Αποστολέας Θέμα: Αρχάριος με ερωτήσεις.  (Αναγνώστηκε 2006 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος fidodido

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
Αρχάριος με ερωτήσεις.
« στις: Αυγούστου 29, 2011, 01:57:21 μμ »
Καλημέρα στην παρέα!

Είμαι νέος στο hobby αυτό και ομολογώ οτι όσο περισσότερο δίαβαζα, τόσο περισσότερο μπλεκόμουν.
Κατάφερα όμως, κυρίως μέσα από εδώ, να λύσω πολλές από τις απορίες που είχα και αποφάσισα να ασχοληθώ επιτέλους
με αυτό το χόμπι που το έχω όνειρο από πιτσιρικάς. Το πήρα απόφαση λοιπον οτι θα ξεφραγκιαστώ εντελώς και αναζητησα ένα
χωρο.Αφου διάβασα ΟΛΑ τα περιεχόμενα 2 φορές, κατέληξα ότι στις διαθέσιμες διαστάσεις που έχω, θα πάω σε κλίμακα Ν.
Το μπλέξιμο άρχισε όταν αρχισα να ψάχνω digital starter set!! Μου αρέσουν οι ατμομηχανές
περισσότερο αλλα βρήκα το πολυ 2-3 set στις γνωστες εταιρίες που έμαθα από εδώ καθως και σε
αμερικάνικα μαγαζια. Ρωτάω εσάς λοιπόν μήπως γνωρίζει κάποιος και κάποια άλλα πράγματα που θέλω.

1) Αρχικά, σαν βάση θα χρησιμοποιήσω 1 γραφείο με διαστάσεις 118x60cm και 80cm ύψος, το οποίο έχει 3 κάθετα ξύλινα στηρίγματα (πόδια) σε όλο το πλάτος του.
    Επειδή θέλω λίγο παραπάνω σε διαστάσεις, σκέφτομαι να βάλω πάνω στο γραφείο 1 ξύλο 140χ74χ6ή8ή10mm (όχι κοντρα πλακέ. Μασίφ. πχ ελάτη)   
    και πάνω σε αυτό να στήσω το ''τελάρο''. Δηλαδή το ξύλο να προεξέχει από το γραφείο 11cm από αριστερα και δεξιά και 7cm από την πάνω και την κάτω πλευρά,
    όπως το κοιτάμε από πάνω. Είναι οκ; Δεν νομίζω οτι θα έχω πρόβλημα, έτσι;

2) Αν δεν βρω αυτό που θέλω και αγοράσω ένα οποιοδήποτε αναλογικό set, μπορώ να το μετατρέψω
    αργότερα σε digital; Αν ναι,  μετατρέπονται όλες οι μηχανές ή πρέπει να έχουν κάποιο συγκεκριμένο
    χαρακτηριστικό; (Πρός το παρόν θα αγοράσω 1 set και έξτρα γραμμες και αργοτερα θα προσθέσω και άλλα τρένα)

3)  Οι ROCO και MARKLIN δεν έχουν τρένα σε κλίμακα Ν;;

4)  Και μία ασχετη.. Πλέγμα συγκράτησης γύψου που μπορώ να βρώ; Στα leroy merlin που έριξα μία ματιά δεν βρήκα κατι.
     Μπορώ να χρησιμοποιήσω το πλέγμα-ταινία που χρησιμοποιούν στις ενώσεις των γυψοσανίδων ή δεν θα κανει την δουλειά;

Κάποια από τα παραπάνω, ειδικά η 2η ερώτηση έχει απαντηθεί σε άλλο post, αλλά δεν μπορώ να το βρώ και δεν την παλεύω να
ξαναδιαβάσω όλο το forum.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την οποιαδήποτε απάντηση και για τον χρόνο σας.
Καλως ήρθα και καλώς σας βρήκα!!

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
Απ: Αρχάριος με ερωτήσεις.
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 29, 2011, 11:36:54 μμ »
Καλώς  ήρθες  στο forum όπου πιστεύω  θα βρεις  την βοήθεια που χρειάζεσαι.

Εάν ασχοληθείς με Ν κλίμακα η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να στραφείς στις Γερμανικές εταιρίες  Fleischmann και Trix.

Η πρώτη είναι ποιοτικά καλλίτερη μέλος του group  Fleischmann - Roco αλλά και ακριβότερη από τη δεύτερη μέλος του group Marklin - Trix  .

Για digital starter set ρίξε μια ματιά στον σύνδεσμο της  Fleischmann http://www.fleischmann.de/produkteshop/uebersicht/detail/cat/8304/d/1/p/8304.html

και στον σύνδεσμο  για Trix  http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Trix/8-2-0-80295-002001-0-0-14-5-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html

Πριν όμως αγοράσεις οτιδήποτε διάβασε αρκετά,  σχεδίασε  την μακέτα  και κράτα σημειώσεις των απαραιτήτων υλικών  που θα χρειαστείς για να την κατασκευάσεις μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια αν είναι δυνατόν για την ολοκλήρωση της.

Ένα καλό βοήθημα για αρχή  είναι τα βιβλία σχετικά με το hobby,  με ενδεικτικά  τα βιβλία της  Fleischmann 909957eng
 και Minitrix 69016 eng  .

Για τα θέματα σχετικά με τη βάση της μακέτας σου,  όταν θα καταλήξεις  στον  τελικό σχεδιασμό  των γραμμών  και των καλωδιώσεων  της (γραμμών , φωτισμού , αυτοματισμών κλπ)  και μετά από αρκετό πάντα διάβασμα  θα βρεις μόνος σου και τον καταλληλότερο τρόπο να την εγκαταστήσεις . photo by Brima Modellanlagenbau GmbH

Και μια και μένεις στον Πειραιά θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το Hellenic Model Railways Club (HMRC) και να ενημερωθείς για τις δραστηριότητες που ετοιμάζει στο άμεσο μέλλον.

Τέλος προτείνω να μη ξεκινήσεις με starter set αλλά να αποκτήσεις τα υλικά (τροχαίο υλικό, γραμμές και αυτοματισμούς)  που ακριβώς θα χρειαστείς, απαραίτητα δε να επισκεφθείς το Ελληνικό site  http://www.modeltrain.gr/

Ρίξε και μια στο τόπικ του forum http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,17674.msg372024.html#msg372024  στο link http://www.modellbahn-traumanlagen.de/ και στο  http://modellanlagenbau.de/en/leistung_rohbau.htm

Αποσυνδεδεμένος fidodido

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 30, 2011, 09:39:20 πμ »
Σε ευχαριστώ για την απαντηση. Η αληθεια είναι οτι δεν είχα σκεφτει
να ξεκινησω οπως μου προτεινεις και μου ακούγεται ενδιαφερον!! Thanks.
Συνεχιζω το διαβασμα.

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 30, 2011, 05:21:05 μμ »
   4)  Και μία ασχετη.. Πλέγμα συγκράτησης γύψου που μπορώ να βρώ; Στα leroy merlin που έριξα μία ματιά δεν βρήκα κατι.
     Μπορώ να χρησιμοποιήσω το πλέγμα-ταινία που χρησιμοποιούν στις ενώσεις των γυψοσανίδων ή δεν θα κανει την δουλειά;

Καλως ήρθα και καλώς σας βρήκα!!

Επειδή ο ppantos απάντησε στα ...........πάντα( ΕΥΓΕ του) εκτός απο το πλέγμα,τέτοιο θα βρείς σε μάντρες/μαγαζιά οικοδομικών υλικών ή μαγαζιά της γειτονιάς με είδη σιδερικών , χρώματα κλπ κλπ. Υπάρχει σιδερένιο πλέγμα που με το καιρό σκουριάζει, αλλά με την κάλυψη γύψου δεν φαίνεται , και αλουμινένιο -κατά πολύ ακριβότερο. ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! "κόβει" άσχημα , και "τσιμπάει" επικίνδυνα- ούτε μέλισσα να ήτανε. Μια βόλτα στο Μοναστηράκι -Αθηνάς και παράδρομοι,Βύσσης κλπ κλπ, θα ήταν καλή ιδέα. Πλέγμα γυψοσανίδας νομίζω δεν κάνει διότι δεν μπορείς να το "πλάσεις" όπως θές εσύ για να κάνεις τα βουνά σου.Ισως να το έβαζες πάνω απο το σιδερένιο για να έχει συνοχή ο γύψος,αλλά νομίζω είναι περιττό έξοδο.

Καλώς ήρθες.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος NSofras

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 30, 2011, 08:31:10 μμ »
Η Roco παραγει μοντελα σε κλιμακα Ν' αρκετα καλα ποιοτικα αλλα υστερει σε μοτερ κυριως αλλα και σε θεματα σχεδιασης του καθε μοντελου καθως ειναι δυσκολα τα πραγματα σε επισκευες και εαν θελησεις και σε βελτιωσεις.Αν παλι επειμενεις για Roco εκ πειρας σου προτεινω τα καλυτερα της μοντελα  Rh1044,RENFE class250,BR220.BR V200,BR150 τα υπολοιπα απλως τα ξεχνας.Στην Ελλαδα παντως τα συγκεκριμενα μοντελα δεν θα τα βρεις.Οσο για την ποιοτητα Fleischmann,Minitrix προτιμω τη Minitrix καλυτερη βαφη καλυτερο μονταρισμα γενικα πιο καλοφτιαγμενες απο τις Fleischmann που σε αρκετα μοντελα εχουν προβλημα με τα καπακια τους γαρ BR101,BR145,BR185,Re4/4,BR141τα οποια μου εχουν μεινει αρκετες φορες στο χερι και η υπολοιπη μηχανη δυστυχως στο πατωμα

Αποσυνδεδεμένος drizzt

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 30, 2011, 09:22:44 μμ »
NSofras θα σε διορθώσω. Η ROCO έβγαζε μοντέλα σε κλίμακα Ν, αλλά από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο όμιλος ROCO-FLEISCHMANN τα σταμάτησε...Πλέον η ROCO παράγει σε H0 και TT, ενώ η FLEISCHMANN κυρίως σε Ν αλλά και κάποια H0

Αποσυνδεδεμένος fidodido

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 30, 2011, 11:36:58 μμ »
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για το χρόνο σας.
Νομίζω κιόλας ότι ο κατάλογος της ROCO για το '11 γράφει ''HO, HOe,TT''.
Πλέγμα θα αγοράσω λοιπόν σχετικά εύκολα.
Να κάνω και μία 'χαζή' ερώτηση; Οι διακλαδώσεις χρειάζονται ξεχωριστή παροχή
ρεύματος; Ή τραβάνε απο την γραμμή;
είμαι πολύ αρχάριος...

Αποσυνδεδεμένος drizzt

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 31, 2011, 10:57:20 πμ »
Για τις διακλαδώσεις (ψαλίδια) δεν είναι πολύπλοκα τα πράγματα, απλώς εξαρτάται τι θέλεις. Για να κινηθούν οι μηχανές πάνω σε αυτά δε χρειάζεται τίποτα απολύτως, ούτε και ξεχωριστή παροχή (τουλάχιστον για τις περισσότερες εταιρίες), απλώς να είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο όπως ακριβώς και όλες οι άλλες γραμμές σου. Το θέμα είναι στον μηχανισμό αλλαγής και κει μπαίνει το ερώτημα το τι θέλεις.

1) Χειροκίνητα αν έχεις λίγα ψαλίδια είναι η πιο οικονομική λύση. Το πρόβλημα είναι σε κάποιο/α ψαλίδι/α που είναι σχετικά μακρυά σου. Επίσης σε κάποιες εταιρίες πρέπει να βάλεις οπωσδήποτε μηχανισμό, για να κλειδώνει στη θέση που το θέλεις (ROCOLINE, PECO, TILLING)

2) Παραδοσιακό Όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί (ηλεκτρικοί) που μπορείς να τους συνδέσεις με  παροχή ρεύματος (AC/DC 12-14 V) και έναν διακόπτη, φτιάχνοντας έτσι ένα ξεχωριστό κύκλωμα για τα ψαλίδια, τα φωτοσήματα, κα.

3) Ψηφιακό Εδώ υπάρχουν δύο υποκατηγορίες: με μηχανισμό ψηφιακό ή απλό μηχανισμό ελεγχόμενο από το ψηφιακό σύστημα. Στην πρώτη περίπτωση έχεις έναν ψηφιακό μηχανισμό ο οποίος δε θέλει περαιτέρω συνδέσεις. Το τοποθετείς στη θέση που πρέπει και τελείωσες. Ρεύμα παίρνει από τις γραμμές και ο έλεγχος γίνεται μέσω της ψηφιακής σου μονάδας. Στη δεύτερη περίπτωση που είναι και η πιο διαδεδομένη, ελέγχεις τα ψαλίδια με απλό μηχανισμό τα οποία συνδέονται με το ψηφιακό σου σύστημα μέσω μιας μονάδας που παίζει τον ρόλο των διακοπτών στη δεύτερη κατηγορία. Αυτή τη μονάδα μπορείς να τη τροφοδοτήσεις μέσω των γραμμών ή με ξεχωριστό τροφοδοτικό (προτείνεται).

Ελπίζω να σε βοήθησα παρά να σε μπέρδεψα περισσότερο  :?

Αποσυνδεδεμένος fidodido

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 31, 2011, 03:00:48 μμ »
''Το θέμα είναι στον μηχανισμό αλλαγής''   Αυτόν ακριβώς εννοούσα φίλε drizzt!
οκ, καταλαβα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, λοιπόν, μάλλον θα ακολουθήσω τον παραδοσιακό τρόπο.
Με μπέρδεψες, αλλά δεν με πειράζει!! θα την βρω την άκρη μόλις βάλω σε μια σειρά όλες
τις πληροφορίες που συγκεντρώνω και οριστικές αποφάσεις θα πάρω ΟΟΟΟΤΑΝ ολοκληρώσω την προετοιμασία.
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια-διευκρίνηση.
θα επανέλθω όταν επιτέλους τελειώσω το σχέδιο της μακέτας για λίγη βοήθεια ή επιβεβαίωση
οτι προχωράω σωστά. Δεν έχω κ πολλή εμπιστοσύνη στους πωλητές για να κάνω ότι μου λένε
οπότε θα ζήτησω βοήθεια πάλι!!

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 31, 2011, 05:44:15 μμ »
Μερικές  φωτογραφίες κλασσικών ηλεκτρομηχανών της Fleischmann και της Trix  για σύγκριση του τελικού  αποτελέσματος  και της ποιότητας  απεικόνισης των  πραγματικών μηχανών   . 

FLEISCHMANN                                             TRIX

Tags: