Αποστολέας Θέμα: Fw-190 A-5 (1/48 Eduard)  (Αναγνώστηκε 3789 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος alafroiskiotos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens, Ilioupoli
Fw-190 A-5 (1/48 Eduard)
« στις: Σεπτεμβρίου 12, 2010, 02:34:00 μμ »
Παρόλο που είχα πει να μην αγοράσω kit εν μέσω εξεταστικής, δεν μπόρεσα να αντισταθώ.
Το νέο μου kit είναι το fw190A-5 σε κλίμακα 1/48 της Eduard.
Χωρίς να έχω κάνει καμία δοκιμή μου φαίνεται ένα πολύ ποιοτικό και λεπτομερές kit τουλάχιστον για τα δικά μου μέτρα (τρίτο μοντέλο).
Εκτός από τα μέρη του αεροσκάφους και τα decals, έχει photoetched κομμάτια που θα είναι η πρώτη μου επαφή, μάσκες για την καλύπτρα και τους τροχούς (αν θυμάμαι καλά γιατί δεν το έχω μπροστά μου, ναι το έχω κρύψει για να μην το βλέπω  :D) και αναλύτικό βιβλιαράκι έγχρωμο με τις οδηγείες συναρμολόγησης, βαφής και εφαρμογής χαλκομανίων και μασκών.
Το βάψιμο θα γίνει πάλι με πινέλο καθώς δεν έχω ακόμα αερογράφο και σκέφτομαι να κάνω αυτό το καμουφλάζ του Walter Kohne, τον Ιούλιο του '43 στην Ολλανδία.

Δύο ενδεικτικές φωτογραφίες από το kit:

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
Απ: Fw190 A-5 (1/48 Eduard)
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2010, 06:21:00 μμ »
Φοβερό θέμα διάλεξες. Αν φτιάξεις τον κινητήρα ανοικτό, θα χρειαστεί να διορθώσεις την στάση του κινητήρα, για να μην κοιτάζουν τα πυροβόλα τον ουρανό. Δες σχετικό κατασκευαστικό εδώ μέσα...

Καλή συνέχεια στα μαθήματα, και μετά άλλαξέ του τα φώτα  ::salut::
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
Απ: Fw-190 A-5 (1/48 Eduard)
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2010, 12:35:44 πμ »
Μη έχοντας τα χρώματα για να βάψω το πιλοτήριο και έχοντας μία "φαγούρα" να ξεκινήσω το αεροσκάφος, είπα να βάλω τα photoetched κομμάτια στο cockpit που δεν θα εμπόδισουν στο μετέπειτα βάψιμο. Τα χρώματα θα τα πάρω αύριο οπότε και θα ξεκινήσω το βάψιμο του πιλοτηρίου. Δυστυχώς η φωτογραφική μηχανή δεν μπορούσε να εστιάσει τόσο πολύ ώστε να φανούν οι λεπτομέριες. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με photoeched αλλά μου βγήκαν τα μάτια και η πίστη για να τα κολλήσω, όμως το αποτέλεσμα είναι φοβερό.  :lol:
Επίσης κόλλησα πρόχειρα την άτρακτο με blu-tack και απ'ότι φαίνεται εφαρμόζει καλά το πιλοτήριο, χρειάστηκαι όμως πρώτα να κόψω μερικά κομματάκια πλαστικό.

Μία πρώτη εικόνα από το εν λόγω πιλοτήριο.

Αποσυνδεδεμένος kap

• Κώστας Καπέλος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα...Ostfront
  • Ψυχή βαθιά!
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2010, 08:32:43 πμ »
Πολύ καλό το κοκπιτ με τα ΡΕ  ::icon_thumright::

Δεν φταίει που είναι η πρώτη φορά που βάζεις ΡΕ, ακόμα και τώρα μας βγαίνουν τα μάτια, απλά συνηθίσαμε και πια κυκλοφορούμε έτσι  :arrow::shock:

Spoiler (hover to show)
Ψυχή βαθιά!

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2010, 09:53:07 πμ »
Και τώρα που τα τοποθέτησες, πως θα βάψεις τα υπόλοιπα? Εκτός αν χρησιμοποιείς πινέλο. Και πάλι όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Η σωστή σειρά είναι:
1. συναρμολόγηση με προσθήκη των photo etch που ΔΕΝ είναι βαμένα
2. βάψιμο
3. βερνίκι
4. φθορές (wash, chipping)
5. βερνίκι και
6. προσθήκη των βαμμένων photo etch

Θέλει υπομονή το σπορ άρχοντα (κατά το "χάσαμε το κορμί παλικάρι!")

Φιλικά.
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2010, 10:23:55 πμ »
Βασικά νόμιζα ότι τα photoetched έμπαιναν αμέσως μετά το βάψιμο.  :oops:
Δηλαδή πχ τις ζώνες θα τις βάλω προφανώς αφού βάψω το κάθισμα αλλά και αφού κάνω wash, φθορές, βερνίκι κτλ ?

Βάφω με πινέλο οπότε δεν νομίζω ότι θα με δυσκολέψουν ιδιαίτερα για το υπόλοιπο βάψιμο.

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2010, 11:02:17 πμ »
Αν οι ζώνες είναι βαμμένες από την EDUARD, τότε ναι, θα τις βάλεις μετά το βάψιμο.
Ωστόσο τα πιο πάνω δεν είναι Ευαγγέλιο! Εννοείται ότι κρίνεις και κατά περίπτωση.
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2010, 05:55:57 μμ »
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να κατέβω σήμερα στο κέντρο γιατί είχαν την πορεία και δεν είναι και ότι πιο εύκολο, οπότε οπλίζομαι με υπομονή και δεν πειράζω τίποτα.  :D

Πχ οι ζώνες είναι βαμμένες από την Eduard, θα τις βάλω αμέσως αφού βάψω το κάθισμα ή θα πρέπει να περάσω βερνίκι κτλ πρώτα?
Sorry για τις ερωτήσεις αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ photoetched και είμαι λίγο μπερδεμένος.

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2010, 10:24:45 μμ »
βάφεις κάθισμα, περνάς βερνίκι γυαλιστερό, κάνεις wash, κολλάς ζώνες, βερνίκι ματ, τέλος...
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2010, 12:06:41 μμ »

Πάλι καλά που δεν προχώρησα κι άλλο γιατί εγώ νόμιζα ότι αμέσως μετά το βάψιμο είναι σειρά των photoetched (βαμμένων και άβαφτων).
Και πάλι σ'ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2010, 05:56:09 μμ »
Τα άβαφτα τα βάζεις πριν το βάψιμο...

Πολύ καλή επιτυχία,
Ότι χρειαστείς, όλοι εδώ είμαστε  ::salut::
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2010, 12:51:35 μμ »
Τελείωσα αισίως (?) το cockpit. Λείπει μόνο ένα κομμάτι με τα όργανα το οποίο μπαίνει αργότερα.
Το έβαψα με RLM 66, το πέρασα ένα χέρι παρκετίνη, έκανα wash με ivory black λάδι ζωγραφικής, chipping με Χ-11 της Tamiya και dry brush και τέλος με matt βερνίκι της Humbrol.
Επίσης πήρα ένα κομμάτι χαρτί, το ψιλοέκαψα σε ένα κερί για να φανεί παλιό και το έβαλα στο πιλοτίριο στη θέση που είναι οι οδηγείες πτήσης (?) όπως φαίνεται και σε

αυτή τη σελίδα.

Μερικές φωτογραφίες από το cockpit μου.

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2010, 12:54:59 μμ »
Πολύ καλό. Οι φωτό το αδικούν...
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2010, 11:48:05 μμ »
Ένα μικρό update.
Έφτιαξα την πίσω ρόδα, το firewall με τα MG και το κάτω μέρος γύρω από τις φωλεές (δεν ξέρω πως λέγεται  :lol:)
Ένα μόνο έχω να επισημάνω. Πάω στοίχημα ότι όταν σχεδίαζαν το firewall, πέρασε μία τσέχα καλλονή και κάπου το χάσανε. Αλλιώς δεν εξηγήται.

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2010, 12:00:13 πμ »
Κάτι δεν μου αρέσει...
 Έχω την εντύπωση ότι τα πυροβόλα και η βάση τους κάθονται πολύ ψηλά.
 Φοβάμαι ότι αν τοποθετήσεις το cowling θα αντιμετωπίσεις μία δυσάρεστη έκπληξη.
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 04, 2010, 11:32:27 μμ »
Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων ο ελεύθερος χρόνος και ο χρόνος που περνάω σπίτι είναι ελάχιστος. Ένα update.
Ετοιμάστηκε ο κινητήρας. Προσπάθησα να φτιάξω τα καλώδια αλλά δεν ξέρω κατά πόσο το πέτυχα.
Στόκαρα και έτριψα μερικά σημεία που η εφαρμογή ήταν άθλια.
Έκοψα τα πλαϊνά μέρη του καλύματος του κινητήρα ώστε να είναι ανοιχτά και να φαίνεται.
Τελείωσε το cockpit, πρόσθεσα μερικά μέρη ακόμα και τέλος ένα πολύ πρόχειρο dry fit για να δω πως κάθοντε.

Καλό σας βράδυ.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 05, 2010, 01:49:54 πμ »
  Φίλε δυστυχώς δεν είχα δει το θέμα σου από την αρχή και φοβάμαι ότι δεν σε πρόλαβα. Από ότι φαίνεται έχεις κάνει σοβαρό λάθος στην συναρμολόγηση, βέβαια την ευθύνη την έχει ουσιαστικά η Eduard και εσύ απλά ανυποψίαστος την πάτησες.

Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο κιτ δεν είναι η κακή εφαρμογή των κομματιών αλλά το λάθος σχήμα του κομματιού που αποτελεί το πάτωμα του πιλοτηρίου :

τα σημεία που είναι σε κύκλο στην παραπάνω φωτό εξέχουν περισσότερο από όσο πρέπει με αποτέλεσμα αν το τοποθετήσεις όπως είναι, αυτά να ωθούν τα δύο μισά της ατράκτου προς τα έξω. Το αποτέλεσμα είναι στη συνέχεια να μην κάθεται σωστά ούτε το firewall ούτε το αλεξινέμιο αλλά ούτε και να υπάρχει καλή εφαρμογή με τις πτέρυγες.

Το firewall είναι μια χαρά στις διαστάσεις (δεν έπαιξε καμία τσέχα :mrgreen:), όπως και τα άλλα κομμάτια. Δυστυχώς όλα τα reviews για το κιτ μέχρι σήμερα το εκθίαζαν χωρίς να μπαίνουν σε τέτοιες λεπτομέρειες. Έτσι αν κάποιος δεν κάνει dry fit όλων των κομματιών από την αρχή, δεν θα δει το πρόβλημα.
  Για να το αποφύγει κάποιος πρέπει πρώτα να συναρμολογήσει τα κομμάτια του firewall και με οδηγό αυτά και το αλεξινέμιο να δει πόσο θα αφαιρέσει από τις "μύτες " του πατώματος που εξέχουν έτσι ώστε το firewall να εφάπτεται χωρίς κενό με τα μισά της ατράκτου. αν αυτό πετύχει στη συνέχεια δεν θα υπάρχει πρόβλημα. (μάλλον, γιατί και εγώ δεν έχω προχωρήσει παραπάνω την κατασκευή μου  για να δω τι άλλες εκπλήξεις μας κρύβει η Eduard  :evil: )

Από όσο βλέπω ίσως έχεις κολλήσει λάθος και το σκιάδιο του πίνακα οργάνων, επίσης το στοκάρισμα στην ένωση ατράκτου-πτέρυγας είναι πάρα πολύ. Αν δεν έχεις κολλήσει τον κινητήρα και τα κομμάτια του firewall φέρε το μοντέλο αν μπορείς στην επόμενη σαββατιάτικη συνάντηση να σου πω αν γίνεται να το διορθώσεις.

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 05, 2010, 10:06:43 πμ »
... Δυστυχώς όλα τα reviews για το κιτ μέχρι σήμερα το εκθίαζαν χωρίς να μπαίνουν σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Δεν είναι αλήθεια αυτό. Μπορώ να σου υποδείξω αρκετά reviews ακόμα και με αανλυτικές οδηγίες σαν τις δικές σου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Έτσι αν κάποιος δεν κάνει dry fit όλων των κομματιών από την αρχή, δεν θα δει το πρόβλημα.

Πάρα πολύ σωστά.

... (μάλλον, γιατί και εγώ δεν έχω προχωρήσει παραπάνω την κατασκευή μου  για να δω τι άλλες εκπλήξεις μας κρύβει η Eduard  :evil: )

Δεν έχει άλλες, αυτό ήτανε!

Καλή συνέχεια (και στους δυό σας)  ::icon_thumright:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 05, 2010, 01:21:06 μμ »
Τελικά είναι πολύ σημαντικό να κάνεις dry fit στην αρχή για να δεις πως κάθοντε τα κομμάτια. Anyway.

Ο λόγος έχει αρκετό στόκο στα σημεία επαφής της ατράκτου με τα φτερά είναι επειδή υπήρχε ένα μεγάλο σκαλοπάτι μεταξύ τους και δεν ήξερα τι να κάνω οπότε του έβαλα μπόλικο στόκο. Το έτριψα πάντως αρκετά.

Δυστυχώς τα Σάββατα έχω δουλειά το πρωί. Εκτός απροόπτου δεν θα μπορέσω να έρθω, αν και θα ήθελα για να σας γνωρίσω και από κοντά.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 05, 2010, 09:38:33 μμ »
 φίλε ελπίζω να το καταφέρεις τελικά, απλά εδώ που έχεις φτάσει κάνε και μια δοκιμή με το αλεξινέμιο να δεις αν κάθεται σωστά να μην έχεις καμιά δυσάρεστη έκληξη αργότερα.
 Παρεπιπτόντως στο κόκπιτ έχεις κάνει ωραία δουλειά και ο κινητήρας φαίνεται ΟΚ. Πάντως από τις φωτό που παραθέτεις έχω την εντύπωση ότι έχεις βάψει τα πάντα με RLM 66. Απ' όσο ξέρω μόνο το πιλοτήριο βαφόταν RLM 66, τα υπόλοιπα (θυρίδες πολυβόλων/πυροβόλων, φωλέες τροχών, κλπ.) ήταν RLM 02. Κοίτα και τις οδηγίες της Eduard, είναι πολύ αναλυτικές.

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 06, 2010, 12:35:16 πμ »
Όλα τα αρχικά reviews για τα  Fw-190 της Eduard ήταν από θετικά ως (ύποπτα) διθυραμβικά.
 Τώρα υπάρχουν αρκετά κατασκευστικά άρθρα-reviews τόσο στο ιντερνετ όσο και σε περιοδικά. Σε κάποια από αυτά όντως δίνονται διάφορες οδηγίες που όμως (λάθος κατά τη γνώμη μου όπως έγραψα στο προηγούμενο ποστ) επικεντρώνουν σε σημεία όπως το firewall ή στην ένωση των πτερύγων-ατράκτου θεωρώντας ότι εκεί είναι το πρόβλημα.
 Κανείς δεν λέει αυτό που κατά την γνώμη μου είναι το πραγματικό πρόβλημα του κιτ, δηλαδή το λάθος σχήμα του πατώματος του κόκπιτ. Όλοι όσους έχω δει μέχρι τώρα, προσπαθούν να διορθώσουν τις  συνέπειες αυτού το λάθος κομματιού και όχι το αρχικό πρόβλημα.
  Διονύση αν έχεις πετύχει πουθενά τέτοιο άρθρο-review που να προτείνει ότι και εγώ, στείλε ένα λίνκ αν δεν σου κάνει κόπο να το δω (ομολογώ ότι δεν έχω ψάξει και παρα πολύ).

Ας μην κυνηγάμε μονίμως ανεμόμυλους. Χρειάστηκε να περάσει λίγος χρόνος για να το φτιάξει ο κόσμος και να προκύψουν τα προβλήματα. Η δε Eduard έχει διανέμει δελτίο τύπου, όπου εξηγεί λεπτομερώς τον τρόπο κατασκευής, και εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι ΔΕΝ χρειάζεται καμία παρέμβαση - απλά προσοχή.

Όταν το φτιάξω θα σου πω  :mrgreen:
...αν και με βλέπω μάλλον για το D απευθείας!
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 06, 2010, 10:29:10 μμ »
Παρεπιπτόντως στο κόκπιτ έχεις κάνει ωραία δουλειά και ο κινητήρας φαίνεται ΟΚ. Πάντως από τις φωτό που παραθέτεις έχω την εντύπωση ότι έχεις βάψει τα πάντα με RLM 66. Απ' όσο ξέρω μόνο το πιλοτήριο βαφόταν RLM 66, τα υπόλοιπα (θυρίδες πολυβόλων/πυροβόλων, φωλέες τροχών, κλπ.) ήταν RLM 02. Κοίτα και τις οδηγίες της Eduard, είναι πολύ αναλυτικές.

Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου. Το πιλοτήριο ειναι με RLM 66 και τα υπόλοιπα με RLM 02. Το επιβεβαίωσα και από τις οδηγείες της Eduard.
Σε ευχαριστώ πολύ για την επισύμανση. Θα το διορθώσω μόλις βρω λίγω χρόνο.

::salut::

Tags: fw-190 fw-190a5