Καταρχήν δεν θα κάνω αντιπαράθεση στοιχείων γιατί αυτό προυποθέτει να υπάρχουν αντίθετα με τα δικά μου στοιχεία. Το μόνο που παρουσιάστηκε ως τώρα είναι μερικές φωτό από το πρωτότυπο όχημα χωρίς βέβαια κανένα διακριτικό και ένα .... Ημιερπυστριοφόρο 7/1. Το τι πιστεύει ο καθένας σαν άποψη δε με αφορά καθόλου και δε το λαμβάνω καν υπόψη μου, μόνο τα στοιχεία θεωρώ σοβαρή συζήτηση. Συνεχίζεται λοιπόν η παράθεση στοιχείων.
Εχει λοιπόν ο φίλος μας ένα φτιαγμένο κιτ της Tamiya Mobelwagen το εξής
Και μας ρωτά σε ποιες μονάδες υπηρέτησε. Καταρχήν το κιτ αναπαριστά το εξής όχημα,
μοναδικό πρωτότυπο που κατασκευάστηκε και αφού απορρίφθηκε σαν ιδέα μετατράπηκε σε α/α των 37μμ όπως και τα υπόλοιπα της σειράς. Αυτό μας το λένε οι εγκυρότεροι μελετητές / ιστορικοί των Γερμανικών αρμάτων Β΄ΠΠ στον κόσμο, Tomas Jentz και Hilary Doyle στο βιβλίο panzertracts no 12 σελ. 31 , όποιος τους αμφισβητεί ας φέρει τις αποδείξεις του, αν δεν έχει , πρόβλημα του, δε με αφορά η «άποψη» του

Τα επόμενα οχήματα που μπήκαν σε παραγωγή με το πυροβόλο των 37μμ ήταν ίδια με το πρωτότυπο? ΟΧΙ , τα κανονικά Mobelwagen πρώτης σειράς παραγωγής διέφεραν σε αρκετά σημεία από το πρωτότυπο όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτό, με βελάκια δείχνω τα κυριότερα σημεία ώστε να γίνει αντιληπτό αμέσως, ιδιαίτερα προσέξτε τη γωνία στο πάνω μέρος των πλαινών ασπιδίων , υπήρξε μόνο στα πρώτα 45 οχήματα, μετά έγινε απολύτως ευθεία.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το κιτ της Tamiya δεν μπορεί να αναπαρασταθεί σαν μάχιμο ενταγμένο σε μονάδα με τη μορφή αυτή με το τετράδυμο. Υπήρξε ένα και μόναδικό όχημα σαν και αυτό. Η μοναδική πιθανότητα είναι να παραδόθηκε σε μονάδα με πυροβόλο 37μμ και στη συνέχεια να του ξαναέβαλαν τετράδυμο. Οποιος ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε, πρέπει και να το αποδείξει με ακλόνητα στοιχεία και όχι με θεωρίες αν η γιαγιά μου είχε ρόδες θα ήταν πατίνι.
Συμπέρασμα: όποιος συμβουλεύει τον φίλο μας να βάλει άφοβα στο ήδη φτιαγμένο του κιτ χαλκομανίες όποιας μεραρχίας θέλει, χωρίς να δίνει κανένα απολύτως στοιχείο, κάνει λάθος είναι τόσο μακρινή η πιθανότητα να υπήρξε που μόνο μια καθαρή ατράνταχτη απόδειξη μας επιτρέπει να πούμε κάτι τέτοιο.
Ακόμη αποδεικνύεται ότι ακόμη και αν έγιναν , (που έγιναν όπως θα δείξω παρακάτω) field conversions σε Mobelwagen παραγωγής, αυτά τα οχήματα δεν είναι δυνατόν να αναπαρασταθούν με το κιτ που έφτιαξε ο φίλος μας , αλλά με μετατροπή σε κανονικό Mobelwagen παραγωγής δηλ. με βάση αυτό το κιτ
Και για να τελειώνω, είναι βέβαιο ότι σε ένα Mobelwagen παραγωγής με ίσια ασπίδια , τοποθετήθηκε τετράδυμο, υπάρχει μια θολή φωτό την οποία τελικά βρήκα και σας παρουσιάζω, δε φαίνεται βέβαια κανένα διακριτικό , είναι η παρακάτω

ΑΛΛΑ όπως ήδη είπα, αυτό το Mobelwagen τελικής σειράς παραγωγής είναι (εκτός των διαφορών που προανέφερα στα ασπίδια, ρόδες κλπ,) βασισμένο και σε μεταγενέστερο πήγμα τύπου J όπως φαίνεται από τις διπλές εξατμίσεις. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν κάποιος με το παλιό κιτ της Tamiya να το αναπαραστήσει χωρίς εκτεταμένες μετατροπές. Οποιος έχει άλλες φωτό από παρόμοιες μετατροπές, ιδού η Ρόδος.
Αλλά και να έχει, μας ενδιαφέρει πάντα μετατροπή στο πρωτότυπο και όχι στα μεταγενέστερα τα οποία διαφέρουν από το κιτ του φίλου μας. Φυσικά δικαίωμα του καθενός είναι να λέει δε μασάω τίποτε, αυτοί που γράφουν βιβλία δεν ξέρουν τι λένε, οι φωτογραφίες (όταν δε μας συμφέρουν) είναι πειραγμένες, κλπ.κλπ. και άποψη μου είναι ήταν έτσι και όχι γιουβέτσι και ο Ερμής ανάδρομος κλπ.κλπ , αλλά τέτοιες «απόψεις» που δε τεκμηριώνονται με ακλόνητα στοιχεία, ντοκουμέντα, παραπομπές κλπ. δεν είναι ιστορικά στοιχεία αλλά απλά λόγια που γράφει κάποιος σε ένα φόρουμ και δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε.
Αυτή είναι η τοποθέτηση μου επι του θέματος και ο μόνος λόγος που μπαίνω σε αυτό το κόπο είναι για να βοηθήσω κάποιους που επιλέγουν να ψάξουν λίγο παραπέρα τα μοντέλα τους ιστορικά να καταλάβουν πως προσεγγίζονται τα θέματα αυτά.