Αποστολέας Θέμα: King of Mississippi της Artesania Latina  (Αναγνώστηκε 5434 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
King of Mississippi της Artesania Latina
« στις: Μαρτίου 04, 2011, 03:44:06 πμ »
Καλημερα στη μοντελιστικη κοινοτητα ξυλινων καραβιων ! Με λενε Γιαννη, και ειμαι 22 χρονων, φοιτητης, και αγαπαω παρα πολυ την κατασκευη ξυλινων καραβιων! Ειμαι πολυ προσφατο μελος του forum (μολις πριν μερικες μερες ανακαλυψα την υπαρξη του) κι εγινα αμεσως μελος !  Μεχρι τωρα εχω κατασκευασει ενα ξυλινο καραβι, τo Bluenose II της αρτεσανια, μετα απο προσπαθεια πολλων ετων, μιας και  ξεκινησα να το φτιαχνω αρχες γυμνασιου και το τελειωσα πριν μια βδομαδα, δεδομενο του οτι παλια ειχα το σχολειο και στη συνεχεια τη σχολη!!! Απο οσα εχω δει μεχρι τωρα στο forum υπαρχει ενα παρα πολυ καλο κλιμα, αλληλεγγυης και βοηθειας, τοσο μεταξυ των πιο εμπειρων μελων, οσο και προς τα λιγοτερο καταρτισμενα και αυτο με εκανε πολυ χαρουμενο και μ παρακινησε να γραψω!!!! :D :D :D
Επισης το επιπεδο ειναι εξαιρετικο και αξιοθαυμαστο απο εμενα που ειμαι πολυ λιγοτερο εμπειρος!!! Γι αυτο θα ζηταω τις συμβουλες σας και θα χαρω πολυ να ακουσω τη γνωμη σας :!: :!: :!:

Εχω λοιπον ξεκινησει το 2ο μοντελο μου, το ποταμοπλοιο King of Mississippi της Artesania. Ειμαι στη φαση κατασκευης του πετσωματος του χαμηλοτερου καταστρωματος!!  Θελω να ρωτησω τι ειδους κολλα πρεπει να χρησιμοποιησω γι αυτη τη δουλεια? Εγω ξεκινησα να χρησιμοποιω βενζινοκολλα, και αφου εκοψα τις σανιδες στο καταλληλο μεγεθος τις εβαλα πανω σε περιοδικο και τις περασα απο πανω με πινελο με βενζινοκολλα.. τηνα αφησα κανα μισαωρο να στεγνωσει και μετα τις κολλησα στο καταστρωμα που το ειχα περασει κι αυτο. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ηταν οτι πηγε κολλα κι απ την κατω μερια των σανιδων και σε πολλα σημεια οταν πηγα να τις παρω απ το περιοδικο, αυτο ειχε κολλησει πανω τους σε μερικα σημεια και δεν ηξερα τι να κανω !!!  :? :? :?

Ειναι η καταλληλη κολλα η βενζινοκολλα και υπαρχει καποιος καλυτερος τροπος για να μην εχω τετοια προβληματα?
Η ξυλοκολλα κανει ? Και τι σημαινει κρυσταλιζε PVA που διαβαζω συνεχεια?? ΜΗπως με αυτη κανω πιο καθαρη δουλεια? Η κυανοακρυλικη? ποια ειναι? η logo στιγμης για παραδειγμα??

Περιμενω με αγωνια τις πολυτιμες απαντησεις σας :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Γιαννης  ......... το mail μου ειναι gonidia@hotmail.gr αν καποιος θελει να μου στειλει εκει !!!

ο.τι αξιζει ποναει κι ειναι δυσκολο ....

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
Απ: Βοηθεια ... νεος ....!!! King of Mississippi της Artesania Latina
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 04, 2011, 09:24:55 πμ »
καλημέρα και καλώς ήρθες στο modelclub...
Λοιπόν... χωρίς να ξέρω ακριβώς τις φάσεις κατασκευής του πλοίου λογικά οι σανίδες που είναι ξύλινες θα κολληθούν πάνω σε ξύλο έτσι;
Λευκή ξυλόκολλα λοιπόν, αυτή που είναι πηχτή σαν γιαύρτι και υπάρχει σε πάμπολλες συσκευασίες. Απλώνεται με πινέλλο, όταν στεγνώσει γίνεται διάφανη (κρυσταλλική) και το περίσευμα αφαιρείται πανεύκολα με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι.
Τώρα για κυανοακρυλική που λες ναι είναι η τύπου logo στγμής, φανταζομαι οτι θα σε βολέψει σε κάποιες κολλήσεις που θες γρήγορο κόλλημα, ωστόσο μάλλον θα χρειαστείς την gel.
Να.. ας πούμε με ένα γρήγορο ψάξιμο στο net βρήκα αυτή για να δεις για τι κολλα μιλάμε...φυσικά υπάρχουν πολλές μάρκες και παντού σε όλα τα χρωματοπολεία http://www.ggshop.gr/kolles/273-xulkolla-no35.html
Αυτά από εμένα, πιστεύω να βοήθησα και φαντζομαι οτι οι ειδικοί από εμένα με πολύ περισσότερες γνώσεις στα ξύλινα πλοία θα σου δώσουν πρόθυμα βοήθεια σε οτι άλλο χρειαστείς...

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 04, 2011, 10:32:47 πμ »
 ::welcome_model:: ::keep_mod::

Εγώ για ξύλινα καράβια δεν ξέρω να σου πω, αλλά θα σου γράψω για τις κόλλες:

Ασπρόκολλα ή ξυλόκολλα ή PVA: Η κλασσική άσπρη υδατοδιαλυτή κόλλα για ξύλα. Μάλλον σε αυτήν θα πρέπει να ποντάρεις περισσότερο.

Η κρυσταλλιζέ όταν στεγνώσει είναι διάφανη τελείως και γυαλιστερή.

Η κυανοακρυλική είναι π.χ. η logo στιγμής. Στεγνώνει πολύ γρήγορα και κάνει για γενικές κολλήσεις, κυρίως μεταξύ ανόμοιων υλικών. Θα βρεις σε τζελ, παχύρευστη, λεπτόρευστη και σούπερ λεπτόρευστη. Οι πιο κοινές μοντελιστικές είναι οι ΖΑΠ και οι Bison, εγώ χρησιμοποιώ και τις Loctite, ειδικά μια παχύρευστη με πινελάκι στο δοχείο. Προσοχή στις αναθυμιάσεις και άμα χρειαστεί να καθαρίσεις δέρμα (π.χ. δάχτυλα) ασετόν για τα νύχια.

Βενζινόκολλα δεν θα σου συνιστούσα να βάζεις, πολύ καλύτερη η ασπρόκολλα και πιο εύχρηστη...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 04, 2011, 10:49:31 πμ »
Ειναι η καταλληλη κολλα η βενζινοκολλα και υπαρχει καποιος καλυτερος τροπος για να μην εχω τετοια προβληματα?
Η ξυλοκολλα κανει ? Και τι σημαινει κρυσταλιζε PVA που διαβαζω συνεχεια?? ΜΗπως με αυτη κανω πιο καθαρη δουλεια? Η κυανοακρυλικη? ποια ειναι? η logo στιγμης για παραδειγμα??

Γιάννη καλώς ήρθες στη παρέα μας.
Στο παραπάνω ερώτημα που κάνεις εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα βενζινόκολλα. Σίγουρα με την κόλλα PVA κάνεις πιο καθαρή δουλειά μιας κατά πρώτον μόλις στεγνώσει γίνεται διάφανη και κατά δεύτερον τα περισσεύματα της κόλλας μπορείς να τα πάρεις με βρεγμένο πανί.
Η κυανοακρυλική με λίγα λόγια είναι κόλλα στιγμής η οποία όμως θέλει προσοχή γιατί εάν σου ξεχειλίσει φαίνεται και άρα εάν εκεί που έχεις κολλήσει κάτι και θέλεις να φαίνεται ξύλινο τότε θα φαίνεται και η κόλλα.
Την PVA την βρίσκεις σε όλα τα χρωματοπωλεία και δεν είναι ακριβή, μπορείς να αγοράσεις PVA κάπως γρήγορη με χρόνο κόλλησης 30 λεπτών. Για κυανοακρυλική κόλλα δεν θα σου συνιστούσα την logo.
Εγώ χρησιμοποιώ PVA και κύανο, εκεί που θέλω να κολλήσω κάτι το οποίο θέλει διορθώσεις βάζω την PVA και εκεί που θέλω να κολλήσω κάτι άμεσα βάζω κύανο.
Επίσης την κόλλα κύανο την βάζουμε στο ψυγείο (ψύξη και όχι κατάψυξη) για καλύτερη συντήρηση.
Εάν μένεις στην Αθήνα μπορείς να βρεις κύανο σε μοντελιστικά καταστήματα και ζήτα κύανο medium η οποία δεν είναι αργή στην κόλληση αλλά δεν είναι και γρήγορη, βρίσκεται κάπου στη μέση.
Θα σου πρότεινα επίσης να μην ξαναχρησιμοποιήσεις βενζινόκολλα γιατί εκτός των άλλων μυρίζει απαίσια.
Επίσης εάν διαβάσεις άρθρα στο εδώ forum θα βρεις πολλά γι' αυτές τις κόλλες.
Πιστεύω να σε βοήθησα στο ερώτημά σου.
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 04, 2011, 11:07:35 πμ »
Ευχαριστω πολυ για τις αμεσες απαντησεις σας nickemi, gtdeath13 kai vasbot-frederica !!!!

Επισης θα ηθελα να ρωτησω στο πετσωμα της γαστρας τι ειδους κολλα να χρησιμοποιω? μαλλον PVA ε? Απλα θεωρουσα τη βενζινοκολλα καλυτερη σ αυτη την περιπτωση γιατι οι σανιδες κολλανε αμεσως.

Στα σημεια με καμπυλοτητα διαβασα οτι βαζετε καρφιτσες η σφιγκτηρες για να κατσουν οι σανιδες πανω στους νομεις. Εγω στο Bluenose ειχα χρησιμοποιησει βενζινοκολλα και στα σημεια με καμπυλοτητα εβαζα logo στιγμης και τα πιεζα με το χερι μεχρι να κολλησει ! Απλα οι καρφιτσες λογικα περνανε μεσα απο τις σανιδες και προσφυονται στους νομεις.. Ετσι ομως μετα,, το το τελικο μας πετσωμα ειτε 1ο η 2ο δε θα εχει τρυπες στα σημεια που θα βγαλουμε τις καρφιτσες? Μετα χρειαζεται μηπως στοκαρισμα?

Και μια τριτη ερωτηση, τις σανιδες τις βαζουμε σε ζεστο η κρυο νερο και για ποση ωρα? οι δικες μου εχουν παχος 1mm. Μετα για να τις λυγισω για να παρουν καμπυλη τι μπορω να κανω περα απ το ηλεκτρικο λυγιστηρι που δε θελω να αγοραω και τη μεθοδο με την πενσα που διαβασα καπου ???

Ευχαριστω εκ των προτερων, Γιαννης

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 04, 2011, 11:28:27 πμ »
Τις σανίδες τις κολλάω μεταξύ τους με λευκή κόλλα και εκεί που πατάνε στο νομέα βάζω κύανο, ώστε να έχω ένα γερό πέτσωμα και να μην περιμένω μέχρι να κολλήσει η λευκή κόλλα. Καρφίτσες και τα λοιπά χρησιμοποιώ σε σημεία που υπάρχει καμπυλότητα και υπάρχει δυσκολία στο κόλλημα. Το πρώτο πέτσωμα δεν μας ενδιαφέρει εάν έχει τρυπίτσες από καρφιά ή καρφίτσες γιατί πάνω σ' αυτό θα μπει το δεύτερο πέτσωμα. Το πρώτο πέτσωμα το στοκάρω με στόκο νερού ξύλου, ώστε να κλείσει και η παραμικρή τρύπα.
Το δεύτερο πέτσωμα γίνεται όπως και το πρώτο, εκεί εγώ χρησιμοποιώ πάλι και τις δύο κόλλες, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσω λευκή χρησιμοποιώ αυτά που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και καρφίτσες με το χοντρό κεφάλι. Βάζεις την μύτη της καρφίτσας να πατάει στο πρώτο πέτσωμα και το κεφάλι αυτής να πατάει την σανίδα του δεύτερου πετσώματος, έτσι δεν θα φαίνονται τρύπες στο δεύτερο πέτσωμα.
Τις σανίδες τις βάζω σε βραστό νερό για περίπου 30 λεπτά και τις λυγίζω με λυγιστήρι ηλεκτρικό όταν αυτές είναι παχιές, τώρα για 1 χιλιοστό σανίδα με το ηλεκτρικό λυγιστήρι λυγίζεις χωρίς να τοποθετήσεις αυτές σε βραστό νερό.
Όσον αφορά για την πένσα που ρωτάς δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, μπορείς όμως να βρεις τεχνικές με την πένσα εδώ www.naftotopos.gr    
Μπορείς επίσης να βρεις διάφορες τεχνικές και εδώ  www.modelshipworld.com
Θα σου πρότεινα επίσης να διαβάσεις post στο forum γιατί τα περισσότερα από όσα ρωτάς υπάρχουν γραμμένα.
Βασίλης

• Moderator
  • Scale 1/32
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 04, 2011, 11:30:43 πμ »
Δες εδώ τι κάνει ο τύπος για να του κάτσουν οι σανίδες:

http://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/index.php?topic=4024.0

Το λινκ το είχε ποστάρει ο Viper και είναι πραγματικό μάθημα για το πως να κρατάτε κάτι στη θέση του μέχρι να κολλήσει...  :mrgreen: :twisted:

Για να καμπυλώσεις τις σανίδες ζεστό/χλιαρό νερό, αν και η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι κανονικοί ναυπηγοί είναι με ατμό. Αλλά για μοντελισμό υποθέτω ότι θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα μέθοδος...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 04, 2011, 04:58:50 μμ »
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας vasbot-frederica και gtdeath13.

Το ξερω οτι εχουν γινει παρομοιες συζητησεις στο forum, αυτες διαβαζω τις τελευταιες μερες, απλα ρωταω πραγματα που δεν εχω καταλαβει ακριβως πως ειναι, για να διευκρινισω ποια ειναι η σωστη τεχνικη  που πρεπει να ακολουθω :!: :!: :!:

Ελπιζω να μη γινομαι κουραστικος με τις ερωτησεις μου   :? :? :?

Γιαννης

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 04, 2011, 05:05:55 μμ »
Και 2 ακομα ερωτησεις
α) Οποιαδηποτε μεθοδος λυγισματος σανιδων περα απ το ηλ. λυγιστηρι ειναι ευπροσδεκτη :!: Με το χερι δε γινεται δουλεια, εννοω να τις λυγιζεις σιγα σιγα??
β) Τις καρφιτσες με το μεγαλο κεφαλι που μπορω να τις βρω?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 04, 2011, 06:18:01 μμ »
β) Τις καρφιτσες με το μεγαλο κεφαλι που μπορω να τις βρω?
Μπορείς να βρεις τέτοιες σε βιβλιοπωλεία.

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 04, 2011, 09:37:30 μμ »
Ευχαριστω και παλι, η βοηθεια σας ειναι ανεκτιμητη!!!

Να ρωτησω ακομα,
1) τωρα που τελειωσα με το πετσωμα του καταστρωματος, το στοκαρισμα για τους αρμους και το τριψιμο, πριν περασω το βερνικι χρωματος δρυος που εχω επιλεξει, πρεπει πρωτα να βαλω sealer  για να γινει λειο ή ασταρι   για προστασια  ( αν βεβαια εχω καταλαβει σωστα τι δουλεια κανουν αυτα τα υλικα  :?: :?:)  :?: :?: :?: :?:
Εγω εχω  αγορασει ενα βερνικι της erlac που δεν ξερω τι ακριβως περιεχει, παντως σιγουρα οχι ακρυλικο και εχω απο παλια κι ενα satine διαφανο πολυουρεθανης.. Εαν δε βαλω πρωτα sealer η ασταρι, μπορω πρωτα να περασω το ερλακ και μετα απο πανω το διαφανο 1-2 φορες η αυτο που βαζω απο πανω πρεπει να ειναι ακρυλικο η και τα 2 βερνικια ακρυλικα για να "καθισουν" καλα :?: :?: :?: Το ακρυλικο εχει βαση το νερο σωστα? Τι πρεπει να χρησιμοποιω, αυτο η οργανικα βερνικια? Μηπως το πρωτο ειναι πιο υγιεινο :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
2) τη γαστρα δε θελω να τη βαψω, θα κανω τα ιδια με το προηγουμενο ερωτημα και εκει :?: :?: :?: :?:

Ευχαριστω εκ των προτερων, Γιαννης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 04, 2011, 10:30:23 μμ »
Πρώτα βάφεις το κατάστρωμα με το κατάλληλο βερνίκι χρώματος που θέλεις.
Sealer εγώ δεν βάζω γιατί άμα βάλεις sealer τότε θα κλείσουν οι πόροι του ξύλου και το αποτέλεσμα θα είναι σαν έπιπλο. Απλά μετά την χρήση του βερνικιού χρώματος περνάω διαφανές βερνίκι ματ (το οποίο διαλύεται με white spirit), υπάρχουν πολλά στην αγορά. Περνάω μερικές στρώσεις με το διαφανές βερνίκι (εφόσον στεγνώσει καλά κάθε στρώση) ώστε να σφραγίσω το κατάστρωμα. Καλό είναι τα βερνίκια πριν τα χρησιμοποιήσεις να τα δοκιμάζεις πρώτα για να βλέπεις και το αποτέλεσμα. Την έχω πάθει με βερνίκι που χρησιμοποίησα το οποίο μου άφησε ασπρίλες.
Για το βερνίκι που έχεις αγοράσει υπάρχουν και οδηγίες, προφανώς το βερνίκι αυτό θα είναι βαφή ξύλου.
Με μπέρδεψες με τα ακρυλικά, δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει τέτοια, παρά μόνο ακρυλικά ζωγραφικής και μοντελιστικά.
Με τα διαφανή βερνίκια έχω μείνει ικανοποιημένος με αυτά που διαλύονται με white spirit.
Λάβε υπόψη σου ότι τα όσα σου απαντάω είναι από την δική μου προσωπική εμπειρία και άποψη και είναι αυτά που κάνω εγώ στις δικές μου κατασκευές, αυτό σημαίνει ότι άλλοι μοντελιστές χρησιμοποιούν τα δικά τους υλικά από τα οποία έχουν μείνει ικανοποιημένοι.
Επίσης σημαίνει ότι δεν είμαι καθηγητής πρέπει όμως μιας και συμμετέχω στο forum να καταθέτω τις δικές μου απόψεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τις υιοθετήσεις.
Έχω κάνει τις δικές μου επιλογές σε διάφορα υλικά πάντα με δοκιμές και επειδή τα υλικά αυτά είναι πάρα πολλά και από πολλές εταιρείες έχω κατασταλάξει σε μερικά από αυτά.

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 06, 2011, 04:25:36 πμ »
Ευχαριστω πολυ vasbot για τις συμβουλες, ειναι πολυ σημαντικο εσεις οι πιο εμπειροι να βοηθατε εμας τους νεοτερους !!!!  :D :D :D :D :D :D
Περασα το καταστρωμα με βερνικι χρωματος  και επονται και μερικες στρωσεις με το αχρωμο και μετα θα ανεβασω φωτο να μου πειτε τη γνωμη σας   :mrgreen: :mrgreen:
Α επισης η τεχνικη που διαβασα απο το φιλο vasbot σ ενα αλλο post  για το πως να κανεις τους αρμους του καταστρωματος με στοκο και γυαλοχαρταρισμα, την οποια και χρησιμοποιησα, μου εδωσε ενα εξαιρετικο κατα τη γνωμη μου αποτελεσμα :!: :!: :!: :!:

Καααλημεεραααααα  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 06, 2011, 10:37:51 μμ »
Καλησπερα :!: :!: Θα ηθελα και παλι τη βοηθεια σας  :!:
Αφου περασα το καταστρωμα με ενα μη ακρυλικο βερνικι ενος συστατικου και χρωματος δρυος gloss και το αφησα να στεγνωσει, περασα ενα στρωμα διαφανο βερνικι πολυουρεθανης σατινε.
Το αποτελεσμα δε μου αρεσε γιατι το σατινε ακομα γυαλιζει λιγο. Θα ηθελα να ρωτησω τι ειναι το ακρυλικο  βερνικι αλλα και τα ακρυλικα χρωματα γιατι ειμαι εντελως ασχετος κι αν το αχρωμο βερνικι matt που  θα αγορασω και θα περαστει πανω σε μη ακρυλικο, πρεπει να ειναι κι αυτο μη ακρυλικο ή μπορει να ειναι ακρυλικο  :?: :?: :?:
Για να ξερω τι να αγορασω  :!:

Παρακαλω πολυ, οσοι ξερετε να μου απαντησετε ακομα κι αν επαναλαβετε πραγματα που εχει γραψει καποιος αλλος γιατι καθε πληροφορια ειναι πολυτιμη  :!:
Γιαννης

• Moderator
  • Scale 1/32
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 06, 2011, 10:50:19 μμ »
Κατ' αρχάς ανέβασε φωτογραφίες για να δούμε την δουλειά σου...  :wink:

Το σατινέ είναι γυαλιστέρο βερνίκι, απλά δεν είναι τέρμα γυαλιστερό όπως το γκλος... Το ματ δεν γυαλίζει...

Ακρυλικά είναι συνθετικά χρώματα που κύριο γνώρισμά τους είναι ότι στεγνώνουν γρήγορα και φέυγουν δύσκολα. Αραιώνονται με νερό ή άζαξ ή οινόπνευμα. Διαφέρουν από τα σμάλτου (έναμελ) και τα λάδια...

Συνήθως πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος ψεκάζει ακρυλικό βερνίκι πάνω από σμάλτα... Τότε σπάνε τα χρώματα κι ασπριζουν.

Εγώ για ματ βερνίκι χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Νο2 της Ρεβελ,  που είναι έναμελ. Να θυμάσε επίσης ότι δεν μπορείς να κάνεις τελείως ματ ένα γκλος χρώμα ή τελείως γκλος ένα ματ χρώμα με ένα πέρασμα...  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 07, 2011, 01:48:57 πμ »
Παραπάνω σου είπα ότι τα βερνίκια πρέπει να τα δοκιμάζεις πρώτα και όχι να τα βάζεις απευθείας ώστε να δεις την συμπεριφορά τους και να δεις αν σου αρέσει το αποτέλεσμα.
Το σατινέ όπως σου είπε και ο Νίκος είναι κάτι ενδιάμεσο στο γυαλιστερό και ματ.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρησιμοποίησες πολυουρεθάνης, νομίζω ότι αυτά χρειάζονται πιστόλι βαφής για να περαστούν, τουλάχιστον αυτά που έχω δει δεν αναφέρουν κάπου ότι  περνιούνται με πινέλο. Επίσης χρειάζονται και μέτρα προστασίας γιατί είναι άκρως βλαβερά.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι υλικά έχεις χρησιμοποιήσει μιας και δεν είσαι αρκετά σαφής πάνω σ' αυτό, τώρα έγραψες  ότι το βερνίκι με απόχρωση ήταν γυαλιστερό.
Μπορούσες να πάρεις μια υδατοδιαλυτή βαφή ξύλου στην απόχρωση που επιθυμούσες ή ένα συντηρητικό ξύλου και πάλι στην απόχρωση που επιθυμούσες και στη συνέχεια να περνούσες διαφανές  ΒΕΡΝΙΚΙ ΜΑΤ έτσι το αποτέλεσμα δεν θα σου γυάλιζε.
Έχε υπόψη σου ότι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα εάν χρησιμοποιείς ματ βερνίκια και ματ  χρώματα.

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 07, 2011, 03:29:31 πμ »
Στη συνέχεια και αφού στέγνωσε το βερνίκι εμποτισμού περάστηκαν δύο φορές με το παρακάτω βερνίκι (διαφανές ματ). Από όλα τα βερνίκια που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα το συγκεκριμένο είναι το καλύτερο. Δουλεύεται πολύ καλά με το πινέλο, επίσης μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει ώστε να σφραγίσει τα μοντελιστικά χρώματα και διαλύεται με white spirit.  by vasbot

φιλε βασιλη κι αυτο πολυουρεθανης ειναι   ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 07, 2011, 12:29:36 μμ »

Κάνεις μεγάλο λάθος για το συγκεκριμένο βερνίκι που έχω χρησιμοποιήσει.
Εκτός του ότι είναι ματ , έχει βάση πολυουρεθάνη αλλά διαλύεται με white spirit και όχι με διαλυτικό πολυουρεθάνης και το κυριότερο δουλεύεται μόνο με πινέλο.
Κοίταξε σε αυτό το url   http://www.ronseal.co.uk/products/ultra-tough-varnish

Αποσυνδεδεμένος gonidia

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 08, 2011, 05:47:15 πμ »
φιλε gtdeath13 ευχαριστω πολυ! Τα εναμελ  τι ειδους χρωματα ειναι? και κανουν για ξυλινα καραβια?  Για να τα σφραγισω απο πανω, τι ειδους βερνικι πρεπει να τα περασω, πχ αυτο το ρεβελλ 2 εναμελ ματ που λεσ? και που το βρισκω?

• Moderator
  • Scale 1/32
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 09, 2011, 12:14:45 πμ »
Τα έναμελ είναι τα χρώματα σμάλτου... Είναι τα βασικά μοντελιστικά χρώματα, αυτά στα μικρά χαρακτηριστικά κουβαδάκια...

Για ξυλό τα καλύτερα είναι τα βερνίκια ξύλου... Εξάλλου χρώματα ξυλείας έχει το μοντέλο... Τώρα το δικό σου καράβι αν θυμάμαι είναι βαμμένο άσπρο, οπότε μπορείς αρχικά να βάλεις ένα στεγανοποιητικό (σίλερ) για ξύλο και μετά βάφεις με ακρυλικά, σμάλτου ή ακόμα και λάδια, αν και δεν μπορώ να σου πω τι είναι καλύτερο μιας και εγώ δουλεύω πλαστικό...

Για το τι βερνίκι να χρησιμοποιείς, εγώ προσπαθώ το βερνίκι μου να είναι ίδιο με τα χρώματα... Αν δεν γίνεται αυτό, το απλό βερνίκι σμάλτου (για βαμμένες επιφάνειες πάντα) είναι το καλύτερο...

Για επιφάνειες που θες να κρατήσεις το χρώμα του ξύλου θα σου πουν οι άλλοι καλύτερα, αν και θα σε συμβούλευα να κάτσεις και να διαβάσεις όλα τα θέματα για ξύλινα πλοία και μετά να πας στις τεχνικές, χρώματα κλπ... Έτσι μπορεί να σου λύθούν κι απορίες ή να δεις εναλλακτικές...

Η υπομονή κι η επιμονή είναι χαρακτηριστικά του χόμπι μας αλλά πάντα αποδίδουν στο τέλος... Επίσης να ξέρεις ότι τα εργαλεία κάνουν το μάστορα και η γνώση των υλικών και των τεχνικών...  ::salut::

Tags: