Αποστολέας Θέμα: HMS Snake 1797 1:64 Scale - Caldercraft  (Αναγνώστηκε 89350 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
Απ: HMS Snake 1797 1:64 Scale - Caldercraft
« Απάντηση #250 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 03:38:32 μμ »
Ευχαριστώ για τα σχόλια σας, όπως φαίνεται και από τις φωτο που ξανα-αναρτώ, ακόμη και στους πλέον κεντρικούς νομείς (7 & 6) φαίνεται πως η πρώτη σανίδα δεν μπορεί να μπει κάθετα στην καρίνα λόγω της κλίσης των νομέων.

Θα πρέπει ακόμη και στο μέσο της καρίνας (πχ νομέας 7) να μπει λοξά στο αυλάκι της rabbet ώστε να ακουμπήσει ακολούθως επίπεδα στο νομέα που ξεκινάει λίγο πιο πάνω ώστε μετά να κολλήσει πάνω της η 2η σανίδα κοκ...
Όσο βέβαια προχωρούμε προς την πλώρη και πρύμνη, στρεφόμενη περί τον άξονα της και ακουμπώντας λιγότερο ή και καθόλου στους επόμενους νομείς, θα καταλήξει να κολλήσει επίπεδα πάνω στην καρίνα στο αυλάκι της rabbet.

ʼρα Βασίλη σύμφωνα με τα λεγόμενα σου θα αφήσω έως έχει την καρίνα του σκάφους (σκούρο καφέ) και προκειμένου η πρώτη σανίδα (πέτσωμα) να μην εξέχει της καρίνας θα τρίψω σε άλλοτε άλλο βαθμό και κλίση το κόντρα πλακέ της ψευδοκαρίνας ώστε η 1η σανίδα να καθίσει καλά (και να μην προεξέχει) σε κάθε σημείο του αυλακιού.

ΥΓ: Θανάση την ναυτική ελληνική ορολογία τη "σκότωσα"...
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #251 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 04:18:57 μμ »
ʼρα Βασίλη σύμφωνα με τα λεγόμενα σου θα αφήσω έως έχει την καρίνα του σκάφους (σκούρο καφέ) και προκειμένου η πρώτη σανίδα (πέτσωμα) να μην εξέχει της καρίνας θα τρίψω σε άλλοτε άλλο βαθμό και κλίση το κόντρα πλακέ της ψευδοκαρίνας ώστε η 1η σανίδα να καθίσει καλά (και να μην προεξέχει) σε κάθε σημείο του αυλακιού.

ΥΓ: Θανάση την ναυτική ελληνική ορολογία τη "σκότωσα"...

Στέργιε τα κομμάτια καρυδιάς (εμπρός, πίσω και στο κάτω μέρος της καρίνας) δεν τα πειράζουμε (εκτός από το μπροστινό που ήθελε λίγο σκάψιμο εφόσον φτιάχνεις την rabbet). Αν και εγώ με την ελληνική ορολογία δεν τα πάω καθόλου καλά (τώρα μελετάω) το εμπρός και πίσω κομμάτι λέγονται ποδοστάματα. Στο δικό σου καράβι τα έχει χώρια, ενώ στο vespucci είναι μαζί με την καρίνα (ενιαία κομμάτια).
Καλά έχεις καταλάβει, το αυλάκι (εσωτερική μεριά) το διαμορφώνουμε ανάλογα με το πάτημα της σανίδας φροντίζοντας και η σανίδα μας να είναι παράλληλη με την καρίνα.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι το γιατί δεν σου πατάει η σανίδα τουλάχιστον στον κεντρικό νομέα του σκάφους (νομέας νούμερο 7).
Στη τελευταία φωτογραφία που έχεις αναρτήσει βλέπω ότι η σανίδα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλότερα εκεί που βρίσκεται ο νομέας 7.
Επίσης εάν κοιτάξεις τους τελευταίους νομείς στις κάτω άκρες έρχονται σχεδόν πρόσωπο με την καρίνα. Αυτό συμβαίνει γιατί εφόσον οι παρακάτω σανίδες πατάνε οριζόντια με την καρίνα και όσο προχωράμε το πέτσωμα προς τα πάνω, μόλις φτάσουν στις άκρες των νομέων να μην κάνουν σκαλοπάτια και να συνεχίζει να παίρνει το πλοίο  τις καμπύλες του.
Εφόσον διαμορφώσεις την τελευταία σανίδα βάλτην πρόχειρα και δοκίμασε και την μετέπειτα σανίδα για να δεις πως πατάει και εάν είσαι ικανοποιημένος.
Κατέβασε από αυτό το url το video και δες πως τοποθετεί κάποιος την τελευταία σανίδα.  http://www.translatedfast.com/rabbet.wmv
Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #252 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 12:30:12 μμ »
Μετά από καιρό απουσίας επιστρέφω ετοιμάζοντας τη garboard/τουρέλο σανίδα...
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #253 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 12:34:46 μμ »
Ετοιμάζομαι να διαμορφώσω την πρόσθια άκρη της πρώτα. Αν και σκόπευα να την κόψω στη μέση όπως ο Βασίλης συμβουλεύει μάλλον θα την τοποθετήσω μονοκόμματη.

ΥΓ: Υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε η φωτο να ποστάρονται/αναρτώνται δίπλα-δίπλα και όχι μια-μία κάθετα;
ΥΓ2: Υπάρχει κάποιο tutorial ώστε να παρακολουθήσω για τη σωστή τοποθέτηση καρφιών και στερέωση σανίδων με καρφωτήρι;
Ευχαριστώ
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #254 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 01:01:21 μμ »
Welcome back Stergios,
Για την σανίδα βαδίζεις καλά από ότι βλέπω στο μπροστινό μέρος και εφόσον την διαμορφώσεις και πριν την κολλήσεις να δοκιμάσεις και την επόμενη σανίδα στο μπροστά και πίσω μέρος του πλοίου. (στο μπροστά κυρίως που το κόψιμο είναι υπό καμπύλη).
Μην επηρεάζεσαι από μένα. Ο καθένας πετσώνει όπως τον βολεύει, αρκεί να το κάνει σωστά. Εγώ βολεύομαι με αυτόν τον τρόπο, όπως ήδη έχω αναπτύξει στις κατασκευές που έχω παρουσιάσει. Βάδισε λοιπόν με τρόπο που διευκολύνει περισσότερο εσένα.
Όταν ποστάρεις τις φωτογραφίες και πριν δημοσιεύσεις το μήνυμα σου βγάζει κάποια link.
Με το πλήκτρο backspace τακτοποιείς αυτά τα link ώστε να είναι σε συνεχόμενη σειρά και όχι το ένα κάτω από το άλλο.
Εάν έχεις 6 φωτογραφίες χώρισε τα link εάν θέλεις ανά τρία, για να έχεις δύο σειρές με τρεις φωτογραφίες η κάθε σειρά.

Αυτό που έχεις να κάνεις με το καρφωτήρι είναι να βάλεις το καρφί μέσα σε αυτό, να το τοποθετήσεις εκεί που θέλεις και στη συνέχεια να σπρώξεις το καρφωτήρι προς τα κάτω.
Το καρφί να μην το βάλεις όλο μέσα ώστε να έχεις περιθώριο μετά να το πιάσεις με μία πένσα και να το ξεκαρφώσεις.
Δοκίμασέ το σε άλλο ξύλο και θα δεις ότι είναι πολύ απλό.

Καλή συνέχεια και να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις απόλυτη επιτυχία στη δουλειά σου.

Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #255 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 01:57:55 μμ »
Βασίλη ευχαριστώ
ήδη διαμόρφωσα το πρόσθιο άκρο της σανίδας (έχοντας την προσωρινά τοποθετημένη με καρφίδες πάνω στο πλοίο) με μοντελιστικό μαχαίρι ανάλογα με την καμπυλότητα της πλώρης.
Προσεχώς θα τρίψω με το τριβείο τη ψευδοκαρίνα και το "σκαλοπάτι" της rabbet ειδικά στην πλώρη ώστε η πρώτη σανίδα να μην προεξέχει της καρίνας. Ακολούθως θα ταιριάξω τη 2η σανίδα (καβαλάρη).
Εκτός από το τετράγωνο εξάρτημα του proxxon έχετε να συστήσετε κάποιο άλλο εξάρτημα γενικότερα για τη δουλειά αυτή;
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #256 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 02:10:41 μμ »
Για να τελειοποιήσεις την καμπύλη στην σανίδα χρησιμοποίησε και γυαλόχαρτο με το χέρι.
Χρησιμοποίησε το τετράγωνο (το λοξό και όχι το επίπεδο), αυτό κατά την γνώμη μου είναι και το πιο κατάλληλο.
Επίσης μην βάζεις τα γυαλόχαρτα που περιέχει το εργαλείο (γιατί δεν είναι χοντρά), να βάζεις δικά σου και για αυτή την δουλειά τοποθέτησε νούμερο 80.
Σου έχω εξηγήσει αν θυμάμαι καλά πως προσαρμόζεις δικά σου γυαλόχαρτα στο εργαλείο εάν δεν το θυμάσαι να στο εξηγήσω και πάλι, επίσης μην τρίβεις πολλή ώρα (πάνω από 15 λεπτά) γιατί υπάρχει περίπτωση να χαλάσει.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #257 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 02:18:00 μμ »
Για να τελειοποιήσεις την καμπύλη στην σανίδα χρησιμοποίησε και γυαλόχαρτο με το χέρι.
Χρησιμοποίησε το τετράγωνο (το λοξό και όχι το επίπεδο), αυτό κατά την γνώμη μου είναι και το πιο κατάλληλο.
Επίσης μην βάζεις τα γυαλόχαρτα που περιέχει το εργαλείο (γιατί δεν είναι χοντρά), να βάζεις δικά σου και για αυτή την δουλειά τοποθέτησε νούμερο 80.
Σου έχω εξηγήσει αν θυμάμαι καλά πως προσαρμόζεις δικά σου γυαλόχαρτα στο εργαλείο εάν δεν το θυμάσαι να στο εξηγήσω και πάλι, επίσης μην τρίβεις πολλή ώρα (πάνω από 15 λεπτά) γιατί υπάρχει περίπτωση να χαλάσει.
Βασίλης
Copy that !! ::salut::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #258 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 09:35:42 μμ »
Αναρτώ κάποιες φωτο από την πρώτη σανίδα προσωρινά στερεωμένη με καρφίδες αλλά διαμορφωμένη. Θέλω να πω, πως για 2η φορά το τριβείο της proxxon με απογοητεύει παρά το ότι έχω τοποθετήσει 80άρια χαρτάκια. Δε μπορεί να "φάει" το κόντρα πλακέ της ψευδοκαρίνας όπως περίμενα (και θα έπρεπε) με αποτέλεσμα να νομίζω πως "σέρνεται" και να επιζητώ πιο βάρβαρα εργαλεία, όπως το dremel...Πέρασαν αρκετά έως πολλά λεπτά για να φάει το ξύλο του πλωραίου άκρου του ΔΕ τουρέλου και πάλι όχι ικανοποιητικά....
Στις πρώτες δύο φωτο βλέπετε πως οι δύο garboard "χάνονται" σε πλώρη και πρύμνη, κάτω από την καρίνα

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #259 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 09:36:56 μμ »
..προσεχώς θα τοποθετηθεί η 2η σανίδα από την καρίνα (φαντάζομαι πως θα θέλει λιγότερο έως καθόλου τρίψιμο) και βλέπω...
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #260 στις: Φεβρουαρίου 16, 2012, 10:57:37 μμ »
Απόψε διαμόρφωσα και τοποθέτησα τη 2η σανίδα (καβαλάρη). Τη στερέωσα πρόχειρα με καρφάκια και ήταν η πρώτη φορά που τα χρησιμοποιώ γενικά όπως και το καρφωτήρι. Μπορώ να πω ότι είναι καλή εμπειρία και γενικά γρήγορη η εφαρμογή τους. Προσεχώς θα τοποθετήσω τη 3η σανίδα αλλά αφού κολλήσω πλέον τις πρώτες δύο. Η διαμόρφωση των πλωραίων άκρων τους έγινε πάνω στο σκάφος με μαχαιράκι μοντελιστικό, ίσως πριν τις κολλήσω τις τρίψω ελαφρά για καλύτερη εφαρμογή και ίσως τις τρίψω λίγο κι από την επιφάνεια τους που θα κολλήσει στη ψευδοκαρίνα για να λεπτύνουν σχετικά στο πρόσθιο άκρο τους.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #261 στις: Φεβρουαρίου 16, 2012, 11:08:40 μμ »

Γενικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος με την πρόχειρη τοποθέτηση τους, πολλές απορίες που είχα αρχικά με αυτές στην πράξη λύθηκαν πολύ πιο γρήγορα.

Θα δοκιμάσω να κλείσω προσεχώς πρώτα το κενό προς την ελεύθερη σανίδα και μετά το άλλο από εκείνη προς τα παραπέτα
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #262 στις: Φεβρουαρίου 17, 2012, 10:36:41 πμ »
....συνεχίζω και προβληματίζομαι για την απόδοση του τριβείου μου. Μήπως αν χρησιμοποιούσα πιο επιθετικό τύπο χαρτιού;
Μήπως αντί για το 80άρι χρησιμοποιήσω κάτι άλλο σε νούμερο ή τύπο;
Έχετε καμία συμβουλή;
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #263 στις: Φεβρουαρίου 20, 2012, 04:30:02 μμ »
Και η 3η σανίδα προσωρινά έχει τοποθετηθεί στη θέση της...
[/ur][url=http://postimage.org/image/5n4oa7luh/]
Προσεχώς θα σταθεροποιηθούν πλέον μόνιμα με κόλλα και θα συνεχίσω με το κλείσιμο της υπόλοιπης γάστρας.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #264 στις: Φεβρουαρίου 20, 2012, 05:41:44 μμ »
Προχωράς καλά και πιστεύω θα πρέπει να κολλήσεις εφόσον η εφαρμογή είναι καλή και να συνεχίσεις ώστε να κλείσουν τα δύο μισά που έχεις φτιάξει.
Μερικές ατέλειες δεν πρέπει να σε προβληματίσουν μιας και θα τοποθετηθεί μετέπειτα το δεύτερο πέτσωμα τις οποίες και θα καλύψει.
Είναι και ο χαλκός στη συνέχεια όπως και η βαφή.
Καλή συνέχεια,
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #265 στις: Φεβρουαρίου 23, 2012, 04:52:24 μμ »
....συνεχίζω και προβληματίζομαι για την απόδοση του τριβείου μου. Μήπως αν χρησιμοποιούσα πιο επιθετικό τύπο χαρτιού;
Μήπως αντί για το 80άρι χρησιμοποιήσω κάτι άλλο σε νούμερο ή τύπο;
Έχετε καμία συμβουλή;

Τελικά βρήκα μόνος μου την άκρη. Θα χρησιμοποιήσω το smirdex 80, και νομίζω πως θα δικαιωθώ.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #266 στις: Φεβρουαρίου 23, 2012, 07:41:16 μμ »
Τελικά βρήκα μόνος μου την άκρη. Θα χρησιμοποιήσω το smirdex 80, και νομίζω πως θα δικαιωθώ.

Τι άκρη βρήκες δηλαδή;
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #267 στις: Φεβρουαρίου 24, 2012, 02:44:00 μμ »
Τι άκρη βρήκες δηλαδή;
Βασίλης

..εννοώ με το τριβείο μου που δεν αποδίδει γενικά όπως ήθελα και σκέφτομαι να αλλάξω το χαρτί τριβής....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #268 στις: Φεβρουαρίου 24, 2012, 03:43:40 μμ »
Στέργιο χαιρετώ. Ίσως περιττά αυτά που θα πώ, αλλά σε κάθε περίπτωση...
Όταν χρησιμοποιείς το τριβείο, προσπάθησε
α. να μην το πιέζεις πολύ, έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί  ελεύθερα τις παλμικές του κινήσεις.
β. να ακουμπάς με την μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια του γυαλόχαρτου στην επιφάνεια που επεξεργάζεσαι.
γ. να μην κρατάς σταθερό το τριβείο επάνω στην επιφάνεια που επεξεργάζεσαι αλλά αν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα μικρές περιστροφικές κινήσεις.
δ. να προσανατολίζεις την κίνηση του τριβείου στις λεπτομέρειες.
ε. να έχεις κάνει απο πρίν δοκιμές, με την αποτελεσματικότητα κάθε βαθμού γιαλόχαρτου στον ίδιο τύπο ξύλου.
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #269 στις: Φεβρουαρίου 24, 2012, 04:18:59 μμ »
Στέργιο χαιρετώ. Ίσως περιττά αυτά που θα πώ, αλλά σε κάθε περίπτωση...
Όταν χρησιμοποιείς το τριβείο, προσπάθησε
α. να μην το πιέζεις πολύ, έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί  ελεύθερα τις παλμικές του κινήσεις.
β. να ακουμπάς με την μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια του γυαλόχαρτου στην επιφάνεια που επεξεργάζεσαι.
γ. να μην κρατάς σταθερό το τριβείο επάνω στην επιφάνεια που επεξεργάζεσαι αλλά αν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα μικρές περιστροφικές κινήσεις.
δ. να προσανατολίζεις την κίνηση του τριβείου στις λεπτομέρειες.
ε. να έχεις κάνει απο πρίν δοκιμές, με την αποτελεσματικότητα κάθε βαθμού γιαλόχαρτου στον ίδιο τύπο ξύλου.
Thx
Θανάση σε ευχαριστώ,
νομίζω πως τα έχω εφαρμόσει αυτά που προτείνεις (εκτός του τελευταίου) αλλά για το κόντρα-πλακέ του μοντέλου μου το τριβείο το βρίσκω..λίγο.
Θα δοκιμάσω το καινούργιο χαρτί και θα σας πω.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #270 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 11:49:13 πμ »
Αναρτώ ορισμένες φωτο από την οριστική στερέωση των τεσσάρων πρώτων σανίδων από την καρίνα.
Η απόδοση του smirdex 80 με ικανοποίησε περισσότερο μπορώ να πω.

Σε ορισμένα σημεία που οι σανίδες δημιουργούν σκαλοπάτι μεταξύ τους θα τριφτούν ελαφρώς όταν τελιεώσει το πέτσωμα και πριν από το στόκο που θα μπει....
ΥΓ: Ακόμη δεν έχω καταφέρει να τοποθετώ τις φωτο πλάι-πλάι....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #271 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 11:52:12 πμ »

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #272 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 11:56:40 πμ »
Αποφάσισα να τοποθετήσω την επόμενη σανίδα κάτωθεν ( :mrgreen:) της ελεύθερης γιατί πήγαινε πιο ομαλά.
Η πλώρη και πρύμνη θα χρειασθούν προσεχείς σφήνες προφανώς.

Για να κλείσει το κάτω άνοιγμα θα χρειασθεί μια επιμήκης, ίσως ολόκληρη σανίδα που θα πρέπει να κόψω στη μέση (κατά μήκος της) για να χωρέσει....

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #273 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 12:23:41 μμ »
"Για να κλείσει το κάτω άνοιγμα θα χρειασθεί μια επιμήκης, ίσως ολόκληρη σανίδα που θα πρέπει να κόψω στη μέση (κατά μήκος της) για να χωρέσει...."
Στέργιο ίσως δεν θα έπρεπε να παραθέσω την γνώμη μου...αλλά θεωρώ ότι στον ναυτομοντελισμό αν ακολουθηθεί ο πραγματικός-παραδοσιακός τρόπος πετσώματος μιάς γάστρας, τα πράγματα είναι περισσότερο εύκολα...
Εγώ δεν θα έβαζα και δεν βάζω την ενδιάμεση σανίδα...δεν βλέπω τον λόγο.
Όπως και στα πραγματικά σκαριά το πέτσωμα προχωράει απο επάνω και κάτω μέχρι να συναντηθεί στην μέση, χωρίς ενδιάμεσους οδηγούς ή αν θές πρωτοποθετημένες σανίδες πετσώματος.
Το πέτσωμα κατεβαίνει απο επάνω μέχρι εκεί που οι σανίδες μπορούν να ακουμπήσουν το πλωριό και πρυμνιό  ποδοστάματα, και στην συνέχεια ξεκινάει απο κάτω αφήνοντας μετά τις δύο-τρείς πρώτες σανίδες (ντουρέλο-καβαλάρης-κόντρα καβαλάρης) τις επόμενες να "αγκαλιάσουν" τους νομείς και κυρίως της πρύμνης, κινούμενες φυσιολογικά και όχι πιεζόμενες (απο εμάς) στην θέση που μας βολεύει...
Στην συνέχεια κλείνεις τα κενά με "σφήνες"
Αν περπατήσεις με αυτόν τον τρόπο δεν βλέπω γιατί να χρειάζεται η ενδιάμεση σανίδα-οδηγός.
Προσωπική γνώμη... η μοντελιστική προσέγκιση Δυτικών φίλων, είναι πολυπλοκότερη.
 :arrow: Για να δημοσιευθούν οι φωτο σε σειρά, βάζε ανάμεσα και συνεχόμενα στα "Url" των φωτο 2-3 τελείες...
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #274 στις: Φεβρουαρίου 26, 2012, 08:18:09 μμ »
Θανάση γεια σου, ευχαριστώ για την απάντηση.
Η ελεύθερη, ενδιάμεση σανίδα τοποθετήθηκε όταν εκείνες που κατέβαιναν από τα παραπέτα άρχιζαν να στρεβλώνουν περισσότερο από ό,τι έπρεπε. Για να ξεκινήσω από κάτω, από την καρίνα με το ντουρέλο κλπ δεν ήμουν έτοιμος τότε, οπότε σκέφτηκα να μπει η ελεύθερη προκειμένου να με βοηθήσει να συνεχίσω το άνωθεν κλείσιμο της γάστρας.
Όπως ίσως θυμάσαι με το συγκεκριμένο σκαρί που είναι το 2ο μου έχω καθυστερήσει σημαντικά. Προσπαθώ να σιγουρέψω το κάθε βήμα μου ώστε και με το συγκεκριμένο πλοίο άλλα και με τα προσεχή να μη σπαστώ κι απογοητευθώ τελικά. Αυτό βέβαια έχει και τα όρια του, για την κατανόηση πχ της rabbet line και της garboard/ντουρέλου σανίδας δαπάνησα πολύ χρόνο σε άρθρα, φωτογραφίες, φόρουμ κλπ και τελικά φάνηκε πως ξεκινώντας τη στην πράξη περισσότερα πράγματα λύθηκαν και ξεκαθαρίσθηκαν από τη θεωρία, ενώ πολύ με βοήθησε και μια φωτογραφία από το Βασίλη, αυτή:

Στο συγκεκριμένο σκάφος θα μπει και 2ο πέτσωμα και χαλκός. Παρόλα αυτά σκοπεύω να μάθω κάποια τεχνική πετσώματος ώστε προσεχώς οι σανίδες των άλλων σκαριών να είναι όσο πιο σωστά πετσωμένες και με προοπτική μη βαψίματος, ώστε με ένα σωστό ματ καστανόχρωμο βερνίκι να αναδεικνύονται όσο πιο όμορφα γίνονται.
Έχω σκοπό να κλείσω το κάτω άνοιγμα κι ακολούθως να συνεχίσω με το κλείσιμο το πάνω ανοίγματος χρησιμοποιώντας την τεχνική του naftotopos εκεί, πιστεύω να μπορέσω να την εφαρμόσω.
Αν πιστεύεις εσύ ή κάποιος άλλος έμπειρος φίλος πως για καλύτερη ....εκπαίδευση κλπ η ελεύθερη σανίδα θα πρέπει να αφαιρεθεί και να συνεχίσω κάπως αλλιώς, δεν έχω θέμα. Ανάγκη μου είναι να μάθω μια τεχνική "τυφλοσούρτη" η οποία (εκτός σκαριών με ιδιαιτερότητες κι εξαιρέσεις) να μου δίνει τη δυνατότητα να κλείνω σωστά τη γάστρα έχοντας τη δυνατότητα να αφήσω τις σανίδες άβαφες, με ένα βερνίκι μόνο όπως σου είπα.
Αν έχεις/έχετε κάποιο σχετικό σχόλιο, αναμένω.
Καλές Αποκριές σε όλους.

Στέργιος

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Tags: hms snake