Αποστολέας Θέμα: ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ  (Αναγνώστηκε 4569 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
« στις: Οκτωβρίου 24, 2011, 03:34:53 μμ »
Παιδια θα ηθελα βοηθεια στο πως να παρω ρευμα απο τις γραμμες για να τροφοδοτησω μια led streap που θελω να εγκαταστησω σε ενα βαγόνι.
Θα χρειαστω μηπως και πυκνωτη για να εχω συνεχη σταθερη τροφοδοσια?

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
Απ: ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 24, 2011, 04:42:46 μμ »
Ναι , θα χρειαστείς για να μην κάνει "τρεμόπαιγμα" (flickering που λένε και στο χωριό μου...)

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 24, 2011, 05:47:27 μμ »
ευχαριστώ Jimmako για την βοήθεια, αλλα ρεύμα απο τις ράγες πως θα πάρω? Καμία ιδέα ή φωτό...

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 24, 2011, 07:23:57 μμ »
Το είχα δοκιμάσει μια φορά σε ένα παλιό LIMA βαγόνι (όταν τα είχα).  Το συγκεκριμένο είχε μεταλλικούς άξονες και ρόδες.
Αν θυμάμαι καλά είχα βγάλει από ένα άξονα με ρόδες, έναν από μπροστά και έναν από πίσω (είχε 4 άξονες το βαγόνι).  Ύστερα, αν και δεν θυμάμαι πως, είχα μονώσει τον ένα τροχό σε κάθε άξονα και είχα αφήσει τον άλλο να κάνει επαφή με τον άξονα.  Μετά με καλωδιάκι που
πέρναγε από την τρύπα που κουμπώνουν οι ρόδες στο βαγόνι το είχα απλά στρίψει αρκετές φορές γύρω από κάθε άξονα.
Μερικά βαγόνια θυμάμαι είχαν ήδη τον ένα τροχό μονωμένο.  Ή μπορεί να είχα βάλει από κάποιους free-running από παλιά μηχανή...
Ειλικρινά δεν θυμάμαι. Θυμάμαι σίγουρα όμως τα καλωδιάκια.
Τον ένα τον είχα βάλει έτσι ώστε να παίρνει ρεύμα από τον αριστερό τροχό και τον άλλο ανάποδα να παίρνει ρεύμα από τον δεξί. Φυσικά μιλάμε για DC κατάσταση.  Φυσικά χρειάζεσαι κάποιο σταθεροποιητή τάσης εντός του βαγονιού για να μην αλλάζει η φωτεινότητα με την αυξομείωση της τάσης.  Εκτός κι' αν είναι DCC οπότε λογικά θα έχει μόνιμα ρεύμα η γραμμή;  Δεν τα ξέρω αυτά.
Βασικά την ιδέα πως έπαιρνα ρεύμα στο βαγόνι ήθελα να σου δώσω μόνο.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 24, 2011, 07:35:03 μμ »
ευχαριστώ Jimmako για την βοήθεια, αλλα ρεύμα απο τις ράγες πως θα πάρω? Καμία ιδέα ή φωτό...

Έχεις pm.

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 10, 2011, 01:17:43 μμ »
Ηρθε η ωρα να βαλω φως στα βαγονακια μου, τι πυκνωτή να βάλω? Σε DCC θα χρειαστω και γεφυρα η αυτο ισχυει μονο σε περιπτωση Marklin AC?  Sorry για τις χαζες ερωτησεις αλλα απο ηλεκτρονικα, πυκνωτες κτλπ μου λειπουν βασικες γνωσεις. Επισης ο πυκνωτης εχει δυο ακροδεκτες; επανω του συνδεω μονο την φαση? ο ουδετερος παει πανω στα φωτα απευθειας? 

Αποσυνδεδεμένος kdapab

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 10, 2011, 08:56:34 μμ »
Θα σου πω τι έκανα εγώ στα δικά μου τετραξονικά:
Θα χρειαστείς:
-4 - 5 led υψηλής πυρακτώσεως 3mm λευκά ή κίτρινα ανάλογα με την παλαιότητα του βαγονιού.
-1 πλακέτα με δρόμους-όχι κύκλωμα
-1 αντίσταση χιλιάρα λεπτή
-2 μικρά μεταλλικά φύλλα λίγο σκληρά στο φάρδος και μήκος των 2 αξόνων (οι άξονες να είναι με μόνωση για dc -κι εναλλάξ φοράς (π.χ.αρίστερα η μόνωση στους 2 μπροστινούς, δεξιά στους 2 πίσω)
-καλώδιο πολύκλωνο ψείρα ή ανάλογο μονόκλωνο.
-κολλητήρι-καλάι
-κοφτάκι
-σουβλί
-κοπίδι
-κανσόν χαρτόνι σκούρο
-blue tuc

Κόψε 2 μεταλλικά φύλλα χαλκού ή καλύτερα κασσίτερου λίγο μεγαλύτερα από την απόσταση των αξόνων μεταξύ τους, κάνε μια τρύπα στη μέση και με κολλητήρι κόλλα καλωδιάκι που θα φτάνει μέχρι το led. Προσάρμοσε τα 2 ελάσματα κάτω από τους 4 άξονες.
Εγώ δε χρησιμοποιώ ούτε πυκνωτές ούτε γέφυρες στα επιβατικά βαγόνια μου.
θα πάρεις μια πλακέτα με δρόμους και θα κόψεις με κοπίδι σιγά σιγά πολλές φορές 3 από αυτούς τους δρόμους.
Στον πρώτο δρόμο θα κολλήσεις με καλάι κτο ένα ποδαράκι της αντίστασης και πάνω στο ποδαράκι το καλώδιο που έρχεται από το ένα φορείο μέσω της τρύπας στήριξής του στο σασί ή κάποιας άλλης ακριβώς δίπλα(καλύτερα).
Στον δεύτερο δρόμο το δεύτερο ποδαράκι της αντίστασης και όλα τα μακριά (θετικά) πόδια των led.
Στον τρίτο δρόμο όλα τα κοντά (αρνητικά) πόδια των led και το δεύτερο καλώδιο που έρχεται από το δεύτερο φορείο.
Κόψε τα περισσεύματα από τα ποδαράκια που προεξέχουν από την κάτω πλευρά της πλακέτας.
Κόλλα την πλακέτα με blue tuc στον ουρανό του βαγονιού, αφού προηγουμένως έχεις κόψει σκούρο χαρτόνι κι έχοντάς το προσαρμόσει σε όλο το μήκος του ουρανού (για να μη φεγγίζει) κι έχεις πλήρη φωτισμό σε όλο το βαγόνι με flickering μεν αλλά κομπλέ. ʼσε που σου μείνει η πλακέτα για να φτιάξεις κι άλλους φωτισμούς.

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 11, 2011, 01:20:12 πμ »
Ευχαριστώ για την βοήθεια άλλα λέω να βάλω led strip. Για τους πυκνωτες και τις γεφυρες θα μου πουν στο μαγαζι μάλλον. Επίσης πιστεύω ότι καλύτερα είναι να βαφεις με μαύρο χρωμα το εσωτερικό των βαγονιων ή των κτηρίων για να μην φεγγυζουν.
Φύλλο χαλκού ή κασσιτερου που μπορω να βρω?

Αποσυνδεδεμένος kdapab

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 12, 2011, 08:32:29 μμ »
Σε ενημερωμένα βιβλιοχαρτοπωλεία.

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 14, 2011, 04:45:51 μμ »
OK τωρα μπερδευτηκα... σε ενα μαγαζι στην Ιπποκρατους μου ειπαν να μην βαλω πυκνωτη για την αποφυγη filckering γιατι θα χαλασω λεει το Digital.
Ισχυει?
Jimmy K help.........

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 15, 2011, 12:26:47 πμ »
Ναι, το digital χαλάει αν του κάνεις .......... :roll: κωλονοσκόπηση, ............. :roll: κλύσμα , ή ...... :roll: αφαίμαξη .

Ενδέχεται βεβαίως και να χαλάσει αν δεν το "ευλογήσουν  ::pop:: οι παππάδες" της Ιπποκράτους. :lol:
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 15, 2011, 09:01:11 πμ »
Ευχαριστώ για την βοήθεια άλλα λέω να βάλω led strip. Για τους πυκνωτες και τις γεφυρες θα μου πουν στο μαγαζι μάλλον. Επίσης πιστεύω ότι καλύτερα είναι να βαφεις με μαύρο χρωμα το εσωτερικό των βαγονιων ή των κτηρίων για να μην φεγγυζουν.

Ναι σωστό είναι αυτό.

Παράθεση
Φύλλο χαλκού ή κασσιτερου που μπορω να βρω?

στο Πλαίσιο

Εάν το θες για εσωτερικό κτηρίων βάλε αλουμινοταινία (έχει την κόλλα ήδη) ή αλουμινόχαρτο (το κολλάς εσύ).Όρα παρακάτω φωτογραφία..... :lol:

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 15, 2011, 09:40:42 πμ »
OK τωρα μπερδευτηκα... σε ενα μαγαζι στην Ιπποκρατους μου ειπαν να μην βαλω πυκνωτη για την αποφυγη filckering γιατι θα χαλασω λεει το Digital.
Ισχυει?
Jimmy K help.........

• Η Lenz (κορυφαία εταιρεία ψηφιακών) δίνει πυκνωτές  :!: :!:...., για αποκωδικοποιητή της (Gold) ,που του επιτρέπει να διατηρεί την κίνηση σε γραμμές με κακές επαφές....(το έχω βάλει στην διπλή IORE-LKAB , "σκουπιδιάρη" του Neustadt )
  • Σε βαγόνι κάμερα που έχω φτιάξει , το κιτ της κάμερας έχει σίγουρα πυκνωτή ...και δουλεύει...

Η εταιρεία , που σου έστειλα με προσωπικό μήνυμα , έχει ό,τι χρειάζεσαι για να βάλεις τα φώτα. Για να σου συστήσω εγώ μία εταιρεία, να ξέρεις ότι την έχω δοκιμάσει-τσεκάρει  (ως προϊόν, αποστολή ,κόστος, ασφάλεια ,εξυπηρέτηση ), ειδάλλως θα σου το έλεγα με επιφύλαξη.

Επειδή εγώ γράφω ενυπόγραφα (είμαι ο Δημήτρης ο Κάτσικας) , και κατ' επέκτασιν οιοσδήποτε μπορεί να με ελέγξει και να πει πχ ο Κάτσικας λέει π@π@ριές....και μπούρδες , θα ήθελα να αναφέρεις (και αναφέρετε εν γένει) ποιό κατάστημα συγκεκριμένα το έγραψε ή το πρότεινε , ώστε να έχουμε και οι υπόλοιποι μία εικόνα.
Πολλώ μάλλον για μένα (που τους ξέρω όλους...) είναι να πάω ο ίδιος -σε μία βόλτα μου- και να μάθω κάτι που πιθανώς δεν ήξερα.
Να το μάθω -που είναι και το ζητούμενο-  και να βγω και να σας πω : "παιδιά άκυρο" , τόσον καιρό σας έλεγα αρλούμπες... !

ʼντε, καλημέρα σε όλους!

Υ.Γ. Να εύχονται να μην αναγκαστώ -λόγω κρίσης- να το κάνω επαγγελματικά...Θα κλείσει πολύς κόσμος...

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 15, 2011, 09:45:53 πμ »
Ναι, το digital χαλάει αν του κάνεις .......... :roll: κωλονοσκόπηση, ............. :roll: κλύσμα , ή ...... :roll: αφαίμαξη .

Ενδέχεται βεβαίως και να χαλάσει αν δεν το "ευλογήσουν  ::pop:: οι παππάδες" της Ιπποκράτους. :lol:

Και ο μοντελιστής - καταναλωτής, Βασίλη μου ! , κι' αυτός "χαλάει" ,όταν υποστεί τα προγραφέντα... :wink:

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 15, 2011, 11:11:42 πμ »
Να εύχονται να μην αναγκαστώ -λόγω κρίσης- να το κάνω επαγγελματικά...Θα κλείσει πολύς κόσμος...

Και τι σε κρατάει απο το να το κάνεις? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? :roll:
(Οχι να κλείσει κόσμος --κάποιοι ίσως θα έπρεπε-- , αλλά να το κάνεις επαγγελματικά)

:oops: Συγνώμη για το spam  :oops:
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος kpole

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 15, 2011, 12:56:28 μμ »
 Jimmy,Κανε το...κανε το... κανε το... Ειναι σιγουρη η επιτυχια.
Πολλες φορες μεσα απο δυσκολες καταστασεις γινονται θαυματα. ::avgreekflag5pn::
Αντε να δουμε και μεις οι αρχαριοι στο υπεροχο χομπι μας ασπρη μερα. ::avgreekflag5pn::
Σιγουρα ολο το φορουμ κ οχι μονο θα σε στηριξει. ::grflag::

Αποσυνδεδεμένος peri

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 12:52:45 πμ »
Αγαπητοί φίλοι γεια σας και από εμένα.  Προκειμένου να βάλουμε φωτισμό σε ένα βαγόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το απλό κύκλωμα αντίσταση Led. Σε αυτή την περίπτωση όμως το βαγόνι  πρέπει να μπαίνει πάντα με την ίδια φορά στις ράγες για να μην έχουμε πρόβλημα με την πολικότητα ( το οποίο δεν θα υπήρχε αν αντί για Led υπήρχε λαμπάκι πυρακτώσεως). Ακόμα υπάρχει το πρόβλημα του flickering. Βάζοντας ένα πυκνωτή σε αυτό το απλό κύκλωμα μπορούμε να χαλάσουμε το DCC όπως είπε ο πωλητής στον φίλο μας τον Kolovel. Ένας πυκνωτής σε κάποιο ψηφιακό σήμα του κάνει τη λεγόμενη εξομάλυνση. Αν η χωρητικότητα του πυκνωτή που θα βάλουμε είναι μικρή τότε αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στο σήμα DCC. Όσο όμως αρχίζουμε να βάζουμε περισσότερα βαγόνια με φωτισμό στη μακέτα μας τόσο το σήμα αρχίζει να αλλοιώνετε περισσότερο και ίσως κάποια στιγμή να μην είναι πλέον κατανοητό από τις μηχανές μας.
Όλα αυτά τα προβλήματα όμως λύνονται με μια γέφυρα που μπορούμε να βάλουμε στο κύκλωμα φωτισμού. Η γέφυρα μας εξασφαλίζει ότι με όποια φορά και να βάλουμε το βαγόνι μας στις γραμμές ο φωτισμός θα λειτουργεί κανονικά και το βασικότερο ότι όσο μεγάλο πυκνωτή και να βάλουμε, αρκεί αυτός να είναι ΜΕΤΑ τη γέφυρα, δεν θα έχει καμία επίδραση στο DCC.
Τα δύο κυκλώματα που χρησιμοποιεί ο Jimmy.K έχουν σίγουρα τους πυκνωτές τους μετά τη γέφυρα.
Τέλος να πω ότι το Flickering δεν δικαιολογείτε να οφείλετε στο ότι το σήμα είναι ψηφιακό (δεν γνωρίζω ακριβώς το Format του DCC καθότι marklinas ) αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό λειτουργεί σε κάποια KHz και άρα δεν θα πρέπει να είναι ορατό από το μάτι. Το πιθανότερο είναι να οφείλετε σε διακοπές της ρευματοδότησης κατά τη διάρκεια της κίνησης. Αν ισχύει λοιπόν αυτό τότε όσο μεγαλύτερος πυκνωτής τοποθετηθεί τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει. Εγώ θα χρησιμοποιούσα αρχικά ένα πυκνωτή 100uF 35V που έχει μικρό μέγεθος και αν δεν με ικανοποιούσε το αποτέλεσμα θα έβαζα έναν 470 uF 35V.
Τέλος επειδή ο φίλος Kolovel έγραψε ότι θα χρησιμοποιήσει led strip, να πω ότι αυτά είναι φτιαγμένα για να δουλεύουν σε 12v και κάποια άλλα σε 24V. Αν χρησιμοποιήσεις τα πρώτα πρέπει να βάλεις επιπλέον εξωτερική αντίσταση διαφορετικά και θα φωτίζουν πολύ αλλά και θα καούν τα Led μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας. Για τη δεύτερη λύση την 24βολτη δεν είμαι σίγουρος αν θα φτάνει η τάση του DCC για να ανάβουν.
Υ.Γ. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα ας δοκιμάσει σε κάποιο βαγόνι που είναι ακίνητο αν υπάρχει flickering χωρίς τον πυκνωτή.
Υ.Γ. 2 Μπορεί ο πωλητής να είχε ένα μικρό δίκιο σε αυτό που είπε αλλά αν ήξερε στα αλήθεια τι έλεγε θα μπορούσε απλά να πει ότι πρέπει να μπει και γέφυρα.

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 01:11:08 πμ »
Επειδή εγώ γράφω ενυπόγραφα (είμαι ο Δημήτρης ο Κάτσικας) , και κατ' επέκτασιν οιοσδήποτε μπορεί να με ελέγξει και να πει πχ ο Κάτσικας λέει π@π@ριές....και μπούρδες , θα ήθελα να αναφέρεις (και αναφέρετε εν γένει) ποιό κατάστημα συγκεκριμένα το έγραψε ή το πρότεινε , ώστε να έχουμε και οι υπόλοιποι μία εικόνα.
Πολλώ μάλλον για μένα (που τους ξέρω όλους...) είναι να πάω ο ίδιος -σε μία βόλτα μου- και να μάθω κάτι που πιθανώς δεν ήξερα.
Να το μάθω -που είναι και το ζητούμενο-  και να βγω και να σας πω : "παιδιά άκυρο" ,

Την αρλουμπα για τον πυκνωτη μου την είπαν στον γνωστό εισαγωγεα της Piko, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης!
Και εγώ έμεινα έκπληκτος γιατί σε ξένα Fora γράφουν για πυκνωτες.

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 09:14:40 πμ »
Δεν με παραξενεύει. :mrgreen:
 Να πω , μάλιστα ,  οτι ήμουν 99,9999999% σίγουρος . :evil:
Αν αγόραζες απο εκεί έτοιμο φωτισμό θα σου έλεγε κάτι; :roll:
 ΟΧΙ βέβαια. :mrgreen:

Να ξαναπάς στο μαγαζί αν θές να μάθεις πώς ..................γίνονται τα παιδιά :lol: :lol:

ΥΓ :  :oops: Ζητώ συγνώμη για το spam , πάλι. :oops:

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 02:45:43 μμ »
Ακομα μια μικρη ερωτηση: Συγνωμη αλλα ειμαι λιγο ασχετος με τα ηλεκτρονικα.... ο πυκνωτης εχει + και -  και μου ειπαν στο μαγαζι να προσεξω μην μπει αναποδα.. γιατι θα σκασει!!! Στις γραμμες μου πως μπορω με να δω ποια εχει ρευμα και ποια ειναι ο ουδετερος? εεε μην γελατε ......  :oops:  :oops:  :oops:
Πολυμετρο εχω.. αλλα δεν εχω μεγαλη ιδεα....

Αποσυνδεδεμένος peri

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 04:04:27 μμ »
Αν χρησιμοποιήσεις γέφυρα δεν χρειάζεται να ξέρεις ποια γραμμή είναι η θετική και ποια η αρνητική. Θα συνδέσεις και τις δύο στα άκρα της γέφυρας που έχουν ένα σύμβολο ~ χωρίς να έχει σημασία ποια πάει που. Ο πυκνωτής θα συνδεθεί στα δύο άλλα πόδια της γέφυρα που έχουν το ένα το σύμβολο + και το άλλο ένα -.
Ο πυκνωτής έχει στο πλάι του μια γραμμή που δείχνει το - του. Αυτό το - του πυκνωτή πρέπει να συνδεθεί με το - της γέφυρας.
Το άλλο πόδι του πυκνωτή που αν δεν το έχεις κόψει πρέπει να είναι και μακρύτερο πάει στο + της γέφυρας.
Τι πυκνωτή πήρες τελικά?

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 06:54:17 μμ »
πήρα μεγαλουτσικο 2200μF 25V.
Ευχαριστώ για την βοήθεια. Έτσι για να μαθαίνω πως θα μπορούσα με το πολυμετρο να δω ποια γραμμή είναι η + και ποια η -;

Αποσυνδεδεμένος peri

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 08:56:19 μμ »
Και να σκεφτείς ότι ο 470 νόμιζα ότι θα σου φανεί μεγάλος σε όγκο. Πάντως καλύτερα θα ήταν να πάρεις στα 35volt αντί για τα 25.
Λοιπόν το πολύμετρο έχει 2 καλώδια ένα κόκκινο και ένα μαύρο. Το μαύρο συνδέεται πάνω στο πολύμετρο στη θέση που γράφει COM ή έχει το σήμα της γείωσης. Όταν μετράς μια τάση αν στην οθόνη σου γράφει την τιμή χωρίς αρνητικό πρόσημο μπροστά (-) τότε εκεί που έχεις βάλει το κόκκινο καλώδιο είναι το θετικό και στο μαυρο το αρνητικό.
Διαφορετικά αν έχει - μπροστά από την ένδειξη τότε το κόκκινο καλώδιο είναι το αρνητικό (-).
Μπορείς να κάνεις δοκιμή με μια μπαταρία για να δεις αυτά που σου είπα.
Αν θέλεις πες μου τι λεντοταινία χρησιμοποίησες, 12 v  ή 24V. Και έβαλες αντίσταση σε σειρά;
Τέλος αν μπορείς κάνε τη δοκιμή που έγραψα παραπάνω δηλαδή αν υπάρχει flickering χωρίς πυκνωτή όταν το βαγόνι δεν κινείτε. 

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 09:18:08 μμ »
η ταινία που θα χρησιμοποιήσω θα είναι 12v και λέω θα γιατί την εχω παραγγείλει στο eBay με τα μισά χρήματα απ ότι μου ζητούσαν εδώ ( αθάνατη Ελλάδα). Απ ότι έμαθα από εσάς φιλαράκια θα βάλω έναν πυκνωτη 470μF 35V, γέφυρα και φυσικά αντίσταση γιατί το DCC μου δίνει 18V και θα έχουμε Ανάσταση μέσα στο βαγόνι με τα 12V led. Η αντίσταση τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

Αποσυνδεδεμένος peri

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 16, 2011, 11:31:07 μμ »
Η αντίσταση που θα χρησιμοποιήσεις  εξαρτάτε από το Led strip που θα χρησιμοποιήσεις και από το μήκος που θα κόψεις. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσεις αυτό εδώ, http://www.marelectronics.gr/products.php?id=4610&lang=gr και κόψεις 3 led χρειάζεσαι μια αντίσταση 300 Ω για να έχεις τη μέγιστη φωτεινότητα χωρίς να καταπονείς τα Led. Αν το μήκος του βαγονιού σου απαιτεί να κόψεις 6 Led τότε χρειάζεσαι μια αντίσταση 150 Ω για το ίδιο αποτέλεσμα. Οι τιμές που σου έγραψα είναι οι ελάχιστες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Για να έχεις χαμηλότερη φωτεινότητα δοκίμασε με ποιο μεγάλες τιμές αντιστάσεων όπως 2,2 ΚΩ.
Θα σου πρότεινα να πάρεις διάφορες τιμές από 680Ω ως 3,3 ΚΩ (το κόστος τους είναι μηδενικό)  και να δοκιμάσεις με ποια θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για την ισχύ της αντίστασης 1/4W θα είναι αρκετά για τις αντιστάσεις που σου έγραψα.

Tags: âáãïíé