Αποστολέας Θέμα: Mare Nostrum - Artesania Latina  (Αναγνώστηκε 22847 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
Mare Nostrum - Artesania Latina
« στις: Οκτωβρίου 24, 2010, 02:35:36 πμ »
Αποφάσισα να αρχίσω με το συγκεκριμένο σκαρί που για αρχάριους υποτίθεται πως δεν έχει πολλές απαιτήσεις.
Βρίσκομαι στο 2ο στάδιο στο οποίο οι οδηγίες λένε πως πρέπει να σανιδώσω το πάτωμα του δωματίου (inner deck room) των μηχανών με σανίδες 0,5Χ5Χ150, οι οποίες στο κιτ όμως δεν υπάρχουν. Να υποθέσω πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τις 0,5Χ5Χ400 που υπάρχουν, κουρεύοντας τις στα 150 χιλ. ??
Μετά το σανίδωμα αυτό [με κόλλα παπουτσιών (όπως οι οδηγίες προστάζουν)] το επόμενο βήμα είναι να κολλήσει αυτό το εσωτερικό κατάστρωμα στον προυπάρχοντα σκελετό της καρίνας με τους νομείς της και η τοποθέτηση των δύο τελευταίων νομέων οι εγκοπές-οδηγοί των οποίων πάνω στο κατάστρωμα όμως υποτίθεται πως θα έχουν κρυφτεί/καλυφθεί από τις σανίδες που τοποθετήθηκαν μόλις. Θα πρέπει να δημιουργήσω πάλι εγώ τις εγκοπές αυτές ή αφελώς δεν έχω κάνει/σκεφθεί κάτι σωστά;
Πιστεύω πως αρκετοί έχετε ασχοληθεί ήδη με το συγκεκριμένο σκαρί οπότε ζητώ τα φώτα σας.  
Ευχαριστώ. :evil:

Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
Απ: Mare Nostrum - Artesania Latina
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 24, 2010, 07:06:15 μμ »
πρωτα θα περασεις τις σανιδες (αυτες που δινει το κιτκοβωντας στο καταλληλο μηκος) επανω στο καταστρωμα ,(βενζινοκολλα προφανως εννοει λεγοντας κολλα για παπουτσια,εναλλακτικα μπορεις να χρησιμοποιησεις ατλακολ)
οταν στεγνωσει η κολλα εντελως κοβεις οτι περισευει γυρω γυρω με ενα ψαλιδι και απο το κατω μερος τρυπα με κατι τις σανιδες και λιμαρισε τις προσεκτικα,ετσι  ξαναδημιουργησε τις εσοχες οπου θα κουμπωσει κατι αλλο σε αυτες
αυτα μεχρι να επεμβει κανεις σοβαρος ναυπηγος :mrgreen: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος naytikomodelistas

• Γιαννης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Τι Εδω , τι εκει , ολοι σε ενα πλανητη ζουμε.
    • Ιστοσελίδα μοντέλων μου
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 24, 2010, 11:27:31 μμ »
εγω προσωπικα θα συμφωνησω με τον DIM57 οσον αφορα με καποιες ενστασεις αν μου επιτρεψει:
1) δεν ξερω αν η ατλακολ ειναι κρυσταλιζε    εγω παντως αγοραζω ξυλοκολα κρυσταλιζε  της DURO STICK
2)να κολλησεις τις σανιδες και μετα να αναποδογυρισεις το καταστρωμα οταν στεγνωσει και με ενα κοπιδακι να κοψεις τα περισσευαμενα  
3)στο τελος μπορεις να το γυαλοχαρτισεις με ενα ψιλο σιλεροχαρτο (180αρι-200αρι)
Προσωπική ιστοσελίδα μοντέλων:
http://modelgallery.wikispaces.com/

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 25, 2010, 10:20:24 πμ »
Ευχαριστώ πολύ και τους δύο σας για την απάντηση.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 25, 2010, 11:30:51 πμ »
Φίλε trap,
Σου έστειλα και email δεν ξέρω εάν το διάβασες και όπως σου είπα θα πρέπει να κόψεις τις σανίδες στις διαστάσεις που λέει το σχέδιο.
Ποτέ στα ξύλινα σκάφη οι σανίδες δεν είναι κομμένες στις απαραίτητες διαστάσεις.
Αυτές τις σανίδες μπορείς να τις κολλήσεις είτε με κυανοακρυλική κόλλα με προσοχή γιατί άμα ξεχειλήσει θα φαίνεται, μπορείς και να τις κολλήσεις με λευκή κρυσταλιζέ κόλλα (PVA).
Όσο για τα ανοίγματα αυτά προφανώς θα πρέπει να τα ανοίξεις και πάλι μετά το πέτσωμα του καταστρώματος.
Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 25, 2010, 11:49:34 πμ »
Φίλε trap,
Σου έστειλα και email δεν ξέρω εάν το διάβασες και όπως σου είπα θα πρέπει να κόψεις τις σανίδες στις διαστάσεις που λέει το σχέδιο.
Ποτέ στα ξύλινα σκάφη οι σανίδες δεν είναι κομμένες στις απαραίτητες διαστάσεις.
Αυτές τις σανίδες μπορείς να τις κολλήσεις είτε με κυανοακρυλική κόλλα με προσοχή γιατί άμα ξεχειλήσει θα φαίνεται, μπορείς και να τις κολλήσεις με λευκή κρυσταλιζέ κόλλα (PVA).
Όσο για τα ανοίγματα αυτά προφανώς θα πρέπει να τα ανοίξεις και πάλι μετά το πέτσωμα του καταστρώματος.
Βασίλης

Βασίλη σε ευχαριστώ και πάλι
σου έχω απαντήσει "on time" με  mail....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 25, 2010, 11:56:22 πμ »
Πλεονέκτημα της κύανο είναι το γρήγορο κόλλημα σε σύγκριση με την PVA.
Προσωπικά σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιώ PVA γιατί με αυτή την κόλλα προλαβαίνω τυχόν λάθη, όμως θα πρέπει να έχεις και από τα δύο είδη και αν σου αρέσει αυτού του είδους το χόμπι τότε αγόρασε και μερικά πιο extrem εργαλεία που θα σου διευκολύνουν την κατασκευή σε χρόνο.
Δεύτερο email από εσένα δεν έχω λάβει ακόμα.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 25, 2010, 12:02:17 μμ »
Πλεονέκτημα της κύανο είναι το γρήγορο κόλλημα σε σύγκριση με την PVA.
Προσωπικά σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιώ PVA γιατί με αυτή την κόλλα προλαβαίνω τυχόν λάθη, όμως θα πρέπει να έχεις και από τα δύο είδη και αν σου αρέσει αυτού του είδους το χόμπι τότε αγόρασε και μερικά πιο extrem εργαλεία που θα σου διευκολύνουν την κατασκευή σε χρόνο.
Δεύτερο email από εσένα δεν έχω λάβει ακόμα.
Βασίλης

Για δες πιθανά spam σου...
Τι εργαλεία προτείνεις;
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 25, 2010, 12:08:44 μμ »
Ξαναστείλε το email μάλλον κόλλησε στο δρόμο.
Για τα εργαλεία κοίταξε στις URL που σου έχω στείλει.

Αποσυνδεδεμένος vagelischantziaras

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 25, 2010, 01:34:58 μμ »
Σου εχω στειλει email

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 27, 2010, 10:51:28 μμ »
Συνεχίζω να σας ρωτώ:
είμαι στη φάση να κολλήσω το βασικό κατάστρωμα που εκτείνεται από τον τελευταίο νομέα που φαίνεται στη φώτο έως τη μύτη της πλώρης. Οι οδηγίες δεν ξεκαθαρίζουν ρητά αν θα πρέπει να κολλήσει και στους υπόλοιπους νομείς, αλλά αν όντως χρειάζεται να γίνει είναι σχετικά δύσκολο διότι ακόμη και αν το πιέσω προς τα κάτω δεν ακουμπάει σε όλους τους και μάλιστα αμφοτερόπλευρα, εκτός και αν το κολλήσω στο πάνω μέρος της κεντρικής false keel...
Μήπως ενδιάμεσα πρέπει να το αφήσω στον...αέρα;
Έχετε κάποια άποψη;;;

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Yiobi

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 01:39:13 πμ »
Πρόσεχε σε αυτό το σημείο :!:
Σε αυτήν ακριβώς τη φάση εγώ την πάτησα άσχημα και έτρεχα και δεν έφτανα μετά... ::violent1::
Εγώ λοιπόν για να πατήσει σε όλους τους νομείς κατά μήκος και κατά πλάτος(που ακόμα πιστεύω ότι αυτό είναι και το σωστό)
το πλάκωσα στην ξυλόκολλα και το μάγκωσα μέ ότι σφιγκτήρες έιχα κ δεν είχα.
Δεδομένου του ότι είχα κολλήσει όλα τα πηχάκια στο deck με logo μικρά-μικρά να θυμίζουν πάτωμα
(ήθελα και σχεδιάκια τρομάρα μου...) το deck είχε γίνει σαν μπετόν...
Μόλις λοιπόν έβγαλα τους σφιγκτηρες παρατήρησα ότι το deck παρέμενε ΙΣΙΟ κατα μήκος και καλά κολλημένο σε όλους τους
νομείς ενώ κατα πλάτος είχε ακολουθήσει την καμπυλότητα των νομέων!
Τώρα θα μου πεις πως έγινε αυτό?
Έγινε γιατί είχε στραβώσει o κεντρικός νομέας (false keel)!!!!
Πρύμνη και Πλώρη ακουμπούσαν κάτω και στη μέση είχε σηκωθεί 5-6mm
Γνώμη μου λοιπόν είναι να βρέξεις καλά πρώτα το κατάστρωμα και όπως θα είναι μουλιασμένο να του δώσεις σιγά-σιγά και προσεκτικά
τις κλίσεις που χρειάζεται για να εφαρμόζει (έστω στο περίπου) στους νομείς πρίν το κολλήσεις.
Σε καμμία περίπτωση μην το αφήσεις στον αέρα στο κέντρο γιατί αργότερα θα αντιμετωπίσεις πολύ σοβαρότερα προβλήματα

Καλή διασκέδαση ::icon_thumright::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 10:49:51 πμ »
Το κατάστρωμα θα πρέπει να πατήσει πάνω σε όλους τους νομείς, αν προσέξεις το σκάφος στην μέση του καταστρώματος πρέπει να κάνει ελαφριά κοιλιά αν δεν κάνω λάθος.
Εάν δυσκολεύεσαι να το τοποθετήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις σφικτήρες ώστε να έρθει στη θέση του και απαραίτητα λευκή κόλλα ώστε να μπορείς να κάνεις διορθώσεις.
Πριν όμως το τοποθετήσεις θα πρέπει να το καλύψεις με τις σανίδες που σου λέει το manual.
Επειδή σε αυτά τα κιτ η καρίνα (keel) δεν είναι ότι το καλύτερο από πλευράς ξυλείας, πρόσεξε μην σου στραβώσει γιατί θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.
Πριν κολλήσεις κάνε πρώτα έλεγχο και μόνο όταν είσαι σίγουρος ότι όλα πάνε καλά τότε κόλλησε τα κομμάτια.
Το manual δεν σου λέει ότι το κατάστρωμα θα πρέπει να πατάει σε όλους τους νομείς;
Κοίταξέ το και ανάφερε εδώ τι ακριβώς λέει το manual γι' αυτό το στάδιο κατασκευής.
Πρέπει το κιτ να έχει ένα σχέδιο κλίμακας 1:1 ή λιγότερης κλίμακας όπου θα δείχνει το καράβι σε εγκάρσια τομή αλλά και από ψηλά (Longitudinal section) (εγκάρσια τομή) , εκεί θα φαίνεται επακριβώς πως πατάει  το ντεκ και εάν στην μέση κάνει ελαφρώς κοιλιά (είναι δηλαδή λίγο πιο κοίλο στη μέση και δεν πάει σε ευθεία γραμμή).  
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 11:26:25 πμ »
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, είμαι έτοιμος να τοποθετήσω το κατάστρωμα με τους σφιγκτήρες....
Το θέμα είναι πως η AL έχει και οδηγίες και φώτο για τον .......
Προσεχώς συστήσετε μου άλλη εταιρεία....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 12:15:19 μμ »
Μην νομίζεις ότι άλλες εταιρείες έχουν καλύτερες οδηγίες, η καλύτερη που έχω δει μέχρι αυτή την στιγμή  (στα Αγγλικά) είναι της Caldercrft στο HMS Victory το οποίο και έχω, ούτε καμιά εταιρεία στις οδηγίες της θα σου πει αναλυτικά το πως πρέπει να γίνει αυτό, τα ξύλινα δεν έχουν καμιά σχέση με τα πλαστικά.
Εάν δεις το manual για παράδειγμα της Panart (Amerigo Vespucci) έχει πολλές φωτογραφίες με λίγα όμως λόγια.
Θα πρέπει να μελετάς καλά το κάθε στάδιο και όπως σου είπα μόνο όταν είσαι απόλυτα σίγουρος να κολλάς.
Θα πρέπει επίσης να μελετάς και το επόμενο βήμα.
Όλοι κάνουμε λάθη, πρέπει όμως να μαθαίνουμε από αυτά ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια.
Κανένα κιτ δεν έχει πλήρη λεπτομέρεια, για παράδειγμα στο San Felipe που φτιάχνω δεν λέει να βάψω τις ρόδες στα κανόνια, ούτε και το δείχνει στις εικόνες και αφήνει τις ρόδες έτσι άβαφες κάτι που δεν είναι σωστό.
Εγώ σε αυτό το σημείο έκανα λάθος δεν τις έβαψα, όμως το σωστό είναι να τις βάψεις.
Εάν συνεχίσεις, διαβάσεις πράγματα σε forum, εμπεδώσεις διάφορες τεχνικές θα δεις ότι δεν υπάρχει δυσκολία.
Εάν σου αρέσει αυτού του είδους το χόμπι τότε το επόμενο στάδιό σου θα είναι ένα πιο μεγάλο σκαρί, με μεγαλύτερη δυσκολία και θα δεις ότι αυτό θα το φτιάξεις καλύτερο από το πρώτο.
Πάντως ταπεινή μου άποψη από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα και από αυτά που έχουν περάσει από τα χέρια μου πιστεύω ότι η Artesania Latina έχει καλές οδηγίες, υστερεί όμως σε ποιότητα ξυλείας ειδικά στους νομείς και στην καρίνα χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην κατασκευή.
Εάν ακολουθήσεις αυτά τα λίγα που λένε οι οδηγίες, σκεφτείς μερικά πράγματα παραπάνω από αυτές, δείξεις προσοχή και υπομονή πιστεύω ότι θα φτιάξεις ένα καλό μοντέλο το οποίο θα χαίρεσαι και συ αλλά και όσοι το βλέπουν.
ʼλλωστε δεν παίρνουμε κάτι για να το φτιάξουμε μέσα σε μια εβδομάδα, όπως είπα ουδείς αλάνθαστος, κανείς δεν είναι ο μέγας μάστορας, όλοι ρωτήσαμε κάποιους άλλους.
Συνέχισε λοιπόν με επιμονή και υπομονή.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 12:52:41 μμ »
Μην νομίζεις ότι άλλες εταιρείες έχουν καλύτερες οδηγίες, η καλύτερη που έχω δει μέχρι αυτή την στιγμή  (στα Αγγλικά) είναι της Caldercrft στο HMS Victory το οποίο και έχω, ούτε καμιά εταιρεία στις οδηγίες της θα σου πει αναλυτικά το πως πρέπει να γίνει αυτό, τα ξύλινα δεν έχουν καμιά σχέση με τα πλαστικά.
Εάν δεις το manual για παράδειγμα της Panart (Amerigo Vespucci) έχει πολλές φωτογραφίες με λίγα όμως λόγια.
Θα πρέπει να μελετάς καλά το κάθε στάδιο και όπως σου είπα μόνο όταν είσαι απόλυτα σίγουρος να κολλάς.
Θα πρέπει επίσης να μελετάς και το επόμενο βήμα.
Όλοι κάνουμε λάθη, πρέπει όμως να μαθαίνουμε από αυτά ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια.
Κανένα κιτ δεν έχει πλήρη λεπτομέρεια, για παράδειγμα στο San Felipe που φτιάχνω δεν λέει να βάψω τις ρόδες στα κανόνια, ούτε και το δείχνει στις εικόνες και αφήνει τις ρόδες έτσι άβαφες κάτι που δεν είναι σωστό.
Εγώ σε αυτό το σημείο έκανα λάθος δεν τις έβαψα, όμως το σωστό είναι να τις βάψεις.
Εάν συνεχίσεις, διαβάσεις πράγματα σε forum, εμπεδώσεις διάφορες τεχνικές θα δεις ότι δεν υπάρχει δυσκολία.
Εάν σου αρέσει αυτού του είδους το χόμπι τότε το επόμενο στάδιό σου θα είναι ένα πιο μεγάλο σκαρί, με μεγαλύτερη δυσκολία και θα δεις ότι αυτό θα το φτιάξεις καλύτερο από το πρώτο.
Πάντως ταπεινή μου άποψη από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα και από αυτά που έχουν περάσει από τα χέρια μου πιστεύω ότι η Artesania Latina έχει καλές οδηγίες, υστερεί όμως σε ποιότητα ξυλείας ειδικά στους νομείς και στην καρίνα χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην κατασκευή.
Εάν ακολουθήσεις αυτά τα λίγα που λένε οι οδηγίες, σκεφτείς μερικά πράγματα παραπάνω από αυτές, δείξεις προσοχή και υπομονή πιστεύω ότι θα φτιάξεις ένα καλό μοντέλο το οποίο θα χαίρεσαι και συ αλλά και όσοι το βλέπουν.
ʼλλωστε δεν παίρνουμε κάτι για να το φτιάξουμε μέσα σε μια εβδομάδα, όπως είπα ουδείς αλάνθαστος, κανείς δεν είναι ο μέγας μάστορας, όλοι ρωτήσαμε κάποιους άλλους.
Συνέχισε λοιπόν με επιμονή και υπομονή.
Βασίλης

Βασίλη σε ευχαριστώ για τις επεξηγηματικές & αναλυτικές σου απόψεις-συμβουλές.
Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το άρθρο περί πετσώματος στο model ship world: και οι 40 σελίδες του και η κακογραμμένη (νοηματικά πιστεύω) ροή του με μπερδεύουν αρχικά...
Πιστεύετε πως στην πράξη πρέπει να το εφαρμόσω σε όλη του την έκταση ή κάποιες από τις σελίδες του είναι η...ουσία;
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 01:16:55 μμ »
Πιστεύω ότι πρέπει να προσέξεις με τα λεγόμενα stealers και με το τρίψιμο των νομέων στο προστινό και πίσω μέρος.
Εάν δεν τα καταφέρνεις καλά με τα stealers φρόντισε ώστε τα κενά που θα δημιουργηθούν να τα καλύψεις ακριβώς με τις κατάλληλες σφήνες.
Πρόσεξε επίσης με το τρίψιμο των νομέων να είναι το ίδιο και από την μία αλλά και από την άλλη πλευρά.
Το καράβι βάφεται, άρα δεν παίζει και τόσο μεγάλη σημασία εάν το πέτσωμα δεν είναι το επιθυμητό, δηλαδή εάν κάπου έχει πολύ μικρά κενά.
Αυτά θα καλυφθούν με ξυλόστοκο και με την βαφή δεν θα φαίνονται.
Προσπάθησε όμως να κλείσεις το σκάφος σαν να μην ήταν βαμένο, έτσι θα μάθεις και καλύτερα την τεχνική.
Σε γενικές γραμμές εάν το πέτσωμα του σκάφους είναι ομοιόμορφο και από τις δύο πλευρές χωρίς κενά τότε είναι καλό.
Να έχεις υπόψη σου ότι λόγω γεωμετρίας οι σανίδες πετσώματος στις άκρες στενεύουν ενώ στην μέση μπαίνουν ολόκληρες, άρα θα πρέπει κάθε σανίδα να την δοκιμάζεις και να την τρίβεις κατάλληλα στις άκρες.
Θα φτάσεις σε κάποιο σημείο που οι σανίδες θα έχουν την τάση να καβαλάει η μία την άλλη, όταν συμβαίνει αυτό εγώ ξεκινάω από κάτω προς τα πάνω.
Κάπου στην μέση οι άκρες θα έχουν κλείσει και η μέση θα είναι κενή, εκεί θα πρέπει να εφαρμόσεις τις κατάλληλες σφήνες.
Από ότι έχω δει από φωτογραφίες ο Θανάσης είναι πιο έμπειρος στο πέτσωμα και μπορεί να σε βοηθήσει πιο καλύτερα από μένα, ζήτα του την βοήθειά του.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 01:49:36 μμ »
Όλα καλά. απλά θέλω να ξεκαθαρίσω αν ακολουθούμε τις οδηγίες του άρθρου εξ αρχής με όλα τα στάδια ή η ουσία του βρίσκεται σε συγκεκριμένη ενότητα του που στην πράξη χρησιμοποιούμε.

Στέργιος  ::book:: ::book:: ::book::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 08:25:34 μμ »
Συγγνώμη για το λάθος που έκανα πιο πάνω αλλά τώρα μόλις το πρόσεξα.
Αναφέρω πως το καράβι βάφεται, αλλά αυτό είναι λάθος και είναι στο χρώμα του ξύλου.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 28, 2010, 11:31:07 μμ »
Ok, το κατάστρωμα βρίσκεται σε φάση κόλλησης και οι σφιγκτήρες φαίνεται ότι θα κάνουν σταθερή την κατασκευή, αφαιρούμενοι αύριο.
Προσεχές επεισόδιο: το πέτσωμα γάστρας !!!
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 30, 2010, 05:34:22 μμ »

Και αρχίζουν τα προβλήματα...
Το κόλλημα έγινε κάπως έκκεντρα όπως βλέπετε, στην πλώρη οι νομείς προεξέχουν δεξιά...
Τι με συμβουλεύετε; 1] Να το αφήσω έτσι (η πρώτη/ανώτερη σανίδα συστήνεται να μπεί στα 3 χιλ κάτω από το άνω άκρο των νομέων, και μετά η κουπαστή που θα βάλω ίσως "σκεπάσει" το θέμα.. 2] να "φάω" με γυαλόχαρτο ή κάτι άλλο τους προεξέχοντες νομείς (αν και αυτό ίσως επηρεάσει την αρμονία με τους πιο πίσω νομείς και οι σανίδες κυρτώσουν), 3] να ξεκολλήσω (πως ;;) και να κολλήσω πάλι το κατάστρωμα;;
Η απάντηση σας είναι επείγουσα και απαραίτητη !!
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 08:15:16 μμ »
Σίγουρα έχεις κάνει κάποιο λάθος, πρώτον εάν έβλεπες ότι δεν ταιριάζει ακριβώς το κατάστρωμα και αφήνει κενό στους νομείς, θα έπρεπε αυτό το κενό να το ισομοιράσεις και από τις δύο πλευρές ώστε με το τρίψιμο που θα έπρεπε να γίνει στους νομείς ο κάθε νομέας να ήταν ίδιος και από δεξιά και από αριστερά στο καράβι.
Δεν ξέρω τι κενό έχεις από την αριστερή πλευρά και σίγουρα θα πρέπει να τρίψεις τους νομείς γιατί το ξυλάκι που θα βάλεις για το πέτσωμα δεν θα έρχεται ακριβώς να πατάει στο κατάστρωμα ώστε να μην δημιουργηθούν κενά.

Όπως βλέπεις στην παραπάνω εικόνα έτσι πρέπει να γίνει το σωστό πάτημα των σανίδων στους νομείς (όπως βλέπεις μέσα στα στρογγυλά και όπως λέει το Simple Hull Planking Techniques for Beginners).
Τρίψε λοιπόν τους νομείς με κάτι τέτοιο που βλέπεις στην παρακάτω εικόνα, κάτι το οποίο μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου προσαρμόζοντας πάνω σε αυτό γυαλόχαρτο Νο 80 ή Νο 120 τρίβοντας σιγά σιγά και δοκιμάζοντας κάθε φορά σανίδες πετσώματος ώστε να πετύχεις τον παραπάνω τρόπο, πιστεύω χωρίς να είμαι σίγουρος ότι στο δικό σου καράβι θέλουν τρίψιμο οι τρεις πρώτοι και οι δύο τελευταίοι νομείς. Πιστεύω να κατάλαβες τι εννοώ.
Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην δεξιά πλευρά εάν η διαφορά δεν είναι μεγάλη αρκεί να προχωρήσεις σιγά σιγά στο τρίψιμο και να δοκιμάζεις τις σανίδες.
Βάλε μιά σανίδα δοκιμής χωρίς να κολλήσεις, μετά άλλη μία από κάτω και δες πως πατάνε οι σανίδες.
Εάν μία σανίδα εξέχει της άλλης προς τα έξω λιγάκι αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί με το τρίψιμο που θα κάνεις όταν ολοκληρώσεις το πέτσωμα θα εξανεμιστεί αυτό, αρκεί να μην προεξέχει πολύ, για παράδειγμα εάν οι σανίδες πετσώματος έχουν πάχος 2 χιλιοστά ας εξέχει κάποια σανίδα και μισό χιλιοστό αυτό δεν είναι πρόβλημα, εάν όμως εξέχει 1,5 χιλιοστά τότε υπάρχει πρόβλημα (θα σου είναι αδύνατη σε εκείνο το σημείο η σανίδα).

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 08:25:32 μμ »
Σε κάποιο ισπανικό blog βρήκα αυτό εάν σε ενδιαφέρει ρίξτου μια ματιά.
http://www.lacornamusa.com/blog/?p=49

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 09:30:48 μμ »
Σίγουρα έχεις κάνει κάποιο λάθος, πρώτον εάν έβλεπες ότι δεν ταιριάζει ακριβώς το κατάστρωμα και αφήνει κενό στους νομείς, θα έπρεπε αυτό το κενό να το ισομοιράσεις και από τις δύο πλευρές ώστε με το τρίψιμο που θα έπρεπε να γίνει στους νομείς ο κάθε νομέας να ήταν ίδιος και από δεξιά και από αριστερά στο καράβι.
Δεν ξέρω τι κενό έχεις από την αριστερή πλευρά και σίγουρα θα πρέπει να τρίψεις τους νομείς γιατί το ξυλάκι που θα βάλεις για το πέτσωμα δεν θα έρχεται ακριβώς να πατάει στο κατάστρωμα ώστε να μην δημιουργηθούν κενά.

Όπως βλέπεις στην παραπάνω εικόνα έτσι πρέπει να γίνει το σωστό πάτημα των σανίδων στους νομείς (όπως βλέπεις μέσα στα στρογγυλά και όπως λέει το Simple Hull Planking Techniques for Beginners).
Τρίψε λοιπόν τους νομείς με κάτι τέτοιο που βλέπεις στην παρακάτω εικόνα, κάτι το οποίο μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου προσαρμόζοντας πάνω σε αυτό γυαλόχαρτο Νο 80 ή Νο 120 τρίβοντας σιγά σιγά και δοκιμάζοντας κάθε φορά σανίδες πετσώματος ώστε να πετύχεις τον παραπάνω τρόπο, πιστεύω χωρίς να είμαι σίγουρος ότι στο δικό σου καράβι θέλουν τρίψιμο οι τρεις πρώτοι και οι δύο τελευταίοι νομείς. Πιστεύω να κατάλαβες τι εννοώ.
Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην δεξιά πλευρά εάν η διαφορά δεν είναι μεγάλη αρκεί να προχωρήσεις σιγά σιγά στο τρίψιμο και να δοκιμάζεις τις σανίδες.
Βάλε μιά σανίδα δοκιμής χωρίς να κολλήσεις, μετά άλλη μία από κάτω και δες πως πατάνε οι σανίδες.
Εάν μία σανίδα εξέχει της άλλης προς τα έξω λιγάκι αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί με το τρίψιμο που θα κάνεις όταν ολοκληρώσεις το πέτσωμα θα εξανεμιστεί αυτό, αρκεί να μην προεξέχει πολύ, για παράδειγμα εάν οι σανίδες πετσώματος έχουν πάχος 2 χιλιοστά ας εξέχει κάποια σανίδα και μισό χιλιοστό αυτό δεν είναι πρόβλημα, εάν όμως εξέχει 1,5 χιλιοστά τότε υπάρχει πρόβλημα (θα σου είναι αδύνατη σε εκείνο το σημείο η σανίδα).

Αγαπητέ Βασίλη
σε ευχαριστώ για την απάντηση και για το χρόνο που αφιέρωσες σχετικά.
Είναι σημαντικό εσείς οι αρκετά έως πολύ πιο έμπειροι να βοηθάτε (και θεωρητικά) τους αρχάριους ειδικά στα πρώτα τους βήματα ώστε εκτός των άλλων να μην υπάρχει και μια καλοήθης γκρίνια που διάβαζα από άλλους συμμετέχοντες στο φόρουμ για τη μη μεγάλη συμμετοχή στα ξύλινα πλοία.
Για να υπάρχει συμμετοχή θα πρέπει να υπάρχει και σαφής αρχική βοήθεια που είναι πολύ σημαντική!
Ίσως δε βοηθούν οι φωτο που ανέβασα, αλλά το πρόβλημα προέκυψε λόγω του ότι βάζοντας τους σφιγκτήρες μετά την αρκετή ατλακόλ το κατάστρωμα έσφιξε ελαφρά έκκεντρα προς τα αριστερά και δημιουργήθηκε η ασυμμετρία αυτή την οποία δεν αντιλήφθηκα διότι για να πιάσουν οι σφιγκτήρες είχα τοποθετήσει ξύλινες σφήνες από την πλευρά του καταστρώματος που απέκρυψαν την ασυμμετρία. Τώρα θα πρέπει πιστεύω να αποκολλήσω όλο το κατάστρωμα εξ αρχής και αφού το τρίψω ελαφρά στα σημεία κόλλησης να το ξανακολλήσω συμμετρικά. Δε ξέρω αν θα χρησιμοποιήσω λάμα Νο 11 ή κάποιο λέπτο σκαρπέλο με προσοχή, απλά έχει μπει αρκετή κόλλα και πάνω στους νομείς αλλά και στην κεντρική false keel και προβληματίζομαι...
Από ό, τι κατάλαβα συστήνεις σε κάθε περίπτωση να τρίβω/πλανάρω τους νομείς αλλά και να τους δίνω τρίβοντας κάποια κλίση {ειδικά τους κοντινούς σε πλώρη και πρύμνη} για να διευκολύνονται οι σανίδες που με αυξημένη κλίση θα προσεγγίσουν εκεί....έτσι δεν είναι;;
'Εχω διαβάσει τουλάχιστον 3-4 εκτεταμένα ξένα άρθρα για το πέτσωμα (και το συγκεκριμένο του σχεδίου) σε σημείο που έχω πήξει αλλά και μπερδευτεί κάπως από την πολλή θεωρία. Διαπιστώνω λοιπόν πως όσο και να είμαι προσεκτικός στις κινήσεις μου ορισμένα πράγματα πρέπει να τα δω και στην πράξη αρκεί να μη γίνουν σφάλματα ανεπανόρθωτα.
Στείλε μου όταν ευκαιρήσεις την κάτω φώτο διότι είναι μικρή και δεν μπορώ να καταλάβω την κατασκευή της στο e-mail box μου.
Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι

Στέργιος
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 10:08:36 μμ »
Αρχίζω από το τελευταίο, απλά είναι ένας ευθύγραμμος τάκος που μπορείς να τον φτιάξεις και εσύ από Ξύλο ή οτιδήποτε άλλο.
Θα πρέπει να τρίβεις τους νομείς για να πατάνε οι σανίδες σε όλο το πλάτος του νομέα και όχι να πατάνε μόνο στην άκρη του, να δώσεις προσοχή σ' αυτό και να προχωράς σιγά σιγά ώστε να μην παρατρίψεις τους νομείς που αυτό μπορεί να έχει ως κατάληξη μία γούβα στο σκαρί.
Δεν ξέρω γιατί έχεις πελαγώσει όπως λες από την θεωρία, αλλά για να προχωρήσεις χρειάζεται και η θεωρία, άλλωστε όταν πρωτοξεκινάς αγοράζεις κάτι φτηνό για να διορθώσεις τα λάθη που θα κάνεις στο επόμενο, όμως όπως σου έχω πει ξανά το πέτσωμα του σκάφους είναι το πιο βασικό όσον αφορά την ομορφιά του.
Εφόσον αποφάσισεις να βγάλεις το κατάστρωμα κάντο προσεκτικά για να μην κάνεις ζημιά.

Καλή συνέχεια,
Βασίλης

Tags: