Για σας. Εδώ και λίγο καιρό παρατηρώ ότι το κυπελάκι στον αερογράφο μου (Iwata High Line 0.2) δείχνει σα να χάνει τη χρωμίωσή του στον πάτο.
Τα χρώματα που χρησιμοποιώ είναι ακρυλικά της Gunze και της Tamiya. Τα διαλύω με τα δικά τους ακρυλικά διαλυτικά και, κάποιες λίγες φορές, χρησιμοποιώ και τα δικά τους Lacquer Thinners. Είτε ψεκάσω για 10 λεπτά, είτε για 1 ώρα, τον καθαρίζω με Ajax Classic και κατόπιν με καθαρό οινόπνευμα.
Στη συνέχεια, αφού βγάλω τη βελόνα και τα μπροστινά κομμάτια, γυρνώ το σώμα ανάποδα μέσα σε ένα φλυτζάνι με Ajax Classic και το αφήνω όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα τον ξεπλένω με καθαρό οινόπνευμα και με χαρτί κουζίνας τρίβω το κυπελάκι, περνώντας στριφτά το χαρτί και από τις τρύπες.
Τον χρησιμοποιώ εδώ και δύο χρόνια αρκετά συχνά και πάντα ακολουθώ την παραπάνω διαδικασία. Όταν το έδειξα σε ένα συνάδελφο, υπέθεσε ότι είναι πουρί. Από τι όμως μπορεί να μαζεύεται;
Τον άφησα ένα βράδυ μέσα σε διαλυτικό νίτρου και το μόνο που έκανε ήταν να αφαιρέσει τα υπόλοιπα χρώματα που πιθανόν να υπήρχαν μέσα στον αερογράφο, αλλά το υποτιθέμενο πουρί δεν εξαφανίστηκε. Έτσι, συμπεραίνω ότι μάλλον χάνεται το χρώμιο. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό;
Μήπως ήμουν υπερβολικός με τη χρήση του Ajax και το τρίψιμο και προκάλεσα το πρόβλημα; Μήπως η συχνή παραμονή μέσα στο Ajax δεν κάνει λόγω της αμμωνίας;
Εκτός της φωτογραφίας του High Line, σας παραθέτω και φωτογραφία του παλιού μου και βασανισμένου Eclipse, που πάσχει από το ίδιο φαινόμενο σε μεγαλύτερη έκταση. Αυτό προκλήθηκε όταν παλιότερα δοκίμασα ακρυλικά της Model Master και έριξα μέσα Ajax για να καθαρίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, αντί να καθαρίσουν, πέτρωσαν και χρειάστηκε επίπονο τρίψιμο με καθαρό οινόπνευμα και ασετόν για να φύγουν, με αποτέλεσμα να χαλάσω τη χρωμίωση (υποθέτω).
Στον High Line, όπως ανέφερα και παραπάνω, χρησιμοποιώ αυστηρά Gunze και Tamiya. Λειτουργικό πρόβλημα όμως δεν έχω αντιμετωπίσει.
Φίλος που έχει τους ίδιους αερογράφους και χρησιμοποιεί μοντελιστικά ακρυλικά, ακρυλικά αυτοκινήτου, enamels, νίτρο κ.α. (αλλά όχι Ajax) δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενο. Τι λέτε; Έχετε κάποια υπόθεση για αυτό;
Συγγνώμη, προσπαθώ να ανεβάσω τις φωτογραφίες αλλά μου κάνει συνεχόμενα uploads χωρίς να τις ανεβάσει. Θα προσπαθήσω ξανά αργότερα για τις φωτογραφίες.
---
Αν θέλεις, μπορώ να φτιάξω και μια **πιο "συμπαγή" εκδοχή**, που να διαβάζεται πιο γρήγορα χωρίς να χάνει πληροφορίες. Θέλεις να το κάνω;