Σε όσες αγορές έχω κάνει απο e-bay και είναι αρκετές συμβαίνουν διάφορα. Πρώτο και βασικό η χώρα που το αγοράζεις.
Στην Γερμανία για παράδειγμα το ταχυδρομείο τους είναι η DHL. Όσες φορές έχω πάρει απο Γερμανία μου έρχεται σπίτι με "ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ".
Αν είναι απο άλλες χώρες, συνήθως ως πάντα, βρίσκω ειδοποίηση απο τον ταχυδρόμο συστημένο να πάω να το παραλάβω.
Αν είναι εκτός Ε.Ε το πακέτο, πχ Αμερική, σε περίπτωση που έχεις πάρει κάτι το οποίο δεν είναι στην λίστα προϊόντων της Ε.Ε. τότε περνάει τελωνείο και έχεις ΔΥΟ επιλογές.
Πρώτη με κάποια επιπλέον χρέωση αναλαμβάνει η courier τα διαδικαστικά για να το περάσει απο το τελωνείο και να στο φέρει σπίτι. Στατιστικά σου ζητάνε ένα έξτρα κόστος περίπου 40 με 50EUR.
Δεύτερη περίπτωση είναι να πας εσύ στο αεροδρόμιο και να κάνεις αυτή την δουλειά. ΚΑΤΙ στο οποίο σου ΛΕΩ ΟΧΙ!... Το πέρασα μια φορά και δεν θέλω ξανά. 4ης ώρες και πάρα πολύ γραφειοκρατία. Να συμπληρώσεις χαρτιά να τα καταθέσεις να πάρεις σφραγίδες κτλ... Συν οτι πληρώνεις ένα ποσό βέβαια.
Αν η αποστολή απο εκτός Σένγκεν έρχεται με απλό ταχυδρομείο, υπάρχει περίπτωση και πάντα ανάλογα το μέγεθος του δέματος, να μην περάσει τελωνείο.
Αυτό που κάνανε πριν καιρό και καλα "GIFT" δεν περνάει πλέον.
Αυτά...
Ελπίζω να βοήθησα λίγο!