Το Ki-30, που πήρε την κωδική ονομασία Ann από τους συμμάχους, ήταν ένα ελαφρύ βομβαρδιστικό της Mitsubishi που χρησιμοποιήθηκε από τον ιαπωνικό στρατό από το 1938 έως το 1942 όπου και όσα είχαν απομείνει (η παραγωγή σταμάτησε το 1941) χρησιμοποιήθηκαν για αποστολές καμικάζι.
Προσωπικά, δεν είχα ιδέα για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, μέχρι τη στιγμή που ο Γιώργος Ελευθερίου που ζει στο Τόκιο και είναι ο εκδότης των περιοδικών ARAWASI, μου πρότεινε να φτιάξω το συγκεκριμένο για μια επόμενη έκδοση.
Το κιτ, που είναι προσφορά από την ARAWASI, είναι αρκετά λιτό (Πολύ ευγενικό με βρίσκω!) και χαρακτηριστικό των short-run κιτ, δηλαδή κάπως χοντροκομμένα κομμάτια με ελάχιστη λεπτομέρεια. Στο λεπτό κουτί περιλαμβάνεται μόνο ένα δένδρο με πλαστικά κομμάτια, μια vacformed καλύπτρα, ένα μικρό πλαίσιο P/E και οι οδηγίες.
Η πρώτη δουλειά μου ήταν να τονίσω τις πολύ αχνές γραμμώσεις σε άτρακτο και φτερά, με ιδιαίτερη επιμονή στις επιφάνειες ελέγχου. Επίσης, με πολύ τρίψιμο λέπτυνα και τα χείλη εκφυγής των πτερύγων που ήταν πολύ χοντρά.

Οι φωτογραφίες για το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι πολύ λίγες και ούτως ή άλλως δεν προσφέρονται για λεπτομερείς κατασκευές. Κάποια λίγα σχέδια που μου έστειλε ο Γιώργος χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξω εσωτερικά τον σκελετό του αερσκάφους, ενώ έβαλα και κάποια κομμάτια πλαστικού κομμένα από εμένα ή παρμένα από το spares box.
Ούτως ή άλλως όταν μπει από επάνω η καλύπτρα δεν θα φαίνεται σχεδόν τίποτα.

Στην άτρακτο υπάρχουν κάποια παράθυρα τα οποία η Pavla δίνει απλώς χαραγμένα. Ένα πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι ενώ στην απεικόνιση του κουτιού φαίνονται 2 παράθυρα αριστερά, στο καλούπι είναι μόνο 1 χαραγμένο αριστερά ενώ έχει 2 στα δεξιά χαραγμένα.
Έστειλα κάποιο e-mail στο Γιώργο για να μου πει τη γνώμη του καθώς επίσης και για την άποψή του περί του εσωτερικού χρώματος αλλά εδώ και έναν μήνα δεν μου απάντησε (λογικό με την ταραχή που περνάνε στην Ιαπωνία οι άνθρωποι).
Τελικά όμως, βρήκα φωτογραφίες που δείχνουν από 2 παράθυρα και αριστερά και δεξιά, οπότε τακτοποιήθηκε και αυτό το πρόβλημα.
Η Pavla δίνει το πίσω πολυβόλο σε P/E και πράγματι, όσο και να μην φαίνεται είναι χάλια ενώ από σκίτσα προκύπτει ότι το πολυβόλο ήταν δίδυμο. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω ένα:

...συνεχίζεται...