Μην νομίζεις ότι άλλες εταιρείες έχουν καλύτερες οδηγίες, η καλύτερη που έχω δει μέχρι αυτή την στιγμή (στα Αγγλικά) είναι της Caldercrft στο HMS Victory το οποίο και έχω, ούτε καμιά εταιρεία στις οδηγίες της θα σου πει αναλυτικά το πως πρέπει να γίνει αυτό, τα ξύλινα δεν έχουν καμιά σχέση με τα πλαστικά.
Εάν δεις το manual για παράδειγμα της Panart (Amerigo Vespucci) έχει πολλές φωτογραφίες με λίγα όμως λόγια.
Θα πρέπει να μελετάς καλά το κάθε στάδιο και όπως σου είπα μόνο όταν είσαι απόλυτα σίγουρος να κολλάς.
Θα πρέπει επίσης να μελετάς και το επόμενο βήμα.
Όλοι κάνουμε λάθη, πρέπει όμως να μαθαίνουμε από αυτά ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια.
Κανένα κιτ δεν έχει πλήρη λεπτομέρεια, για παράδειγμα στο San Felipe που φτιάχνω δεν λέει να βάψω τις ρόδες στα κανόνια, ούτε και το δείχνει στις εικόνες και αφήνει τις ρόδες έτσι άβαφες κάτι που δεν είναι σωστό.
Εγώ σε αυτό το σημείο έκανα λάθος δεν τις έβαψα, όμως το σωστό είναι να τις βάψεις.
Εάν συνεχίσεις, διαβάσεις πράγματα σε forum, εμπεδώσεις διάφορες τεχνικές θα δεις ότι δεν υπάρχει δυσκολία.
Εάν σου αρέσει αυτού του είδους το χόμπι τότε το επόμενο στάδιό σου θα είναι ένα πιο μεγάλο σκαρί, με μεγαλύτερη δυσκολία και θα δεις ότι αυτό θα το φτιάξεις καλύτερο από το πρώτο.
Πάντως ταπεινή μου άποψη από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα και από αυτά που έχουν περάσει από τα χέρια μου πιστεύω ότι η Artesania Latina έχει καλές οδηγίες, υστερεί όμως σε ποιότητα ξυλείας ειδικά στους νομείς και στην καρίνα χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην κατασκευή.
Εάν ακολουθήσεις αυτά τα λίγα που λένε οι οδηγίες, σκεφτείς μερικά πράγματα παραπάνω από αυτές, δείξεις προσοχή και υπομονή πιστεύω ότι θα φτιάξεις ένα καλό μοντέλο το οποίο θα χαίρεσαι και συ αλλά και όσοι το βλέπουν.
ʼλλωστε δεν παίρνουμε κάτι για να το φτιάξουμε μέσα σε μια εβδομάδα, όπως είπα ουδείς αλάνθαστος, κανείς δεν είναι ο μέγας μάστορας, όλοι ρωτήσαμε κάποιους άλλους.
Συνέχισε λοιπόν με επιμονή και υπομονή.
Βασίλης