Το αστάρι χρειάζεται ελαφρύ τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο από 320-600 ή ντουκόχαρτο από 600-800. Για τις στρώσεις δεν μπορώ να σου πω ακριβώς γιατί εξαρτάται πάντα από την απορροφητικότητα του ξύλου, πάντως σίγουρα θα χρειαστούν δύο με ενδιάμεσο τρίψιμο μεταξύ τους. Για τον αερογράφο είχα κάνει και εγώ ερώτημα στο forum σχετικά με χρώματα αυτοκινήτου, η απάντηση ήταν ότι μπορώ. Τελικά χρησιμοποίησα πιστόλι βαφής αερογράφο με μπεκ 0,8 χιλιοστά για το χρώμα.
Θα σου πρότεινα να μην χρησιμοποιήσεις χρώματα αυτοκινήτου γιατί θέλουν καλή προεργασία και ειδικά τα διπλής είναι ευαίσθητα εάν δεν πέσει πάνω τους το τελικό βερνίκι για να τα σφραγίσει. Κλείνε σε μοντελιστικά χρώματα ματ είτε enamel είτε ακρυλικά και σφράγισε πάνω από αυτά με ματ βερνίκι.
Στο Trotamares (Frederica) χρησιμοποίησα χρώματα αυτοκινήτου, δεν θα το ξανακάνω όμως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι σε δοκιμές που έχω κάνει το αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο με τα μοντελιστικά χρώματα και ο δεύτερος είναι ότι το μοντέλο δεν εκτίθεται σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες και μπαίνει σε βιτρίνα, άρα το μπλέξιμο δεν αξίζει.
Για βερνίκια στα καταστρώματα και στις ξύλινες κατασκευές που θέλουμε να είναι ξύλινες δεν το συζητώ καθόλου, χρησιμοποιώ όχι μοντελιστικά. Όπως έχω πει και αλλού χρησιμοποιώ υλικά (έχω χρησιμοποιήσει αρκετά και πίστεψέ με) από τα οποία έχω μείνει ικανοποιημένος και έχω κατασταλάξει σε λίγα από αυτά. Χρησιμοποιώ δύο βερνίκια το Kraft και το Ronseal, Το Kraft έχει πολλή καλό ματ αποτέλεσμα, αλλά μερικές φορές αφήνει ασπρίλες, το ronseal είναι και αυτό ματ, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το kraft.
Στο Vespucci που φτιάχνω έχω κάνει όλη την προεργασία ώστε να μην φαίνεται στην γάστρα το ξύλο και θα το βάψω με μοντελιστικά χρώματα, στη συνέχεια θα το σφραγίσω με το ronseal (εκεί που θα είναι μαύρο και κεραμιδί), εκεί όμως που είναι βαμμένο άσπρο θα το σφραγίσω με ακρυλικό βερνίκι Galleria Acrylics mat της Winsor & Newton. Σφράγισα χρώμα λευκό της Vallejo με ronseal και kraft και μου κιτρίνιζε το λευκό μετά είτε με πινέλο είτε με αερογράφο, με το Galleria δεν είχα πρόβλημα στο λευκό. Το Galleria είναι ακρυλικό βερνίκι και χρησιμοποιείται σε ακρυλικά χρώματα και το έχω ψεκάσει με αερογράφο όπως είναι από το μπουκάλι χωρίς πρόβλημα.
Τώρα όσον αφορά τα μοντελιστικά χρώματα και από αυτά που έχω χρησιμοποιήσει πολύ καλά είναι τα Tamiya (για αερογράφο) τα οποία δεν έχουν πολλές αποχρώσεις τα humbrol (enamel) και τα Vallejo (βάφουν πολύ καλά με πινέλο) και τα Gunze (με αερογράφο).
Πιστεύω να σου έλυσα μερικές απορίες όσο μπορούσα καλύτερα.
ΥΓ
Κόλλησε μερικά περισσευούμενα ξυλάκια μεταξύ τους σε μια επίπεδη επιφάνεια είτε από ξύλο είτε από χαρτόνι, κάνε την προεργασία εκεί, βάψε, βερνίκωσε και δες το αποτέλεσμα πριν προχωρήσεις στο καράβι. Αυτή η διαδικασία εμένα με έχει βγάλει από περιπέτειες.
Πάντως η κατασκευή σου θα γίνει πολύ καλή.