Στέργιε καλημέρα,
Λοιπόν θα σου εξηγήσω τι ακριβώς έκανα εγώ στο Amerigo Vespucci, πριν το κάνω όμως έκανα και μερικές δοκιμές τοποθετώντας προσωρινά διάφορα μαδέρια.
Έχε υπόψη σου ότι οι γραμμές του Amerigo Vespucci δεν έχουν καμία σχέση με τις γραμμές του Snake. To Av δεν είναι τόσο στρογγυλό ας πούμε όπως το Snake και έχει περίπου τις ίδιες γραμμές με το Cutty Sark.
Όπως βλέπεις στην εικόνα έχω τοποθετήσει πρώτα σανίδες από το πάνω μέρος και συνολικά τοποθέτησα 11 σανίδες, χωρίς αυτές να χρειαστούν διαμόρφωση στην πλώρη και πρύμνη του σκάφους (εκεί χρειάζονται διαμόρφωση), θα πρέπει δηλαδή από κάποιο σημείο και μετά να λεπταίνεις τις σανίδες στην πλώρη και πρύμνη. Εγώ αυτό το κάνω με γυαλόχαρτο πάνω σε τάκο. Το σκεπτικό είναι αυτό που φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία. Εάν δεν γίνεται αυτό εκεί που χρειάζεται τότε οι σανίδες δεν θα πηγαίνουν καλά και θα αναγκάζεσαι να τις πιέζεις πολύ για να πάρουν την θέση τους, οπότε θα υπάρχει και συστροφή (να το πω έτσι της σανίδας) κάτι που δεν είναι καλό.
Νομίζω ότι αυτό που εξηγείται στην δεύτερη φωτογραφία δεν το εφάρμοσες καθόλου.

Στο AV λοιπόν δεν χρειάστηκε να κάνω κάτι τέτοιο μιας και οι 11 σανίδες μπήκαν χωρίς πρόβλημα ολόκληρες. Εάν έβαζα και 12η σανίδα τότε αυτή θα έβγαινε εκτός.
Στη συνέχεια ξεκίνησα από το κάτω μέρος του AV τοποθετώντας αν θυμάμαι καλά 2 σανίδες, ίσως και περισσότερες (δεν έχει και τόσο σημασία).
Επειδή μέσα στο μυαλό μου έχω το δικό μου σκεπτικό και σχεδόν σε όλα τα καράβια που έχω κάνει το έχω εφαρμόσει αυτό έκανα το εξής στο AV:
Τοποθέτησα εφτά μικρά σανιδάκια στους δύο μεσαίους νομείς, έτρεξα μια σανίδα κάτω από τα εφτά σανιδάκια προς πλώρη και πρύμνη (την έτρεξα φυσιολογικά χωρίς πίεση, να πάει μόνη της) και η σανίδα συνάντησε στην πλώρη το ποδόσταμα και είχε κενό με την σανίδα νούμερο 11 μικρότερο από το πάχος της σανίδας που χρησιμοποίησα για το πέτσωμα του AV.
Έxω λοιπόν χωρίσει την γάστρα σε δύο μέρη.
Σε αυτό το σημείο υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να συνεχίσω να κλείνω το κενό με κατάλληλα διαμορφωμένες σανίδες ή να ακολουθήσω τον τρόπο του Naftotopos ή μπορούσα να ακολουθήσω και άλλο τρόπο.
Ακολούθησα τον τρόπο του Naftotopos γιατί αυτός ήταν ο σκοπός μου από την αρχή, ο κύριος λόγος ήταν ότι ήθελα να τον δοκιμάσω σε διαφορετικό τύπο γάστρας και ότι προκύψει.
Στο κενό μεταξύ ελεύθερης σανίδας και σανίδας νούμερο 11 έφτιαξα μια σφήνα (τριγωνική) που να ταιριάζει απόλυτα μέσα στο κενό. Η διαμόρφωση αυτής της τριγωνικής σφήνας έγινε σιγά σιγά. Επειδή εγώ πάντα κόβω τις περισσότερες σανίδες σε δύο ή τρία κομμάτια αγνόησα τελείως το σημείο 0 αυτής της τεχνικής (γιατί για μένα είναι πιο εύκολο να διαμορφώνω μια σανίδα με μία άκρη προς διαμόρφωση, παρά μια σανίδα με δύο άκρες προς διαμόρφωση) και έκοψα την σανίδα σε ευθεία γραμμή από τα σημεία Α,Α1 μέχρι το τελείωμα του υπό διαμόρφωση μαδεριού (η σανίδα ήταν 6 χιλιοστά και την ευθεία γραμμή την έκοβα όχι κάτω από τα 2,5 χιλιοστά). Το ίδιο έκανα με το ίδιο άλλο μαδέρι που κατέληγε στην πρύμνη.
Θα μου πεις γιατί έκανα τον κόπο να φτιάξω κάτι τέτοιο εφόσον το AV βάφεται και δεν θα φαίνεται τίποτε; Η απάντηση είναι ότι πρώτον έκανα πιο λίγη ώρα να διαμορφώσω τις σανίδες και δεύτερον (το πιο κύριο) η γάστρα του σκάφους δείχνει πιο όμορφη. Ίσως να μην είναι αποδεκτό για πολλούς αυτό μιας και εάν ήταν ξύλινο το AV θα είχε πετσωθεί σίγουρα διαφορετικά (στο αληθινό), για μένα όμως είναι ικανοποίηση που ακολούθησα έναν πραγματικό τρόπο και ειδικά Ελληνικό σε Ιταλικό σκαρί.

Σε ένα πέτσωμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε χονδρικά είναι το εξής:
Η μέση του πλοίου θα πάρει πιο πολλές σανίδες από ότι στην πλώρη και στην πρύμνη. ʼρα με κάποιον τρόπο θα πρέπει οι σανίδες πλώρης και πρύμνης να μειώνονται σταδιακά κατά πλάτος. Κάπου όμως αυτό δεν είναι εφικτό για όλα τα πλοία και ακολουθούνται διάφοροι τρόποι πετσώματος. Οι ʼγγλοι χρησιμοποιούσαν τον δικό τους, οι Γάλλοι τον δικό τους, οι Έλληνες τον δικό τους οι μοντελιστές τον δικό τους κ.λ.π. Ενημερωτικά και μόνο κατέβασε από εδώ τον τρόπο Planking A Bluff Bow
http://www.modelshipwrightsdatabase.com/Page/03fp.htmΕπειδή από τα πολλά βιβλία που έχω διαβάσει σχετικά με το πέτσωμα δεν σου κρύβω ότι έχω μπερδευτεί λιγάκι, νομίζω ότι και συ έχεις μπερδευτεί, τώρα το μπέρδεμα αυτό έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό μου, φροντίζοντας να κάνω πράξη αυτά που έχω διαβάσει άλλοτε με λάθη και άλλοτε με επιτυχία.
Ξεπέρασε λοιπόν αυτόν τον κυκεώνα και μην τρομάζεις όπως λες παραπάνω.
Αυτή την φορά όντως έγραψα πολλά.

Βασίλης