Καλημέρα στην παρέα.
Δοκιμάζοντας μια ιδέα από άλλο ποστ για λιώσιμο πλαστικού και χρήση του αντί στόκου, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι δουλεύει και μάλιστα πολύ καλά. Αν έχει αναφερθεί ξανά, συγχωρέστε με...
Θα χρειαστείτε :
1. Κομμάτια πλαστικό από τα sprue, κατά προτίμηση από το ίδιο κιτ στο οποίο θέλετε να επέμβετε.
2. Υγρή λεπτόρρευστη κόλλα, πχ Humbrol Liquid Poly. Όσο πιο ισχυρή τόσο καλύτερα. Δεν μιας νοιάζει αν είναι αργή.
3. Ένα μεταλλικό ή άλλο δοχείο που να ΜΗΝ αντιδρά με την υγρή κόλλα για την μίξη των υλικών. πχ αλουμινένιο πιατάκι από ατομική μερίδα γάλακτος.
4. Οδοντογλυφίδα για το ανακάτεμα.
5. Σπάτουλα ή οδοντογλυφίδες για την εφαρμογή.
Στο δοχείο της επιλογής μας ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κομματάκια πλαστικού. Όσο πιο μικρά τα κομματάκια τόσο πιο γρήγορα θα γίνει το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τόση κόλλα ώστε να αρχίσει η αντίδραση. Πρακτικά περίπου 0.2cc φτάνουν για το πιατάκι που αναφέρω. Απλά η κόλλα θα πρέπει να καλύψει τον πάτο και τμήμα των πλαστικών.
Ανακατεύουμε απαλά για να πάει κόλλα σε όλα τα κομματάκια πλαστικού.
Σκεπάζουμε με χάρτινη κολλητική ταινία και αφήνουμε την κόλλα να δράσει.

Η κόλλα βγάζει πολλές αναθυμιάσεις που μυρίζουν έντονα. Καλό θα ήταν λοιπόν είτε να βγάλουμε το σκεπασμένο δοχείο έξω είτε να το βάλουμε κοντά σε ανοιχτό παράθυρο.
ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣΑν θέλετε μπορείτε να κάνετε μερικές ψιλές τρύπες με την οδοντογλυφίδα στην ταινία ώστε να φεύγουν οι πολλές αναθυμιάσεις.
Παρατήρησα πάντως ότι χωρίς τρύπες γίνεται γρηγορότερα η αντίδραση.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με μια οδοντογλυφίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. κάθε μία ώρα, ώστε το μείγμα να γίνει όσο το δυνατόν ομοιογενές.

Όταν δεν υπάρχουν πλέον κομματάκια πλαστικό και το μείγμα είναι ομοιογενές είναι έτοιμο προς χρήση.

Μπορείτε να το διατηρήσετε σε αυτή την κατάσταση για αρκετές ώρες (δεν ξέρω για ημέρες, αλλά δε νομίζω) καλύπτοντας το με ταινία για να μην στεγνώνει γρήγορα η κόλλα.
Με μια οδοντογλυφίδα ή σπάτουλα μεταφέρουμε το υγρό πλέον πλαστικό στο σημείο που θέλουμε και το στρώνουμε.
Καθώς είναι το ίδιο υλικό με του κιτ, και με την βοήθεια της κόλλας, θα γραπώσει αμέσως στο πλαστικό. Στρώνουμε καλά, ενώ μπορούμε να μαζέψουμε το επιπλέον πριν κολλήσει στο πλαστικό με μια νοτισμένη πατονέτα.
Μετά την εφαρμογή αποφεύγουμε να ακουμπήσουμε το πλαστικό μέχρι να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να πάρει από μερικά λεπτά της ώρας, αν είναι λεπτό το στρώμα, μέχρι μερικές ώρες... Στο παράδειγμα που ακολουθεί με μέτριο στρώμα και βαθιές χαράδρες το πλαστικό σκλήρυνε σε περίπου μιάμιση ώρα (ενώ θα το αφήσω να στεγνώσει καλά 1-2 μέρες πριν τρίψω για να είμαι καλυμμένος).
Πριν την επέμβαση με υγρό πλαστικό:

Μετά την εφαρμογή του υγρού πλαστικού:

Οι χρήσεις μπορεί να είναι πολλές. Εγώ το χρησιμοποίησα για κλείσιμο χαραδρών και φαραγγιών αλλά άνετα θα μπορούσε να γίνει πρώτη ύλη για δημιουργία αντιγράφων με χρήση κατάλληλου καλουπιού.
Θεωρητικά όσο θα περνάει η ώρα το μείγμα θα σκληραίνει και θα γίνετε πιο συμπαγές. Οπότε αν τυχόν σας βγήκε πιο ρευστό απ' ότι θα το θέλατε απλά αφήστε ανοιχτό το δοχείο, συνεχίστε να ανακατεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να εξατμιστεί αρκετά η κόλλα και να φτάσει το μείγμα στην πυκνότητα που θέλετε.
Περιττό (

να αναφέρω ότι το μείγμα είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και καλό είναι να το διατηρούμε μακριά από εστίες φωτιάς.
Καλές δουλειές.
Γιώργος