Αποστολέας Θέμα: ΑΘΟΡΥΒΟ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ ΣΕ ΚΟΥΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ  (Αναγνώστηκε 9297 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος & Δήμαινα
  • Αλέξανδρος
Δειτε ενα video με την βημα - βήμα κατασκευή μοντελιστικού κομπρεσερ στο κουτι ενος υπολογιστή. Το κουτι επιλέχθηκε λόγω όγκου και έγινε τροχήλατο για να μπαινει στο χώρο αποθήκευσης όταν δε χρησιμοποιείται γιατί δυστυχως για εμας ο χώρος ειναι λιγοστός.
[bgcolor=#FF3100]UPDATE[/bgcolor]
Κόστος κατασκευής:
Εξαρτήματα  90EUR
Φιαλη πυροσβεστήρα  15EUR
Μηχανουργείο  10EUR (ηλεκτροκολλήσεις & τάπωμα στομίου.
Κουτί, μοτέρ, τροφοδοτικο  free.
TIP: Μπορούμε να ρίξουμε το κόστος επιλέγοντας εξαρτήματα μικρότερης διατομής.

Προτροπές, κριτικές, παρατηρήσεις, ιδέες για βελτίωση όλα ευπροσδεκτα. ::salut:: ::salut::

EDIT   ::arrowred:: Οδηγός τοποθέτησης ρελέ έντασης σε μοτέρ ψυγείου.

Παρακάτω δημοσιεύω έναν οδηγό για το πώς μπορούμε να συνδέσουμε ένα ρελέ έντασης (current relay) σε μοτέρ ψυγείου ώστε να μπορεί να επανεκκινεί άμεσα μετά από κάθε διακοπή. Τονίζω ότι δε φέρω ευθύνη αν συμβεί οτιδήποτε σε κάποιον από μη λήψη μέτρων ασφαλείας ή αν δε δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν το χειριστούμε με επιπολαιότητα. Το παρόν δείχνει τι έκανα εγώ στο δικό μου κομπρεσέρ. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πάρουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Στην παρακάτω φωτό βλέπουμε πως φαίνονται οι ακροδέκτες του μοτέρ όταν αφαιρέσουμε όλα τα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα. Δεν είναι όλα τα μοτέρ ολόιδια αλλά διαφέρουν ανάλογα τον κατασκευαστή. Μπορεί δηλ οι δύο ακροδέκτες να βρίσκονται στο πάνω μέρος και ο μονός κάτω αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.
Click to see the original size.

Στην επόμενη φωτό, σχεδιάζουμε σε ένα χαρτί τη διάταξη των ακροδεκτών όπως τους βλέπουμε πάνω στο μοτέρ και τους δίνουμε τυχαίους αριθμούς.

Στη συνέχεια, με ένα ωμόμετρο μετράμε τις αντιστάσεις μεταξύ των ακροδεκτών. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι αντιστάσεις έχουν ως εξής:
1,2 =25Ω
2,3 =15Ω
1,3 =40Ω
( Μου έχει τύχει να πάρω αντιστάσεις 15, 9, 24 αντίστοιχα. Αλλάζουν ανάλογα τον κατασκευαστή ).
Παρατηρούμε ότι οι ακροδέκτες 1,2 μας δίνουν μεγάλη αντίσταση, οι 2,3 μικρή και οι 1,3 το άθροισμα των δύο προηγούμενων. Μία μικρή απόκλιση στο άθροισμα των αντιστάσεων είναι λογική π.χ. 42-43Ω.
Στο χαρτί που προηγουμένως σχεδιάσαμε τη διάταξη αναγράφουμε τα ευρήματα των μετρήσεων όπως βλέπουμε παρακάτω.

Όπως βλέπουμε  παρακάτω ο ακροδέκτης 2 είναι ο κοινός και τον συμβολίζουμε με C = common = κοινός. Τον ακροδέκτη 2 που μας δίνει μεγάλη αντίσταση μετρώντας σε σχέση με τον C τον συμβολίζουμε με το S = start = εκκίνηση και τον 3 που μας δίνει μικρή αντίσταση τον συμβολίζουμε με το M = main = κύριο ή R = run = λειτουργία. Να σημειώσω ότι οι ακροδέκτες συνήθως είναι όπως στο παράδειγμα αλλά μπορεί και να διαφέρουν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε ποιος ακροδέκτης είναι ποιος.

Τώρα που τους βρήκαμε θα κάνουμε την υπόλοιπη συνδεσμολογία.

Στον C συνδέουμε τη φάση ή τον ουδέτερο παρεμβάλλοντας το θερμικό.
 Το ρελέ έντασης το συνδέουμε ΄΄όρθιο΄΄ όπως ακριβώς φαίνεται στην παρακάτω φωτό αν είναι τύπου βαρύτητας, ενώ αν έχει ελατήριο επαναφοράς τοποθετείται σε οποιαδήποτε θέση. Πως θα το βρούμε? Θα το κρατήσουμε όπως φαίνεται και θα το κουνήσουμε πάνω-κάτω. Αν νοιώσουμε κάτι να κουνιέται μέσα του τότε είναι βαρύτητας και τοποθετείται μόνο όπως φαίνεται. Οι δύο οπές που φαίνονται είναι σημαδεμένες με τα γράμματα S και M. Η απόσταση και η διατομή τους ταιριάζουν στους ακροδέκτες του μοτέρ και το ΄΄κουμπώνουμε΄΄ κατευθείαν πάνω στο μοτέρ σε όρθια πάντα θέση, αν και μόνο αν, συμπίπτουν τα S και M του μοτέρ με τα S και M του ρελέ και δεν ΄΄ενοχλεί΄ τον τρίτο ακροδέκτη. Αν δε συμπίπτουν οι επαφές τον στηρίζουμε κάπου εξωτερικά στην ΄΄όρθια΄΄ θέση και με καλώδια ενώνουμε S με S και M με M. Στον ακροδέκτη που βρίσκεται στο πάνω μέρος του ρελέ, δίνουμε φάση ή ουδέτερο.

Τώρα το σχέδιο έχει όπως παρακάτω.Να θυμίσω ότι ρεύμα δίνουμε από τον πιεσοστάτη και όχι από την πρίζα κατευθείαν και δεν αφήνουμε ποτέ γυμνές επαφές ή καλώδια για λόγους ασφαλείας. Μονώνουμε τα πάντα !! Όταν τελειώσουμε επανατοποθετούμε το προστατευτικό καπάκι του μοτέρ.

Με συγχωρείτε για το μακροσκελές κείμενο αλλά προσπάθησα να τα γράψω λεπτομερώς. Αν ξέχασα κάτι να το συμπληρώσω ευχαρίστως.
Καλές κατασκευές.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΟΡΥΒΟΥ ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ ΣΕ ΚΟΥΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 07, 2011, 05:19:15 μμ »
Ωραίο φαίνεται αυτό και πολύ καλή ιδέα η χρήση του κουτιού από pc.

Spoiler (hover to show)

Σοβαρά μου αρέσει. Να ρωτήσω, το συνολικό κόστος πόσο είναι; Μαζί με τις εργασίες που πρέπει να πληρωθούν, αν δεν μπορεί να τις κάνει κάποιος μόνος του.

Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 07, 2011, 05:44:17 μμ »
και laptop θα βγάλουμε και οτι θέλει ο λαος.
τωρα για το κοστος δε γνωριζω τι μπορεις να κάνεις μονος σου.
Εγώ το μόνο που ΔΕΝ έκανα μόνος μου ήταν οι ηλεκτροκολλήσεις στις μουφες. Τις έκανα σε μηχανουργείο μαζί με το τάπωμα του εργοστασιακού στομίου της φιάλης. Κόστος 10 ευρω.
Φιάλη καινούρια 15 Ευρω
Εξαρτηματα περιπου 90 Ευρω
Τα υπολοιπα ήταν free
Οτι χρειαστείς ευχαρίστως να βοηθήσω

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 07, 2011, 05:59:46 μμ »
Δεν ενδιαφέρομαι άμεσα, προς το παρόν το AS-18 μου με καλύπτει μια χαρά και στο άμεσο μέλλον δεν θα χρειάζομαι κομπρεσέρ. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να καταφύγω σε μια παρόμοια λύση, γιατί τα 300+ ευρώ που ζητάνε τα κορυφαία (υποτίθεται) μοντελιστικά κομπρεσέρ είναι για εμένα εκτός πραγματικότητας. Οπότε θα κρατήσω στο μυαλό μου την ιδέα σου.
Δυστυχώς δεν μπορείς να με βοηθήσεις εσύ ο ίδιος, γιατί η απόστασή μας είναι απαγορευτική, όμως μας έδωσες πολύ καλό know-how και όταν έρθει η ώρα, θα το αξιοποιήσω δεόντως! :)

Ξανά σε ευχαριστώ!!!

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 07, 2011, 10:41:48 μμ »
Αλέξανδρε πολύ καλή η κατασκευή σου, όπως επίσης καλό και το βιντεάκι που θα βοηθήσει πιστεύουμε πολλούς.
Βασίλης και Μαρία Φρεντερίκα
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 08, 2011, 10:31:23 πμ »
Αλέξανδρε πολύ καλή η κατασκευή σου, όπως επίσης καλό και το βιντεάκι που θα βοηθήσει πιστεύουμε πολλούς.
Βασίλης και Μαρία Φρεντερίκα
Βασίλη και Μαρία Φρεντερίκα σας ευχαριστώ πολύ.
Τη μέθοδο βήμα βήμα την αντέγραψα από  αυτό το forum. Υπάρχουν πάρα πολλοί εδώ μέσα :wink: :wink: :wink: που παρουσιάζουν αναλυτικότατα τις κατασκευές τους προσφέροντας μεγάλη βοήθεια στους υπόλοιπους. Προσωπικά έχω μάθει πάρα πολλά και γι ´ αυτο το έφτιαξα.
Και πάλι σας ευχαριστώ.
Have a nice day.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 08, 2011, 01:36:21 μμ »
Ωραία και συμμαζεμένη κατασκευή  ::salut::. Αφού το έκανες τροχήλατο, πρόσθεσε και κανένα χερούλι/χειρολαβή για τις μετακινήσεις του. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, δεν χρειάζεται και να σκύβουμε  :wink:

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 09, 2011, 12:11:39 πμ »
Ωραία και συμμαζεμένη κατασκευή  ::salut::. Αφού το έκανες τροχήλατο, πρόσθεσε και κανένα χερούλι/χειρολαβή για τις μετακινήσεις του. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, δεν χρειάζεται και να σκύβουμε  :wink:
Λοιπόν,
Για μικρομετακινήσεις κάτω από τον μοντελιστικό πάγκο το αφήνουμε όπως είναι.
Αν είναι να αλλάξει δωμάτιο με ένα λουρακι σκύλου είμαστε κομπλέ.
Αν τώρα πρόκειται να αλλάξει και σπίτι τότε........ ζήτα τη βοήθεια του κοινού φίλε μου καλέ.  :lol:
 ::thanx::

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2011, 12:23:10 πμ »
πρόσθεσε και κανένα χερούλι/χειρολαβή για τις μετακινήσεις του. :wink:

Είχες απόλυτο δικιο τελικά ! Πολύ ωραία η ιδέα σου.
Το χερούλι τοποθετήθηκε στο κέντρο βάρους της κατασκευής και εξυπηρετεί πάρα πολύ. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
Απ: ΑΘΟΡΥΒΟ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ ΣΕ ΚΟΥΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 29, 2012, 11:27:19 πμ »
Γεια σας,
Προστέθηκε στο πρώτο ποστ, οδηγός για την τοποθέτηση ρελέ έντασης (current relay) σε μοτέρ ψυγείου.
 ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 29, 2012, 11:50:46 πμ »
Βλέπω ότι έχεις βάλει σύνδεση ταχείας απελευθέρωσης στο σημείο που κοτσάρεις το σωληνάκι του αερογράφου.
Που το βρίσκουμε αυτό, πόσο κάνει και το κυριότερο...μπορεί να μπει σε κλασσικό compressor (μοντελιστικό κτλ)?

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 29, 2012, 12:07:11 μμ »
Καλημέρα,
Απο εδώ διάλεξα οτι εξάρτημα ταίριαζε στο σωληνάκι του αερογράφου μου. Νομίζω 1/4 ιντσας δεν θυμάμαι όμως σίγουρα.
Αν ξέρεις διατομές ή πάρεις μαζί σου το σωληνάκι για να τσεκάρεις και τα σπειρώματα, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις ταχυσυνδεσμο.

http://www.airblock.gr/rakor-taxysyndesmoi/taxysyndesmoi-aeros/taxysyndesmoi-germanikou-profil-mini.html

::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 29, 2012, 01:25:41 μμ »
Καλημέρα,
Απο εδώ διάλεξα οτι εξάρτημα ταίριαζε στο σωληνάκι του αερογράφου μου. Νομίζω 1/4 ιντσας δεν θυμάμαι όμως σίγουρα.
Αν ξέρεις διατομές ή πάρεις μαζί σου το σωληνάκι για να τσεκάρεις και τα σπειρώματα, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις ταχυσυνδεσμο.

http://www.airblock.gr/rakor-taxysyndesmoi/taxysyndesmoi-aeros/taxysyndesmoi-germanikou-profil-mini.html

::salut:: ::salut:: ::salut::

Πολύ ωραίος!
Ευχαριστώ!
 ::salut::

Παναγιώτης Ελ Σισι