Αποστολέας Θέμα: Νέες φωτογραφίες Eλληνικών PZL 24;;;  (Αναγνώστηκε 30724 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ηλιας

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος
  • modelclub.gr
Απ: Νέες φωτογραφίες Eλληνικών PZL 24;;;
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 24, 2011, 10:27:29 μμ »
Ευχαριστουμε πολυ φιλε!

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 25, 2011, 12:50:49 πμ »
Eλιξιριε, δεν διακρίνω εθνόσημο - μονο χρώματα παραλλαγής.

Ωραίες φωτογραφίες, ευχαριστούμε!
Στην άκρη του φτερού μου φαίνεται πως κάτι λευκάζει έντονα. Η αλήθεια είναι πως μάλλον είναι μεταλλική λάμψη και όχι εθνόσημο.

Αποσυνδεδεμένος Lachanodrakon

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 25, 2011, 11:47:19 πμ »
Αυτές είναι από το γερμανικό ebay:

Αυτή είναι η κατάληξη των PZL του ʼργους. Οι παραλλαγές στις ουρές τους δεν ταυτίζονται με τις γνωστές από τα Δ102, 109, 112, συνεπώς πρόκειται για διαφορετικά αεροσκάφη. Στη δεύτερη, το εικονιζόμενο έχει λευκούς κωδικούς. Πρέπει να είναι το Δ112, έπειτα από "ευγενική" περιποίηση των Γερμανών. Το τμήμα από τη δεξιά πτέρυγα που σώζεται είναι το pzl από την πρώτη χθεσινή φωτογραφία. Ίσως τελικά κάποια να είχαν δύο μαύρες λωρίδες αναγνώρισης στις κάτω επιφάνειες. Κάθε σχόλιο και παρατήρηση, ευπρόσδεκτα. Οι φωτογραφίες στο πίσω μέρος  γράφουν (στα γερμανικά): "Κατεστραμμένα αγγλικά( :?) αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του ʼργους, δίπλα στην Κόρινθο, Ιούνιος 1941".
    Σαν πολλοί να μαζευτήκαμε εδώ πάνω...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #28 στις: Αυγούστου 25, 2011, 12:46:18 μμ »
Στην δεξιά πτέρυγα που φαίνεται στην 2η φωτογραφία, αυτό που φαίνεται στην κάτω επιφάνεια, μάλλον είναι καπνιά από την καταστροφή...
Σού 'ρχεται να βάλεις τα κλάμματα βλέποντάς τα :( :( :( Πάντως δεν αποκλείεται κάποια από τα πιό ακέραια αεροπλάνα (Δ102,Δ112,Δ109) να επισκευάστηκαν με κανιβαλισμένα κομμάτια, από άλλα ή και μεταξύ τους. Ακόμη και έτσι όμως, συγκεκριμμένα στοιχεία για την όποια χρήση τους δεν έχω υπόψιν μου...Μόνο κάποιες αόριστες αναφορές στο ιστορικό ενός κίτ, για χρήση από τούς Ιταλούς....

• Scale 1/144
  • *
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #29 στις: Αυγούστου 25, 2011, 01:25:25 μμ »
Στην δεξιά πτέρυγα που φαίνεται στην 2η φωτογραφία, αυτό που φαίνεται στην κάτω επιφάνεια, μάλλον είναι καπνιά από την καταστροφή...
Σού 'ρχεται να βάλεις τα κλάμματα βλέποντάς τα :( :( :( Πάντως δεν αποκλείεται κάποια από τα πιό ακέραια αεροπλάνα (Δ102,Δ112,Δ109) να επισκευάστηκαν με κανιβαλισμένα κομμάτια, από άλλα ή και μεταξύ τους. Ακόμη και έτσι όμως, συγκεκριμμένα στοιχεία για την όποια χρήση τους δεν έχω υπόψιν μου...Μόνο κάποιες αόριστες αναφορές στο ιστορικό ενός κίτ, για χρήση από τούς Ιταλούς....

Μάλλον έχεις δίκιο για τις μαύρες λωρίδες. Δε φαίνεται να υπάρχει εθνόσημο. Αντίθετα, νομίζω ότι σ' αυτό που είναι σε πιό καλή κατάσταση φαίνεται να υπάρχει.

Αποσυνδεδεμένος Ηλιας

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 25, 2011, 02:33:35 μμ »
Τι κλαματα να βαλουμε?
Για περιοδο πολεμου μιλαμε.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 25, 2011, 02:41:59 μμ »
Σού 'ρχεται να βάλεις τα κλάμματα βλέποντάς τα :( :( :(
Τι κλαματα να βαλουμε?
Για περιοδο πολεμου μιλαμε.
Εντάξει, δίκιο....Αλλά ξέρεις μωρέ παιδί μου...Επειδή δεν είναι κάποιας άλλης χώρας, αλλά τα δικά μας, και το τέλος τους  ψιλοάδοξο....στο έδαφος από πολυβολισμούς. Και όσο νά'ναι...τέλοσπάντων... :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
    • HELLENIC AIR FORCE MODELS
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 25, 2011, 03:21:33 μμ »
Ούτε τα κλάματα θα βάλουμε, αλλά κατά την άποψή μου ούτε άδικο τέλος είχαν! Τα περισσότερα α/φη της ΕΒΑ πολέμησαν αδιάκοπα 6 μήνες με αντιπαλες 2 ισχυρες αεροπορίες και μάλιστα η δύτερη (λουφτβαφε) ήταν πολύ ανωτερη αριθμητικά αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμού και εκπαίδευσης. Αλλά τα ταλαιπωρημενα καταδιωκτικα μας τους δείξαν δόντια και αυτούς. Κι μη ξεχνάμε ότι ήταν σα μαχητικα 2ης γενιας να αντιμετωπίσης 4ης γενιάς μαχητικά. Τι άλλο μπορούσαν να κάνουν;, Το δυστύχημα είναι ότι η περίοδος μετα την απελευθέρωση ήταν εποχή εμφυλίου και φτωχειας και καμια μεριμνα δε παρθηκε να διαφυλαχτούν πιθανόν απομεινάρια της ΕΒΑ. Κρίμα

Αποσυνδεδεμένος Ηλιας

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 25, 2011, 03:26:25 μμ »
Συμφωνω απολυτα.
Και στην Αιγυπτο η καπου αλλου να ειχαν διαφυγει,σε καποιο scrapyard θα ειχαν καταληξει.
Οντως παρωχημενα και με ελλειψη ανταλακτικων,δεν θα μπορουσαν να προσφερουν περισσοτερο.
Μετα τον πολεμο το λιγοτερο που απασχολουσε ολους ηταν να διατηρηθουν καποια απομειναρια αεροσκαφων.

Αποσυνδεδεμένος TAXART

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 25, 2011, 08:30:16 μμ »
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι δύο τελευταίες. Συνέχισε το ψάξιμο!!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 25, 2011, 10:03:39 μμ »
Θα βάλω και εγώ μία: Από το περιοδικό "ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ" τεύχος 6/98, μπορεί να την έχετε ξαναδεί βέβαια...Αναφέρεται πως είναι τραβηγμένη στην Κρήτη, αλλά αυτό ελέγχεται...

Αποσυνδεδεμένος TAXART

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 26, 2011, 01:38:07 πμ »
Πραγματικά στο γερμανικό φιλμ επικαίρων που αναφέρεται στην κατάληψη της Κρήτης, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω stills.
Πάντως στο Ομοσπονδιακό Αρχείο υπάρχουν π.χ. φωτογραφίες, που η λεζάντα τους αναφέρει μεν ότι είναι τραβηγμένες στην Κρήτη, ενώ δείχνουν τεθωρακισμένα να φορτώνονται σε αμαξοστοιχία, υποδομή που ουδέποτε υπήρξε στη μεγαλόνησο. Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά απίθανο τα ΠΖΛ να έχουν φωτογραφηθεί στην Κρήτη και νομίζω ότι γενικότερα σε σχέση με ιστορικά ζητήματα, πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με πολλές από τις πληροφορίες των οποίων γινόμαστε αποδέκτες.

Αποσυνδεδεμένος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΓΑΛΑΤΣΙ
    • http://WWW.e-KALFAKIS.GR
STARFIGHTER

• Scale 1/144
  • *
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #38 στις: Αυγούστου 26, 2011, 11:06:31 πμ »
Συμφωνώ με τον TAXART. Μάλλον οι Γερμανοί έφτιαξαν ένα φιλμάκι με υλικό από πολλά αεροδρόμια τόσο της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και της Κρήτης. Στην αρχή του πλάνου λήψης από το αεροδρόμιο που βρίσκεται το Δ126, φαίνεται στο βάθος άλλο ένα αεροσκάφος με υπερυψωμένη πτέρυγα που έχει το σχήμα γλάρου. Μπορεί να είναι κάποιο άλλο PZL; Αν ναι, τότε μάλλον δεν έχει τραβηχθεί στην Κρήτη. Θα ήταν πιό εύκολο αν γνωρίζαμε την τύχη των Avro 504 (κατέφυγαν και καταστράφηκαν στην Κρήτη;) μιάς και το περιτριγυρίζουν 2. Τα δύο καμμένα Τutors ή 626 (δεν μπορώ να διακρίνω τον τύπο) είναι σχεδόν βέβαιο τραβηγμένα στο ʼργος, ενώ το Blenheim MkIF (K7177, VT-N) είναι όντως από το Μάλεμε.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #39 στις: Αυγούστου 26, 2011, 11:24:35 πμ »
Είδα το φιλμάκι, και πρόκειται για υλικό προπαγάνδας, άρα η πληροφορία περί Κρήτης δεν είναι αξιόπιστη. Εκείνο που έχει σημασία, είναι πως τo Δ126 έχει μάλλον δίχρωμη παραλλαγή, και το νούμερο είναι γραμμένο με λευκό χρώμα, αντίθετα με ότι φαίνεται σε άλλα δημοσιευμένα προφίλ και απεικονίσεις.
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #40 στις: Αυγούστου 26, 2011, 03:38:39 μμ »
Απο το ψάξιμο που έχω κάνει ο σπουδαιότερος Γερμανός φωτογράφος απο όσους κάλυψαν την εκστρατεία στην Ελλάδα ήταν ο Heinrich Hoffmann.
Μικρό μέρος απο το αρχείο του βρίσκεται στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας,  έχει 236 φωτο που αφορούν μόνο την Ελλάδα.

πχ στερεοσκοπική απο κατεστραμένο Mars στη Μίκρα (?)

Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του όμως (352000 φωτό) κατασχέθηκε απο τους Αμερικάνους και βρίσκεται στο US National Archive το οποίο δεν έχω καταφέρει να καταλάβω αν δίνει πρόσβαση online έστω και σε εικονίδια και πώς το ψάχνεις γενικώς. Υπ όψιν οτι ο συγκεκριμένος φωτογράφιζε και με έγχρωμο φιλμ και με στερεοσκοπική μηχανή. Πιθανόν δηλαδή στην Αμερική να υπάρχουν και έγχρωμες απο PZL...

-PZL με άσπρους κωδικούς έχουμε ξαναδεί, (πχ Δ112) η γραμματοσειρά πάντως του Δ126 δείχνει διαφορετική
-στη φωτο του Δ126 διακρίνεται στο φόντο κάτι σαν κοίτη ξεροπόταμου, τέτοια υπήρχε στο Αργος αλλά και στο Μάλεμε. Πιθανότερο θεωρώ το Αργος αλλά και η Κρήτη δεν πρέπει να αποκλειστεί. Απο διηγήσεις ιπταμένων της εποχής πάντως, εκτός απο τα σμήνη Ναυτικής συνεργασίας, όλοι οι υπόλοιποι απέφευγαν να πετούν πάνω απο ανοικτή θάλασσα, για λόγους ναυτιλίας αλλά και έλλειψης σωστικών για την περίπτωση.

Αποσυνδεδεμένος TAXART

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #41 στις: Αυγούστου 26, 2011, 04:58:36 μμ »
...Στην αρχή του πλάνου λήψης από το αεροδρόμιο που βρίσκεται το Δ126, φαίνεται στο βάθος άλλο ένα αεροσκάφος με υπερυψωμένη πτέρυγα που έχει το σχήμα γλάρου. Μπορεί να είναι κάποιο άλλο PZL;...
Βασικά φαίνονται δύο ΠΖΛ. Κοιτώντας την πρώτη από τις φωτογραφίες που ανέβασα, δε μοιάζει το ένα ΠΖΛ να έχει καμουφλάζ στις πτέρυγες και ανοιχτόχρωμη(ίσως άβαφη) άτρακτο;

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
    • HELLENIC AIR FORCE MODELS
« Απάντηση #42 στις: Αυγούστου 26, 2011, 05:01:56 μμ »
Ισως εχει καει η ατρακτος;

Αποσυνδεδεμένος TAXART

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #43 στις: Αυγούστου 26, 2011, 08:07:17 μμ »
Όχι. Να η σωστή απάντηση:

Βλέπουμε την κάτω επιφάνεια των πτερύγων, όχι την άνω, και το μπροστινό μέρος της ατράκτου, με τις βάσεις του κινητήρα.
Να και η φωτογραφία του θείου σε υψηλότερη ανάλυση:

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #44 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2011, 11:30:09 μμ »
Mε συγχωρειτε που μπαινω στα χωραφια σας αλλα σε μια "αρματικη" αναζητηση στο Google βρηκα αυτες τις φωτο.Δεν γνωριζω κατα ποσο ειναι σπανιες αλλα τις βαζω κι εσεις κρινετε...  :wink:

PZL 24

POTEZ 25

BLENHEIM

BLOCH 151

Αεροδρομιο Λαρισας

::salut::  ::salut::  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #45 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2011, 08:32:54 μμ »
Ωραίες φωτογραφίες! Ευχαριστούμε! Την τελευταία δεν την έχω ξαναδεί, το δεύτερο αεροπλάνο από αριστερά τί είναι;

Αποσυνδεδεμένος TAXART

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #46 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2011, 11:17:58 μμ »
... το δεύτερο αεροπλάνο από αριστερά τί είναι;
Σαν Hs-123 μοιάζει.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #47 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2011, 11:43:29 μμ »
Εμένα πήγε ο νούς μου σε CR42...

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #48 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2011, 12:31:30 πμ »
Θα συμφωνήσω κι εγώ για Hs-123. Έχει κι αρκετά κατεστραμμένα Stukas στα δεξιά.

Κι ευχαριστούμε πολύ Ernst! Πάντα ευπρόσδεκτες ότι αεροπορικές φωτογραφίες βρίσκεις!
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #49 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2011, 02:41:02 πμ »
 ::salut::  ::salut::  ::salut::

Tags: pzl.24 pzl