Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια για σηματοδότηση μακέτας  (Αναγνώστηκε 2872 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
Βοήθεια για σηματοδότηση μακέτας
« στις: Αυγούστου 16, 2011, 11:31:12 μμ »
Γειά σας,
Αν και της "πολιτικής αεροπορίας" στον μοντελισμό, εδω και μερικούς μήνες στήνω μια μακετούλα (με ρυθμούς Ολυμπιακών έργων όταν πρωτοξεκίνησαν :roll:) για να τρέξουν ξανά μετα απο 23 χρόνια τα τραίνα που αναπαυότουσαν σε ενα κουτί παπουτσιών.

Η μακέτα είναι αρκετα μικρή και έχει μέλλον ακομα, ενώ λόγω μνημονίου τα κονδυλια είναι με το σταγονόμετρο. Το τροχαίο υλικό είναι κυρίως Lima 80's και οι ράγες "φρέσκες" απο την Piko και φυσικα μιλάμε για αναλογικό dc σύστημα.

Στο πλάνο επίσης είναι να μπεί κάποιο είδος σηματοδότησης στο οπόιο και έχω πελαγώσει ελαφρώς.
Η κάτοψη της μακέτας είναι η εξής:

Στα A, B, C, D, διακόπτω το ρεύμα στη μία ράγα με εναν απλο διακόπτη ώστε όποιο τρένο βρίσκεται σε καθε μία απο τις διακλαδώσεις να είναι σταματημένο ενώ το άλλο κάνει κύκλο.
Σκέφτομαι να τοποθετήσω σήματα στα σημεία A, B, C, D, τα οποία σε συνδιασμό με τους διακόπτες που κόβουν το ρέυμα σε κάθε κομμάτι να δείχνουν κόκκινο / πράσινο εναλλάξ σε συρμό που εισέρχεται στην κάθε γραμμη όταν αυτη δεν έχει ή έχει ρεύμα ή οταν αυτή είναι κατειλλημένη απο άλλο συρμό ή όχι.
Τα σήματα που έχω είναι πράσινο-κόκκινο led με 3 καλώδια στην εξοδό τους, όπως αυτο που είναι ακουμπισμένα στο κάτω δεξιά σημείο της μακέτας στη φώτο.

Παρακαλώ τα φώτα σας, εαν βέβαια γίνεται κάποιος απο τους συνδιασμούς που περιγράφω ή κάποια άλλη ιδέα, γιατι προς το παρόν δεν έχω βγάλει άκρη με τα σχεδιαγράμματα και τους πειραματισμούς. ::eusa_wall::

Merci!

Αποσυνδεδεμένος vassilios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Απ: Βοήθεια για σηματοδότηση μακέτας
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 19, 2011, 12:03:35 πμ »
Επειδή απ΄ ότι καταλαβαίνω δεν "κατέχεις" τα ηλεκτρολογικά θα σου πω την πρόταση μου αρκετά απλά.

Προτείνω να αντικαταστήσεις τους διακόπτες που έχεις με τύπου DPDT (Double pole, double throw), πρόκειται για διακόπτη ON-ON με δύο ξεχωριστές (ανεξάρτητες, αλλά παράλληλες) μεταγωγές.  Με τη μία μεταγωγή θα διακόπτεις το ρεύμα στη γραμμή (τη μία ράγα, όπως ήδη κάνεις) και ταυτόχρονα με τη δεύτερη μεταγωγή θα δίνεις θετικό στο κόκκινο ή στο πράσινο (καλώδιο) αντίστοιχα.  Το τρίτο καλώδιο του led είναι το αρνητικό και είναι κοινό και για τα δύο χρώματα.  ΠΡΟΣΟΧΗ: πρέπει για το κύκλωμα των led να έχεις ξεχωριστό τροφοδοτικό, αφού αλλιώς θα μεταβάλλονται ανάλογα με την ταχύτητα του τρένου σου (είναι είπες αναλογικό).  Πρέπει επίσης να δεις τη τάση χρειάζονται τα led σου, από κάποιο εγχειρίδιο που τα συνόδευε.

Τώρα όλο αυτό θα γίνεται χειροκίνητα γιατί για την κατάληψη της γραμμής υπάρχουν διάφοροι τρόποι αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς να μπλέξεις έτσι απλά.

Τέλος να σχολιάσω ότι δεν καταλαβαίνω γιατί όρισες το σημείο B, νομίζω ότι είναι άχρηστο σε εκείνο το σημείο.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Καλή αρχή και στα μέσα σταθερής τροχιάς. ::salut::
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ
Η δημοκρατία πηγάζει από το λαό και όχι από τους έμμισθους πολιτικούς και τα φερέφωνα τους.

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 19, 2011, 12:53:24 μμ »
Η αλήθεια είναι οτι οταν βλέπω πάνω απο 2 καλώδια αγριέυομαι :oops:

τους DPDT διακοπτες να υποθέσω τους βρίσκω σε μαγαζία με ηλεκτρονικά είδη?
Καλη ιδέα ακούγεται αυτο. Σκεφτόμουν να έχω 2ο τροφοδοτικό για τις κολώνες φωτισμού της μακέτας ούτως ή άλλως, οπότε μάλλον θα συνδέσω και τα σήματα εκει. Τα led των σημάτων είναι 12V όσο δηλαδή και του τραινο-τροφοδοτικού μου.

Δίκιο για το Β. 'Η θα μπούν τρεις διακόπτες στα A, C, D ή δύο στα Α, Β και ένας που να εναλλάσει το ρεύμα μεταξύ των C και D, ώστε να μπορεί να σταθμέυει ανεξάρτητα και ένας συρμός στο Α-Β.
Θα μου πείς πολύ κυκλοφοριακό για τόσο μικρό χώρο!

Anyway, σ' ευχαριστώ για τη βοήθεια!  ::salut::

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 21, 2011, 07:12:36 μμ »
Ναι στα ηλεκτρονικά και αν πέσεις σε κανένα εμπειρικό πωλητή που δεν καταλαβαίνει πες ότι θέλεις on-on με έξι ποδαράκια, είναι δύο ζεύγη ανά τρία, σε κάθε ζεύγος το ένα είναι ο κοινός και ανάλογα με το μοχλουδάκι δίνει ρεύμα σε ένα από τα δύο άλλα.  Αν σου δώσει on-off-on θα έχεις και νεκρή θέση που απλά δεν θα ανάβει κανένα φωτόσημο ΜΗ ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΣ.  Τώρα για να βοηθήσω να πάρεις μια ιδέα δες εδώ http://www.guitar-repairs.co.uk/guitar_wiring_modifications.htm εικόνα "Different types of DPDT Switches" και εδώ http://www.robotroom.com/DPDT-Bidirectional-Motor-Switch.html.  Σε Ελληνική ιστοσελίδα για εύρεση χαμηλότερης τιμής τα βρήκα με 0,97EUR & 1,22EUR το ένα.

Γνώμη μου, καλύτερα να απαλήψεις το "Β" ΠΙΟ ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΣ

Γι' αυτό είμαστε 'δω, να βοηθάει ο ένας τον άλλο.  Και όταν έρθει η ώρα μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια για το ηλεκτρολογικό σχέδιο, απλά εκείνο θα είναι custom made στις ανάγκες σου, κατέληξε εσύ και τα λέμε.

Υ.Γ.: Δεν ξέρω τι τροφοδοτικό έχεις αλλά ίσως είναι καλή ιδέα να βάλεις και καμιά ασφάλεια για να μην το κάψεις σε κανένα βραχυκύκλωμα.

::avgreekflag5pn::
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ
Η δημοκρατία πηγάζει από το λαό και όχι από τους έμμισθους πολιτικούς και τα φερέφωνα τους.

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 23, 2011, 02:31:43 μμ »
μάλλον πείστηκα, θα καταργήσω το Β. :wink:

το τροφοδοτικο (για τα τραίνα) είναι το κλασσικο Lima 12V, 256mA νομιζω, με το ροοστάτη. Απ' οτι εχω καταλάβει απο μικρός "αντέχει" στα βραχυκυκλώματα :roll:
το τροφοδοτικό (για το φωτισμο) είναι ενας απλός μικρός μετασχηματιστής με επιλογες 3 - 6 - 9 ή 12V

Κατάλαβα απο τα site τη μορφή που έχουν οι dpdt διακόπτες οπότε θα παρώ και θα κάνω τα σχέδια και τις δoκιμές μου και αν ξαναπελαγώσω θα ξαναζητήσω τη βοήθεια του κοινού.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2011, 05:41:02 μμ »
επανέρχομαι για το γνωστο ζήτημα...

λοιπόν, πηρα τους DPDT διακόπτες αλλα δε βλέπω φως... η καλύτερα βλέπω μόνο πράσινο ή μονο κόκκινο, αλλά όχι ή το ένα ή το άλλο εναλλάξ. :?
όπως το δοκίμασα όταν εισέρχεται συρμός στο Α το σήμα δείχνει κόκκινο, ενώ οταν η γραμμή είναι άδεια δεν ανάβει το πράσινο.
Όποιος μπορει να βοηθήσει με το σχεδιάγραμμα του κυκλώματος για ένα σημέιο (πχ το Α) να δέιχνει κόκκινο όταν υπάρχει συρμός κ πράσινο οταν είναι άδεια η γραμμη (ή οτιδήποτε ρεαλιστικότερο), κ τα άλλα τα φτιάχνω με την ίδια λογική.
Επισης σε σχεδιαγράμματα που έψαξα στο ίντερνετ δεν πολυβρίσκω την περίπτωση που η γραμμή κόβεται στο τέλος του σταθμού όπως στη μακέτα μου, που θα θέλει διαφορετικό κύκλωμα απο αυτες που ξαναδιακλαδίζονται στην κεντρική και συνεχίζουν.
Επίσης, όταν αλλάζω την πολικότητα (οπως ειναι φυσικό στα led) δέν ανάβει κανένα!-πως διορθώνεται αυτό?
Απ' ότι δοκίμασα με ένα τροφοδοτικό και για σημανση και για ηλεκτροδότηση γραμμής, τα led δεν έχουν πρόβλημα υπερφότωσης. Αυτο σε περίπτωση που μπορώ να γλυτώσω τη δεύτερη παράλληλη μεταγωγή.

Αποσυνδεδεμένος noscale

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2011, 09:37:35 μμ »
χμμμμ...μια κουβέντα είναι το σχεδιάγραμμα...όμως αυτό που θέλεις ε δεν είναι και επιστήμη...αν το φαναράκι σου είναι "LIMA"(δεν μπόρεσα να δώ ποιο είναι στη φωτό)σε πληροφορώ οτι είναι αξιόπιστο καθόσον εγώ τα χρησιμοποιω (τα ίδια) πάνω απο  15 χρόνια και τα έχω πλέον σε λειτουργία σε ψηφιακή μακέτα.Κατα τη γνώμη μου θα πρέπει να προσέξεις τις επιστροφές του ρεύματος στα ψαλίδια (βραχυκύκλωμα) και την τροφοδοσία των leds...σαν κύκλωμα ειναι απλό άλλα στον ίδιο διακόπτη μάλλον επικίνδυνο...με λίγα λόγια θέλεις ξεχωριστό ενδεικτικό ρεύματος συνδεδεμένο στις γραμμές σε συνδυασμό με dummy link (Piko#55291).Αν τώρα θές να παραβλέψεις το ενδεικτικό είναι ακόμα πιο εύκολο...

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 04:46:18 μμ »
όπως το λες, μια κουβέντα...
το φαναρακι δεν ειναι lima αλλά ελπίζω να αντέξει όσο το δικό σου γιατι τα έργα για επισκευές μετα την αποπεράτωση της μακέτας θα είναι πιο δύσκολα!.
Επίσης άλλη απορια, (μια μια μου 'ρχονται). Τα καλώδια στις ράγες πώς συνδέοντια με ασφαλή τρόπο ώστα να έχουν σίγουρα καλη επαφή και  ...για forever? :-)

Αποσυνδεδεμένος noscale

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 06:40:46 μμ »
εδώ τώρα πάμε ανάλογα τι γραμμές θα επιλέξεις...κάποιες δέχονται "ευκολα" την κόληση...κάποιες που αντιστέκονται χαχαχ...χρήζουν σολδερίνης αν και μια πιό μόνιμη λύση θα ήταν ντρεμελάκι + τρυπημα(1mm)-πέρασμα του καλώδιου στο προφίλ της ράγας χαμηλά ωστε να μην επηρεάζει τους διερχόμενους τροχούς...

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2011, 11:14:33 μμ »
επανέρχομαι για το γνωστο ζήτημα...

λοιπόν, πηρα τους DPDT διακόπτες αλλα δε βλέπω φως... η καλύτερα βλέπω μόνο πράσινο ή μονο κόκκινο, αλλά όχι ή το ένα ή το άλλο εναλλάξ. :?
όπως το δοκίμασα όταν εισέρχεται συρμός στο Α το σήμα δείχνει κόκκινο, ενώ οταν η γραμμή είναι άδεια δεν ανάβει το πράσινο.
Όποιος μπορει να βοηθήσει με το σχεδιάγραμμα του κυκλώματος για ένα σημέιο (πχ το Α) να δέιχνει κόκκινο όταν υπάρχει συρμός κ πράσινο οταν είναι άδεια η γραμμη (ή οτιδήποτε ρεαλιστικότερο), κ τα άλλα τα φτιάχνω με την ίδια λογική.
Επισης σε σχεδιαγράμματα που έψαξα στο ίντερνετ δεν πολυβρίσκω την περίπτωση που η γραμμή κόβεται στο τέλος του σταθμού όπως στη μακέτα μου, που θα θέλει διαφορετικό κύκλωμα απο αυτες που ξαναδιακλαδίζονται στην κεντρική και συνεχίζουν.
Επίσης, όταν αλλάζω την πολικότητα (οπως ειναι φυσικό στα led) δέν ανάβει κανένα!-πως διορθώνεται αυτό?
Απ' ότι δοκίμασα με ένα τροφοδοτικό και για σημανση και για ηλεκτροδότηση γραμμής, τα led δεν έχουν πρόβλημα υπερφότωσης. Αυτο σε περίπτωση που μπορώ να γλυτώσω τη δεύτερη παράλληλη μεταγωγή.

Να 'μαι πάλι :!:  Sorry αλλά έλλειψα ΣΚΔ και όλη την εβδομάδα δεν βρήκα χρόνο για να κάνω το σχέδιο.

Είναι custom made για τις ανάγκες σου.  Απλό, αλλά δεν έχει αναγνώριση παρουσίας συρμού.
Αν θες αυτόματη αναγνώριση παρουσίας συρμού υπάρχουν διάφοροι τρόποι, απλά τότε αντί για χειροκίνητους διακόπτες θα χρησιμοποιήσεις relay αντίστοιχων ψυχρών επαφών (2*3 ποδαράκια), το οποίο βέβαια θα έχει και 2 επαφές για την ενεργοποίηση του πηνίου.

Απαιτούνται δύο διακόπτες ON-ON.  Ο "1" είναι για να δίνει ελέγχει το τμήμα Α-ΓΔ και ο "2" για να ελέγχει τα τμήματα Γ & Δ, έτσι όπως το σχεδίασα τα Γ & Δ λειτουργούν εναλλάξ και μόνο όταν το Α-ΓΔ είναι ενεργό.
Πρόσεξε το φωτόσημο του τμήματος Δ που έχει αντίστροφη καλωδίωση πράσινου-κόκκινου.
Αν δεν ανάψουν τα LED άλλαξε πολικότητα.
Τέλος η ασφάλεια είναι προαιρετική για βραχυκύκλωμα και όχι γιατί τα LED θα κάνουν υπερφόρτωση.

Αν θες τροφοδότησε παράλληλα τους δύο διακόπτες για να χωράνε και τρίτο συρμό, τότε όμως θα πρέπει ο "2" να είναι ON-OFF-ON (οπότε και θα έχεις σβηστά τα LED) ή βάλε έναν τρίτο διακόπτη (και οι τρεις θα συνδέονται παράλληλα στον Μ/Σ), έναν για κάθε τμήμα γραμμής.

Όπως φαντάζεσαι θα διακόψεις / μονώσεις στα σημεία Α, Γ & Δ τη μία ράγα (στην ίδια πλευρά) ώστε να ελέγχεις την κίνηση / ηλεκτροδότητση των συρμών, ενώ η δεύτερη ράγα δεν πρέπει να πειραχτεί.

Ελπίζω να βοήθησα, από δω και πέρα κάνε παιχνίδι....  Για ότι χρειαστείς  ::salut::

::avgreekflag5pn:: ::avgreekflag5pn:: ::avgreekflag5pn::
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ

Αποσυνδεδεμένος SST

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2011, 11:28:31 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου vassilios!! ::salut::
είναι αρκετά κατατοπιστικό το σχεδιάγραμμα και οι εναλλακτικές λύσεις.
Αντε, να τελειώσω με τα ηλεκτρολογικά για να αρχίσει να πέφτει κ κανένα χωματάκι - χορταράκι στη μακέτα...!

Tags: