Σήμερα προχωρώ με μία αλλαγή στα σχέδιά μου για τη θέση του πλωριού καταρτιού, η οποία προέκυψε μετά από περεταίρω αναζήτηση στοιχείων, προβληματισμό και συζήτηση με το φίλο μου το Θανάση.
Το πλωριό κατάρτι ειδικά σε ιστιοφορίες όπως η Μπρατσέρα του Γατζάο μας, το βρισκομαι σε παλαιά σκαριά αρκετά μπροστά προς την πλώρη. Για το θέμα αυτο ο Κοτσοβίλης (στο βιβλίο του), αναφέρει μία μέθοδο (για την ιστιοφορία μπρατσέρα), η οποία το τοποθετεί στο 1/8 του ολικού του μήκους. Περιορίζεται όμως σε σκαριά τύπου "καραβόσκαρο". Στον ιδιαίτερο όμως τύπο γάστρας όπως είναι του γατζάο, με βάσει την παραπάνω μέθοδο υπολογισμού τοποθετείται "αφύσικα" μπροστά, όπου η βάση του καταρτιού σχεδόν ταυτίζεται με το σημείο που ενώνεται η καρένα με το πλωριό ποδόσταμα.
Σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Κοτσοβίλης, αναφέρει οτι η ιστιοφορία Μπρατσέρα σε σκαριά τύπου τρεχαντηριού (όπως το Γατζάο), ακολουθείται άλλη μέθοδος που το τοποθετεί αρκετά πιό πίσω, στο σημείο δηλαδή που τοποθετήθηκε και από εμένα στο μοντέλο μου. Νεότερα όμως δεδομένα, από σχέδιο μπρατσέρας του Κ. Δαμιανίδη φαίνεται οτι τοποθετείται πιό μπροστά (βλ. παρακάτω σχέδιο).
Καλή η αναζήτηση, αλλά καλά είναι μερικές φορές να βαδίζεις σε ήδη διαμορφωμένα μονοπάτια... με ανοιχτά πάντα τα μάτια.

Η μετατόπιση του καταρτιού τώρα τώρα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Θα πρέπει να ανοιχθεί νέα τρύπα στην κουβέρτα, να ενισχυθεί κατάλληλα το σημείο αυτό, αλλά και να προσεγγίσω την καρίνα με ασφάλεια. Τα βήματα είναι τα εξής:
1. Στο σημείο της τρέχουσας τρύπας του καταρτιού, κατασκευάζω το άνοιγμα για το πλωριό μεσόστεγο, αφαιρώντας τα σανιδια της κουβέρτας.
2. Κόβω τα καμάρια και μεταφέρω την ενίσχυση του καταρτιού στο ύψος της κουβέρτας αμέσως μετά το μεσόστεγο.
3. Ανοίγω νέα τρύπα στη νέα θέση του πλωριού καταρτιού.
και ιδού το αποτέλεσμα:

Το εσωτερικό της γάστρας κάτω από τη κουβέρτα

...και μία συνολική από πλάγια.