σωστό, ακόμα και αν πρέπει να κάνουμε σχετικά λίγες φθορές. Αλλιώς μπορούμε να πούμε ότι δεν θα κάνουμε και κάτι ιδιαίτερο και τελειώνει η υπόθεση.
Συγχωρέστε με αν κάποιος παρεξηγήθηκε με αυτά που έγραψα. Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με το μάθημα της Έκθεσης και ίσως υπάρξει παρεξήγηση. Μακάρι να μπορούσα να τα έλεγα με όλους από κοντά. Εύχομαι να μπορέσω να κατέβω το Σάββατο, αν και είμαι λίγο...ασθενής λόγω μέσης...
Υπενθυμίζω πως εγώ προσωπικά είμαι άσχετος στο θέμα της ποσότητας των φθορών και πόση φθορά είχε το κάθε άρμα.