Αποστολέας Θέμα: Βοηθεια για βαψιμο  (Αναγνώστηκε 3439 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος lefteris

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: θεσσαλονικη
Βοηθεια για βαψιμο
« στις: Απριλίου 18, 2011, 12:11:10 πμ »
Καλησπερα σ ολους!!μιας και νεος στ χωρο ηθελα να ρωτησω κατι περι βαψιματος με αερογραφο . πριν λιγο καιρο προμηθευτηκα αερογραφο και μετα απο πειραματισμους πανω σε ενα μοντελο αποφασισα να βαψω επισημως τ πρωτο μ μοντελο. ο αερογραφοσ ειναι ο εξης:

στην προσπαθεια λοιπον να βαψω ενα f-4 phantom ο αερογραφος μ μπουκωνε και ενω εβγαζε αερα δε πετουσε χρωμα και τ παθαινε αρκετα συχνα κατα τη δειαρκεια του βαψιματος. να σημειωσω οτι δουλευω ακρυλικα και τ ειχα αραιωσει με νερο. τ αποτελεσμα ειναι να μ χαλαει τ ροη του βαψιματος . το καθαριζω εξονυχιστικα μετα απο καθε βαψιμο και δε ξερω γ ποιο λογο μπουκωνει.Επισης κατα τη δειαρκεια του ψεκασμου μου πετουσε κατα διαστηματα πιτσιλιες μπογιας χαλωντας ετσι ολο τ βαψιμο .το αποτελεσμα ειναι αυτο::

δε ξερω τι μπορει να φταιει η μαλλον τ κανω λαθος και θα θελα τα φωτα σας στο θεμε αυτο  ::sofos11:: ::sofos11::. (κριμα γτ ειχα ριξει πολυ κοπο στο συγκεκριμενο μοντελο, αλλα δε πτοουμαι μετα απο καμια δεκαρια ισωσ κατι να γινει)

ευχαριστω ::lovemodel::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
Απ: Βοηθεια για βαψιμο
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 18, 2011, 12:28:04 πμ »
Οι φωτογραφίες δεν καταλαβαίνω τι δείχνουν, αυτά που περιγράφεις σημαίνουν ότι δεν είχες αραιώσει σωστά το χρώμα σου.

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος lefteris

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:14:56 πμ »
οι φωτογραφιες δειχνουν το χρωμα . δεν ξερω αν φενεται αλλα νομιζω πως φαινονται καθαρα οι πιτσιλιες  στα φτερα και στο υπολοιπο σωμα.δε ξερω σε τι αναλογια να τ αραιωνω δηλαδη??τωρα το αραιωσα μισο-μισο  αλλα συναιβει αυτο και σε αλλες αναλογιες που πειραματιστηκα

απο βιασυνη γραφω ετσι κοφτα

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:18:54 πμ »
Αραίωσε το χρώμα σου σε πυκνότητα γάλακτος σχεδόν. Με τι πίεση ψεκάζεις;

Αν δεν σου κάνει κόπο, γράφε κανονικά, για να μπορούμε να διαβάζουμε κανονικά.

Αποσυνδεδεμένος lefteris

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:26:54 πμ »
Ψεκάζω με πίεση  1 bar περίπου. Ισως και λογότερο κάποιες φορες. Το χρώμα τείνει να έχει την υφή του γάλακτος αλλες φορές ναι άλλες παλι οχι . Αυτό που με προβληματίζει είναι το οτι ενώ εχω ανακατέψει καλά το χρώμα σε ενα ξεχωριστό δοχείο και φαινεται ενταξει, συμβαίνει αυτο καθώς το χρώμα ψεκάζεται. Μηπως φταίει η μη καλή αραίωση και για το οτι ο αερογράφος μπουκώνει??

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:39:29 πμ »
Μήπως έχεις σφίξει πολύ τη βελόνα του αερογράφου? Στις δοκιμές σου έκανε το ίδιο πρόβλημα ή μόνο την τελευταία φορά όταν πήγες να βάψεις αυτό το μοντέλο?

Αποσυνδεδεμένος lefteris

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:44:10 πμ »
Την βελόνα την εχω σφιχτή αλλά οσο ηταν όταν τον αγόρασα(δε γνωριζω πολυ καλά να τον χειρίζομαι ακόμα).¨Οταν είναι σε ακινησία προεξέχει λίγο από την εσωτερική τρύπα του αερογράφου

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος lefteris

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:45:18 πμ »
Σε όλες τις δοκιμές μου το έκανε

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:49:54 πμ »
Δοκίμασε να έχεις τη βελόνα μια ιδέα λιγότερο σφιχτή, ίσως αυτό σου λύσει το πρόβλημα. Η πίεσή σου είναι σωστή - εκεί γύρω πρέπει να κινείσαι (συν/πλην).

Αποσυνδεδεμένος Nuclear

• He exists in a world beyond your world. What we only fantasize... he does. He lives a life where nothing is beyond him... nothing is beyond him...
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Λευκωσία - Κύπρος (Καταγωγή - Πύργος Ηλείας - Ελλάδα)
  • Afterlife Computer Graphics
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:52:20 πμ »
Το θέμα σου έχει πολλές διαστάσεις αλλά και πολλές λύσεις.

Πρώτον εξαρτάται με τη εταιρίας χρώματα βάφεις. Τα ακρυλικά μπορεί θεωρητικά να λένε ότι αραιώνονται με νερό, αυτό όμως δεν ισχύει με όλες τις εταιρίες. Τα Gunze για παράδειγμα αν βάλεις νερό "χαλάνε", από όσο ξέρω θέλουν λευκό οινόπνευμα. Τα vallejo επείσης είναι καλύτερο να αραιώνονται με το δικό τους διαλυτικό.

Δεύτερον οι πιτσιλιές είναι καθαρά στο πως χρησιμοποιείς τον αερογράφο. Η ορθή χρήση είναι πρώτα αέρας, μετά ο λεβγές προς τα πίσω να αρχίσει ο ψεκασμός του χρώματος και όταν θες να σταματήσεις το βάψιμο πρώτα ο λεβγές μπροστά μα σταματήσει η ροή του χρώματος και μετά το άφημα το λεβγέ για να σταματήσει η ροή αέρα. Διαφορετικά ότνα θα ξαναπασήσεις το λεβγέ και αρχίσει η ροή αέρα θα σου κάνει πιτσιλιές. Ένας ακόμα λόγος για πιτσιλιές είναι το κομπρεσέρ αέρα. Ο αέρας λόγο υγρασίας υγροποιείται, αν λοιπόν το κομπρεσέρ δεν έχει φίλτρο για το "νερό", ή αν δεν είναι καλής ποιότητας ή αν μετά από πολύωρη χρήση δεν ανοίγεις την βαλβίδα στο φίλτρο να πετάξυ ότι νερό έχει μαζευτεί εκεί, τότε θα σου φέρει το νερό στον αρεογράφο και τότε άστα, ειδικά αν βάφεις με χρώματα σμάλτου θα στα κάνει εντελώς χάλια.

Τρίτον η πίεση παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά στο 1 με 1,2 bar είσαι καλά.

Τέταρτον το αρέωμα του χρώματος όπως σου είπαν ήδη πρέπει να είναι πολύ καλό και το ανακάτεμα που έχει γίνει να έχει γίνει σωστά και όχι βιαστικά.

Πέμπτον, αν εκεί που φτιάχνεις το χρώμα ή στο δοχείο του αερογράφο έχει την παραμικρή σκόνη, ή μικρουπολοίματα από χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις τον αερογράφο τότε αυτός μπουκώνει.

Και έκτον, τα ακρυλικά έχουν την τάση να στεγνώνουν πάρα πολύ γρήγορα και να μπουκώνουν τον αερογράφο. Αν δεν είσαι καλά εξηκιωμένος με τη χρήση αερογράφου, τότε είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα.

Συμβουλή μου, μέχρι να μάθεις όλα τα παραπάνω, να χρησιμοποιείς χρώματα σμάλτου. Εγώ βάφω με Humbrol χωρίς πρόβλημα, αρεωμένα με νέφτη της εταιρίας. Αυτά όμως έχουν τα δικά τους μυστικά. Ένα από αυτά είναι όταν βάφεις με Matt χρώματα να προσθέτεις gloss βερνίκη της ίδιας εταιρίας για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στο βάψιμο.

Αυτά, ελπίζω να σε κάλυψα στο μέγιστο βαθμό.

Αποσυνδεδεμένος Nuclear

• He exists in a world beyond your world. What we only fantasize... he does. He lives a life where nothing is beyond him... nothing is beyond him...
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 18, 2011, 01:56:07 πμ »
Την βελόνα την εχω σφιχτή αλλά οσο ηταν όταν τον αγόρασα(δε γνωριζω πολυ καλά να τον χειρίζομαι ακόμα).¨Οταν είναι σε ακινησία προεξέχει λίγο από την εσωτερική τρύπα του αερογράφου

Έτσι πρέπει να είναι. Σωστά την έχεις. Εκεί που τερματίζει χωρίς πίεση, με δύναμη μικρού παιδιού. Και σφίγγεις τη βίδα που την συγρατεί στο πίσω μέρος. Αν την πιέζεις πολύ όταν την βάζεις μέσα (χωρίς παρεξήγιση) και χτυπάει στο μπεκ, με τον καιρό θα καταστρέψεις το μπεκ και κάνει πολλά ευρώ.

Αποσυνδεδεμένος lefteris

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 18, 2011, 02:09:54 πμ »
Σε ευχαριστώ πολύ.. Πολλά απο αυτα δε τα ηξερα να πω την αληθεια.. Ευχαριστω για την βοηθεια

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 18, 2011, 10:38:15 πμ »
Χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία στα ακρυλικά, νομίζω πως πρέπει να αραιώνεις με οινόπνευμα ή με το απλό κλασικό ΑΖΑΧ, και να ανακατεύεις πάρα πολύ καλά το χρώμα πρίν το ψεκάσεις. Εγώ κάνω την αραίωση στο γυάλινο μπουκαλάκι του αερογράφου, ρίχνω μέσα μια μεταλλική μπίλια και αναδεύω αρκετά ώστε διαλυτικό και χρώμα να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα σαν γάλα. Όχι αραιώτερο.

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 18, 2011, 10:44:46 πμ »
μια ερώτηση μόνο, με τι μάρκα ΧΡΩΜΑΤΑ βάφεις? κάθε χρώμα έχει τις ιδιοτροπίες του
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 18, 2011, 11:08:02 πμ »
Επίσης, δεν κάνει κακό να ζεσταίνεις το χρώμα με ένα πιστολάκι μαλλιών πριν το αραιώσεις και πριν βάψεις.

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 18, 2011, 11:15:30 πμ »
Εγώ πάντως βάφω μόνο με ακρυλικά (GUNZE κυρίως) αραιώνω τα χρώματα με διαλυτικό της εταιρείας και προσθέτω μέσα και μία σταγόνα RETARDER (επιβραδυντικό) γιατί στρώνει καλύτερα το χρώμα.

Με τα ακρυλικά καθαρίζεις και τον αερογράφο καλύτερα.

Θα σου πρότεινα να αποφύγεις το νερό και να χρησιμοποιείς τουλάχιστον AZAX

Πιστεύω ότι το πρόβλημα σου είναι συνδιασμός αραίωσης, πίεσης αέρα αλλά και απόστασης ψεκάσματος. ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 18, 2011, 11:28:11 πμ »
Να ρωτήσω κάτι, αυτό το retarder είναι για να μη στεγνώνει γρήγορα το χρώμα προφανώς, ε; Πού το βρίσκουμε; Έχει κάθε εταιρία το δικό της; Υπάρχει για όλων των ειδών τα χρώματα; Όταν πρόκειται να ψεκάσεις μικρή ποσότητα, δεν τρέχει τίποτα, αλλά στις μεγάλες επιφάνειες ή στα βαψίματα γενικά που κρατάνε ώρα, εγώ παρατηρώ ότι το χρώμα (σμάλτο κυρίως) δημιουργεί "κατακάθι" στον πάτο του δοχείου (αερογράφος αναρρόφησης). Αυτό αντιμετωπίζεται κάπως;

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 18, 2011, 12:11:07 μμ »
Σωστά το retarder είναι για να μην στεγνώνει γρήγορα το χρώμα κάτι βασικό όταν δουλεύεις με μεγάλες επιφάνειες και ακρυλικά χρώματα που στεγνώνουν γρήγορα. Με 3 σταγόνες στο ποτηράκι του αερογράφου (ίσο περίπου με 15% της συνολικής ποσότητας του χρώματος) έχω δει ότι το χρώμα στρώνει πολύ καλύτερα καθώς δεν προλαβαίνει να στεγνώσει πριν φτάσει στην επιφάνεια του μοντέλου.

Για σμάλτα δεν μπορώ να σου απαντήσω καθώς δεν τα δουλεύω καθόλου με αερογράφο. Πάντως το κατακάθι σημαίνει συνήθως διαχωρισμός χρώματος άρα λάθος διαλυτικό ή ανεπαρκής αραίωση (νομίζω) ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 18, 2011, 12:30:42 μμ »
Πάντως το κατακάθι σημαίνει συνήθως διαχωρισμός χρώματος άρα λάθος διαλυτικό ή ανεπαρκής αραίωση (νομίζω) ::salut::
Μπορεί να σημαίνει επίσης, ανεπαρκής ανάδευση, ή χρώμα που κοντεύει να χαλάσει, ή κακή ποιότητα χρώματος...

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 18, 2011, 12:33:05 μμ »
Εχω την υποψία οτι το παλικάρι βαφή με Lifecolor, γιατί έχω συνάντηση παροιμία προβλήματα στο παρελθόν
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 18, 2011, 12:53:33 μμ »
.

Αποσυνδεδεμένος babi_rg

• Μπάμπης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Ανδραβίδα-Θεσ/νικη
  • 117cw phantom phlyers.
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 18, 2011, 04:04:24 μμ »
Φιλε Λευτερη ριξε μια ματια εδω : http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,15345.0.html
Θα σε βοηθησει πολυ.

Αποσυνδεδεμένος lefteris

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 18, 2011, 08:17:33 μμ »
Ευχαριστω για τις πληροφοριες παιδια!! Φιλε john-john βαφω με humbrol χρωματα. Εχω παρει και lifecolor αλλα τα θεωρω πολυ δυσκολα σαν χρωματα(ωα προσ τον τροπο που μπορω να τα δουλεψω) και τα αποφευγω. Ισως οπως ειπε και ο ελιξιριος ,να φταιει οτι τα χρωματα τα εχω εδω και καιρο. Απο δω και στο εξης θα τα αραιωνω με αζαξ. Επισης οπως προτεινε ο nasos-79 θα δικομασω να τα ζεστανω πρωτα !!
ευχαριστω πολυ παιδες
 ::thanks_smilie:: ::thanks_smilie:: ::thanks_smilie::

::keep_mod:: ::lovemodel::

Αποσυνδεδεμένος Nuclear

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 18, 2011, 08:25:17 μμ »
Επισης οπως προτεινε ο nasos-79 θα δικομασω να τα ζεστανω πρωτα !!
Από όσο ξέρω μόνο τα χρώματα σμάλτου θέλουν ζέσταμα, όχι τα ακρυλικά.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 18, 2011, 08:31:42 μμ »
Μια χαρά βοηθάει και τα ακρυλικά.

Tags: