Αποστολέας Θέμα: Η τεχνικη της Λακ  (Αναγνώστηκε 9622 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Pankoub

• IPMS Hellas 651
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Mουσείο Π.Α.,Τατόι
  • CCCP, B'ΠΠ
Η τεχνικη της Λακ
« στις: Ιουνίου 16, 2011, 05:26:18 μμ »
Καλησπερα!
Εχοντας ζησει την εμπειρια του ξεφλουδισματος των μεγαλων επιφανειων της Μπετυς θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας την απλη και αποτελεσματικη αυτη τεχνικη
Λοιπον,τα πραγματα ειναι παρα πολυ απλα...Θα χρειαστουμε...

ΤΑ ΥΛΙΚΑ
1.Την....λακ
2.Τα ...χρωματα
3.Ενα πινελο οχι και πολυ μαλακο με κοντες τριχες κατα προτιμηση και
4.Νερακι του Θεουλη..

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1.Ψεκαζουμε το ακρυλικο υποστρωμα, το κατω χρωμα, αυτο που θελουμε να αποκαλυφθει...
2.Οταν στεγνωσει το υποστρωμα,(τα ακρυλικα δεν μας κανουν να περιμενουμε και πολυ).. :icon_biggrin:  ψεκαζουμε σε ενα πλαστικο κυπελλακι μια μικρη ποσοτητα απο την λακ...

Στη συνεχεια την ποσοτητα αυτη την ψεκαζουμε με τον αερογραφο πανω στο μοντελο μας..Ενα δυο χερακια ειναι καλα..Για τους βιαστικους 1-2 ωρες ειναι αρκετες..Η λακ εχει στεγνωσει..Εγω για ναμαι ησυχος ψεκασα την... επομενη μερα!..
3.Σειρα τωρα για το πανω χρωμα, το 'αδυναμο', αυτο που θελουμε να ξεφλουδισουμε..Και δω μιλαμε για ακρυλικο...Απο την εμπερια μου στις μεγαλες επιφανειες της Μπετουλας διαπιστωσα..
α. Τα χρωματα της Gunze ενδεικνυνται για πιο αργο μεν, αλλα πιο ελεγχομενο και αληθοφανες ξεφλουδισμα..ενω,
β. Τα αντιστοιχα της Tamiya εχουν την ταση να ξεφλουδιζουν πιο ανεξελεγκτα και μερικες φορες να παραγινει το κακο που δεν διορθωνεται μετα..

ΤΟ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ
Εχοντας το πινελακι ανα χειρας (2 βαθμοι καλο ειναι), και ενα κυπελλακι με νερο,αναβουμε τσιγαρο,βαζουμε το ενα ποδι πανω στο αλλο :icon_biggrin: :icon_biggrin: και αρχιζουμε το τριψιματακι..Στην αρχη βουταμε το πινελο στο νερο,το σκουπιζουμε λιγο και σιγα-σιγα με παλινδρομικες κινησεις τριβουμε μαλακα την επιφανεια που θελουμε να αποκαλυψουμε..Σε μερικα δευτερολεπτα θα προσεξουμε καποιες μικροσκοπικες φουσκαλιτσες να εμφανιζονται στην επιφανεια που τριβουμε και ...ΒΟΥΑΛΑ!!...σιγα και ωραια βλεπουμε δειλα-δειλα να ξεπροβαλει το υποστρωμα, στην δικη μου περιπτωση το αλκλαντ..Τωρα αναλογα με τα κεφια σας κατευθυνεται το πατερν του τσιπιν...Για ακομα περισσοτερο ελεγχο χρησιμοποιειτε ενα λεπτοτερο πινελακι...Οσο πιο μανιωδως τριβετε :icon_biggrin: τοσο πιο γρηγορα θα αποκαλυπτεται το υποστρωμα..
Προσωπικα ηταν η πρωτη μου αποπειρα ξεφλουδισματος με την συγκεκριμενη τεχνικη,(στην Μπετυ,στο φορτηγακι και σε βαρελια) και δηλωνω θερμος υποστηρικτης της..Εχοντας μαλιστα δοκιμασει και την τεχνικη του αλατιου δεν το συζητω ΚΑΝ :eusa_naughty: :eusa_naughty:

Και καποιες φωτο απο την πορεια του ξεφλουδισματος..Δοκιμη παντα κανουμε σε ενα ..ρεταλι!!

Αυτο ηταν..Για οτιδηποτε θελησετε ρωτηστε..Οχι ομως σχετικα με σμαλτα!! Δηλωνω και ασχετος και αδιαφορος!!  :mrgreen: :mrgreen:

::salut::

Η ιστοσελίδα μου..https://www.facebook.com/Pankoub22

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: Η τεχνικη της λακ
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 16, 2011, 05:31:15 μμ »
Παναγιώτη ευχαριστούμε για την απλή και κατατοπιστική παρουσίαση! ::icon_thumright::

Θα ήθελες να μας πεις αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που δεν ψεκάζουμε τη λακ απ' ευθείας από το σπρέι της? ::noidea::

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Pankoub

• IPMS Hellas 651
  • Scale 1/35
  • *
  • CCCP, B'ΠΠ
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 16, 2011, 05:34:46 μμ »
Παναγιώτη ευχαριστούμε για την απλή και κατατοπιστική παρουσίαση! ::icon_thumright::

Θα ήθελες να μας πεις αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που δεν ψεκάζουμε τη λακ απ' ευθείας από το σπρέι της? ::noidea::

Φιλικά, Γιάννης
Απλα ελεγχεις καλυτερα τη ποσοτητα που ψεκαζεις...Αν ψεκασεις απ ευθειας την λακ ορεξη ναχεις να τριβεις!!.. :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 16, 2011, 05:45:18 μμ »
Α μάλιστα! Εννοείς δηλαδή ότι κατά κάποιον τρόπο τα "αδύναμο" χρώμα ποτίζει την λακ, οπότε για να φτάσουμε στο υπόστρωμα πρέπει να τριφτεί όλο το πάχος της λακ μέχρι κάτω...? :roll:

Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Alan Gelo

• Scale 1/48
  • *
  • Wie ein Floh...aber oho!
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 16, 2011, 05:47:26 μμ »

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1.Ψεκαζουμε το ακρυλικο υποστρωμα, το κατω χρωμα, αυτο που θελουμε να αποκαλυφθει...

Παναγιώτη μήπως το υπόστρωμα ΔΕΝ είναι ακρυλικό?
Δεν ψέκασες με Alclad κάτω απο το Gunze?
Έτσι όπως το γράφεις φαίνεται σαν να είναι ακρυλικό πάνω-ακρυλικό κάτω...

Αποσυνδεδεμένος Pankoub

• IPMS Hellas 651
  • Scale 1/35
  • *
  • CCCP, B'ΠΠ
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 16, 2011, 06:06:00 μμ »
Σωστα Αλεξανδρε!! Τα αλκλαντ δεν ειναι ακρυλικα!! :mrgreen: :mrgreen:  Το υποστρωμα ομως στο φορτηγακι ηταν ακρυλικο...:wink: :wink:
Αν θελει καποιος να συμπληρωσει αν ισχυει η τεχνικη για σμαλτα ας το κανει, για να καλυφθει το θεμα συνολικα...

Αποσυνδεδεμένος Alan Gelo

• Scale 1/48
  • *
  • Wie ein Floh...aber oho!
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 16, 2011, 06:07:43 μμ »
ΟΚ!
ευχαριστώ ::salut::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 16, 2011, 06:22:32 μμ »
Ουσιαστικά η λακ φτιάχνει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το χρώμα.  ʼρα γιατί να μην δουλέψει με και σμάλτα σαν υπόστρωμα;
Γιατί όμως μόνο λακ και όχι παρκετίνη πχ.  Μήπως δεν είναι τόσο ανθεκτική;
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Busa

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Μοσχάτο
  • the fun lies in the curves... all kind...
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 16, 2011, 07:34:34 μμ »
Παράθεση
Ουσιαστικά η λακ φτιάχνει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το χρώμα.  ʼρα γιατί να μην δουλέψει με και σμάλτα σαν υπόστρωμα;
Γιατί όμως μόνο λακ και όχι παρκετίνη πχ.  Μήπως δεν είναι τόσο ανθεκτική;
Φίλε giwrgosd, ::salut::
Από αυτά που έχω διαβάσει στο διαδίκτυο και χωρίς να έχω πείρα. 
Η λακ έχει σαν σκοπό να μην αφήσει το δεύτερο χρώμα να δέσει πάνω στο πρώτο, ούτως ώστε με την χρήση του νερού αργότερα και με το τρίψιμο να ξεκολλήσει - κομματιαστεί.
Αν έχω καταλάβει λάθος οι έμπειροι να με διορθώσουν.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 18, 2011, 07:01:56 πμ »
Απλώς η λακ δεν αφήνει το πάνω στρώμα του χρώματος να κάτσει και να δέσει με το κάτω. Τώρα αναλόγως τη φθορά που επιδιώκεις , ψεκάζεις 1 στρώμα λακ για λιγότερο ξέφτισμα , ή 2 με περισσότερα για περισσότερο ( όσο πιο πολύ λακ πέσει στο μοντέλο τόσο λιγότερο στρέρεο θα είναι το από πάνω χέρι χρώματος και τόσο περισσότερο θα φεύγει με το τρίψιμο ) . Κι επειδή μια εικόνα είναι σαν 1000 λέξεις κι ένα βίντεο χιλιάδες εικόνες  :lol: δες κι εδώ :

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 25, 2011, 09:16:24 μμ »
τελικά κάνη σε σμάλτα ?

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 25, 2011, 09:44:17 μμ »
Σωστα Αλεξανδρε!! Τα αλκλαντ δεν ειναι ακρυλικα!! :mrgreen: :mrgreen:  Το υποστρωμα ομως στο φορτηγακι ηταν ακρυλικο...:wink: :wink:
Αν θελει καποιος να συμπληρωσει αν ισχυει η τεχνικη για σμαλτα ας το κανει, για να καλυφθει το θεμα συνολικα...

Λοιπόν, αν μου επιτρέπετε, να πω την εμπειρία μου με σμάλτα, μιας και εγώ κατ' ανάγκη τα χρησιμοποιώ κατά κόρον...

Μια χαρά δουλεύει. Απλώς καλό είναι να μην αφήσετε το χρώμα (humbrol έχω δουλέψει) που πέφτει ΠΑΝΩ απ' τη λακ να στεγνώσει τελείως.

Το έχω δοκιμάσει σε κάτι βαρέλια που είχα φτιάξει κάποτε:

[imgt]http://i683.photobucket.com/albums/vv198/nasos79_2/modelling/misc/DSC09071.jpg[/imgt]

Η δουλειά βέβαια είναι πολύ χοντροκομμένη, εξ αιτίας του ίδιου το θέματος (και επίσης έκανα την εξυπνάδα να βάψω πρώτα το πράσινο και από πάνω το υποτίθεται χρώμα της σκουριάς, ανάποδα δηλαδή), αλλά η ουσία είναι ότι αν το σμάλτο δεν έχει στεγνώσει καλά, το νερό περνάει στη λακ διαλύοντάς τη και μετά μπορείς εύκολα να ξεφτίσεις όσο θέλεις, είτε με οδοντογλυφίδα για γρατζουνιές, είτε με πινέλο ή σπάτουλα για μεγάλες επιφάνειες. Εγώ χρησιμοποιώ και μία οδοντογλυφίδα κομμένη διαγώνια, για μεγαλύτερη, αλλά πάντα ελεγχόμενη φθορά του χρώματος.

Spoiler (hover to show)

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 25, 2011, 10:43:02 μμ »
 ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18::

Αποσυνδεδεμένος Skylane

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κ.Πατήσια
  • Άκης IPMS 1287
Απ: Η τεχνικη της Λακ
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 23, 2011, 11:12:50 πμ »
Την εκανα αυτη την τεχνική πριν 15 μερες .
Πέρασα ασημί ακρυλικό model master και μετα απο 5 ωρες 2 χερια λακ απο τον αερογραφο.
Την επομενη μερα περασα το βασικό χρωμα  Gunze ακριλοκό και το αφησα να στεγνωσει .
Την επομενη πηρα πινελάκι με νερό ,ετριβα- ετριβα - ετριβα  τιποτε .
Ρωταω μηπως δεν πρεπει να  στεγνωσει καλά το τελευταιο χρωμα, ωστε με το νερό να αρχισει να φευγει :?:

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 25, 2011, 10:39:15 μμ »
Το υπόστρωμα πρέπει να στεγνώσει εντελώς , επομένως θέλεις αρκετές ώρες.Μετά ρίχνεις τη λακ , και ύστερα από λίγο το ακρυλικό.Μετά από 10 λεπτά ξεκίνα ξεφλούδισμα.

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Σιόλος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρινιο
  • Δημήτρης Σιόλος-IPMS 1314
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 31, 2011, 10:18:24 μμ »
Ρε παιδια η λακ με τι καθαριζει απο τον αερογραφο?

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2011, 03:41:18 μμ »
Νερό και σαμπουάν; Όπως και απ' τα μαλλιά;

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2011, 04:42:33 μμ »
Νερό και σαμπουάν για τα μαλλιά, για το καθάρισμα του αερογράφου

το αν το πρώτο στρωμα είναι ακρυλικό ή εναμελ δεν παίζει ρόλο

το χρώμα, αφου βάλουμε τη λακ,  μόνο ακρυλικό

τα Γκούντζε -Ταμιυα ξεφλουδίζουν σε μικρότερα κομμάτια, σε σχέση με Βαγιέχο κλπ

δεν ξέρω γιατί, αλλά αν χρησιμοποιείς μια φτηνή λακ κατευθείαν από τη φιάλη σε 2 χέρια χωρίς αερογράφο , το χρώμα ξεφλουδίζει πιο εύκολα

πήρα μια ακριβή λακ, τη πέρασα με αερογράφο και μου βγήκε η πίστη να ξεβάψω

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 01, 2014, 07:43:48 μμ »
Λοιπόν, εμένα η τεχνική αυτή με οδήγησε σε καταστροφή.

Πρώτο χρώμα ακρυλικό tamiya, πέρασμα με πινέλο (έχω τους λόγους μου), σε δύο τρία πολύ λεπτά στρώματα.
Στη συνέχεια εφαρμόσθηκε η τεχνική της αναπαράστασης ξύλου, πάνω στο ακρυλικό (λάδι ζωγραφικής, το οποίο αφού στέγνωσε, το "πήρα" ακανόνιστα με πινέλο).
Ακολούθησαν μετά μία βδομάδα, για να στεγνώσει το λάδι, δύο περάσματα με λακ, ψέκασμα απευθείας από τη φιάλη.
Τέλος, πέρασμα πάνω από τη λακ (αφού στέγνωσε για μία βδομάδα πάλι), το πάνω ακρυλικό χρώμα, με πινέλο, σε δύο λεπτά στρώματα.
Μετά από 2-3 ώρες πήρα τα πινέλα μου και ένα μπολάκι με χλιαρό νερό και άρχισα το βρέξιμο και το τρίψιμο, οπότε, μετά από πολύ τρίψιμο ... φάνηκε το πλαστικό.

Τώρα το μοντελάκι αναπαύεται βουτηγμένο μέσα σε άζαξ για να ξαναρχίσω από το μηδέν.

Καμιά ιδέα ;

Εγω σκέφτομαι ότι το λάδι ζωγραφικής μάλλον ήταν ο αστάθμητος παράγων και πιθανόν να έπρεπε να σφραγισθεί μέσα σε βερνίκι πριν τη λάκ.

Αυτά προς το παρόν.
Αν έχει κκανείς καμιά ιδέα θα ήθελα να την ακούσω.

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 01, 2014, 08:14:40 μμ »
ενα πρώτο σημειο που βλέπω ειναι  οτι μεσολάβησε πολυς χρόνος ανάμεσα στα βήματα
και επίσης θεωρώ οτι για να κάνεις την λακ καλο ειναι να μην υπάρχουν αλλα ενδιάμεσα, μονο χρώμα-λακ-χρώμα. 

εγω οταν την ειχα εφαρμόσει σε ενα ΒΤ-7, ο χρόνος που ανάμεσα στο λακ και το επόμενο χρώμα δεν ήταν παραπάνω απο 15'΄και αφου περάσαν αλλα 10-15' ξεκίνησα να το ξεφτίζω., ολα έγιναν με αερογραφο.

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 01, 2014, 08:22:48 μμ »
ενα πρώτο σημειο που βλέπω ειναι  οτι μεσολάβησε πολυς χρόνος ανάμεσα στα βήματα
και επίσης θεωρώ οτι για να κάνεις την λακ καλο ειναι να μην υπάρχουν αλλα ενδιάμεσα, μονο χρώμα-λακ-χρώμα. 

εγω οταν την ειχα εφαρμόσει σε ενα ΒΤ-7, ο χρόνος που ανάμεσα στο λακ και το επόμενο χρώμα δεν ήταν παραπάνω απο 15'΄και αφου περάσαν αλλα 10-15' ξεκίνησα να το ξεφτίζω., ολα έγιναν με αερογραφο.

Την τεχνική την έχω ξαναεφαρμόσει και εγώ πιο πολύ για να αποκτήσω την εμπειρία, σε ένα παλιό άρμα (48αρι KV1 της Hobbyboss).
Το αρχικό (δυνατό) χρώμα ήταν σμάλτο, περασμένο με αερογράφο και μάλιστα είχα κάνει πάνω του φθορές με λάδια.
Ακολούθησε η λακ και μετά ψέκασα λευκό, το οποίο ξέχασα για κανά μήνα αλλά δεν είχα πρόβλημα.
Τέλος πάντων, θα δω τι θα κάνω, μάλλον θα βάψω με αερογράφο και αφού κάνω τα νερά του ξύλου θα περάσω βερνίκι.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 01, 2014, 08:27:11 μμ »
Εμένα προσωπικά, τη μοναδική φορά που δοκίμασα λακ πάνω από ακρυλικά, και με παρκετίνη σα βερνίκι, μου τα ξήλωσε όλα μια χαρά. Μετά, γιατί το περιμένω να μου πουν πως φταί η παρκετίνη, δοκίμασα πάλι μα ακρυλικό και βερνίκι gloss Gunze και πάλι όλα ξηλώθηκαν επιτυχώς και ανεπιστρεπτί. Λακ χρησιμοποίησα την Pantene Pro V Style, κλεμένη από την κόρη μου. Ισως μία πολύ πιο φτηνή να μη μου έκανε τέτοια προβλήματα.

Οποτε δοκίμασα πάνω από enamel (Humbrol) δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, με ή χωρίς παρκετίνη.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος diehard

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 01, 2014, 09:04:22 μμ »
Εμένα προσωπικά, τη μοναδική φορά που δοκίμασα λακ πάνω από ακρυλικά, και με παρκετίνη σα βερνίκι, μου τα ξήλωσε όλα μια χαρά. Μετά, γιατί το περιμένω να μου πουν πως φταί η παρκετίνη, δοκίμασα πάλι μα ακρυλικό και βερνίκι gloss Gunze και πάλι όλα ξηλώθηκαν επιτυχώς και ανεπιστρεπτί. Λακ χρησιμοποίησα την Pantene Pro V Style, κλεμένη από την κόρη μου. Ισως μία πολύ πιο φτηνή να μη μου έκανε τέτοια προβλήματα.

Οποτε δοκίμασα πάνω από enamel (Humbrol) δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, με ή χωρίς παρκετίνη.

Το πρόβλημα μου είναι ότι θέλω κάτω από το ξεβαμένο να αναπαραστήσω ξύλινη επιφάνεια, συνεπώς λάδια.
Σκέφτομαι λοιπόν, σμάλτο, λάδια, βερνίκι σμάλτου, ακρυλικό και ξέβαμα. Η λακ χάρισμα στη σύζυγο και την κόρη.
Θα ενημερώσω για τη συνέχεια.
Καλό βράδυ σε όλους από εμένα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 01, 2014, 11:42:00 μμ »
Το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι απαραίτητα enamel ή laquer ή τουλάχιστον να είναι κατόπιν καλυμμένο με βερνίκι enamel ή laquer.
Από πάνω το λακ (όσο πιο φτηνή τόσο πιο καλή για μας για να μην κολλάει πολύ) αναμονή να είναι απλά στεγνή στο άγγιγμα (15' περίπου) και μετά ακρυλικό.  Μόλις το ακρυλικό αρχίζει να στεγνώνει (1hr - 1hr30min) αρχίζεις με νοτισμένη πατονέτα και ξύνεις.
Σκοπός είναι να διαλυθεί η λακ από κάτω και να σηκωθεί το χρώμα σε φλούδες.  Το enamel χρειάζεται για να μην επηρεάζεται από το νερό.
Μεγάλο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι από την στιγμή που θα βάλεις τη λακ δεν μπορείς να σταματήσεις. Θα πρέπει να ολοκληρώσεις τη διαδικασία.  Αν η λακ στεγνώσει υπερβολικά δεν θα φεύγει με τίποτα.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 02, 2014, 06:28:08 πμ »
Κύριοι, η ζημιά στο μοντέλο του συναδέλφου προκλήθηκε από τους μεγάλους (τεράστιους μάλλον) χρόνους στεγνώματος :!:

Δεν είναι απαραίτητη η χρήση enamels. Τουλάχιστον τρεις φορές έχω χρησιμοποιήσει την τεχνική με την παρακάτω σειρά υλικών χωρίς κανένα πρόβλημα:

Gunze 1o χρώμα (αραίωση με X-20A) - Vallejo mat βερνίκι (αραίωση με νερό) - Λάκ - Gunze 2o χρώμα (αραίωση με X-20A) - νεράκι για το ξέφτισμα.

Το πάν είναι να έχει στεγνώσει πολύ καλά το βερνίκι, να περάσεις τη λάκ, μετά από 5-10 λεπτά το 2ο χρώμα και να αρχίσεις να ξεβάφεις αμέσως (10-15 λεπτά) μόλις "τραβήξει" το 2ο χρώμα.

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Tags: ëáê