Το κάθε EUR μας μετράει. Το πράγμα είναι απλό στις μέρες μας, χώρος για συναισθηματισμούς δεν υπάρχει. Αγοράζεις από εκεί που βρίσκεις φθηνότερα. Αλλά πάντα με λίγη κριτική σκέψη.
Δηλαδή αν ο ντόπιος μαγαζάτορας πουλάει ένα κιτ ας πούμε 29 EUR ενώ εγώ το βρίσκω 28 EUR απ' το ebay με τα μεταφορικά, ε προφανώς δεν θα ασχοληθώ με το ebay για 1 EUR. Αν όμως η τιμή απ' το ebay είναι η μισή, ε τότε δεν το συζητάμε.
Γενικά αφήνω ένα όριο ανοχής προς τα πάνω στα ελληνικά καταστήματα. Συχνά επίσης εξαρτάται και από το πόσο χρειάζομαι κάτι.
Σε γενικές γραμμές, θα προτιμήσω το ελληνικό κατάστημα πάντα εκτός απ' τις περιπτώσεις που θίγει παράλογα την τσέπη μου.
Το αν στο μέλλον θα υπάρχουν μοντελιστικά καταστήματα στην Ελλάδα κτλ, με απασχολεί μεν πολύ, αλλά με απασχολεί λιγότερο απ' το αν στο μέλλον θα έχω εγώ χρήματα για να αγοράζω έστω και τα φθηνότερα μοντέλα. Και βέβαια να στηρίζουμε την εγχώρια αγορά, αλλά να μας στηρίζει και εκείνη.
Για να είμαι δίκαιος, παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες περιορισμού του κόστους απ' τους Έλληνες εισαγωγείς, οπότε η αλήθεια είναι πως τα πιο πολλά μοντέλα μου τα αγοράζω απ' το τοπικό μαγαζί. Όμως 9/10 φορές, πριν αποφασίσω να πάρω ένα κιτ απ' το ράφι, έχω πρώτα ψάξει να δω σε τι τιμή το βρίσκω απ' το εξωτερικό.
Σύνορα στις αγορές δεν υπάρχουν πια (όσο ακόμα αγοράζουμε με EUR κι εμείς οι Έλληνες δηλαδή) και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι επαγγελματίες του χώρου και να κινηθούν ανάλογα. Όσοι το έχουν πιάσει το νόημα, νομίζω ανταμείβονται με την αποδοχή των αγοραστών. Οι υπόλοιποι, είναι ώρα να ξυπνήσουν.
Πάντως, για να κλείσω, ως γενικό κανόνα έχω διαπιστώσει εγώ το εξής: Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του προϊόντος, τόσο περισσότερο κερδίζεις με την αγορά απ' το εξωτερικό.
Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε, είναι να αγοράζουμε ΩΡΙΜΑ και ΛΟΓΙΚΑ.