Αποστολέας Θέμα: HMS Snake 1797 1:64 Scale - Caldercraft  (Αναγνώστηκε 89347 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
Απ: HMS Snake 1797 1:64 Scale - Caldercraft
« Απάντηση #275 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 08:40:32 μμ »
...καλά, αφού εγώ τις αναρτώ (αναγκαστικά) τη μία κάτω από την άλλη, πώς τελικά εμφανίζονται στη σειρά και οριζόντια ;;;; :twisted: :twisted:
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #276 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 09:44:36 μμ »
Στέργιο ακόμα δεν καταλαβαίνω πως θα σε βοηθήσει η ενδιάμεση σανίδα...
Παίρνω μερικές φράσεις σου:
-Τι θα πεί "άρχιζαν να στρεβλώνουν περισσότερο από ό,τι έπρεπε" Οι σανίδες δεν θα πρέπει να στρεβλώνουν καθόλου...Το πέτσωμα κατεβαίνοντας προχωρά μέχρι εκεί, που όπως είπα, ακουμπάνε οι σανίδες και τα δύο ποδοστάματα και συνήθως αφαιρώντας-μειώνοντας το πλάτος των σανίδων προς το ποδόσταμο της πλώρης. Αν οι σανίδες αρχίζουν να "στρεβλώνουν περισσότερο από ό,τι έπρεπε" είναι ενδεχομένως γιατί έχεις συνεχίσει να προσθέτεις σανίδες χωρίς να μειώνεις το πλάτος τους στην πλώρη και "επιμένεις" να προχωράς το πέτσωμα...Οι σανίδες κατεβαίνοντας και με την μείωση του πλάτους πρός το ποδόσταμο της πλώρης πρέπει επιπλέον να ακουμπάνε σε όλους τους νομείς. ʼν αρχίζουν να μήν το κάνουν (όχι αν εσύ να μην μπορείς να το κάνεις....) τότε το πέτσωμα θα πρέπει να σταματήσει.
-Λές "περισσότερα πράγματα λύθηκαν και ξεκαθαρίσθηκαν από τη θεωρία" αυτό είναι αλήθεια...
Η ανασφάλεια  συνήθως οδηγεί στην αναζήτηση λύσεων-βοήθεια απο άλλους φίλους που όμως δεν μπορούν να γνωρίζουν τις δικές σου γνώσεις και δεξιότητες. Εγώ θεωρώ ότι η ανασφάλεια ξεκινά απο το κενό γνώσης...γι' αυτό και θα πρέπει κάποιος πρίν ξεκινήσει κάτι να έχει δ ι α β ά σ ε ι...Η γνώση δεν έρχεται αποσπασματικά μέσα απο λίγες γραμμές ενός post γιατί τελικά δεν θα αποφύγεις το "να μη σπαστώ κι απογοητευθώ τελικά".
-Λές "να μάθω κάποια τεχνική πετσώματος" Δεν έχω να σου προτείνω κάποια τεχνική... απο αυτές που υπάρχουν θα πρέπει να δείς ποιά σου ταιριάζει αλλά αφού προηγουμένως έστω και μέχρι ένα σημείο τις έχεις δουλέψει στην πράξη. Συνηθίζω να λέω ότι, μαθαίνεις μόνο όταν σου μπεί και κάποια σκλήθρα ξύλου στο δάχτυλο...
-Λές "Αν πιστεύεις εσύ ή κάποιος άλλος ... σανίδα θα πρέπει να αφαιρεθεί" Το τι πιστεύω εγώ και κάθε άλλος φίλος θεωρώ ότι μόνο άποψη μπορεί να είναι και όχι απαραίτητα η λύση...Το αν θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι το γνωρίζει μόνο εσύ που την τοποθέτησες με κάποιο σκεπτικό. Αν κάποιος σου πεί να την αφαιρέσεις ούτε το σκεπτικό σου γνωρίζει αλλά ούτε και εσύ ενδεχομένως να έχεις την ευελιξία να αλλάξεις σκεπτικό...
-Λές "να μάθω μια τεχνική "τυφλοσούρτη" " Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση...Κάθε σκαρί έχει τα δικά του "μυστικά"  και το μόνο που τελικά θα μπορέσεις να "μάθεις" είναι να τα αντιμετωπίζεις,  αυτή είναι και η αξία-ψυχαγωγία του scratch.
Στέργιο ξέρω πως ακούγομαι ως "Πυθεία" αλλά τις απαντήσεις θα τις βρείς μόνος σου και μετά απο διάβασμα...Και το διάβασμα (μαζί με την εμπειρία) πίστεψε με έχει την αξία του και στον μοντελισμό.
Νομίζω ότι σήμερα μίλησα πολύ... 8)
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #277 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 06:21:22 μμ »
καλώς ή κακώς θα αφήσω την ελεύθερη σανίδα και προσπαθώ να κλείσω το κάτω άνοιγμα όπου έχει μείνει στη μεσότητα της γάστρας κενό πιο στενό από το εύρος μιας σανίδας. Σε πλώρη και πρύμνη τα πράγματα είναι πολύ πιο άνετα. Τι θα κάνατε στη θέση μου;
......
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #278 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 07:00:17 μμ »
Χώρισε την σανίδα σε δύο μέρη (για μένα αυτό είναι πιο εύκολο) ένα από τον κεντρικό νομέα και προς πλώρη και ένα από τον κεντρικό νομέα και προς πρύμνη.
Τρίψε με γυαλόχαρτο 80άρι και τάκο σιγά σιγά και σταδιακά δοκιμάζοντας την σανίδα ώστε να ταιριάξει απόλυτα εκεί που δεν χωράει.
Στο μετέπειτα μικρό κενό που θα υπάρξει στην πλώρη φτιάξε κατάλληλη σφήνα. Το ίδιο και στα μικρά κενά στην πρύμνη (εάν υπάρξουν).
Εφόσον δεν ακολουθείται κάποια συγκεκριμένη τεχνική κλεισίματος της γάστρας εγώ θα έκανα τα παραπάνω και έτσι ακριβώς έκλεισα στο κάτω μέρος την γάστρα του trotamares.
Βασίλης

Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #279 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 07:12:23 μμ »
Χώρισε την σανίδα σε δύο μέρη (για μένα αυτό είναι πιο εύκολο) ένα από τον κεντρικό νομέα και προς πλώρη και ένα από τον κεντρικό νομέα και προς πρύμνη.
Τρίψε με γυαλόχαρτο 80άρι και τάκο σιγά σιγά και σταδιακά δοκιμάζοντας την σανίδα ώστε να ταιριάξει απόλυτα εκεί που δεν χωράει.
Στο μετέπειτα μικρό κενό που θα υπάρξει στην πλώρη φτιάξε κατάλληλη σφήνα. Το ίδιο και στα μικρά κενά στην πρύμνη (εάν υπάρξουν).
Εφόσον δεν ακολουθείται κάποια συγκεκριμένη τεχνική κλεισίματος της γάστρας εγώ θα έκανα τα παραπάνω και έτσι ακριβώς έκλεισα στο κάτω μέρος την γάστρα του trotamares.
Βασίλης

...προσπαθώ να βρω κάποια τεχνική που είχες αναρτήσει κάποια στιγμή όπου κάτι έκανες με χαρτόνι και διαβήτη..... ::book::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #280 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 07:22:54 μμ »
Ο φίλος μου ο Ramon στο AMNCAT.ORG forum έχει ένα ρητό: "no lo intentes, sólo hazlo."
Μην το προσπαθείς (δοκιμάζεις), απλά κάντο... :wink:
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #281 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 07:32:08 μμ »
Στέργιε αυτό που λες ήταν στο Cutty Sark, νομίζω όμως ότι θα είναι λίγο δύσκολο να το εφαρμόσεις γιατί στην μέση του Snake από ότι μπορώ να διακρίνω από τις φωτογραφίες θα πρέπει μάλλον να τοποθετηθεί μετέπειτα πολύ λεπτή σανίδα κάτι που δεν είναι εφικτό με εκείνον τον τρόπο.
Μην μπερδεύεσαι και κάνεις τόσο τραγικά τα πράγματα και αγχώνεσαι χωρίς λόγο και όπως σου λέει και ο Θανάσης απλά κάντο. Η γάστρα θα κλείσει, υπάρχει και το πλεονέκτημα του δεύτερου πετσώματος κλείσε λοιπόν την γάστρα προσέχοντας τις υπάρχουσες σφήνες που θα δημιουργηθούν ώστε να έχουν καλή εφαρμογή και αυτό θα το επιτύχεις με την υπομονή και όχι την βιασύνη.
Το δεύτερο πέτσωμα θα πατήσει καλύτερα μιας και θα έχει ως υπόβαθρο μία δημιουργημένη επιφάνεια, οι σανίδες πιο λεπτές και ως εκ τούτου πιο εύκολες στην χειραγώγησή τους.
Προχώρα...... ::salut::
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #282 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 10:03:14 πμ »
Στις επόμενες φωτο θα σας το δείξω πλήρως πετσωμένο.
Σας έχω ζαλίσει το ξέρω, απλά έλεγα να το κάνω σε αυτό το σκαρί και όχι στο Victory που θα ακολουθήσει!  ::pc024::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #283 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 11:48:22 πμ »
Στις επόμενες φωτο θα σας το δείξω πλήρως πετσωμένο.
Σας έχω ζαλίσει το ξέρω, απλά έλεγα να το κάνω σε αυτό το σκαρί και όχι στο Victory που θα ακολουθήσει!  ::pc024::

Στέργιε Καλημέρα,
Δεν τίθεται θέμα ζαλίσματος ή κάτι άλλο γι' αυτό άλλωστε είμαστε εδώ και γι' αυτό υπάρχουν τα Forum. Τουλάχιστον από το ιντερνέτ μπορείς να μάθεις αρκετά πράγματα, να μάθεις από τα λάθη των άλλων κ.λ.π.
Το να ρωτάς δεν είναι κακό και καλά κάνεις που ρωτάς, έχω περάσει από την θέση σου σε εποχές μάλιστα που δεν υπήρχε το ιντερνέτ. Έχω πει πολλές φορές την γνώμη μου ότι κανείς δεν είναι τέλειος, απλά κάποιος είναι καλύτερος από τον άλλο λόγω εμπειρίας.
Θέλω να σου επιστήσω την προσοχή στο να μην επηρεάζεσαι στο πώς κλείνει κάποιος άλλος την γάστρα γιατί όπως και πάλι σου είπε ο Θανάσης ο κάθε ένας έχει το δικό του σκεπτικό.
Απλά βάλε ένα σχέδιο στο μυαλό σου με κάποιον από τους τρόπους που υπάρχουν και συνέχισε μέχρι τέλους. Χωρίς σχεδιασμό δεν γίνεται τίποτε, αυτό τουλάχιστον έχω καταλάβει μέχρι τώρα.
Εδώ πέτσωσες το πρώτο σου καράβι που εγώ θεωρώ ότι ήταν πιο δύσκολο από το Snake.
Εάν είχες τον απαραίτητο χρόνο γιατί βλέπω έγραψες πιο πάνω ότι έχεις καθυστερήσει σημαντικά, έχω να σου πω ότι κάνουμε το χόμπι μας όταν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, χωρίς να παραμελούμε τις άλλες μας υποχρεώσεις. Δεν το πήρες το κιτ για να το φτιάξεις σε δύο ή τρεις μήνες, το πήρες για να το φτιάξεις στον ελεύθερο χρόνο σου και αν το δούλευες κάθε μέρα τώρα θα το είχες τελειώσει, αυτό όμως εξαρτάται από τον ελεύθερο χρόνο που έχεις.
Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά σε βλέπω εκτός από μοντελιστή και σαν φίλο ασχέτως εάν δεν έχουμε μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο και είναι κρίμα να αγχώνεσαι για πράγματα τα οποία θα γίνουν και πιστεύω ότι θα γίνουν, γιατί και την όρεξη έχεις και την ικανότητα έχεις. Η γάστρα είτε με μύτες, είτε με σφήνες, είτε με οποιοδήποτε τρόπο θα κλείσει.
Φιλικά,
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #284 στις: Φεβρουαρίου 28, 2012, 05:26:50 μμ »
Στέργιε Καλημέρα,
Δεν τίθεται θέμα ζαλίσματος ή κάτι άλλο γι' αυτό άλλωστε είμαστε εδώ και γι' αυτό υπάρχουν τα Forum. Τουλάχιστον από το ιντερνέτ μπορείς να μάθεις αρκετά πράγματα, να μάθεις από τα λάθη των άλλων κ.λ.π.
Το να ρωτάς δεν είναι κακό και καλά κάνεις που ρωτάς, έχω περάσει από την θέση σου σε εποχές μάλιστα που δεν υπήρχε το ιντερνέτ. Έχω πει πολλές φορές την γνώμη μου ότι κανείς δεν είναι τέλειος, απλά κάποιος είναι καλύτερος από τον άλλο λόγω εμπειρίας.
Θέλω να σου επιστήσω την προσοχή στο να μην επηρεάζεσαι στο πώς κλείνει κάποιος άλλος την γάστρα γιατί όπως και πάλι σου είπε ο Θανάσης ο κάθε ένας έχει το δικό του σκεπτικό.
Απλά βάλε ένα σχέδιο στο μυαλό σου με κάποιον από τους τρόπους που υπάρχουν και συνέχισε μέχρι τέλους. Χωρίς σχεδιασμό δεν γίνεται τίποτε, αυτό τουλάχιστον έχω καταλάβει μέχρι τώρα.
Εδώ πέτσωσες το πρώτο σου καράβι που εγώ θεωρώ ότι ήταν πιο δύσκολο από το Snake.
Εάν είχες τον απαραίτητο χρόνο γιατί βλέπω έγραψες πιο πάνω ότι έχεις καθυστερήσει σημαντικά, έχω να σου πω ότι κάνουμε το χόμπι μας όταν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, χωρίς να παραμελούμε τις άλλες μας υποχρεώσεις. Δεν το πήρες το κιτ για να το φτιάξεις σε δύο ή τρεις μήνες, το πήρες για να το φτιάξεις στον ελεύθερο χρόνο σου και αν το δούλευες κάθε μέρα τώρα θα το είχες τελειώσει, αυτό όμως εξαρτάται από τον ελεύθερο χρόνο που έχεις.
Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά σε βλέπω εκτός από μοντελιστή και σαν φίλο ασχέτως εάν δεν έχουμε μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο και είναι κρίμα να αγχώνεσαι για πράγματα τα οποία θα γίνουν και πιστεύω ότι θα γίνουν, γιατί και την όρεξη έχεις και την ικανότητα έχεις. Η γάστρα είτε με μύτες, είτε με σφήνες, είτε με οποιοδήποτε τρόπο θα κλείσει.
Φιλικά,
Βασίλης

Βασίλη το αργότερο το καλοκαίρι ετοίμασε τις μπύρες !!! ::kerasma::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #285 στις: Μαρτίου 01, 2012, 03:52:45 μμ »

..

(χωρίς λόγια)
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #286 στις: Μαρτίου 01, 2012, 03:59:06 μμ »
Ορισμένα μικροκενά ειδικά στην πλώρη θα αφεθούν να κλείσουν με το στόκο....
........
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #287 στις: Μαρτίου 01, 2012, 04:25:38 μμ »
Ορισμένα μικροκενά ειδικά στην πλώρη θα αφεθούν να κλείσουν με το στόκο....
........

Καλά προχωράς Στέργιε.
Θα ήθελα να κάνω μερικές προσωπικές παρατηρήσεις.
Στην παρακάτω φωτογραφία για να γλυτώσεις την πολύ λεπτή σανίδα (νομίζω ότι θα σε κουράσει να την φτιάξεις) μπορείς με ένα κοπίδι και με μεταλλικό χάρακα να κόψεις λίγο την σανίδα λοξά. Τώρα εάν δεν μπορείς να κάνεις αυτό δεν χάλασσε ο κόσμος θα μπει στόκος.

Εδώ δεν ξέρω εάν κατά πόσο μπορείς να φτιάξεις και να βάλεις μικρή σφήνα στο κενό. Μπορείς πριν στοκάρεις το σκάφος τα μικρά κενά να τα γεμίσεις με κόλλα PVA, να έχεις τρίψει κάποια σανίδα και να έχεις μαζέψει το πριονίδι και να βάλεις το πριονίδι πάνω στην κόλλα που πριν είχες γεμίσει το κενό.

Δεν ξέρω κατά πόσο μεγάλο είναι αυτό το σκαλοπάτι από την φωτογραφία (βλέπω και ένα άλλο πιο πάνω κοντά στο παραπέτο), η σανίδα σου έχει πάχος 1,5 χιλιοστά, εάν αυτό το σκαλοπάτι είναι μεγάλο με το τρίψιμο η σανίδα θα λεπτύνει αρκετά κάτι που δεν θέλουμε. Να προσέχεις τα σκαλοπάτια, ίσως η σανίδα αυτή να μην τρέχει ομαλά.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #288 στις: Μαρτίου 01, 2012, 04:35:36 μμ »
Στην 1η φώτο μάλλον εννοείς να φαρδύνω με το μαχαίρι τη σανίδα όπως είναι πάνω στο πλοίο για να τοποθετηθεί ακολούθως πιο άνετα η επόμενη, έτσι;
Το σκαλοπάτι δεν είναι τόσο όσο φαίνεται, σκοπεύω πριν το στόκο να κάνω ένα τρίψιμο για να εξομαλύνω κάποιες ατέλειες....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #289 στις: Μαρτίου 01, 2012, 05:00:04 μμ »
Στην 1η φώτο μάλλον εννοείς να φαρδύνω με το μαχαίρι τη σανίδα όπως είναι πάνω στο πλοίο για να τοποθετηθεί ακολούθως πιο άνετα η επόμενη, έτσι;
Το σκαλοπάτι δεν είναι τόσο όσο φαίνεται, σκοπεύω πριν το στόκο να κάνω ένα τρίψιμο για να εξομαλύνω κάποιες ατέλειες....

Ναι αυτό εννοώ, δεν έχει όμως και μεγάλη σημασία αυτό γιατί η σχισμή που θα παραμείνει θα είναι πολύ μικρή.
Για το σκαλοπάτι εσύ το βλέπεις καλύτερα.
Ούτως ή άλλως πρέπει να τρίψεις πριν το στοκάρεις γιατί μπορεί με το τρίψιμο να έρθουν στην επιφάνεια ατέλειες που δεν φαίνονται τώρα, οι σανίδες σου είναι 1,5 χιλιοστό,  η μισή σανίδα (σε πάχος) σχεδόν θα φύγει με το τρίψιμο σε κάποια σημεία ώστε να εξομαλυνθεί η γάστρα του σκάφους.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #290 στις: Μαρτίου 01, 2012, 08:08:25 μμ »
Επόμενη κίνηση μου είναι να μπει μια σανίδα στο επάνω άνοιγμα ώστε κατόπιν το κενό σε πλώρη και πρύμνη να είναι μικρότερο από το φάρδος της σανίδας πετσώματος και να ξεκινήσω την τεχνική του naftotopos....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #291 στις: Μαρτίου 01, 2012, 11:21:23 μμ »
Αποφάσισα τελικά να ανορθώσω τις σανίδες που όντως ήταν πιο καθισμένες στο συγκεκριμένο νομέα τοποθετώντας το πηχάκι που βλέπετε και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε όλο το άνωθεν μήκος του νομέα αν είναι αναγκαίο και για τις επόμενες σανίδες.
Δοκίμασα να ξεκολλήσω και τις 1-2 κατώτερες ελεύθερες σανίδες της πρύμνης για να τις κάνω να τρέξουν πιο όμορφα και όχι τόσο"ψηλά" αλλά λόγω ενισχυμένης κόλλας και κύανο, εγκατέλειψα την προσπάθεια, άλλωστε θα σκεπασθεί το 1ο πέτσωμα με το 2ο και με το χαλκό.
Σε κάθε περίπτωση όμως αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα (και με τη βοήθεια/παρέμβαση σας) το πώς και με ποιους κανόνες θα πρέπει τόσο σε πλώρη όσο και σε πρύμνη να γίνεται καλύτερη η ροή των σανιδών.

Εις υγείαν  ::trinken_002::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #292 στις: Μαρτίου 03, 2012, 07:09:25 μμ »
Βρίσκομαι δύο βήματα πριν το κλείσιμο της γάστρας με την τεχνική του naftotopos!
..
Αν έχετε κάποιο σχόλιο ή αντίρρηση, πείτε το.... 8)
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #293 στις: Μαρτίου 03, 2012, 08:45:13 μμ »
...είναι ακόμη νωρίς, αλλά θέλω να σας ρωτήσω όταν έρθει η σειρά της αντίστοιχης rabbet line κλπ για το 2ο πέτσωμα, τί γίνεται; Διαμορφώνεται η αντίστοιχη γραμμή πάνω στις ήδη τοποθετημένες σανίδες του 1ου πετσώματος;

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #294 στις: Μαρτίου 04, 2012, 12:11:41 μμ »
...είναι ακόμη νωρίς, αλλά θέλω να σας ρωτήσω όταν έρθει η σειρά της αντίστοιχης rabbet line κλπ για το 2ο πέτσωμα, τί γίνεται; Διαμορφώνεται η αντίστοιχη γραμμή πάνω στις ήδη τοποθετημένες σανίδες του 1ου πετσώματος;

Η διαδικασία είναι η ίδια, απλά θέλει πιο προσοχή τώρα και είναι κάπως πιο δύσκολο να το κάνεις εννοώντας ότι θέλει εκτός από προσοχή και αρκετή ψιλοδουλειά ώστε να μην τραυματίσεις τα κομμάτια καρυδιάς.
Κυρίως αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το πίσω μέρος που εκεί το πάχος των σανίδων πρέπει να είναι όσο το πάχος του stern post για να μην έχεις σκαλοπάτι.
Σου επισυνάπτω ένα λινκ και μερικές φωτογραφίες από το HMS Pegasus για να δεις.
Το λινκ είναι αυτό http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=12508&postdays=0&postorder=asc&&start=230
Οι φωτογραφίες παρακάτω.

P.S. Εκείνο το ξύλο που έχεις βάλει σε παραπάνω φωτογραφία το έχεις κολλήσει; Θα πρέπει να δεις εάν θα πρέπει να τοποθετηθεί από άκρη σε άκρη σε όλο τον νομέα ή θα πρέπει να δεις εάν χρειάζεται σταδιακό τρίψιμο-σβήσιμο τοποθετώντας δοκιμαστικά κομματάκια  από σανίδες.

Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #295 στις: Μαρτίου 04, 2012, 11:43:06 μμ »
Βασίλη το παρακολουθώ το ξυλάκι κι αν χρειαστεί θα αφαιρεθεί ή θα τριφτεί ανάλογα.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #296 στις: Μαρτίου 04, 2012, 11:58:10 μμ »
Δοκίμασα σήμερα την τεχνική πετσώματος από το naftotopos...
Γενικά το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ό,τι φαίνεται στις φωτο, αλλά με ξένισε γενικά. Μεγάλο μου  μειονέκτημα η αδυναμία μου στο να πετύχω απόλυτα σωστό κόψιμο από τις άκρες (α1, β1) του μαδεριού έως το άνω σημείο του μέσου του (0). Η σανίδα ελαφρά παρεκτοπίζεται κάτω από το μεταλλικό χάρακα και το κόψιμο δε γίνεται ιδανικά.
......
Επίσης πιστεύω πως η γραμμή Αα1 ή Ββ1 θα πρέπει να είναι το πολύ στο 2/5 του πλάτους του μαδεριού κι όχι στο 1/2 του. Έτσι θα προκύπτει ένα μαδέρι όχι πολύ λεπτό στα άκρα του...
....
..
Μόλις τελειώσει το 1ο πέτσωμα οι ατέλειες που βλέπετε θα εξομαλυνθούν σημαντικά με ένα ήπιο τρίψιμο πριν το στοκάρισμα.

Ελπίζω να μη φρικάρετε πολύ από το αποτέλεσμα!
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #297 στις: Μαρτίου 05, 2012, 12:04:08 πμ »
Η γάστρα σε κάθε περίπτωση κλείνει σιγά-σιγά...
........

Από μακριά φαίνεται πιο...άρτιο
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #298 στις: Μαρτίου 05, 2012, 12:52:40 πμ »
Στέργιε για να μην σου φεύγει ο χάρακας κράτησέ τον με σφικτήρες, εγώ αυτό έκανα.
Στην πρώτη φωτογραφία τα εργαλεία που χρειάζεσαι και στην δεύτερη φωτογραφία το πιάσιμο της σανίδας.

Για πρώτη φορά η προσπάθειά σου είναι καλή, το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι στην προσαρμογή των σφηνών, όσο όμως φτιάχνεις τέτοια πράγματα γίνεσαι και καλύτερος όσον αφορά την προσαρμογή, δείξε λίγο περισσότερο προσοχή στο κλείσιμο των κενών. Εγώ δεν φρικάρω, θα φρικάριζα μόνο εάν δεν υπήρχε δεύτερο πέτσωμα και εάν δεν έπαιρνε βαφή το πλοίο.
Δοκίμασα την τεχνική αυτή στο Amerigo Vespucci  όπως έχεις δει στο ανάλογο post και προσωπικά ήταν η καλύτερη που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, κάτι παρόμοιο κάνει και ο Τσέχος με το Snake, ίσως με άλλο τρόπο.
Από το στάδιο που είσαι έχουμε περάσει όλοι ανεξαιρέτως και όλοι βελτιωθήκαμε σταδιακά (θυμήσου πόσες γνώσεις είχες όταν πρωτοξεκίνησες και πόσες έχεις αποκτήσει μέχρι τώρα) , γι' αυτό όπως σου γράφω παραπάνω δείξε περισσότερη προσοχή στις εφαρμογές των σανίδων, αυτό θα είναι προς όφελος δικό σου για πλοίο μη βαφόμενο, νομίζω ότι τώρα δεν έχει και μεγάλη σημασία αυτό.
Αυτό που βλέπω στα μαδέρια σου είναι ότι στις άκρες το τρίγωνο θα έπρεπε να ήταν με πιο λοξό κόψιμο ώστε να έχει πλήρη εφαρμογή.
Φιλικά Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #299 στις: Μαρτίου 05, 2012, 01:09:54 πμ »
Στέργιε για να μην σου φεύγει ο χάρακας κράτησέ τον με σφικτήρες, εγώ αυτό έκανα.
Στην πρώτη φωτογραφία τα εργαλεία που χρειάζεσαι και στην δεύτερη φωτογραφία το πιάσιμο της σανίδας.

Για πρώτη φορά η προσπάθειά σου είναι καλή, το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι στην προσαρμογή των σφηνών, όσο όμως φτιάχνεις τέτοια πράγματα γίνεσαι και καλύτερος όσον αφορά την προσαρμογή, δείξε λίγο περισσότερο προσοχή στο κλείσιμο των κενών. Εγώ δεν φρικάρω, θα φρικάριζα μόνο εάν δεν υπήρχε δεύτερο πέτσωμα και εάν δεν έπαιρνε βαφή το πλοίο.
Δοκίμασα την τεχνική αυτή στο Amerigo Vespucci  όπως έχεις δει στο ανάλογο post και προσωπικά ήταν η καλύτερη που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, κάτι παρόμοιο κάνει και ο Τσέχος με το Snake, ίσως με άλλο τρόπο.
Από το στάδιο που είσαι έχουμε περάσει όλοι ανεξαιρέτως και όλοι βελτιωθήκαμε σταδιακά (θυμήσου πόσες γνώσεις είχες όταν πρωτοξεκίνησες και πόσες έχεις αποκτήσει μέχρι τώρα) , γι' αυτό όπως σου γράφω παραπάνω δείξε περισσότερη προσοχή στις εφαρμογές των σανίδων, αυτό θα είναι προς όφελος δικό σου για πλοίο μη βαφόμενο, νομίζω ότι τώρα δεν έχει και μεγάλη σημασία αυτό.
Αυτό που βλέπω στα μαδέρια σου είναι ότι στις άκρες το τρίγωνο θα έπρεπε να ήταν με πιο λοξό κόψιμο ώστε να έχει πλήρη εφαρμογή.
Φιλικά Βασίλης

Βασίλη ευχαριστώ, πάντα έχεις ένα καλό λόγο....
Νομίζω πως δε γινόταν να πάω πιο λοξά το τρίγωνο, θα το δω πάντως....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Tags: hms snake