Αποστολέας Θέμα: Πως να φτιάξετε "Υγρό Πλαστικό"  (Αναγνώστηκε 20999 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Πως να φτιάξετε "Υγρό Πλαστικό"
« στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 01:21:17 μμ »
Καλημέρα στην παρέα.
Δοκιμάζοντας μια ιδέα από άλλο ποστ για λιώσιμο πλαστικού και χρήση του αντί στόκου, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι δουλεύει και μάλιστα πολύ καλά.  Αν έχει αναφερθεί ξανά, συγχωρέστε με...

Θα χρειαστείτε :
1. Κομμάτια πλαστικό από τα sprue, κατά προτίμηση από το ίδιο κιτ στο οποίο θέλετε να επέμβετε.
2. Υγρή λεπτόρρευστη κόλλα, πχ Humbrol Liquid Poly.  Όσο πιο ισχυρή τόσο καλύτερα.  Δεν μιας νοιάζει αν είναι αργή.
3. Ένα μεταλλικό ή άλλο δοχείο που να ΜΗΝ αντιδρά με την υγρή κόλλα για την μίξη των υλικών. πχ αλουμινένιο πιατάκι από ατομική μερίδα γάλακτος.
4. Οδοντογλυφίδα για το ανακάτεμα.
5. Σπάτουλα ή οδοντογλυφίδες για την εφαρμογή.

Στο δοχείο της επιλογής μας ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κομματάκια πλαστικού.  Όσο πιο μικρά τα κομματάκια τόσο πιο γρήγορα θα γίνει το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τόση κόλλα ώστε να αρχίσει η αντίδραση.  Πρακτικά περίπου 0.2cc φτάνουν για το πιατάκι που αναφέρω.  Απλά η κόλλα θα πρέπει να καλύψει τον πάτο και τμήμα των πλαστικών.
Ανακατεύουμε απαλά για να πάει κόλλα σε όλα τα κομματάκια πλαστικού.
Σκεπάζουμε με χάρτινη κολλητική ταινία και αφήνουμε την κόλλα να δράσει. Click to see the original size.
Η κόλλα βγάζει πολλές αναθυμιάσεις που μυρίζουν έντονα. Καλό θα ήταν λοιπόν είτε να βγάλουμε το σκεπασμένο δοχείο έξω είτε να το βάλουμε κοντά σε ανοιχτό παράθυρο.
ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μερικές ψιλές τρύπες με την οδοντογλυφίδα στην ταινία ώστε να φεύγουν οι πολλές αναθυμιάσεις.
Παρατήρησα πάντως ότι χωρίς τρύπες γίνεται γρηγορότερα η αντίδραση.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με μια οδοντογλυφίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. κάθε μία ώρα, ώστε το μείγμα να γίνει όσο το δυνατόν ομοιογενές.  Click to see the original size.
Όταν δεν υπάρχουν πλέον κομματάκια πλαστικό και το μείγμα είναι ομοιογενές είναι έτοιμο προς χρήση. Click to see the original size.
Μπορείτε να το διατηρήσετε σε αυτή την κατάσταση για αρκετές ώρες (δεν ξέρω για ημέρες, αλλά δε νομίζω) καλύπτοντας το με ταινία για να μην στεγνώνει γρήγορα η κόλλα.
Με μια οδοντογλυφίδα ή σπάτουλα μεταφέρουμε το υγρό πλέον πλαστικό στο σημείο που θέλουμε και το στρώνουμε.
Καθώς είναι το ίδιο υλικό με του κιτ, και με την βοήθεια της κόλλας, θα γραπώσει αμέσως στο πλαστικό.  Στρώνουμε καλά, ενώ μπορούμε να μαζέψουμε το επιπλέον πριν κολλήσει στο πλαστικό με μια νοτισμένη πατονέτα.
Μετά την εφαρμογή αποφεύγουμε να ακουμπήσουμε το πλαστικό μέχρι να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να πάρει από μερικά λεπτά της ώρας, αν είναι λεπτό το στρώμα, μέχρι μερικές ώρες...  Στο παράδειγμα που ακολουθεί με μέτριο στρώμα και βαθιές χαράδρες το πλαστικό σκλήρυνε σε περίπου μιάμιση ώρα (ενώ θα το αφήσω να στεγνώσει καλά 1-2 μέρες πριν τρίψω για να είμαι καλυμμένος).

Πριν την επέμβαση με υγρό πλαστικό:
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Μετά την εφαρμογή του υγρού πλαστικού:
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Οι χρήσεις μπορεί να είναι πολλές.  Εγώ το χρησιμοποίησα για κλείσιμο χαραδρών και φαραγγιών αλλά άνετα θα μπορούσε να γίνει πρώτη ύλη για δημιουργία αντιγράφων με χρήση κατάλληλου καλουπιού.
Θεωρητικά όσο θα περνάει η ώρα το μείγμα θα σκληραίνει και θα γίνετε πιο συμπαγές. Οπότε αν τυχόν σας βγήκε πιο ρευστό απ' ότι θα το θέλατε απλά αφήστε ανοιχτό το δοχείο, συνεχίστε να ανακατεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να εξατμιστεί αρκετά η κόλλα και να φτάσει το μείγμα στην πυκνότητα που θέλετε.

Περιττό (;) να αναφέρω ότι το μείγμα είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και καλό είναι να το διατηρούμε μακριά από εστίες φωτιάς.

Καλές δουλειές.
Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • modelclub.gr
Απ: Πως να φτιάξετε "Υγρό Πλαστικό"
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 02:13:29 μμ »
Ακουγετε ευκολο και κυριως ανεξοδο!!Θα το δοκιμασω συντομα, ευχαριστω!

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 02:39:28 μμ »
Καλημέρα στην παρέα.
Δοκιμάζοντας μια ιδέα από άλλο ποστ για λιώσιμο πλαστικού και χρήση του αντί στόκου, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι δουλεύει και μάλιστα πολύ καλά.  Αν έχει αναφερθεί ξανά, συγχωρέστε με...

Θα χρειαστείτε :
1. Κομμάτια πλαστικό από τα sprue, κατά προτίμηση από το ίδιο κιτ στο οποίο θέλετε να επέμβετε.
2. Υγρή λεπτόρρευστη κόλλα, πχ Humbrol Liquid Poly.  Όσο πιο ισχυρή τόσο καλύτερα.  Δεν μιας νοιάζει αν είναι αργή.
3. Ένα μεταλλικό ή άλλο δοχείο που να ΜΗΝ αντιδρά με την υγρή κόλλα για την μίξη των υλικών. πχ αλουμινένιο πιατάκι από ατομική μερίδα γάλακτος.
4. Οδοντογλυφίδα για το ανακάτεμα.
5. Σπάτουλα ή οδοντογλυφίδες για την εφαρμογή.

Στο δοχείο της επιλογής μας ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κομματάκια πλαστικού.  Όσο πιο μικρά τα κομματάκια τόσο πιο γρήγορα θα γίνει το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τόση κόλλα ώστε να αρχίσει η αντίδραση.  Πρακτικά περίπου 0.2cc φτάνουν για το πιατάκι που αναφέρω.  Απλά η κόλλα θα πρέπει να καλύψει τον πάτο και τμήμα των πλαστικών.
Ανακατεύουμε απαλά για να πάει κόλλα σε όλα τα κομματάκια πλαστικού.
Σκεπάζουμε με χάρτινη κολλητική ταινία και αφήνουμε την κόλλα να δράσει. Click to see the original size.
Η κόλλα βγάζει πολλές αναθυμιάσεις που μυρίζουν έντονα. Καλό θα ήταν λοιπόν είτε να βγάλουμε το σκεπασμένο δοχείο έξω είτε να το βάλουμε κοντά σε ανοιχτό παράθυρο.
ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μερικές ψιλές τρύπες με την οδοντογλυφίδα στην ταινία ώστε να φεύγουν οι πολλές αναθυμιάσεις.
Παρατήρησα πάντως ότι χωρίς τρύπες γίνεται γρηγορότερα η αντίδραση.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με μια οδοντογλυφίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. κάθε μία ώρα, ώστε το μείγμα να γίνει όσο το δυνατόν ομοιογενές.  Click to see the original size.
Όταν δεν υπάρχουν πλέον κομματάκια πλαστικό και το μείγμα είναι ομοιογενές είναι έτοιμο προς χρήση. Click to see the original size.
Μπορείτε να το διατηρήσετε σε αυτή την κατάσταση για αρκετές ώρες (δεν ξέρω για ημέρες, αλλά δε νομίζω) καλύπτοντας το με ταινία για να μην στεγνώνει γρήγορα η κόλλα.
Με μια οδοντογλυφίδα ή σπάτουλα μεταφέρουμε το υγρό πλέον πλαστικό στο σημείο που θέλουμε και το στρώνουμε.
Καθώς είναι το ίδιο υλικό με του κιτ, και με την βοήθεια της κόλλας, θα γραπώσει αμέσως στο πλαστικό.  Στρώνουμε καλά, ενώ μπορούμε να μαζέψουμε το επιπλέον πριν κολλήσει στο πλαστικό με μια νοτισμένη πατονέτα.
Μετά την εφαρμογή αποφεύγουμε να ακουμπήσουμε το πλαστικό μέχρι να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να πάρει από μερικά λεπτά της ώρας, αν είναι λεπτό το στρώμα, μέχρι μερικές ώρες...  Στο παράδειγμα που ακολουθεί με μέτριο στρώμα και βαθιές χαράδρες το πλαστικό σκλήρυνε σε περίπου μιάμιση ώρα (ενώ θα το αφήσω να στεγνώσει καλά 1-2 μέρες πριν τρίψω για να είμαι καλυμμένος).

Πριν την επέμβαση με υγρό πλαστικό:
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Μετά την εφαρμογή του υγρού πλαστικού:
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Οι χρήσεις μπορεί να είναι πολλές.  Εγώ το χρησιμοποίησα για κλείσιμο χαραδρών και φαραγγιών αλλά άνετα θα μπορούσε να γίνει πρώτη ύλη για δημιουργία αντιγράφων με χρήση κατάλληλου καλουπιού.
Θεωρητικά όσο θα περνάει η ώρα το μείγμα θα σκληραίνει και θα γίνετε πιο συμπαγές. Οπότε αν τυχόν σας βγήκε πιο ρευστό απ' ότι θα το θέλατε απλά αφήστε ανοιχτό το δοχείο, συνεχίστε να ανακατεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να εξατμιστεί αρκετά η κόλλα και να φτάσει το μείγμα στην πυκνότητα που θέλετε.

Περιττό (;) να αναφέρω ότι το μείγμα είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και καλό είναι να το διατηρούμε μακριά από εστίες φωτιάς.

Καλές δουλειές.
Γιώργος

Γιώργο,τα σημεία που στοκάρησες με αυτό το υλικό,τα έχεις τρίψει?

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 02:43:21 μμ »
Κι εγώ ακριβώς την ίδια απορία είχα  :mrgreen: Γιατί κάτι μου λέει ότι θα πέσει πολύ κλάμα κατά το τρίψιμο;  :roll:

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 02:43:39 μμ »

Όχι ακόμα.  Ότι φαίνεται είναι αμέσως μετά την εφαρμογή του με οδοντογλυφίδα!
Παρόλο που φαίνεται να έχει σκληρύνει 100% θα του δώσω 1-2 μέρες να εξατμιστεί και το τελευταίο μόριο κόλλας πρώτα.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 02:44:36 μμ »
Κι εγώ ακριβώς την ίδια απορία είχα  :mrgreen: Γιατί κάτι μου λέει ότι θα πέσει πολύ κλάμα κατά το τρίψιμο;  :roll:
Για να φύγει το υλικό δεν το νομίζω... Προσπαθώ να το βγάλω με τον κόφτη και δεν κουνάει!!!

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 02:46:29 μμ »
Κι εγώ αυτό φοβάμαι. Ότι θα είναι τόσο σκληρό που όχι τρίψιμο δεν θα καταλαβαίνει, αλλά μήπως θα πρέπει να πάρεις σκαρπέλο για να το φας.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 02:52:43 μμ »
Επειδή με πριζώσατε, μόλις το δοκίμασα στο κάτω μέρος του φτερού και τρίβεται τέλεια. Σαν το ίδιο το πλαστικό του κιτ.

Δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε σε ένα παλιό σας κιτ.  Εγώ απλά θεώρησα καλό να αναφέρω την τεχνική αφού μου δούλεψε.
Από κει και μετά ουδεμία ευθύνη φέρω, για να μη μου ζητάτε και τα ρέστα μετά ε...
Όπως και οι υπόλοιπες τεχνικές είναι στην κρίση του καθενός αν και πως θα την χρησιμοποιήσει και αν του κάνει ή όχι.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 03:01:03 μμ »
Και κάτι ακόμα. Η χρήση του δεν είναι να αντικαταστήσει τον στόκο, αλλά τον εποξικό στόκο (aka milliput) όταν δεν έχουμε ή τα σημεία είναι τόσο περίεργα όπως στο κιτ του 757 που παιδεύω όπου πολύ φοβάμαι ότι ο milliput θα έφευγε...
Με την τεχνική αυτή ουσιαστικά προσθέτω λιωμένο πλαστικό με κόλλα στο υπάρχων και γίνονται όλα μια μάζα.
Θέλει προσοχή γιατί χάνονται λεπτομέρειες και γραμμώσεις πανεύκολα, κάτι που στο συγκεκριμένο κιτ είχα καταργήσει έτσι κι' αλλιώς.
Και πάλι όμως, όταν στεγνώσει, είναι πλαστικό... Το πλαστικό του κιτ. Οπότε και τρίβεται, και χαράσσεται και κόβεται όπως το κανονικό του κιτ.
Η κόλλα είναι απλά το μέσον για να μαλακώσουμε και να κρατήσουμε μαλακό το πλαστικό.

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 03:02:02 μμ »
Κάλα κάνεις και την αναφέρεις την τεχνική.
Το υλικό αυτό έχει δοκιμαστεί και παλαιότερα από μοντελιστές ,αλλά είχε πολλά αρνητικά.
-Αργούσε να στεγνώσει,1-2-3 μέρες!
-Συρικνωνόταν αρκετά,οπότε ήθελε ξανά εφαρμογή και ξανά αναμονή.
-Οταν εβαζες μεγάλη ποσότητα του υλικού,η περιεχόμενη κόλλα μαλάκωνε όλο το πλαστικό στην γύρω περιοχή...
Εσύ είχες κανένα τέτοιο πρόβλημα?

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 03:07:58 μμ »
Κάλα κάνεις και την αναφέρεις την τεχνική.
Το υλικό αυτό έχει δοκιμαστεί και παλαιότερα από μοντελιστές ,αλλά είχε πολλά αρνητικά.
-Αργούσε να στεγνώσει,1-2-3 μέρες!
-Συρικνωνόταν αρκετά,οπότε ήθελε ξανά εφαρμογή και ξανά αναμονή.
-Οταν εβαζες μεγάλη ποσότητα του υλικού,η περιεχόμενη κόλλα μαλάκωνε όλο το πλαστικό στην γύρω περιοχή...
Εσύ είχες κανένα τέτοιο πρόβλημα?
1. Συμφωνώ με τα αρνητικά, στο συγκεκριμένο κιτ όμως, δεν είχα άλλη επιλογή.
Η εφαρμογή στα φτερά έκανε 8-10 ώρες να στεγνώσει. Τώρα είναι τόσο σκληρό  όσο και το γύρω πλαστικό ενώ το νύχι δεν αφήνει σημάδι.  Θεωρητικά μπορώ να το τρίψω από τώρα (στο κάτω μέρος το δοκίμασα), αλλά θα περιμένω λίγο ακόμα.
Ναι, ο χρόνος είναι ένα μειονέκτημα.
2. Δεν μου συρικνώθηκε. Ίσως επειδή από μόνος μου το έβαζα λίγο κάθε φορά.  Το λίγο εννοώ μύτη της οδοντογλυφίδας. Αυτό άρχισε να πήζει μέσα σε 10 λεπτά, οπότε από πάνω κατευθείαν άλλο λίγο.  Ίσως αν το έβαζα μπόλικο κατευθείαν να υπήρχε τέτοιο πρόβλημα.
3. Δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο, αν και ειδικά στο εσωτερικό των κινητήρων θα το ήθελα και αυτό. Πάλι ίσως επειδή η εφαρμογή έγινε σταδιακά. Μπορεί εκεί να κρύβεται το μυστικό.

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 03:46:15 μμ »
επειδή το εχω κάνει (ο Λευτέρης το εχει αναφέρει παλιότερα ) ... δεν νομίζω οτι προλαβαίνει το πλαστικό να λιώσει τελείως αν το κάνεις εκείνη τη στιγμή.

εγω εχω βάλει σε ενα μπουκαλάκι gunze κολλα humbrol και εχω πετάξει μεσα κομμάτια πλαστικού και το εχω και κάθετε.. εχω παρατηρήσει οτι θέλει μια μερα και,  για να λιώσει τελείως το πλαστικό και να γίνει τελείως υγρό.

το εχω βάλει συνήθως σε εσωτερικά μέρη που έτσι και αλλιώς δεν θέλουν και μεγαλη περιποίηση.
αργει αρκετά να στεγνώσει.. θελει και δυο μερες  καμια .φορά .. αλλα τρίβεται κανονικά

Αποσυνδεδεμένος panagis_48

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 04:04:22 μμ »
να πω και εγώ την κουταμάρα μου ...γιατί δεν βάζετε μικρά κομμάτια sprue σε ένα γυάλινο δοχείο και μέσα να βάλετε διαλυτικό νίτρου ? που λιώνει άμεσα σε 10 λεπτά ? ....ωχχχχ  την είπα πάλι ?
Ποτέ μην τα βαζεις με έναν ηλίθιο,
θα πρέπει να πέσεις στο επίπεδο του,
και θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας.....

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 04:16:40 μμ »
Γιατί (νομίζω) ότι μετά που θα το ακουμπήσεις στο μοντέλο θα λιώσει και το μοντέλο!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 04:24:24 μμ »
συγνώμη δεν το διευκρίνισα.... :oops:όχι άμεσα η χρήση του ,μετά από μια μέρα...ένταξή πέταξα μια βλακεία....

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Διαχειριστής
  • Scale 1/35
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 04:27:37 μμ »
επειδή διαβάζουν και νέοι μοντελιστες που μπορεί να πειραματιστούν...  μην παθουν και καμια ζημια.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 04:29:03 μμ »
έχετε δίκιο λάθος δικό μου....sorry

tazman

• Επισκέπτης
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 05:18:58 μμ »
εγω εχω βάλει σε ενα μπουκαλάκι gunze κολλα humbrol και εχω πετάξει μεσα κομμάτια πλαστικού και το εχω και κάθετε.. εχω παρατηρήσει οτι θέλει μια μερα και,  για να λιώσει τελείως το πλαστικό και να γίνει τελείως υγρό.
Ωραία τεχνική ακούγεται. Έχω κάποια γυάλινα μπουκαλάκια με καπάκι, αγορασμένα μάλλον από το ''τρίγωνο''. Αν αφήσω τα κομμάτια με την κόλλα και κλείσω το καπάκι, πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί το μίγμα;

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Διαχειριστής
  • Scale 1/35
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 05:25:34 μμ »
Ωραία τεχνική ακούγεται. Έχω κάποια γυάλινα μπουκαλάκια με καπάκι, αγορασμένα μάλλον από το ''τρίγωνο''. Αν αφήσω τα κομμάτια με την κόλλα και κλείσω το καπάκι, πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί το μίγμα;

αυτα τα μπουκαλακια δεν ειναι κατάλληλα... "χανουν" ...

καλύτερα ενα gunze ...  το μείγμα διατηρείτε ... αρκει καθε τοσο να το ανακατεύεις λιγο και να δεις εαν θέλει έξτρα κολλά.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 05:40:36 μμ »
Εδω και πολλλααααα χρονια εξισου πολλοοοιιιιι μοντελιστες το εχουν δοκιμασει αυτο το κολπο και στο τελος καταληξαν στην καλυτερη λυση!
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 06:03:31 μμ »
29 κατασκευαστές μοντέλων συνιστούν... Αυτοί ξέρουν!
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος PSilos33

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 06:07:38 μμ »
O στόκος -κόλλα (ναι,μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έτσι) που είχα φτιάξει πρίν απο δέκα χρόνια περίπου με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ακόμα στο μπουκαλάκι του και δέν έχει στεγνώσει.
Αναμείνατε δοκιμή με διαλυτικό πολυουρεθάνης αντι για υγρή κόλλα,καθώς χρησιμοποιώ το πρώτο στη θέση του δέυτερου εδώ και λιγο καιρό με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα , λές και είναι το ίδιο πράγμα...

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 06:41:05 μμ »
Χρησιμοποιώ χρόνια την συγκεκριμένη τεχνική αλλά όχι για στοκάρισμα!
Προτιμώ τα καλούπια!
Για αραίωση,έχω καταλήξει στο ΜΕΚ,που ειναι ιδιαίτερα πτητικό,αλλα και το διαλύει γρήγορα!
Για πλαστικό προτιμήστε σκληρό ή μαλακό,αναλόγως το κιτ.
Πχ,για μαλακό προτιμώ υπολείματα φύλλου πλαστικού.
Το αν θα ειναι σκληρό η μαλακό το αντίγραφο έχει σημασία,πχ για έναν λεπτό πίνακα οργάνων,από Photoetched(Ναι,καλουπώνεται,αν κολληθεί πρώτα σε ταινία διπλής όψης).
Δώστε σημασία στο ότι συρικνώνεται ιδιαίτερα!Είναι προτέρημα για αυτό που το θέλουμε!
Πχ,στον πίνακα οργάνων....
Ρίχνουμε 1-2 σταγόνες υλικού και απλώνουμε.Οταν στεγνώσει γίνεται λεπτό σαν φύλλο πλαστικού!
Ξεκαλουπώνουμε και χρησιμοποιούμε το αντίγραφο αφού το τρίψουμε σε μια επίπεδη επιφάνεια με κολλημένο ντουκόχαρτο(ή σε μια λίμα),γιατί το αντίγραφο θα έχει υπερυψωμένα τα άκρα με στεγνό πλαστικό.
Και φυσικά το καλύτερο είναι το εξής...
Με καινούργιο κόφτη κόβουμε ότι όργανα θέλουμε απ τον πίνακα,και έχουμε έτοιμα λεπτά οργανάκια για ότι σκρατσοδουλειά θέλουμε!
Η επόμενη δουλειά που το χρησιμοποιώ,είναι για οτιδήποτε θελω να δείξω λεπτό στα όρια!
Πχ,στην 1/72 που δουλεύω,έχω καλουπώσει διάφορα κράνη,και αφού ρίξω μια σταγόνα υλικού και στεγνώσει,ξεκαλουπώνω προσεκτικά και με λίγο τρίψιμο,έχω τέλεια λεπτά κράνη και εσωτερικά,αλλά κυρίως στο περίγραμμα τους!Αν έχετε και κέφια,προσθέτετε και εσωτερικό απο λουρίδες ταινίας.
Το ίδιο ισχύει φυσικά για κράνη πιλότων,και για πολλές άλλες χρήσεις!
Στο λινκ έχω καλουπώσει τα αφρικάνικα κράνη και επειδή είναι λεπτά εσωτερικά τα πέρασα στους προβολείς...!
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,10731.msg222326.html#msg222326
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος slufpilot

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 14, 2011, 07:27:44 μμ »
εγω εριξα μεσα σε μια πολυκαιρισμενη κολλα humbrol που ειχα κομματια απο τα πλαισια.τα αφησα να λιωσουν κ την επομενη δοκιμασα με το πινελακι της ιδιας της κολλας ποσο λεπτορευστο ειναι το μειγμα μου.προσθεσα κ αλλο πλαστικο κ απο τοτε εχω ενα στοκο εξαιρετικης προσφυσης πανω στο πλαστικο των κιτ.τριβεται πανευκολα αλλα αργει λιγο να στεγνωσει.αναλογως την εφαρμογη.επισης να πω οτι το μειγμα το χρησιμοποιω κ για ενισχυση των κολλησεων σε ατρακτους απο 32αρια τερατακια που φτιαχνω κατα καιρους.κ τελος να πω οτι λογω του μπουκαλιου της humbrol δεν εχω καθολου εξατμιση.διατηρειται τελεια.αυτααααααα :mrgreen:
ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΡΓΑ Κ ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 15, 2011, 06:23:43 μμ »
Αυτό το κόλπο το έκανα στο τελευταίο μοντέλο που φτιάχνω και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.Απλά επειδή είναι καλό κιτ δεν είχε τέτοια κενά οπότε δεν ξέρω κατα πόσο συρρικνώνεται και πως δουλεύει γενικά.
Πάντως είχα τρίψει στα επίμαχα σημεία και μετά στόκαρα και φυσικά δεν πασάλειψα παρά έβαλα μόνο την ποσότητα που χρειαζόταν.Μετά απο καμιά 10αριά μέρες (είναι ο ελάχιστος χρόνος που αφήνω το μοντέλο να "κολλάει") έτριψα και χάραξα κανονικότατα,άσε που στο τέλος ήταν σαν να μην υπήρχε ένωση στο κιτ.

Είναι μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία αλλά σίγουρα για ψιλοστοκαρίσματα είναι οτι πρέπει (θα το δοκιμάσω βέβαια και σε μεγάλα κενά για να έχω σφαιρική άποψη)

Tags: