Το θέμα σου έχει πολλές διαστάσεις αλλά και πολλές λύσεις.
Πρώτον εξαρτάται με τη εταιρίας χρώματα βάφεις. Τα ακρυλικά μπορεί θεωρητικά να λένε ότι αραιώνονται με νερό, αυτό όμως δεν ισχύει με όλες τις εταιρίες. Τα Gunze για παράδειγμα αν βάλεις νερό "χαλάνε", από όσο ξέρω θέλουν λευκό οινόπνευμα. Τα vallejo επείσης είναι καλύτερο να αραιώνονται με το δικό τους διαλυτικό.
Δεύτερον οι πιτσιλιές είναι καθαρά στο πως χρησιμοποιείς τον αερογράφο. Η ορθή χρήση είναι πρώτα αέρας, μετά ο λεβγές προς τα πίσω να αρχίσει ο ψεκασμός του χρώματος και όταν θες να σταματήσεις το βάψιμο πρώτα ο λεβγές μπροστά μα σταματήσει η ροή του χρώματος και μετά το άφημα το λεβγέ για να σταματήσει η ροή αέρα. Διαφορετικά ότνα θα ξαναπασήσεις το λεβγέ και αρχίσει η ροή αέρα θα σου κάνει πιτσιλιές. Ένας ακόμα λόγος για πιτσιλιές είναι το κομπρεσέρ αέρα. Ο αέρας λόγο υγρασίας υγροποιείται, αν λοιπόν το κομπρεσέρ δεν έχει φίλτρο για το "νερό", ή αν δεν είναι καλής ποιότητας ή αν μετά από πολύωρη χρήση δεν ανοίγεις την βαλβίδα στο φίλτρο να πετάξυ ότι νερό έχει μαζευτεί εκεί, τότε θα σου φέρει το νερό στον αρεογράφο και τότε άστα, ειδικά αν βάφεις με χρώματα σμάλτου θα στα κάνει εντελώς χάλια.
Τρίτον η πίεση παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά στο 1 με 1,2 bar είσαι καλά.
Τέταρτον το αρέωμα του χρώματος όπως σου είπαν ήδη πρέπει να είναι πολύ καλό και το ανακάτεμα που έχει γίνει να έχει γίνει σωστά και όχι βιαστικά.
Πέμπτον, αν εκεί που φτιάχνεις το χρώμα ή στο δοχείο του αερογράφο έχει την παραμικρή σκόνη, ή μικρουπολοίματα από χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις τον αερογράφο τότε αυτός μπουκώνει.
Και έκτον, τα ακρυλικά έχουν την τάση να στεγνώνουν πάρα πολύ γρήγορα και να μπουκώνουν τον αερογράφο. Αν δεν είσαι καλά εξηκιωμένος με τη χρήση αερογράφου, τότε είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα.
Συμβουλή μου, μέχρι να μάθεις όλα τα παραπάνω, να χρησιμοποιείς χρώματα σμάλτου. Εγώ βάφω με Humbrol χωρίς πρόβλημα, αρεωμένα με νέφτη της εταιρίας. Αυτά όμως έχουν τα δικά τους μυστικά. Ένα από αυτά είναι όταν βάφεις με Matt χρώματα να προσθέτεις gloss βερνίκη της ίδιας εταιρίας για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στο βάψιμο.
Αυτά, ελπίζω να σε κάλυψα στο μέγιστο βαθμό.