Γνώμη μου;
Με όλο το σεβασμό προς τον αγαπητό μου φίλο Κώστα (CoBras), τα κομπρεσέρ που δείχνει (στις τιμές που κοστίζουν), είναι μεν άψογα, αλλά αν δεν είσαι επαγγελματίας του χώρου, ώστε να τα έχεις να δουλεύουν 8 ώρες τη μέρα ασταμάτητα, τότε απλά δεν αξίζουν. Και το buying cheap is expensive, ισχύει βεβαίως ως concept, αλλά ας ξεκαθαρίζουμε τι εννοούμε σε κάθε περίπτωση.
Προφανώς και αν είμαι επαγγελματίας γραφίστας θα πάρω το aeropro π.χ. γιατί πρώτον θα κάνω απόσβεση σύντομα, εξ αιτίας της απροβλημάτιστης χρήσης που θα μου προσφέρει για πολλά-πολλά χρόνια και της υποστήριξης που έχει από την εταιρία. Ομοίως και αν είμαι επαγγελματίας ηλεκτρολόγος, θα πάρω το καλύτερο τρυπάνι (γιατί αναφέρθηκε και το τρυπάνι ως παράδειγμα σε ένα άλλο σχετικό με αερογράφους και κομπρεσέρ θέμα), γιατί είναι εργαλείο ΔΟΥΛΕΙΑΣ και στη δουλειά μου δεν μπορώ να έχω κάτι που ίσως να χαλάσει σε 1 χρόνο και να πρέπει να μείνω χωρίς εξοπλισμό για όσο χρειαστεί να το αντικαταστήσω ή να το επισκευάσω. Διότι μιλάμε για ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.
Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν, αυτό που πληρώνεις ΦΘΗΝΑ στο aeropro ή στο sil-air είναι το ότι θα σου δουλεύει αθόρυβα για να μπορείς να το έχεις δίπλα σου κάθε μέρα 8 ώρες χωρίς να καταπίνεις τα παυσίπονα με τις χούφτες, απροβλημάτιστα για ΧΡΟΝΙΑ ολόκληρα και πως ΑΝ κάποια στιγμή πάθει κάτι, έχεις την αντιπροσωπεία κάπου κοντά σου (ελπίζω), οπότε το πρόβλημα λύνεται σχετικά εύκολα.
Πάμε στη δική μας περίπτωση τώρα, του χόμπι, και εφόσον παίζουμε μπάλα με tight budget, γιατί αν τα φράγκα δεν είναι πρόβλημα, εννοείται ότι αγοράζεις τα διαμάντια:
Ένα κομπρεσέρ των 100 ευρώ (απ' το ίντερνετ, ώστε να εξασφαλίσεις ότι απ' τα 100 που πληρώνεις, τα 50 δεν είναι καπέλο που οφείλεται απλά και μόνο σε μία μεταξοτυπία ονόματος τύπου graphotech) θα σου κάνει λίγο θόρυβο, θα έχει διάρκεια ζωής και λειτουργίας ίση με το 1/5 ίσως του επώνυμου ΚΑΛΟΥ και ΑΚΡΙΒΟΥ, αλλά αυτό, πάντα με τη δική μας χρήση, σημαίνει ότι θα σου βγάλει μια 10ετία μοντέλων, εκτός αν παράγεις μοντέλα με ρυθμό FANTOMA

.
Μέσα στη 10-ετία αυτή (που μπορεί να είναι και 5 χρόνια ή 7 ή 12, μην κολλάμε), μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, να έχει έρθει οικογένεια, άλλη δουλειά, άλλο σπίτι κτλ. Και σου τα λέω αυτά γιατί τα ΖΩ! Οπότε ο μοντελισμός ίσως να μην είναι πλέον προτεραιότητα, όσο και αν αυτό ακούγεται δυσάρεστο.
Κάποια στιγμή, όταν μπορέσω με το καλό να οργανωθώ μοντελιστικά και να ξέρω ότι θα μπορώ να αφιερώνω σταθερά και χωρίς απρόοπτα αρκετό χρόνο για μεγάλο διάστημα (που κατά προτίμηση θα ήθελα να σημαίνει το υπόλοιπο της ζωής μου), τότε θα ήθελα να μπορώ να διαθέσω 400-500 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε δραχμές, να μην ξεχνιόμαστε κιόλας) για να πάρω ένα κομπρεσέρ το οποίο ΘΑ ΜΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ, όπως πολύ σωστά λέει ο Κώστας.
Αλλά μέχρι τότε, ξαναλέω τη θεωρία μου, απ' το να μην έχω τίποτα (αφού είναι δεδομένο ότι δεν μπορώ τώρα να έχω το ακριβό), προτιμώ να βολεύομαι με ό,τι μπορεί να αγοράσει η τσέπη μου.
Όσο για το πρακτικό τμήμα της ερώτησής σου τώρα, θα πω, χωρίς να έχω δοκιμάσει το κομπρεσέρ του Κώστα (ο οποίος να ετοιμάζεται για test-drive εντός του καλοκαιριού), με το μικρό AS-18 χωρίς φιάλη, εγώ βάφω απροβλημάτιστα. Με τη φιάλη θα είναι ακόμα καλύτερο.
Οι διακοπές στην παροχή αέρα θα παρουσιάζονται λογικά στις υψηλές (για τα δεδομένα του μηχανήματος) πιέσεις, που όμως δεν σε ενδιαφέρουν για βάψιμο μοντέλων με αερογράφο. Θα σου εμφανιστούν (ίσως, αν επιλέξεις το μοντέλο χωρίς τη φιάλη), αν θελήσεις να φουσκώσεις στρώμα θαλάσσης π.χ. Ε, σιγά το πρόβλημα.
Α ναι, να μην ξεχάσω:
Παίρνω την πρόταση του Κώστα που λέει ότι "
δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένη μάρκα ή μορφή" για να μη χαθεί με τις απαντήσεις που δώσαμε και την πολλαπλασιάζω επί 100.
Ψάξε στο φόρουμ να βρεις ιδιοκατασκευές. Με χαμηλό κόστος θα έχεις αυτό που θέλεις. Ίσως δε και χαμηλότερο των AS-τάδε. Και αν δεν μπορείς να το φτιάξεις εσύ, σίγουρα θα έχεις κάποιο γνωστό που να μπορεί. Το επιπλέον κόστος θα είναι το κέρασμα καμιάς μπύρας με συνοδεία σουβλακίων (sic).