Ένα από τα δύσκολα (ασανσέρ) θεωρώ πως τελείωσε επιτυχώς.
Αυτό που θέλω οπωσδήποτε να κάνω στο επόμενο project είναι η τοποθέτηση catenary. Οι viessmann και sommerfeldt ήταν εκείνες που σκέφτηκα στην αρχή. Γνωστές για την ποιότητα αλλά το τελικό κόστος πάει πολύ ψηλά. Έτσι άρχισα να ψάχνω και για άλλες λύσεις μέχρι και scratch. Από κάποια ξένα forums είδα ότι αρκετοί μιλούσαν για το catenary system της HOBBEX (http://www.hobbex.de/home.htm) που εως σήμερα αγνοούσα.
Ποιοτικά τώρα, οι πυλώνες είναι πλαστικοί, αλλά ανθεκτικοί και με ωραια ελαστικότητα. Το σύρμα ίσως να είναι λίγο πιό χοντρό αλλά αν είναι έτσι μπορεί να χρησιμοποιήσω κάποιας άλλης εταιρίας.
Θα πάρω και κάποιες γνώμες αλλά πιστεύω ότι είναι μια καλή λύση και value for money.
Ο φίλος jimmyk που έχει εμπειρία σε αυτό τί λέει?
Γιάννο σου απαντώ μιας και ρωτάς (Θα "έσπαγα" ούτως ή άλλως τον προσωπικό κανόνα "αυτοφραγής" που έχω θεσπίσει στα posts μου εδώ και καιρό , ο οποίος διέπεται από την ρήση "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα"

...διότι ξέρω το επίπεδο της δουλειάς σου).
Κοντολογής η επιλογή αυτή είναι πολύ "φτωχή" και όχι αντάξια των μακετών σου. Τελεία...

Τώρα μπορώ να κάνω την "political correct" προσέγγιση :
Η προσωπική εικόνα που έχω (έχοντας αποκτήσει υλικά των) είναι από την Viessmann,Sommerfeld, Lima (ναι η Lima έβγαζε πυλώνες) και η Vollmer.Για τις δύο τελευταίες η αναφορά κλείνει εδώ...
Από τις εναπομείνασες , φρονώ ότι η Viessmann αργά και σταθερά πήρε την πρωτιά από την Sommerfeld (προσθέτοντας κωδικούς και ποιοτικές επιλογές).
Η Sommerfeld από την άλλη , έχει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία : το ένα είναι η μασίφ βάση που "τσιμεντάρεται" (δηλαδή με σωστό βάψιμο και ενδεδειγμένη τεχνική δείχνει τσιμεντένια) σε αντίθεση με τις βάσεις της Viessmann που θέλουν δουλειά (κόψιμο, στοκάρισμα κλπ) και το δεύτερο είναι ότι σου δίνει μία πλειάδα εξαρτημάτων για να φτιάξεις και να τοποθετήσεις υπέργειο.
Εδώ είναι η ουσία της απάντησης : Βρίσκοντας εξαρτήματα από την Sommerfeld μπορείς να αντικαταστήσεις τους πυλώνες με οικονομικά Η beams. (Έχω φέρει για τα projects μία πλειάδα τύπων (L,I,H,O, μορφοδοκούς κλπ από Κίνα σε ABS αλλά όχι σε στυρένιο και μπορώ να σου δώσω το link με pm), τότε ίσως να είσαι "εντός budget" για το υπέργειο.
Δεν σου προτείνω κανονικό στυρένιο ,διότι είναι κατά πολύ ακριβότερο ούτε βεβαίως brass (το έχω ξεψαχνίσει...) ,διότι θα σου βγει ακριβότερο από το να το πάρεις έτοιμο...

Το σύρμα είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστεί οπότε είναι ανάξιο λόγου.
Ως τελευταία λύση-επιλογή θα σου πρότεινα τα μεταχειρισμένα (e-bay) από διάφορους Γερμανούς-κουλομαρίες, όπου με σημαντικά χαμηλότερο κόστος μπορείς να καλυφθείς με κάποιες διορθώσεις και μαζέματα...