Λοιπόν εδώ βλέπετε μια σανίδα να πατάει καλώς στους Νο 9, 11, 12, αλλά να μην ακουμπά στον 10, ενώ συναντά τον Νο 13 αρκετά "χαμηλά"...

Αν η σανίδα "κυλίσει" περιφερικά (προς το κατάστρωμα) εφάπτεται κανονικά νομίζω στους 9, 10, 11, 12 νομείς.
Η φώτο του γερμανού από προηγούμενες αναρτήσεις, δε δείχνει τον Νο 13, νομίζω πως είναι ο 12 ο τελευταίος της....
Οι νομείς είναι μια χαρά, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα και ο νούμερο 13 είναι λοξά τοποθετημένος και γι' αυτό γίνεται αυτό.
Κατά την γνώμη μου πρέπει να τριφτεί λοξά.
Η φωτογραφία του Γερμανού δείχνει καθαρά τον νομέα νούμερο 13, 12, 11, 10 και 9 και όχι τον 12 όπως λες, άλλωστε φαίνονται και τα υπόλοιπα κομμάτια που τοποθετούνται πάνω στον 13, όπως επίσης φαίνεται και το τρίψιμο που έχει κάνει.
Η σανίδα για να πατήσει στον 10 θέλει τρίψιμο ο νούμερο 11.
Αυτό που βλέπω εγώ είναι το εξής, θέλουν τρίψιμο οι νομείς 11, 12 και 13, χωρίς να αποκλείεται και ο 10, νομίζω ότι στο σχέδιο 7 φαίνεται να τρίβει τους 4 ή 5 τελευταίους νομείς εάν δεν κάνω λάθος.
Ο νομέας 13 πρέπει να τριφτεί λοξά αρκετά, ώστε να σπάσει η γωνία του (όπως και του Γερμανού).
Ο νομέας 12 πιο λίγο κ.λ.π.
Εάν μετά το τρίψιμο συνεχίσει να μην πατάει στον 10 (νομίζω όμως ότι θα πατάει κανονικά) τότε βάζεις ξυλάκι, ίσως όμως να μην χρειάζεται και ξυλάκι εάν το πέτσωμα δεν κάνει καμπύλη.
Εάν όμως βάλεις ξυλάκι στον νούμερο 12 όπως έλεγες τότε για μένα θα κάνεις λάθος.
Προσωπικά θα συνέχιζα με τον παραπάνω τρόπο, όπως επίσης θα συνέχιζα με τον παραπάνω τρόπο και για τον λόγο ότι εάν δεν διαμορφωθεί κατάλληλα ο νούμερο 13 θα υπάρξει πρόβλημα με την συνέχεια της κατασκευής στο πίσω μέρος του πλοίου.
Κάποιος άλλος ίσως έκανε κάτι διαφορετικό, αλλά για μένα και πάλι τονίζω ότι εάν δεν τριφθεί κατάλληλα ο 13 θα υπάρξει πρόβλημα.
P.S.
Στην φωτογραφία ανάμεσα στον 10 και 11 βλέπω την σχισμή που θα πατήσει το πίσω κατάρτι, εκεί δεν πρέπει να μπει κάποιο κομμάτι ώστε να πάρει την κατάλληλη κλίση το κατάρτι;
Εάν δεν το έχεις τοποθετήσει κάντο αυτό πριν κλείσεις το πλοίο με το πέτσωμα, γιατί μετά θα είναι αδύνατη η τοποθέτησή του.
Βασίλης