Αποστολέας Θέμα: Βάφοντας με ʼζωτο  (Αναγνώστηκε 3378 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Christos VNV

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • Victory Not Vengeance
Βάφοντας με ʼζωτο
« στις: Μαΐου 04, 2011, 10:20:15 μμ »
φιλοι μοντελιστες γεια σας.
εδω και λιγους μηνες επεστρεψα στην δημιουργικη αυτη ενασχοληση του μοντελισμου και αυτο το forum ειναι πολυτιμος βοηθος.
αυτο τον καιρο ασχολουμαι με την κατασκευη καποιων αεροσκαφων mirage(2000 και F-1) ξεχασμενα στα ντουλαπια απο την εποχη των Ιμιων... :oops: καλιο αργα παρα ποτε παντως.
προσπαθοντας λοιπον να τα βαψω με τον αερογραφο και να βελτιωθω στη χρηση του και στο αραιωμα των χρωματων καταφερα να καψω το κομπρεσερακι μου.ειμαι και λιγο σιδεροφαγος ::dontknow::.ηταν ενα μικρο και απλο κομπρεσερ περιορισμενων δυνατοτητων αγορασμενο εδω και χρονια απο την Ιπποκρατους.
επειδη ομως δεν ειμαι διατεθειμενος να δωσω 200+ ευρω για να παρω ενα καλο καινουργιο αοφασισα να προχωρισω στην ιδιοκατασκευη.
μεχρι να ετοιμασω λοιπον την νεα αυτη κατασκευη και για να τελειωσω επιτελους αυτα τα mirage δανιστηκα απο συναδερφο ψυκτικο μια μπουκαλα αζωτου που χρησιμοποιουμε για το πρεσαρισμα ψυκτικων κυκλωματων.
η μπουκαλα διαθετει ρυθμιστη πιεσης και ανταπτορα πανω στον οποιο βιδωνω το φιλτρο απο το παλιο μου κομπρεσερ και τον αερογραφο.
η μπουκαλα εχει τρομερη πιεση,πανω απο 100 bar και φτανει για να πρεσαρω ενα ψυκτικο κυκλωμα πολλων δεκαδων μετρων,δηλαδη για την πιεση 1,5 bar περιπου που θελω για να βαψω θα αργησει πολυ να αδειασει.
θα ηθελα να επισημανω οτι το αζωτο απαιτει ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ καθως μιλαμε για τρομερες πιεσεις και μη τηρηση των κανονων ασφαλειας μπορει  να οδηγησει σε ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ Η' ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ.
γι'αυτο αν δεν εχετε ξαναδουλεψει με αζωτο τοτε αφηστε το.
βαφοντας λοιπον με το αζωτο παρατηρησα οτι ειχα καλυτερα αποτελεσματα στο βαψιμο καθως ο αερογραφος δεν μπουκωσε ουτε μια φορα,κατι που παθαινα πολυ συχνα με το κομπρεσερακι,ουτε ειδα να υγροποιειται το μπεκακι του αερογραφου και να φτυνει νερο ενα επισης συχνο φαινομενο.επομενως ξεχναω το προβλημα της υγρασιας του αερα και το φοβο μα περασει λαδι απο το κομπρεσερ στο μοντελο.
ενα ακομα πλεονεκτημα ειναι πως ειμαι αυτονομος απο το ρευμα και μπορω να παω να βαψω οπου θελω,ενω εχω και μηδενικη σταθμη θορυβου καθως το μονο που ακουγεται ειναι ο αερογραφος.
στα αρνητικα θα εβαζα σιγουρα την επικινδυνοτητα αφου το αζωτο απαιτει απολυτο σεβασμο,το βαρος και τον ογκο της μπουκαλας και το γεγονος οτι καποια στιγμη θα αδειασει  και η αναγομωση συνεπαγεται ενα κοστος 30-40 ευρω.
θα με ηθελα να ακουσω τις γνωμες των πιο εμπειρων και παλαιωτερων μοντελιστων.
ευχαριστω.

Αποσυνδεδεμένος FOX-3

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιας
Απ: βαφοντας με αζωτο
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 04, 2011, 11:43:21 μμ »
φιλε χριστο το ειπες και μονο σου ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ Η' ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
αυτο ειναι το Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ασφαλεια.
1)  Δεν αξιζει να χασεις τη ζωη σου για κανενα μοντελο
2)  σιγουρα θα θελει οταν δουλευεις η θερμοκρασια δωματιου πρεπει να ειναι σταθερη και ιδανικη
3)  6 γεμισματα της μουκαλας = με ενα κομπρεσερ
4)  δυσκολη μετακινηση
5)  σωστη χρηση ενος καλου κομπρεσερ 15' βαψημο 10' ξεκουραση κ.λ.π ουτε φτύσιμο υπαρχει ουτε τιποτα (μηλαω για τον δικο μου τροπο βαψηματος και κομπρεσερ)
επομενος πιστευω οτι ενα καλο κομπρεσερ (η μια αγορα ευκερια ενος καλου και αθριβου κομπρεσερ) ειναι η καλύτερη και ποιο αξιοπιστη λύση
οσο για την αποσβεση θα γινει σιγα σιγα .
φιλικα Δημητρης !!!

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Απ: Βάφοντας με ʼζωτο
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 05, 2011, 12:44:56 πμ »
φιλε χριστο το ειπες και μονο σου ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ Η' ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
αυτο ειναι το Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ασφαλεια.
1)  Δεν αξίζει να χάσεις τη ζωή σου για κανένα μοντέλο
Χ1000000
 ::eusa_naughty:: ::brancard:: ::kranke_010::

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 05, 2011, 12:46:15 πμ »
Πραγματικά νομίζω οτι δεν αξίζει να ρισκάρεις έστω και σε απειροελάχιστο βαθμό ένα πιθανό τραυματισμό για ένα μοντέλο.ʼλλωστε τα λεφτά δεν περισσεύουν σε κανέναν (μακάρι να περισσεύουν σε όσον το δυνατόν περισσότερους αλλά....) αλλά μπορούμε να κάνουμε οικονομίες μερικό ή και αρκετό καιρό για την αγορά ενός κομπρεσσερ.

όσον αφορά το άζωτο είναι γεγονός οτι έχει όλα αυτά τα υπέρ που ανέφερες (γι'αυτό άλλωστε και στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου η νομοθεσία προβλέπει την χρήση του αζώτου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές στεγανότητας και αντοχής) αλλά δεν θα πρέπει να σε απασχολούν ιδιαίτερα καθώς η ασφάλεια είναι πάντα ο κανόνας.

Φίλε Χρίστο καλωρθήσες πάλι στο αγαπήμενο μας χόμπι και περιμένουμε να δούμε τις δουλειές σου.

Αποσυνδεδεμένος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ελλαδιστάν
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 05, 2011, 01:19:35 πμ »
Καλησπέρα Χρήστο,

Πιστεύω πως πήρες ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που δεν αξίζει...

Η αγορά ενός κομπρεσέρ (με υδατοπαγίδα και ρυθμιστή πίεσης) αποτελεί μεν μία δαπάνη, αλλά θα κάνεις γρήγορα απόσβεση, και δεν θα κινδυνεύσεις να μπεις κάποια στιγμή σε τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα...

Ασχολούμαστε με ένα πολύ όμορφο χόμπι, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Θα χαρώ πολύ να μάθω ότι άφησες στην άκρη το άζωτο, και χρησιμοποιείς το νέο σου κομπρεσέρ.

Φιλικά

Απόστολος

Αποσυνδεδεμένος Skylane

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κ.Πατήσια
  • Άκης IPMS 1287
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 05, 2011, 06:52:57 πμ »
Φιλε Χρηστο καλώς ηλθες και παλι.
Πιστευω οτι να χρησιμοποιείς μια μπουκαλα με 100 bar διπλα σου ειναι οτι πιο επικίνδυνο.
Κανε μια βολτα απο Σπυρου Πατση στον Βοτανικο και πιστευω θα βρεις κομπρεσερ με μπουκαλα 6 ή 10 ή 12 ή 22 λιτρων σε φοβερες τιμες.
Δεν χρειαζεται να κανεις μια αγορα καποιου κομπρεσερ απο Ιπποκρατους το οποιο στοιχιζει πολλη περισοτερο και δεν θα εχει και μπουκαλα.
Το μονο  μειων σε αυτο το κομπρεσερ  ειναι οτι οταν παιρνει μπροστα για να γεμισει την δεξαμενη κανει λιγο θορυβο.Μετα σταματαει και ξαναπαιρνει οταν πεσει η πιεση κατω απο τα 5.
Δες το λιγο . ::salut::
Φιλικα Ακης.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 05, 2011, 08:14:45 πμ »
Κι εγώ διαφωνώ στη χρήση του αζώτου για τέτοιες δουλειές και θα πρότεινα αγορά ενός κομπρεσέρ (θα βρεις πολλά θέματα με προτάσεις επί προτάσεων, για κάθε τσέπη, δεν θα επεκταθώ σ' αυτό).
Το μόνο που θέλω να πω/παρακαλέσω, είναι να μη φέρνουμε την καταστροφή ρε παιδιά.
Οι μπουκάλες που χρησιμοποιούμε στην αυτόνομη κατάδυση γεμίζουν στα 200bar, καμιά φορά και στα 220 και έχουμε τα κλείστρα πίσω απ' τον αυχένα μας.

Μία μπουκάλα αζώτου στα 100 bar, εφόσον είναι σωστά συντηρημένη, με τους ρυθμιστές της επίσης σε καλή κατάσταση κτλ, δεν νομίζω ότι είναι δα και τόοοοοσο επικίνδυνη. Αυτό μόνο.  ::salut::

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Christos VNV

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • Victory Not Vengeance
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 05, 2011, 10:00:08 πμ »
καλημερα φιλοι μου.
θα ηθελα να σας ευχαριστησω για την ανταποκριση σας στο θεμα μου και για την ανταλλαγη αποψεων που γινεται.
οπως προανεφερα την μπουκαλα αζωτου την χρησιμοποιησα σαν προσωρινη και εναλλακτικη λυση μεχρι να φτιαξω την ιδιοκατασκευη του νεου κομπρεσερ.
οχι για μενα δηλαδη,για τα φουκαριαρικα τα mirage μου.... :lol:
και οπως σας εξηγησα στο παρελθον εχω δουλεψει με αζωτο,πρεσαροντας μεγαλα ψυκτικα κυκλωματα για τον ελεγχο της στεγανοτητας.
και τοτε πραγματικα κινδυνευα καθως οι πιεσεις εφταναν τα 300 psi.σε τετοιες πιεσεις υπαρχει περιπτωση να σπασει καποιο λαστιχο απο τα μανομετρα η' καποια κολληση απο το ψυκτικο κυκλωμα και να υπαρξει τραυματισμος.
και εγω εχω ακουσει για τετοιες ιστοριες οπου συναδελφοι ψυκτικοι τραυματιστικαν η' εχασαν τη ζωη τους απο το αζωτο.
γι'αυτο και εγω δεν χρησιμοποιω αζωτο για να πρεσαρω ενα ψυκτικο μηχανημα αλλα προτιμησα να αποκτησω μια πανακριβη συσκευη ανακτησης η οποια εκτος απο το οτι μαζευει το φρεον μπορει να πρεσαρει και ενα κυκλωμα με αερα,οποτε εχω το κεφαλι μου ησυχο.
ομως στον μοντελισμο τα πραγματα ειναι διαφορετικα.δεν χρειαζομαι μεγαλη πιεση,απλα 1,5 bar περιπου για να βαψω.
ο ρυθμιστης πιεσης μου εξασφαλιζει οτι δεν θα ξεπερασω αυτη την πιεση επομενως δεν φοβαμαι μην σκασει καποιο λαστιχο.
και οπως ανεφερε ο φιλος ο Νασος παραπανω βουταει στη θαλασσα εχοντας στην πλατη μια μπουκαλα με πιεση 200 bar.
δουλευοντας χρονια με μπουκαλες φρεον,οξυγονου,προπανιου και αζωτου αυτο που εχω μαθει ειναι πως ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟΤΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ,ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
επομενως δεν ειναι τοσο τραγικο για καποιον που γνωριζει με τι εχει να κανει.
και δεν σας κρυβω οτι περισσοτερο με φοβιζουν αλλα πραγματα(ρυτινες-διαλυτικα πολυορεθανης,νιτρου-κυανοακρυλικες κολλες) απο μια μπουκαλα αζωτου που εχω πισω μου την ωρα που βαφω.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 05, 2011, 10:22:17 πμ »
Δίκαιο έχεις, αλλά δεν ξέρεις ποτέ τί μυαλά κουμαντάρει  ο καθένας που θα διαβάσει το πόστ αυτό. Ιδίως άν είναι ανήλικος...Μπορεί να προσέξει όσο εσύ;

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 05, 2011, 11:57:21 πμ »
Δίκαιο έχεις, αλλά δεν ξέρεις ποτέ τί μυαλά κουμαντάρει  ο καθένας που θα διαβάσει το πόστ αυτό. Ιδίως άν είναι ανήλικος...Μπορεί να προσέξει όσο εσύ;

Ακριβώς αυτό ισχύει...Πρέπει να τονίζουμε τα επικίνδυνα γιατί δεν ξέρουμε ποιός διαβαζει τι και φυσικά τι ακριβως καταλαβαίνει (αν καταλαβαίνει).Φυσικά εσύ με την εμπειρία που έχεις οι όποιοι κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν μειώνονται στο ελάχιστο.
Τώρα αυτό που είπες για τις ρητίνες,πολυουρεθάνες...είχα μια κουβέντα με ένα φίλο για το ίδιο ζήτημα και του είπα οτι αν σκεφτούμε αυτά που πίνουμε,τρώμε,αναπνέουμε κάθε μέρα νομίζω οτι η σκόνη της ρητίνης πρέπει να είναι οτι πιο καθαρό μπορείς να εισπνεύσεις  :mrgreen:

Tags: