Θανάση γεια σου, ευχαριστώ για την απάντηση.
Η ελεύθερη, ενδιάμεση σανίδα τοποθετήθηκε όταν εκείνες που κατέβαιναν από τα παραπέτα άρχιζαν να στρεβλώνουν περισσότερο από ό,τι έπρεπε. Για να ξεκινήσω από κάτω, από την καρίνα με το ντουρέλο κλπ δεν ήμουν έτοιμος τότε, οπότε σκέφτηκα να μπει η ελεύθερη προκειμένου να με βοηθήσει να συνεχίσω το άνωθεν κλείσιμο της γάστρας.
Όπως ίσως θυμάσαι με το συγκεκριμένο σκαρί που είναι το 2ο μου έχω καθυστερήσει σημαντικά. Προσπαθώ να σιγουρέψω το κάθε βήμα μου ώστε και με το συγκεκριμένο πλοίο άλλα και με τα προσεχή να μη σπαστώ κι απογοητευθώ τελικά. Αυτό βέβαια έχει και τα όρια του, για την κατανόηση πχ της rabbet line και της garboard/ντουρέλου σανίδας δαπάνησα πολύ χρόνο σε άρθρα, φωτογραφίες, φόρουμ κλπ και τελικά φάνηκε πως ξεκινώντας τη στην πράξη περισσότερα πράγματα λύθηκαν και ξεκαθαρίσθηκαν από τη θεωρία, ενώ πολύ με βοήθησε και μια φωτογραφία από το Βασίλη, αυτή:

Στο συγκεκριμένο σκάφος θα μπει και 2ο πέτσωμα και χαλκός. Παρόλα αυτά σκοπεύω να μάθω κάποια τεχνική πετσώματος ώστε προσεχώς οι σανίδες των άλλων σκαριών να είναι όσο πιο σωστά πετσωμένες και με προοπτική μη βαψίματος, ώστε με ένα σωστό ματ καστανόχρωμο βερνίκι να αναδεικνύονται όσο πιο όμορφα γίνονται.
Έχω σκοπό να κλείσω το κάτω άνοιγμα κι ακολούθως να συνεχίσω με το κλείσιμο το πάνω ανοίγματος χρησιμοποιώντας την τεχνική του naftotopos εκεί, πιστεύω να μπορέσω να την εφαρμόσω.
Αν πιστεύεις εσύ ή κάποιος άλλος έμπειρος φίλος πως για καλύτερη ....εκπαίδευση κλπ η ελεύθερη σανίδα θα πρέπει να αφαιρεθεί και να συνεχίσω κάπως αλλιώς, δεν έχω θέμα. Ανάγκη μου είναι να μάθω μια τεχνική "τυφλοσούρτη" η οποία (εκτός σκαριών με ιδιαιτερότητες κι εξαιρέσεις) να μου δίνει τη δυνατότητα να κλείνω σωστά τη γάστρα έχοντας τη δυνατότητα να αφήσω τις σανίδες άβαφες, με ένα βερνίκι μόνο όπως σου είπα.
Αν έχεις/έχετε κάποιο σχετικό σχόλιο, αναμένω.
Καλές Αποκριές σε όλους.
Στέργιος