Αποστολέας Θέμα: Περαμα "Μαρια-Κυριακη" 1:15  (Αναγνώστηκε 18937 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • yapanta
Απ: Περαμα 1:15
« Απάντηση #25 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 12:38:09 μμ »
Φίλε yapanta μην αρπάζεσαι! Υποθέτω ότι ο repetan απλώς πολλαπλασίασε το 1008 (μήκος χωρίς διάκι που δίνει ο baldeagle) Χ 15 (κλίμακα) που κάνει 15,12.
Συνεπώς ίσως κάτι δεν πάει καλά με την κλίμακα.
Δεν "αρπάζομαι" φιλε μου Kosti. Η κουβέντα όλη γίνεται για να δώσει την αφορμή (στο καθένα από εμάς και όσους μας παρακολουθούν) για περεταίρω "ψάξιμο" και ενημέρωση. Οι "από το μηδέν" κατασκευές το έχουν αυτό και ιδίως στις κατασκευές μεγάλης κλίμακας (όπως και 1:15), όπου οι διαστάσεις παίζουν μεγάλη σημασία στην αληθοφάνεια και ρεαλιστικότητα της κατασκευής.
Μένω όπως στον εάν υπάρχει μέθοδος για τον υπολογισμό του πάχους της καρίνας ενός ξύλινου παραδοσιακού σκαριού. Θα με ενδιέφερε να το μάθω.
Με τιμή & εκτίμηση όπως πάντα και...
για παντα

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #26 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 02:06:05 μμ »
Διατομή καρίνας συνέχεια....
Στο βιβλίο "Παραδοσιακή και Σύγχρονη Ναυπηγοξυλουργική (Σταύρου Γ. Ψαθέρη)", αναφέρεται:
1. για τα σκάφη με στρογγυλό πυθμένα, το πάχος της καρίνας είναι συνάρτηση του πάχους των χρησιμοποιούμενων μαδεριών του πετσώματος (σελ. 114). Δηλαδή, το πάχος της καρίνας είναι το 4πλάσιο και το ύψος το 6πλάσιο.
2. Ενδεικτικά επίσης αναφέρεται (σελ. 149) ότι:
 - σε ένα τρεχαντήρι μήκους 10 μέτρων, η καρίνα έχει διαστάσεις: Πάχος 12 εκ. Ύψος: 19 εκ.
 - σε ένα τρεχαντήρι μήκους 14,95 μέτρων, η καρίνα έχει διαστάσεις: Πάχος 14 εκ. Ύψος: 22 εκ.

Παράλληλα στο βιβλίο "Ελληνική Παραδοσιακή Ναυπηγική" του Κ.Δαμιανίδη (σελ. 182), αναφέρεται οτι κατα τους ξυλαναυπηγούς Χάλαρη και Δαρδάνου, ένα τρεχαντήρι από 8 έως 10 μέτρα είχε καρίνα διαστάσεων που κυμαίνονταν από 8 εκ. πάχος έως και 20 εκ. ύψος. Αλλά και από άλλες πληροφορίες πάνω από 10 εκ. Στην ίδια σελίδα αναφέρεται επίσης, οτι οι διαστάσεις και το σχήμα της καρίνας μπορεί να ήταν και προϊόν επιθυμίας - παραγγελίας του ιδιοκτήτη. Βγάλετε τώρα συμπεράσματα.

Αλλά τί να λέμε τώρα για το Φανερωμένη; Στο ίδιο βιβλίο (σελ. 196) αναφέρεται συγκεκριμένα η διατομή της καρίνας του σκαριού αυτού: 11 εκ. πάχος και 25 εκ. ύψος.

ʼρα φίλε μου baldeagle, εάν δεν κάνω λάθος, στη δική σου κλίμακα επέλεξες τελικά καρίνα πάχους κατά 1,67 χιλ. μεγαλύτερη,  :lol: αλλά όχι και έξω από την πραγματικότητα. Λεπτομέρεις θα μπορούσε να πεί κανείς και θα έχει δίκιο, αλλα προσωπικά εγώ πιστεύω οτι κάτι έμεινε από αυτή την κουβέτα :wink: και αυτός είναι ο σκοπός.
Καλή συνέχεια  ::salut::
για παντα

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 02:15:09 μμ »
Τερμα το διαβασμα και το ψαξιμο...παω να κοψω τα στραβοξυλα.
Εκτιμώ, αφού έχεις ψάξει και διαβάσει για τα στραβόξυλα... :D
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 02:19:53 μμ »
Φίλε Γιάννη σίγουρα και έμεινε κάτι από την ανάλυση που κάνεις.
Ξέρεις αυτό το πράγμα το είχα ως  την μεγάλη μου απορία μην έχοντας διαβάσει τα παραπάνω βιβλία που αναφέρεις.
Από την πλευρά μου ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες.
Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος baldeagle

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 03:25:27 μμ »
  Καλησπέρα baldeagle  καλή αρχή με το Πέραμά  σου . Να πω και γω τη γνώμη μου , σύμφωνα λοιπόν με αυτά που μας έδωσες να διαβάσουμε  ::book:: και δεδομένης της διάστασης του σκαριού 15,12 m  ( όχι 13,5 m ) υπολογίζω ( αν δεν κάνω λάθος ) ότι το πάχος της καρίνας στο μοντέλο πρέπει να είναι 0,88 cm οπότε νομίζω ότι είσαι οκ. Καλή συνέχεια  ::salut::
Φιλε repetan αλλα και ολοι οι αλλοι εχω να πω δυο πραγματα που δεν τα ειπα απο την αρχη.
Το βαρκακι το ξεκινησα με σκοπο να περναω την ωρα μου μιας και καθομαι απο το πρωι μεχρι το βραδυ στο σπιτι.
Σε καμια περιπτωση δεν ειχα σκοπο αυτου του επιπεδου την λεπτομερεια.Τα χιλιοστα στην καρενα.Αυτες τις λεπτομερειες για το που πρεπει να δωσω προσοχη τις μαθαινω κοντα σας και αρχιζει να μ αρεσει ακομα περισσοτερο,κανουν ομως την κινηση του να ξεκινησω ετσι "αφουντουρα"(βιαστηκά)την κατασκευη να δειχνει πολυ λαθος.

Οι πληροφοριες που εχω για την κατασκευη μεχρι στιγμης ειναι απο τον naftotopos.gr και faneromeni.gr και περα απο λιγοστα τεχνικα χαρακτηριστικα επαφιονται κυριως στις φωτογραφιες και στα αντικειμενα που βλεπω μεσα σε αυτες και απο εκει αντλω μεγεθη και κλιμακες.

Διατομή καρίνας συνέχεια....
Στο βιβλίο "Παραδοσιακή και Σύγχρονη Ναυπηγοξυλουργική (Σταύρου Γ. Ψαθέρη)", αναφέρεται:
1. για τα σκάφη με στρογγυλό πυθμένα, το πάχος της καρίνας είναι συνάρτηση του πάχους των χρησιμοποιούμενων μαδεριών του πετσώματος (σελ. 114). Δηλαδή, το πάχος της καρίνας είναι το 4πλάσιο και το ύψος το 6πλάσιο.
2. Ενδεικτικά επίσης αναφέρεται (σελ. 149) ότι:
 - σε ένα τρεχαντήρι μήκους 10 μέτρων, η καρίνα έχει διαστάσεις: Πάχος 12 εκ. Ύψος: 19 εκ.
 - σε ένα τρεχαντήρι μήκους 14,95 μέτρων, η καρίνα έχει διαστάσεις: Πάχος 14 εκ. Ύψος: 22 εκ.

Παράλληλα στο βιβλίο "Ελληνική Παραδοσιακή Ναυπηγική" του Κ.Δαμιανίδη (σελ. 182), αναφέρεται οτι κατα τους ξυλαναυπηγούς Χάλαρη και Δαρδάνου, ένα τρεχαντήρι από 8 έως 10 μέτρα είχε καρίνα διαστάσεων που κυμαίνονταν από 8 εκ. πάχος έως και 20 εκ. ύψος. Αλλά και από άλλες πληροφορίες πάνω από 10 εκ. Στην ίδια σελίδα αναφέρεται επίσης, οτι οι διαστάσεις και το σχήμα της καρίνας μπορεί να ήταν και προϊόν επιθυμίας - παραγγελίας του ιδιοκτήτη. Βγάλετε τώρα συμπεράσματα.

Αλλά τί να λέμε τώρα για το Φανερωμένη; Στο ίδιο βιβλίο (σελ. 196) αναφέρεται συγκεκριμένα η διατομή της καρίνας του σκαριού αυτού: 11 εκ. πάχος και 25 εκ. ύψος.

ʼρα φίλε μου baldeagle, εάν δεν κάνω λάθος, στη δική σου κλίμακα επέλεξες τελικά καρίνα πάχους κατά 1,67 χιλ. μεγαλύτερη,  :lol: αλλά όχι και έξω από την πραγματικότητα. Λεπτομέρεις θα μπορούσε να πεί κανείς και θα έχει δίκιο, αλλα προσωπικά εγώ πιστεύω οτι κάτι έμεινε από αυτή την κουβέτα :wink: και αυτός είναι ο σκοπός.
Καλή συνέχεια  ::salut::

Γιαννη πιστευω οτι ειμαστε καλα.
Σε ενα μετρο καθαρο σκαρι το 1.67μμ λαθος της καρενας δεν ειναι και τοσο κακο ασε που το ψιλο χρειαζομαστε για να ειναι πιο σταθερη η κατασκευη μας μεχρι να αρχισει το χτισιμο πιο πανω.
Και ναι θελω και θα περιμενω τις πολυτιμες συμβουλες σου μιας και με ενδιαφερει παρα πολυ αυτου του τυπου ο μοντελισμος.
Τερμα το διαβασμα και το ψαξιμο...παω να κοψω τα στραβοξυλα.
Εκτιμώ, αφού έχεις ψάξει και διαβάσει για τα στραβόξυλα... :D
Thx
Thanasis απο φωτογραφιες οτι εχω παρει.Το ενα απο τα δυο βιβλια που αναφερει ο Γιαννης("Ελληνική Παραδοσιακή Ναυπηγική" του Κ.Δαμιανίδη) το περιμενω (εχει παραγγελθει στον Ελευθερουδακηκαι επρεπε χθες να ειναι εδω)ενω οτι αλλο υπαρχει και οπου το βρω το διαβαζω σα σφουγκαρι.Αν παρ ελπιδα εχετε υλικο στα χερια σας που μπορειτε να διαθεσετε θα χαρω να το διαβασω.

Αλλη μια φορα ευχαριστω ολους για τις πληροφοριες και το ενδιαφερον

Φιλικα
Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 04:54:49 μμ »
   Φίλε Γιάννη καλημέρα το ότι έγραψα 15,12 m και όχι 13,5 m όπως λέει και ο Κώστας προκύπτει από την κλίμακα  1008 mm X 15 = 15,12 m  , αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις κάνει λάθος ( ο Ναυτότοπος δίνει κλίμακα 1:30 = 50,4 cm  ο baldeagle   το φτιάχνει στην 1:15 άρα 1008 mm  όπως μας λέει ) οπότε υπέθεσα ότι είναι  όπως λέει και ο Κώστας άλλη κλίμακα .
  Στο site  http://www.faneromeni.gr/gr/pages/view/texnikaxaraktiristika/mid:254 που μας λέει ο baldeagle  λέει στα τεχνικά χαρακτηριστικά  ότι οι διαστάσεις είναι :
Ολικό μήκος 14,83 m , παρακάτω στην τοποθέτηση έρματος και κόντρα καρίνας δίνει πάχος των μολυβιών 13 cm , οπότε από εκεί ορμώμενος  και λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για το ίδιο σκαρί υπολόγισα το λόγο μήκους / πάχος καρίνας  και έκανα αναγωγή στο νέο μήκος ( δεν ανακάλυψα τον τροχό ) .
Ήτοι 1483 cm / 13 cm = 114,077
           1512 cm / 114,077 = 13,25 cm   ʼρα σύμφωνα με την κλίμακα  1:15 προκύπτει πάχος καρίνας στο μοντέλο 13,25cm / 15 = 0.88 cm .
  Από την αρχή της παρουσίασης του baldeagle  μου έκανε εντύπωση η επιλογή καρίνας 9 mm  και συμφώνησα και με την παρατήρηση απορία του Βασίλη για την επιλογή αυτή , μετά είδα την δική σου απορία  και επειδή συνήθως χρησιμοποιούμε κοντραπλακέ 5mm συνήθως για την καρίνα γι αυτό μπήκα στο τρυπάκι να δω αν η επιλογή καρίνας πάχους 9mm μπορούσε να είναι σωστή ( περισσότερο από περιέργεια ) και μάλλον κατέληξα στο αποτέλεσμα ότι είναι πολύ κοντά και μέσα στα όρια για μοντέλο αυτού του μεγέθους .
   Όσο για τις πληροφορίες που μας παρέθεσες Γιάννη είναι πολύ χρήσιμες αλλά όπως λες και εσύ άντε να βγάλεις άκρη όταν για ίδιου είδους σκαριά προκύπτουν άλλου είδους διατομές καρίνας , νομέων αλλά και πλήθους αυτών καθόσον ένας νομέας  σύμφωνα με την   ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
«ΞΥΛΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ & ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ &
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΪΚΙΩΝ & ΠΛΟΙΑΡΙΩΝ -ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»
ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:
ΜΑΡΓΕΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ / ΜΠΙΖΙΚΟΥΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Επιβλέπων Καθηγητής
Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΑΝΗΣ
παραθέτω αυτούσιο τα κείμενο σελ. 118
«Επίσης ένα σκάφος 22 μέτρων έχει κατά μέσο όρο 52 νομείς, όπου το κόστος κατασκευής κάθε νομέα ήταν πριν 3 - 4 χρόνια περίπου 600 έως 750 ευρώ. Στο καρνάγιο τους οι νομείς μεταξύ τους έχουν ένα κενό της τάξης 18,5 έως 19 cm. Αν αυτό το κενό αυξηθεί στα 24 cm τότε έχουμε 6 με 7 νομείς λιγότερους  »
  Οπότε παρατηρούμε ότι  η μείωση του πάχους της καρίνας  ή η  μείωση του αριθμού των νομέων  έχει σημαντικό οικονομικό όφελος  , οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αποκλίσεις στις διατομές  συν το ότι  κάθε ναυπηγείο έχει διαφορετικά σχέδια και διαστάσεις .
  Η ανταλλαγή απόψεων πάντα είναι οφέλιμη
   Φίλε baldeagle καλή συνέχεια  και συγνώμη για το χώρο που καταχράστηκα . ::salut::

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 05:24:14 μμ »
  Η ανταλλαγή απόψεων πάντα είναι οφέλιμη ::talking_smilie::   

::handshake::
για παντα

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 06:16:18 μμ »
@repetan

"Καταχρασου "κι αλλο χωρο! Κι αλλο!! Κι αλλο!! Κι αλλο!! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 08, 2011, 09:12:54 μμ »
Μέχρι να έλθει το βιβλίο μπορείς να διαβάσεις τα παρακάτω.... :arrow:

Α. http://users.teilar.gr/~mantanis/Edu.files/Dafna.pdf
Β. http://users.teilar.gr/~mantanis/Edu.files/Mpizikoukis&Margeti.pdf

Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 09, 2011, 06:22:09 μμ »
Thanasis Πολυ ευχαριστω!(αν και καθυστερημενα!)

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #35 στις: Οκτωβρίου 09, 2011, 06:52:20 μμ »
Και κατι ασχετο με το θεμα αλλα και σχετικο μαζι.
http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=1091&rid=42&cid=

Στα 2 λεπτα και μετα (και παντα αν θυμαμαι καλα ασ με διορθωσουν οι φιλοι απο τη Συρα) ειναι το καρναγιο των Μαυρικων?

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #36 στις: Οκτωβρίου 09, 2011, 09:17:20 μμ »
Δείτε ζωντανά το πέραμα ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
at=13
Από τους αγώνες παραδοσιακών σκαφών στις Σπέτσες στις 3/10/2011
για παντα

Αποσυνδεδεμένος blackglaze

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χριστουπολη - Πορτο...πηγαινε ελα.
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 09, 2011, 09:23:36 μμ »
Κουκλα!
Κριμα γιατι ηθελα να ειμαι εκει και δεν τα καταφερα λογω υποχρεωσεων

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 13, 2011, 09:41:11 μμ »
Καλησπερίζω και πάλι την παρέα. Μετά από πολύ ::book:: ::book::και αρκετό σπαζοκεφάλιασμα συνέχισα με το βαρκάκι μου. Και παραθέτω:
Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.Click to see the original size.

Δοιάκι και η βέργα της κόντρα-καρένας που δεν σας είχα δώσει φωτογραφίες (το δοιάκι που δεν ήθελε καθόλου ::book:: ε, αυτό έχει προχωρήσει λιιιίγο παραπάνω).

Όταν έκοβα τους νομείς αρκετοί μου σπάσανε λόγω κραδασμών και άλλοι λόγω απειρίας κοπήκαν μικροί (λεπτοί) στο επάνω μέρος. Έτσι τα στραβόξυλα 13, 14, 16, 19, και 23 θα κοπούν ξανά ενώ εδώ έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα (σφηνωθήκαν με χαρτί) για να μπορώ να μετρήσω την ξυλεία για την εσωτερική ενίσχυση (σωτρόπι, στραγάλια, ντουφέκια, φουρνιστή κλπ)(Φαίνεται ότι διάβασα ε?)

Παράλληλα σε κάποιες φωτογραφίες θα δείτε και την «πατέντα» (όσο αφορά το μέγεθος) που σκέφτηκα για να κρατήσω την καρένα σε ευθεία, μέχρι να μπουν οι ενισχύσεις.

Περιμένω τα σχόλια και τις προτάσεις σας και με τη σειρά μου να παρακαλέσω  τον φίλο vasbot να μου δώσει το βιντεάκι που έχει φτιάξει με την τεχνική του χαράγματος του άσου ή ασού (κάπως αλλιώς το λένε στα Αγγλικά ) το αυλάκι δηλαδή για την πρώτη σανίδα του πετσώματος.(Κάπου το είδα και δεν μπορώ να το ξαναβρώ....)

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 11:11:34 πμ »
Καλημέρα. Καλά οτι σε βρίσκω διαβασμένο αυτό είναι σίγουρο. Για να προχωρήσω όμως στην κατασκευή σου, εκτός από τις προφανείς παρατηρήσεις που εκτιμώ οτι δεν τις χρειάζεσαι γιατί ήδη αρκετά σημεία της κατασκευής σου που επιδέχονται διόρθωση, θα τα έχεις ήδη εντοπίσει, θα περιοριστώ στο να επισημάνω μόνο οτι τα ποδοστάματα χρειάζονται στήριξη με κάποιες αντιρίδες για να τα διατηρήσεις σε κάθετη θέση.
Επίσης η δημιουργία του ασσού, δεν γνωρίζω εάν υπάρχει συγκεκριμένη μοντελιστική τεχνική, εκτιμώ όμως οτι δεν τη χρειάζεσαι, διότι έτσι και αλλιώς μόνο στα πλωριό και πρυμνιό ποδόσταμα χρειάζεται να κάνεις... και εάν θέλεις φυσικά. Μπορείς αντί αυτών να φαλτσάρεις τις σανίδες σου ώστε να τερματίζουν ομαλά στα ποδοστάματα. Στην καρίνα δεν χρειάζεται έτσι και αλλιώς δεδομένου το σχήμα των νομέων που τη βρίσκουν σχεδόν κάθετα.

για παντα

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 07:53:23 μμ »
  Φίλε baldeagle καλησπέρα  , το ότι διάβασες διάβασες , την περνάς την τάξη  :mrgreen: Το βιντεάκι που θες ψάχτο στο
"Αμέριγκο Βεσπούτσι 1/110 νέα κατασκευή" . Επειδή οι νομείς δεν είναι στερεωμένοι ακριβώς στη θέση τους δε μπορώ να βγάλω συμπέρασμα . Καλή συνέχεια  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 14, 2011, 10:54:18 μμ »
με τη σειρά μου να παρακαλέσω  τον φίλο vasbot να μου δώσει το βιντεάκι που έχει φτιάξει με την τεχνική του χαράγματος του άσου ή ασού (κάπως αλλιώς το λένε στα Αγγλικά ) το αυλάκι δηλαδή για την πρώτη σανίδα του πετσώματος.(Κάπου το είδα και δεν μπορώ να το ξαναβρώ....)

Στα Αγγλικά λέγεται Rabbet Line, νομίζω όμως ότι πρέπει να ακολουθήσεις περισσότερο Ελληνικούς όρους μιας και η κατασκευή σου είναι καθαρά ένα Ελληνικό σκαρί.
Όσον αφορά για το εάν θα φτιάξεις τον ασό, νομίζω ότι αρμόδιοι είναι να στο ξεκαθαρίσουν τα παιδιά που ασχολούνται με τις ελληνικές παραδοσιακές κατασκευές μιας και εγώ δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ τέτοιο μοντέλο (μετά το Amerigo Vespucci όμως θα το επιχειρήσω).
Επίσης σχετικά με τον ασό ο Θανάσης σου έχει επισυνάψει ένα αρχείο PDF το οποίο σε μερικές εικόνες δείχνει την διάνοιξη της αύλακος σε ένα Τρεχαντήρι.
Τα βίντεο που ζήτησες είναι στα link που ακολουθούν παρακάτω:

Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 15, 2011, 04:56:53 μμ »
Σας ευχαριστω ολους για τα σχολια.Αναλυτικα:

Στα Αγγλικά λέγεται Rabbet Line, νομίζω όμως ότι πρέπει να ακολουθήσεις περισσότερο Ελληνικούς όρους μιας και η κατασκευή σου είναι καθαρά ένα Ελληνικό σκαρί.
Όσον αφορά για το εάν θα φτιάξεις τον ασό, νομίζω ότι αρμόδιοι είναι να στο ξεκαθαρίσουν τα παιδιά που ασχολούνται με τις ελληνικές παραδοσιακές κατασκευές μιας και εγώ δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ τέτοιο μοντέλο (μετά το Amerigo Vespucci όμως θα το επιχειρήσω).
Επίσης σχετικά με τον ασό ο Θανάσης σου έχει επισυνάψει ένα αρχείο PDF το οποίο σε μερικές εικόνες δείχνει την διάνοιξη της αύλακος σε ένα Τρεχαντήρι.
Τα βίντεο που ζήτησες είναι στα link που ακολουθούν παρακάτω:

Βασίλης
Βασιλη σε ευχαριστω!Πανεμορφα και τα 5 video's,και ακρως βοηθητικα!Λογω ελειψεως των καταληλων εργαλειων απο μερους μου η χαραξη του ασού θα γινει λιγο διαφορετικα και θα το δειξω με τις αναλογες φωτο.Σε ευχαριστω και παλι.

Φίλε baldeagle καλησπέρα  , το ότι διάβασες διάβασες , την περνάς την τάξη  :mrgreen: Το βιντεάκι που θες ψάχτο στο
"Αμέριγκο Βεσπούτσι 1/110 νέα κατασκευή" . Επειδή οι νομείς δεν είναι στερεωμένοι ακριβώς στη θέση τους δε μπορώ να βγάλω συμπέρασμα . Καλή συνέχεια  ::salut::

Φιλε repetan
Οι νομεις ειναι στη θεση τους κατα 95% απλα απο τον 5 νομεα και μετα δεν εχουν βιαριστει.Και δεν ξερω αν πρεπει να ξανακανω και τους 1-5 για να τους κουρεψω μετα.

Καλημέρα. Καλά οτι σε βρίσκω διαβασμένο αυτό είναι σίγουρο. Για να προχωρήσω όμως στην κατασκευή σου, εκτός από τις προφανείς παρατηρήσεις που εκτιμώ οτι δεν τις χρειάζεσαι γιατί ήδη αρκετά σημεία της κατασκευής σου που επιδέχονται διόρθωση, θα τα έχεις ήδη εντοπίσει, θα περιοριστώ στο να επισημάνω μόνο οτι τα ποδοστάματα χρειάζονται στήριξη με κάποιες αντιρίδες για να τα διατηρήσεις σε κάθετη θέση.
Επίσης η δημιουργία του ασσού, δεν γνωρίζω εάν υπάρχει συγκεκριμένη μοντελιστική τεχνική, εκτιμώ όμως οτι δεν τη χρειάζεσαι, διότι έτσι και αλλιώς μόνο στα πλωριό και πρυμνιό ποδόσταμα χρειάζεται να κάνεις... και εάν θέλεις φυσικά. Μπορείς αντί αυτών να φαλτσάρεις τις σανίδες σου ώστε να τερματίζουν ομαλά στα ποδοστάματα. Στην καρίνα δεν χρειάζεται έτσι και αλλιώς δεδομένου το σχήμα των νομέων που τη βρίσκουν σχεδόν κάθετα. 

Γιαννη εχω ηδη ετοιμα mdf ξυλα με τακους για το καθετο στα ποδοσταματα.Αφ ενος δεν αλφαδιασα τον παγκο ακομα και για αυτο δεν τα εχω βαλει αφ ετερου η καρενα θα ξαναβγει για τον ασό.Τωρα για το αν θα τον χαραξω ολοκληρο ή μονο στα ποδοσταματα δεν το εχω αποφασισει ακομη.

Πολυτιμες πληροφοριες και συμβουλες απο ολους.αλλη μια φορα ευχαριστω!
Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
Απ: Περαμα "Μαρια-Κυριακη" 1:15
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 16, 2011, 03:12:45 μμ »
  Φίλε Δημήτρη καλημέρα , τό ότι δεν έχεις κόψει τους νομείς και ότι η φωτογραφία δεν είναι ακριβώς στον άξονα σίγουρα μπερδεύει το μάτι , είμαι σίγουρος ότι όλα είναι σωστά . Περιμένουμε και μπομπονιέρες για τα βαφτίσια  :lol: :lol: . Καλή συνέχεια  ::salut:: ::salut::
Αντώνης

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #44 στις: Δεκεμβρίου 15, 2011, 06:44:51 μμ »
Καλησπερα και συγχωρεστε με για την απουσια!
Ελπιζω ολα να ειναι καλα και για ολους!!
Λογω οφειλης μου ειχαν κοψει το intrenet....... :evil: :evil:Τες Πα το πληρωσα και σημερα και παλι on-line! :o :o
Την κατασκευη την συνεχισα και στις επομενες ημερες θα ανεβασω και photo...

Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος Μάριος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αφίδναι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #45 στις: Δεκεμβρίου 15, 2011, 07:01:51 μμ »
Περιμένουμε με ανυπομονησία...!!! ::salut::

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #46 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 09:25:38 πμ »
Χμμμμ Απο που να αρχισω? Καιρος περασε απο τις τελευταιες φωτογραφιες.
Παμε ομως.
Αν δειτε την τελευταια μου φωτο ειχε ενα ψιλο καρφακι και ενα κιτρινο νημα, τα οποια τελικα δεν δουλεψαν σωστα.
Ετσι με μια λιμα χαραξα τα κορακια και κρεμασα με βαρος ενα λιγο χονδρυτερο νημα που, μεχρι τωρα μου δουλευει σωστα.
Click to see the original size. Click to see the original size.
Στοιχεια απο τις παραπανω φωτο, τα κοματια του ξυλου που χρησημοποιησα για να σταθει καθετο τελειως το μοντελο (πρυμα και πλωρα)
και ας με συγχωρεσει ο admin για την εκουσια διαφημιση.Χυμα ρακι ειχε μεσα το μπουκαλακι του ουζου.
Με ενα ξυλαρακι προχειρα πιασμενο επανω στον καθε νομεα στα σημεια που θα τελειωνει η κουπαστη και σημαδεμενο στην μεση
τοποθετησα τους νομεις στη θεση τους.
Click to see the original size.
Εδω ξεκιναει να δειχνει η noobια τα λαθη της.
Μεγαλο παχος στους νομεις με αναγασε να κοψω εσοχες στο σημειο που μπαινει το σωτροπι, ενω σε
δυο νομεις με μικροτερο παχος απο τους υπολοιπους,και ενω η εξωτερικη επιφανεια του σκαριου ηταν ενταξει,
αναγκαστηκα να βαλω ξυλαρακια για να κολησω τις στραγαλιες.
Το επομενο βημα να στερεωσω στις θεσεις τους τους νομεις(σε ισες δηλαδη αποστασεις μεταξυ τους).
Το 3 χιλ. κοντρα πλακε που ειχα παρει και το εχω για βοηθητικη ξυλεια δεν βοηθαει γιατι σπαει.
Ετσι λοιπον και ενω ενας σωρος συγκυριες δεν βοηθησανε για να "φτιαξω" τη δικη μου ξυλεια για το πετσωμα,
βουρ στο Παγκρατι, στον φιλο πια κο Ιωνα που εκτος απο ξυλεια εδωσε και ενα σωρο συμβουλες και ιδεες.
Βρηκα δε πια την υγεια μου γιατι  επιτελους το ξυλαρακι που κρατουσα στα χερια μου λυγιζε.
Με δυο τετοια ξυλαρακια λοιπον, αλλα και πολλα πολλα λαστιχακια του μπακαλη, εχουμε τα εξης:
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.
Ετσι λοιπον μας εχει μεινει ο ενας λουρος ακομα και μετα παμε για τα καμαρια.

Ας μην πω ομως αλλα,αρκετα σας κουρασα και δεν ηταν ο σκοπος μου.Διαφορες αλλες φωτο της κατασκευης θα βειτε εδω,
photobucket.com/baldperama
ενω πρεπει να σας ζητησω συγνωμηγια το φωτισμο, ελπιζω πως ημουν καλο παιδι φετος και ο Αγιος θα
μου φερει εκεινη την φωτογραφικη μηχανη που του εχω ζητησει.....

Ελπιζω να ειστε ολοι καλα

Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #47 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 09:57:26 πμ »
Πολύ καλή δουλειά Δημήτρη. Έχεις γίνει καλός καραβομαραγκός!!!  :wink:

Καλή συνέχεια!!!
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #48 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 10:48:38 πμ »
αν και μη γνώστης...... εξαιρετική εργασία και σιγουρα την θαυμάζω.
μπραβο σου...καλή συνέχεια στα επομενα βήματα που θα αρχισει να περνει σχήμα η όλη ιδεα.
 :wink:

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος blackglaze

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χριστουπολη - Πορτο...πηγαινε ελα.
« Απάντηση #49 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 02:50:29 μμ »
Γεια σου Δημητρη!

...καπου εκει σε αυτο το σημειο εχω σταματησει και το δικο μου (η κατασκευη τρεχει πιο αργα και απο το μελι :lol:)

Θα σου ελεγα να τριψεις εξωτερικα τους νομεις οσους και οσο χρειαζεται για να πατησουν καλα οι σανιδες του πετσωματος.
Καλη συνεχεια! ::salut::

Tags: