Αποστολέας Θέμα: Sd.Kfz 222 η πρώτη απόπειρα weathering  (Αναγνώστηκε 1454 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος marinos.a

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Λευκωσία
Sd.Kfz 222 η πρώτη απόπειρα weathering
« στις: Αυγούστου 24, 2011, 09:44:22 πμ »
Τώρα κατάλαβα γιατί όλοι οι μοντελιστές λένε ότι η διαδικασία του weathering είναι η ουσία στη κατασκευή ενός κιτ. Εδώ είναι που σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις το μοντέλο σου μοναδικό και να του δόσεις ζωή.
Η πραγματικότητα είναι ότι δυσκολεύτηκα αρκετά, ότι πληροφορίες είχα ήταν ελλιπείς (μιας και οι φίλοι μου εμπειρότεροι μοντελιστές απουσίαζαν) και σε μια προηγούμενη απόπειρα σε ένα πάνθηρα τα έκανα σ...τα.
Αυτή τη φορά μελέτησα περισσότερο πληροφορίες που βρήκα εδώ και αλλού στο ιντερνέτ και νομίζω ότι τα πήγα κάπως καλύτερα.
Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακλούθησα μετά το βάψιμο της βάσης προσπαθώ να εντοπίσω τα λάθη που έκανα ή πως μπορώ να βελτιώσω το weathering μου την επόμενη φορά.
Wash: χρησιμοποίησα λαδομπογιά χρώματος burnt umber διαλυμένη με thinner λαδιού σε ρευστότητα περίπου νερού. Βρέχοντας το πινέλο το ακουμπούσα εκεί που είχε χαραμάδες και γωνιές και μετά με ένα πανί σκούπιζα το επιπλέων και έτσι έμεναν λερωμένες οι χαραμάδες.
Dry Brush: συνδύασα το χρώμα της βάσης με λίγο άσπρο και το αραίωσα. Μετά βούτηξα το πινέλο στο χρώμα και μετά ξεκίνησα να μπογιατίζω ένα χαρτί μέχρι που να μην βγάζει 'σχεδόν' καθόλου χρώμα. Σιγά-σιγά μετά το πέρασα πάνω από εξογκώματα και άκρες αφήνοντας ένα εφέ χρήσης.
Φθορά μέταλλων: αγόρασα ένα κομμάτι γραφίτη σαν μια τεραστία μύτη μολυβιού και το πέρασα πάνω από κάποια σημεία που νομίζω ότι θα φθείρονταν. Εδώ το εφέ είναι ορατό μόνο από ορισμένες οπτικές γωνίες.
Σκόνισμα: αυτό δεν είχα ιδέα πως γίνετε και έτσι αυτόβουλα αγόρασα σκόνες αγιογραφίας σε γήινα χρώματα και τις πέρασα πάνω στο μοντέλο χωρίς να χρησιμοποιήσω κάποιο υγρό ή κάτι άλλο. Σκονίστηκε το 222 αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνω κάτι άλλο.

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
Απ: Sd.Kfz 222 η πρώτη απόπειρα weathering
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 24, 2011, 09:59:44 πμ »
Για δευτερη προσπαθεια,μια χαρα ειναι!Στο δευτερο αρμα που ειχα κανει εγω weathering καποτε (ενα panzer 38 (t) της Italeri),ηταν αφηρημενη τεχνη!  :mrgreen: Μπορεις επισης να χρησιμοποιησεις και ΞΗΡΑ παστελ ή τα περιφημα pigments.Γενικα παντως να σκονιζεις τα χαμηλα μερη περισσοτερο απο τα ψηλοτερα και να δουλευεις καθε επιφανεια ξεχωριστα και οχι ολο το οχημα μαζι.Μπορεις να κανεις και λιγο clipping με dark grey.  :wink:  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος pasxalis1987

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 29, 2011, 09:27:34 πμ »
Μαρινε, συμφωνω και εγω οσο αφορα τα ξηρα παστελ. Ειναι φτηνη λυση και μπορεις να τα παρεις απο παντου. Εννοειτε σε γηινα χρωματα και παντα να ειναι στο χρωμα της βασης.
Τρηψε το παστελ σε γιαλλοχαρτο και μετα με το πινελλο σου βαλε το στο αρμα, οπου ειναι πιθανον να σκονιστει.
Και για σκουρια μπορεις να το κανεις αν 8ελεις. Παλι παστελ σε χρωματα σκουριας, αλλα προσωπικα, μετα που βαζω παστελ στο αρμα (τριμμενο), μετα βαζω και πολυ πολυ λιγο αλκοολ 70% πανω, οπου εχω βαλει παστελ.

Αλλα αυτο το κανω στο τελος.

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2011, 01:09:05 μμ »
αγόρασα ξηρά παστέλ και η προσπάθεια συνεχίζετε.

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 11:20:21 πμ »
λέω να το προχωρήσω φτιάχνοντας ενα μικρο διόραμα (και αυτο πρώτη απόπειρα)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 04:37:43 μμ »
Αν μου επιτρεπεις δυο παρατηρησεις φιλε μου:α)Οι μαυρες στολες των πληρωματων των Τ/Θ στην Αφρικη φορεθηκαν ελαχιστα (διακρινονται μονο στις φωτο απο τις πρωτες στιγμες της αποβιβασης των νεοαφιχθεντων Τ/Θ στοιχειων της 5ης Ελαφρας Μεραρχιας) για πρακτικους λογους (αφορητη ζεστη).Το αυτο ισχυει και για τους χειριστες του Α/Α πυροβολου που θα επρεπε να φορανε trop εκδοχη στολης.β)Οι πλινθες ή τα τουβλα εχουν το χρωμα του χωματος της περιοχης απ οπου λαμβανεται υλικο για την παρασκευη τους και το κοκκινοχωμα δεν ειναι συνηθες στην Β.Αφρικη οποτε μαλλον προς το sand πρεπει να στραφεις.Ελπιζω να βοηθησα.Καλη συνεχεια  :wink:  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 06:34:12 μμ »
Για του λογου το αληθες...

::salut::  ::salut::  ::salut::

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 07:14:57 μμ »
ωραίος, ευχαριστώ πολύ.

έχεις κωδικό χρώματος της Tamiya να μου προτείνεις?

Αποσυνδεδεμένος SnakeEye

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κομοτηνή
  • Si vis pacem para bellum
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 07:33:59 μμ »
Για πλήρωμα στο όχημα θα μπορούσες να βάλεις αυτό:

Επίσης υπάρχει και σετ για το αντιαεροπορικό με φιγούρες να φοράνε θερινές στολές αλλά δεν θυμάμαι ποιάς εταιρείας. Ας βοηθήσουν οι γνώρίζοντες.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 11:19:29 μμ »
ωραίος, ευχαριστώ πολύ.

έχεις κωδικό χρώματος της Tamiya να μου προτείνεις?

Δυστυχως χρησιμοποιω κυριως σμαλτα Humbrol κι εχω ελαχιστα ακρυλικα Tamiya...παντως αν δεν κανω λαθος,το χρωμα που ζητας,ειναι το XF-60 Dark Yellow...  ::salut::

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 07, 2011, 03:58:03 μμ »
έκανα τις αλλαγές δουλεύοντας μεταμεσονύκτια ως συνήθως
ξέρω ότι υπάρχει απέραντος χώρος για βελτίωση αλλά επέλεξα να το αφήσω ως εδώ για να αντιληφθώ καλύτερα τα λάθη μου και να βελτιωθώ.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 07, 2011, 05:20:53 μμ »
Λοιπον φιλε Μαρινο α)αφαιρεσε τον τοιχο γιατι δεν δειχνει φυσιολογικος και αντικατεστησε τον με αμμοσακους (υπαρχουν απο Tamiya,Italeri κτλ...) ή αν τον κρατησεις,φροντισε αυτος να παταει στο εδαφος γιατι ειναι στον αερα β)αφαιρεσε το ακουμπισμενο στον τοιχο τυφεκιο Stg44 γιατι το D.A.K. δεν διεθετε ποτε τετοια και γ)αν κρινω απο το σχημα των ποδιων του ενστολου που κραταει το χαρτι,πρεπει να φοραει ημιαρβυλα με κανναβινες γκετες (ή ακαμπτες απο φελλο) κι οχι μποτες ιππασιας (σαν reference κοιτα τις εικονες που σου postαρα).Περιθωρεια για βελτιωση εχουμε ολοι μα ολοι,σημασια εχει να προσπαθουμε και η δικη σου η προσπαθεια με δεδομενη την μικρη σου πειρα ειναι λιαν αξιολογη  :wink:  ::salut::  ::salut::  ::salut::

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 09, 2011, 10:34:40 μμ »
Οκ αντικατέστησα το τοίχο με γαιοσάκους και αφαίρεσα το οπλο και μερικά αλλα αξεσουαρ.

Tags: