Αγαπητοί φίλοι γεια σας και από εμένα. Προκειμένου να βάλουμε φωτισμό σε ένα βαγόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το απλό κύκλωμα αντίσταση Led. Σε αυτή την περίπτωση όμως το βαγόνι πρέπει να μπαίνει πάντα με την ίδια φορά στις ράγες για να μην έχουμε πρόβλημα με την πολικότητα ( το οποίο δεν θα υπήρχε αν αντί για Led υπήρχε λαμπάκι πυρακτώσεως). Ακόμα υπάρχει το πρόβλημα του flickering. Βάζοντας ένα πυκνωτή σε αυτό το απλό κύκλωμα μπορούμε να χαλάσουμε το DCC όπως είπε ο πωλητής στον φίλο μας τον Kolovel. Ένας πυκνωτής σε κάποιο ψηφιακό σήμα του κάνει τη λεγόμενη εξομάλυνση. Αν η χωρητικότητα του πυκνωτή που θα βάλουμε είναι μικρή τότε αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στο σήμα DCC. Όσο όμως αρχίζουμε να βάζουμε περισσότερα βαγόνια με φωτισμό στη μακέτα μας τόσο το σήμα αρχίζει να αλλοιώνετε περισσότερο και ίσως κάποια στιγμή να μην είναι πλέον κατανοητό από τις μηχανές μας.
Όλα αυτά τα προβλήματα όμως λύνονται με μια γέφυρα που μπορούμε να βάλουμε στο κύκλωμα φωτισμού. Η γέφυρα μας εξασφαλίζει ότι με όποια φορά και να βάλουμε το βαγόνι μας στις γραμμές ο φωτισμός θα λειτουργεί κανονικά και το βασικότερο ότι όσο μεγάλο πυκνωτή και να βάλουμε, αρκεί αυτός να είναι ΜΕΤΑ τη γέφυρα, δεν θα έχει καμία επίδραση στο DCC.
Τα δύο κυκλώματα που χρησιμοποιεί ο Jimmy.K έχουν σίγουρα τους πυκνωτές τους μετά τη γέφυρα.
Τέλος να πω ότι το Flickering δεν δικαιολογείτε να οφείλετε στο ότι το σήμα είναι ψηφιακό (δεν γνωρίζω ακριβώς το Format του DCC καθότι marklinas ) αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό λειτουργεί σε κάποια KHz και άρα δεν θα πρέπει να είναι ορατό από το μάτι. Το πιθανότερο είναι να οφείλετε σε διακοπές της ρευματοδότησης κατά τη διάρκεια της κίνησης. Αν ισχύει λοιπόν αυτό τότε όσο μεγαλύτερος πυκνωτής τοποθετηθεί τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει. Εγώ θα χρησιμοποιούσα αρχικά ένα πυκνωτή 100uF 35V που έχει μικρό μέγεθος και αν δεν με ικανοποιούσε το αποτέλεσμα θα έβαζα έναν 470 uF 35V.
Τέλος επειδή ο φίλος Kolovel έγραψε ότι θα χρησιμοποιήσει led strip, να πω ότι αυτά είναι φτιαγμένα για να δουλεύουν σε 12v και κάποια άλλα σε 24V. Αν χρησιμοποιήσεις τα πρώτα πρέπει να βάλεις επιπλέον εξωτερική αντίσταση διαφορετικά και θα φωτίζουν πολύ αλλά και θα καούν τα Led μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας. Για τη δεύτερη λύση την 24βολτη δεν είμαι σίγουρος αν θα φτάνει η τάση του DCC για να ανάβουν.
Υ.Γ. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα ας δοκιμάσει σε κάποιο βαγόνι που είναι ακίνητο αν υπάρχει flickering χωρίς τον πυκνωτή.
Υ.Γ. 2 Μπορεί ο πωλητής να είχε ένα μικρό δίκιο σε αυτό που είπε αλλά αν ήξερε στα αλήθεια τι έλεγε θα μπορούσε απλά να πει ότι πρέπει να μπει και γέφυρα.