Αποστολέας Θέμα: «Πρόβλημα» σε κυπελάκι αερογράφου Iwata High Line 0.2  (Αναγνώστηκε 3272 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
«Πρόβλημα» σε κυπελάκι αερογράφου Iwata High Line 0.2
« στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:05:15 μμ »

Για σας. Εδώ και λίγο καιρό παρατηρώ ότι το κυπελάκι στον αερογράφο μου (Iwata High Line 0.2) δείχνει σα να χάνει τη χρωμίωσή του στον πάτο.

Τα χρώματα που χρησιμοποιώ είναι ακρυλικά της Gunze και της Tamiya. Τα διαλύω με τα δικά τους ακρυλικά διαλυτικά και, κάποιες λίγες φορές, χρησιμοποιώ και τα δικά τους Lacquer Thinners. Είτε ψεκάσω για 10 λεπτά, είτε για 1 ώρα, τον καθαρίζω με Ajax Classic και κατόπιν με καθαρό οινόπνευμα.

Στη συνέχεια, αφού βγάλω τη βελόνα και τα μπροστινά κομμάτια, γυρνώ το σώμα ανάποδα μέσα σε ένα φλυτζάνι με Ajax Classic και το αφήνω όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα τον ξεπλένω με καθαρό οινόπνευμα και με χαρτί κουζίνας τρίβω το κυπελάκι, περνώντας στριφτά το χαρτί και από τις τρύπες.

Τον χρησιμοποιώ εδώ και δύο χρόνια αρκετά συχνά και πάντα ακολουθώ την παραπάνω διαδικασία. Όταν το έδειξα σε ένα συνάδελφο, υπέθεσε ότι είναι πουρί. Από τι όμως μπορεί να μαζεύεται;

Τον άφησα ένα βράδυ μέσα σε διαλυτικό νίτρου και το μόνο που έκανε ήταν να αφαιρέσει τα υπόλοιπα χρώματα που πιθανόν να υπήρχαν μέσα στον αερογράφο, αλλά το υποτιθέμενο πουρί δεν εξαφανίστηκε. Έτσι, συμπεραίνω ότι μάλλον χάνεται το χρώμιο. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό;

Μήπως ήμουν υπερβολικός με τη χρήση του Ajax και το τρίψιμο και προκάλεσα το πρόβλημα; Μήπως η συχνή παραμονή μέσα στο Ajax δεν κάνει λόγω της αμμωνίας;

Εκτός της φωτογραφίας του High Line, σας παραθέτω και φωτογραφία του παλιού μου και βασανισμένου Eclipse, που πάσχει από το ίδιο φαινόμενο σε μεγαλύτερη έκταση. Αυτό προκλήθηκε όταν παλιότερα δοκίμασα ακρυλικά της Model Master και έριξα μέσα Ajax για να καθαρίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, αντί να καθαρίσουν, πέτρωσαν και χρειάστηκε επίπονο τρίψιμο με καθαρό οινόπνευμα και ασετόν για να φύγουν, με αποτέλεσμα να χαλάσω τη χρωμίωση (υποθέτω).

Στον High Line, όπως ανέφερα και παραπάνω, χρησιμοποιώ αυστηρά Gunze και Tamiya. Λειτουργικό πρόβλημα όμως δεν έχω αντιμετωπίσει.

Φίλος που έχει τους ίδιους αερογράφους και χρησιμοποιεί μοντελιστικά ακρυλικά, ακρυλικά αυτοκινήτου, enamels, νίτρο κ.α. (αλλά όχι Ajax) δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενο. Τι λέτε; Έχετε κάποια υπόθεση για αυτό;

Συγγνώμη, προσπαθώ να ανεβάσω τις φωτογραφίες αλλά μου κάνει συνεχόμενα uploads χωρίς να τις ανεβάσει. Θα προσπαθήσω ξανά αργότερα για τις φωτογραφίες.

---

Αν θέλεις, μπορώ να φτιάξω και μια **πιο "συμπαγή" εκδοχή**, που να διαβάζεται πιο γρήγορα χωρίς να χάνει πληροφορίες. Θέλεις να το κάνω;

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
Απ: «Πρόβλημα» με αερογράφο
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:30:14 μμ »
Από τότε που τον έβαλες μια μέρα μέσα σε διαλυτικό νίτρου, ο αερογράφος σου λειτουργεί κανονικά?
Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα εξαρτήματά του, μιας και τα πλαστικά μέρη, αλλά και τα μονωτικά τεφλόν, καταστρέφονται από το νίτρο...

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:33:13 μμ »
Nαι. Λειτουργεί κανονικά. Δεν τον έβαλα όλον μέσα στο νίτρο. Μόνο μέχρι και το κυπελάκι.

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:34:13 μμ »
Δεν μπορώ ακόμη να ανεβάσω φωτο με τον τρόπο «εισαγωγή εικόνας»

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:35:12 μμ »
Ως εκεί είναι μόνο μέταλο. Ούτε φλάντζες, ούτε πλαστικά.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:44:50 μμ »
Tους ατμούς του νίτρου που κάνουντην ίδια ζημιά τους έλαβες υπ' όψη σου;

Στείλε με email μία από τις φωτογραφίες μήπως και σε βοηθήσω. Πρωτού τη στείλεις πες μου τη μέγεθος έχει.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:54:41 μμ »
Το να φυγει το χρωμιο απο το κυπελακι που τρωει το τριψιμο της αρκουδας στο καθαρισμα ειναι φυσιολογικο και προσωπικα το εχω ξαναδει σε Olympos.

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:58:07 μμ »
Το ποτήρι το έκλεισα με λάτιχο σε νάυλον σακούλα, και το έβγαλα στο μπαλκόνι. Οι φωτο είναι 800Χ600. σου στέλνω με mail

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:00:31 μμ »
Το να φυγει το χρωμιο απο το κυπελακι που τρωει το τριψιμο της αρκουδας στο καθαρισμα ειναι φυσιολογικο και προσωπικα το εχω ξαναδει σε Olympos.

Και εγώ αυτό φαντάζομαι. Τλες για την χρήση του ajax έτσι όπως την περιγράφω; Κάπου είχα διαβάσει ότι η αμμωνία δεν είναι και τόσο καλό.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:01:14 μμ »
Το συγκεκριμένο "πρόβλημα" το έχω αντιμετωπίσει κι εγώ με αερογράφους ή/και εξαρτήματα (κυπαλλάκια)  και άλλων εταιρειών .
Δεν είναι κανόνας αλλά μπορεί να συμβεί το εξης :
η μακρόχρονη παραμονή των μεταλλικών τμημάτων σε οργανικούς διαλύτες (σημήθεια που έχουμε οι περισσότεροι), μπορεί να δημιουργήσει αντίδραση των μετάλλων με τα συστατικά του διαλύτη με αποτέλεσμα :
από "απλή" αλλοίωση της χρωμίωσης ή γενικά του φινιρίσματος του αερογράφου (πχ "θάμπωμα", σταδιακή αφαίρεση, πλήρη αποχρωματισμό),
έως (είναι ακραίο αλλά έχει συμβεί) πλήρη εξαφάνιση του μεταλλικού τμήματος tip απο μπεκ Iwata (έλοιωσε)
Απο τότε, παραμονή στο Νίτρο κλπ. 2-3 λεπτά (είναι αρκετά) και μετά "βοήθεια" με ένα πιναλάκι για να αφαιρέσει τα υπολέίματα.
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:06:12 μμ »
Ορίστε και φωτογραφία.

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:08:50 μμ »
Το συγκεκριμένο "πρόβλημα" το έχω αντιμετωπίσει κι εγώ με αερογράφους ή/και εξαρτήματα (κυπαλλάκια)  και άλλων εταιρειών .
Δεν είναι κανόνας αλλά μπορεί να συμβεί το εξης :
η μακρόχρονη παραμονή των μεταλλικών τμημάτων σε οργανικούς διαλύτες (σημήθεια που έχουμε οι περισσότεροι), μπορεί να δημιουργήσει αντίδραση των μετάλλων με τα συστατικά του διαλύτη με αποτέλεσμα :
από "απλή" αλλοίωση της χρωμίωσης ή γενικά του φινιρίσματος του αερογράφου (πχ "θάμπωμα", σταδιακή αφαίρεση, πλήρη αποχρωματισμό),
έως (είναι ακραίο αλλά έχει συμβεί) πλήρη εξαφάνιση του μεταλλικού τμήματος tip απο μπεκ Iwata (έλοιωσε)
Απο τότε, παραμονή στο Νίτρο κλπ. 2-3 λεπτά (είναι αρκετά) και μετά "βοήθεια" με ένα πιναλάκι για να αφαιρέσει τα υπολέίματα.
 ::salut::
Σ.Σ.

Αυτό που λες για το μπεκ, πραγματικά, μου έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Πήγα να το βιδώσω, χωρίς καθόλου πίεση, και μου φάνηκε τόσο μαλακό, που κόπηκε! έμεινε μισό μέσα στο σπίρωμα και το άλλο μισό πάει. Μάλλον τελικά όπως περιγράφεις η μακρόχρονη παραμονή μπορεί να επηρεάσει τα μέταλα.

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:10:34 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:17:53 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:18:59 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:24:30 μμ »
Παρε ενα σπρευ τυπου WD 40, ψεκασε λιγο σε μια μπατονετα και καθαρισε καλα το κυπελο τριβοντας. Μετα ψεκασε λιγο white spirit για να το ξεπλυνεις. Και αν μπορεις καθαριζε τα ακρυλικα με μπλε οινοπνευμα για να δεις αν θα ξαναπαρει αυτη την αποχρωση σκουριας που βλεπω. Να σου πω παντως οτι εχω αφησει Eclipse 2 μερες μεσα σε νιτρο και δεν επαθε τιποτα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:27:38 μμ »
Και η νέα φωτογραφία

Συγνώμη δεν κατάλαβα. Να σου τη στείλω ή θα σε κουράσω; Αν και νομίζω οι απαντήσεις σας ήταν κατατοπιστικές.
Να με κουράσεις; :shock: Μα δεν τις πάω στην πλάτη στο imageshack ::glossa::

Μάλλον κάποιο πρόβλημα έχεις με τη σύνδεση ή τα security settings του internet explorer... τις ανεβάζει και μόλις πάει να αλλάξει σελίδα και να σου δείξει τα links κακαρώνει, έτσι δεν είναι;

Αποσυνδεδεμένος Apostolis

• Always look the bright side of life......
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:28:30 μμ »
Και οι 2 μου αερογαρφοι εχουν χασει και στο κυπελακι το χρωμιο και σε σημεια βιδωματος η καταπονησης ....δεν υπαρχει κανενα προβλημα

Οι περισοτερες εταιρειες ετσι και  αλλιως τα χρωμιωνουν για λογους αισθητικης και μαρκετινγκ!!!!

Το τεφλον δεν επηρεαζεται απο το νιτρο

Μονο οι λαστιχιενιες τσιμουχες λιωνουν γιαυτο τις βγαζουμε πριν το καθαρισμα!!!!!

Εαν τηρεις αυτο που ειπες (τιποτα στη διαδρομη πισω απο το κυπελακι ) δεν εχεις κανενα προβλημα

Και δεν χρειαζεται να τον αφηνεις στο νιτρο....ακαθαριστο τον εχω μεχρι να βαψω την επομενη φορα και παλι σε 1 λεπτο τα παντα φευγουν με το νιτρο (δεν σε παροτρυνω να το κανεις αλλα για να καταλαβεις)

::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::

ΥΓ μην ξεχνας λαδακι στα σπειρωματα για στεγανοποιηση του αερα και μακροζωια

[img]http://i365.photobucket.co

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:30:42 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:35:12 μμ »
Και οι 2 μου αερογαρφοι εχουν χασει και στο κυπελακι το χρωμιο και σε σημεια βιδωματος η καταπονησης ....δεν υπαρχει κανενα προβλημα

Οι περισοτερες εταιρειες ετσι και  αλλιως τα χρωμιωνουν για λογους αισθητικης και μαρκετινγκ!!!!

Το τεφλον δεν επηρεαζεται απο το νιτρο

Μονο οι λαστιχιενιες τσιμουχες λιωνουν γιαυτο τις βγαζουμε πριν το καθαρισμα!!!!!

Εαν τηρεις αυτο που ειπες (τιποτα στη διαδρομη πισω απο το κυπελακι ) δεν εχεις κανενα προβλημα

Και δεν χρειαζεται να τον αφηνεις στο νιτρο....ακαθαριστο τον εχω μεχρι να βαψω την επομενη φορα και παλι σε 1 λεπτο τα παντα φευγουν με το νιτρο (δεν σε παροτρυνω να το κανεις αλλα για να καταλαβεις)

::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::

Σε ευχαριστώ. Τελικά πιστεύω μετα τη χρήση των ακρυλικών (Gunze και Tamiya) ψέκασμα με νίτρο για καθάρισμα γρήγορο και άμεσο και ξέπλυμα του νίτρου με white spirit όπως αναφέρει και ο Crow. Φυσικά λυπαντική αλοιφή στα σπιρώματα και στη βελόνα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:36:36 μμ »
Και οι 2 μου αερογαρφοι
Ωπα, τι εργαλείο είναι αυτό; :shock: ::glossa::

+100000000000000000000000 + 1

Όχι. Κάνω upload τη φωτο στο «εισαγωγή εικόνας» και μου κάνει απανωτά περάσματα στη «μπάρα» χωρίς να κάνει κάποιο upload. Χρησιμοποιώ το Safari για browser.
Κοίτα, δοκίμασε με έναν Microsoft browser, εντάξει, δεν είναι της μόδας, εντάξει, πολλά λένε για αυτόν (που είναι όλα μπαρούφες) αλλά κάνε μία δοκιμή.

Πάντως για τον σερογράφο πιστεύω και εγώ, όπως είπε και ο Αποστόλης, πως δεν πρέπει να ανησυχείς. Ο ταπεινός μου Graphotec έχει τέτοια σημάδια στο κυπελάκι του 6 χρόνια τώρα και έχει καταλάβει τίποτα.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:39:58 μμ »
Προσεξε και κατι ακομα. Το να λεμε καθαρισμα με νιτρο ειναι πολυ γενικο. Μου εχει τυχει διαλυτικο νιτρου που καποια χρωματα δεν τα καθαριζε,ουτε τα αραιωνε. Μην αγοραζεις χαμηλης ποιοτητας διαλυτικο νιτρου, προτειμησε ενα διαλυτικο για χρωματα αυτοκινητου. Ειναι πιο ακριβο ( 6-8 ευρω το λιτρο αντι για 2 που εχει το νιτρο) αλλα δεν εχει καμια σχεση ουτε καν στο καθαρισμα. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:44:45 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 03:46:09 μμ »
Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις. Νομίζω για το θέμα του αερογράφου καλύφθηκα.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #24 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 04:23:11 μμ »
Spoiler (hover to show)

Tags: Iwata