Αποστολέας Θέμα: Διαλυτικά χρωμάτων  (Αναγνώστηκε 4740 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΓΑΛΑΤΣΙ
    • http://WWW.e-KALFAKIS.GR
Διαλυτικά χρωμάτων
« στις: Ιουνίου 01, 2010, 10:58:03 μμ »
Δυστυχως ειμαι πολυ μακρια απο τα μοντελα μου...Ειναι ενα πραμα σαν να μη διαλυεται το κατακαθι που κανει το συγκεκριμενο υλικο.
Με τί αραιώνεις τα GUNZE ?
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 01, 2010, 11:41:34 μμ »
Εχει σημασια? :roll:

• Scale 1/48
  • *
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 02, 2010, 12:38:05 πμ »
ναι έχει. Από την στιγμή που το συνδετικό του χρώματος είναι κάποια ακρυλική ριτίνη (και υπάρχουν εκατοντάδες πολυμερισμοί), παίζει ρόλο.
Αν ήταν γαλάκτωμα δεν θα έπαιζε ρόλο.
Φυσικά ο καθένας μπορεί να δοκιμάζει κάθε συνδιασμό. Σε ακρυλικό υπάρχουν πολλοί που ανακατέβουν Laquer Thinner. Χημικά έιναι λάθος, αποτέλεσμα μπορεί να βγεί καλό τελικα, αλλά από συγκυρία και μόνο.
Στα σεμηνάρια που θα ξεκινήσουμε σύντομα στο χώρο σεμηναρίων που οργανώνουμε, μπορω΄να σας εξηγήσω το τι και γιατί και να κάνουμε πειράματα
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 02, 2010, 12:44:07 πμ »

Σε ακρυλικό υπάρχουν πολλοί που ανακατέβουν Laquer Thinner.
Χημικά έιναι λάθος, αποτέλεσμα μπορεί να βγεί καλό τελικα, αλλά από συγκυρία και μόνο.

δηλ. οι MIG, Rinaldi,Wider που το κάνουν είναι ...λάθος :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 02, 2010, 01:01:03 πμ »
Και σχεδον ολοι οι γιαπωνεζοι μοντελιστες...Και ενταξει κυριε Καλφακη,μιλαμε για Gunze...το ιδιο προβλημα ειχα και πανω σε Alclad. Kαι μην μου πειτε για ριτινες γιατι δεν εχει! Σε οτι αφορα το laquer thinner μια που ειμαι ενας απο αυτους που το ανακατεβουν με τα ακρυλικα της Gunze και της Tamiya, το εχετε δοκιμασει κυριε Καλφακη? Θα εκπλαγειτε απο το αποτελεσμα, πιστεψτε με...

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 02, 2010, 01:08:00 πμ »

ʼν το κατακάθι στο φιαλίδιο δέν διαλύεται, δοκίμασε αναταράσσοντάς το, αφού πρώτα βάλεις μέσα σε αυτό μία μεταλλική μπίλλια.Θα διαλυθεί πολύ πιο εύκολα. ::icon_thumright::(Το ίζημα, όχι η μπίλλια) :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 02, 2010, 01:13:53 πμ »
Χημικά έιναι λάθος, αποτέλεσμα μπορεί να βγεί καλό τελικα, αλλά από συγκυρία και μόνο.

δηλ. οι MIG, Rinaldi,Wider που το κάνουν είναι ...λάθος :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Και σχεδον ολοι οι γιαπωνεζοι μοντελιστες...Και ενταξει κυριε Καλφακη,μιλαμε για Gunze...το ιδιο προβλημα ειχα και πανω σε Alclad. Kαι μην μου πειτε για ριτινες γιατι δεν εχει! Σε οτι αφορα το laquer thinner μια που ειμαι ενας απο αυτους που το ανακατεβουν με τα ακρυλικα της Gunze και της Tamiya, το εχετε δοκιμασει κυριε Καλφακη? Θα εκπλαγειτε απο το αποτελεσμα, πιστεψτε με...

και για να μη μιλάμε αφηρημένα

είδα από κοντα το Horch του Νίκου - nino και ...ζαλιστηκα  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
να πω και για τα μοντελα του Θαναση - Hummel Moss
και του Γιαβάση ;;;;;

• Scale 1/48
  • *
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 02, 2010, 11:10:15 πμ »

ΝΑΙ. 
Αυτό που κάνουν είναι αλχημεία  και «χημικά» είναι  ΛΑΘΟΣ.
Μπορεί να βγαίνει αποτέλεσμα με αυτήν την αλχημεία, μόνον και μόνον γιατί το lacquer thinner προλαβαίνει και εξατμίζεται κατά την διαδρομή από τον αερογράφο στο μοντέλο.
Επίσης με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν την καλύτερη ροή του χρώματα μέσα στον αερογράφο, χωρίς όμως να έχουν «αραιώσει το τελικό χρώμα» που φτάνει στο μοντέλο, γιατί από τον αερογράφο μέχρι το μοντέλο, το lacquer thinner έχει εξατμιστεί.
Είναι όμως «χημικά» ΛΑΘΟΣ. Το χρώμα μπορεί να έχει χάσει τις αρχικές του ιδιότητες συνοχής. Εγώ πάντως δεν θα το έκανα και πολύ περισσότερο σε γυαλιστερά χρώματα.
Ο καθένας μπορεί να δοκιμάζει τα πάντα και αυτήν είναι η ομορφιά του μοντελισμού.  Δέχομαι την γνώμη του καθενός αλλά ακούστε και τις αντιρρήσεις μου και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Το ανορθόδοξο είναι ανορθόδοξο, μπορεί να οδηγήσει σε μερική αποτυχία και φυσικά δεν μπορούμε με τίποτα να το αναδείξουμε σε κανόνα.
Και ο πιο άπειρος βοηθός μπογιατζή, αν του πεις ότι σε υδατοδιαλυτό ακρυλικό χρώμα τοίχων κάποιος βάζει μέσα νέφτι η lacquer thinner, θα αντιδράσει.
Να έχετε επίσης υπ' όψιν σας ότι το lacquer thinner δεν είναι ότι το καλύτερο για την υγεία σας να το αναπνέετε. Να είναι πάντα καλά αεριζόμενοι οι χώροι και μικρή πίεση στον αερογράφο για να μην έχετε μεγάλη διασπορά. Μακριά από αυτόν τον χώρο μικρά παιδιά και μωρά.

Φιλε CROW και Πέτρος, το τι έχω δοκιμάσει από το 1962 μέχρι σήμερα, είναι αμέτρητα. Πάντα όμως μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο. Επειδή όμως είπανε και κάτι κάνανε οι MIG, Rinaldi,Wider που μου «παραθέτεις» δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Είναι εκ πρώτης όψεως απλά και μόνον πετυχημένο.
Εάν συμμετέχω σε αυτό το φόρουμ είναι για να μοιραστώ αυτά που ξέρω πολύ καλά. Ακούτε την γνώμη κάποιου που 18 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο, 44 χρόνια ασχολείται, ακούει και βλέπει τα χίλια δυο.
Έχω και εγώ τις εμπειρίες μου και θα είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι αυτό που ξέρω είναι μόνον να γεμίζω ράφια με μοντέλα και να δίνω δώρα σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις.

Για να καταλήξουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα για το Setter: η βασικότερη αιτία της γυαλάδας είναι αν δεν σκουπίζεται το περίσσευμα του setter και της κόλλας της χαλκομανίας. Μπορεί να συντρέχουν και άλλοι «σπάνιοι» λόγοι, που καταλαβαίνω ότι εάν επεκταθώ μπορεί να προκαλέσω σύγχυση.
STARFIGHTER

• Scale 1/48
  • *
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 02, 2010, 11:31:18 πμ »
μια που πιάσαμε κουβέντα, να μοιραστώ μαζί σας και μια φωτό από KV στην 1/16.
γνώμες ??
Αφιερωμένη πάντως στον Σταυρο που είναι αρματάς

Spoiler (hover to show)
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 02, 2010, 11:34:09 πμ »

και «χημικά» είναι  ΛΑΘΟΣ.

Το ανορθόδοξο είναι ανορθόδοξο, μπορεί να οδηγήσει σε μερική αποτυχία και φυσικά δεν μπορούμε με τίποτα να το αναδείξουμε σε κανόνα.

Να έχετε επίσης υπ' όψιν σας ότι το lacquer thinner δεν είναι ότι το καλύτερο για την υγεία σας να το αναπνέετε. Να είναι πάντα καλά αεριζόμενοι οι χώροι και μικρή πίεση στον αερογράφο για να μην έχετε μεγάλη διασπορά. Μακριά από αυτόν τον χώρο μικρά παιδιά και μωρά.

θεωρητικά μπορεί να είναι λάθος

το αποτέλεσμα όμως είναι φοβερό

προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ εξ αιτίας της τοξικότητας του

σίγουρα απαιτείται η χρήση επαγγελματικής μάσκας

• Scale 1/48
  • *
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 02, 2010, 11:45:46 πμ »

συμφωνώ μαζί σου.
Η μάσκα προσώπου πρέπει να είναι με ενεργό άνθρακα και να έχετε ανοικτό παράθυρο. Προσπαθήστε να ψεκάζετε με πίεση μέχρι 1,5 bar και σε απόσταση 10-15 cm για να μειώσετε την διασπορά από ότι ψεκάζετε. Αν ψεκάζετε π.χ.  από 30cm, και 2 bar, τότε από τα 2 cc χρώματος μέσα στον αερογράφο, στο μοντέλο φτάνει και επικάθεται μόνον το 1cc, ίσως και λιγότερο. Το υπόλοιπο σκορπίζει στον περιβάλλοντα χώρο. Θα αναπνέετε και την σκόνη της χρωστικής και τους ατμούς του διαλυτικού.
Αν τα είχα εφαρμόσει όλα αυτά θα είχα γλιτώσει από μια "μοντελιστική" χρόνια ρινίτιδα και μια εγχείρηση .
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 02, 2010, 12:05:35 μμ »
Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την αφιέρωση.
Το KV-1 του MIG είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ και το έχω "χαζέψει" επισταμένως τόσο στο προσωπικό του blog ¨οσο και στη σελίδα του στο facebook, όταν το ετοίμαζε εντατικά για τη Shizuoka.
Στο θέμα μας τώρα (όχι αυτό του τίτλου αλλά στα περί χρήση lacquer thinners on acrylics)
Ο κανόνας είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Το ίδιο και τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.
Στην πράξη όμως πολλές φορές κάνουμε τα στραβά ματια οταν βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα το καλύτερο αποτέλεσμα.
Στην προκειμένη περίπτωση, την χρήση ισχυρών διαλυτικών (νίτρου και πολυουρεθάνης) την έχω δοκιμάσει απο πολλών ετών (~15 +) με εξαιρετικά αποτελέσματα, στα Tamiya και στα Gunze, πολύ πριν τα κάνουν μόδα οι προαναφερθέντες "διεθνείς αστέρες". Οχι ότι είχα κάποια "επιφοίτηση" αλλά προέκυψε τυχαία, στη διαδικασία καθαρισμού του αερογράφου απο τέτοια χρώματα.
Η ερμηνεία μου είναι ότι το εν λόγω διαλυτικό λόγω της ισχύος του αφενός αραιώνει στιγμιαία το χρώμα, αφετέρου κατα την διαδικασία ψεκασμού, όταν περνά απο τη βελόνα του αερογράφου δεν επιτρέπει στο χρώμα να στεγνώσει στην βελόνα και στο τιπ του μπεκ. Γι' αυτό κατα τη χρήση τους δεν έχουμε τα ενοχλητικά μπουκώματα.
Η χρήση τους τώρα "επιβάλλεται" απο συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες όταν δεν υπάρχουν (πχ όταν δεν μας ενδιαφέρει η πάρα πολύ ψιλή δέσμη για free hand παραλλαγές ή όταν δεν χρειαζόμαστε το άμεσο στέγνωμα του χρώματος όπως στις τεχνικές της σχολής "modulation" Κλπ.) μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τα "απλά" διαλυτικά (εταιρείας ή "σπιτικά") που συνήθως είναι κάποιο είδος αλκοόλης αραιωμένο ή μη με νεράκι ενώ επιπρόσθετα μπορεί να έχουν και άλλα καλούδια όπως επιβραδυντικές ιδιότητες κλπ.
Αντιθέτως η χρήση τους απαγορεύεται εαν θέλουμε άλλα αποτελέσματα όπως μεγάλη γυαλάδα κλπ.
Τα ίδια ισχυουν και στα "απλά" χρώματα σμάλτου (enamels).
Τα Alcled που προαναφερθηκαν ειναι νομιχω "ειδική περίπτωση" ενώ υπάρχουν και χρώματα πολύ "δύστροπα" (Vallejo, Lifecolor) που εαν δεν έχουν το δικό τους διαλυτικό απλά...σε παιδεύουν.
Ελπίζω να βοήθησα με την παρέμβαση μου.
 ::salut::
Σ.Σ.

ΥΓ.  Προτείνω στη διαχείριση να μετακινήσει τα αναφερόμενα στη χρήση lacquer thinners σε άλλο πιο σχετικό θέμα και όχι εδώ με τα βελτιωτικά των decals.

• Scale 1/48
  • *
Απ: Διαλυτικά χρωμάτων
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 02, 2010, 12:55:03 μμ »
Σταύρο γειά σου
διαβάζω και απαντώ τμηματικά.

1
.......... την χρήση ισχυρών διαλυτικών (νίτρου και πολυουρεθάνης).........
.....αλλά προέκυψε τυχαία, στη διαδικασία καθαρισμού του αερογράφου απο τέτοια χρώματα.............

ΑΠΑΝΤ.
Καθάρισμα του αερογράφου από ακρυλικό TAMIYA/GUNZE με διαλυτικό νίτρου και ΜΙΒΚ ??
Πως και δεν σε είχα αποτρέψει εδώ και 15 χρόνια ?
ΛΑΘΟΣ μου και ΛΑΘΟΣ σου, και μην το πεις πουθενα και μας κράξουνε.
μόνον ΑΖΑΞ για τα τζάμια και μάλιστα αυτό το μπλέ με την ΑΜΜΩΝΙΑ, που διασπά τον πολυμερισμένο ακρυλικό κρυσταλο.
Είναι σαν να πας Κόρινθο μέσω Θεσσαλονίκης.

Ξέρω ότι χρησιμοποιείς και εσύ Lacquer Τhinner και έχω θαυμάσει το μοντέλο του πυραύλου σου.

θα δω και το υπόλοιπο κείμενο σου και αν έχω κάτι να προσθέσω θα το κάνω το βράδυ.
Νέα Italeri στην αποθήκη και έπεσε δουλειά να κάνουνε τις φορτώσεις.
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 02, 2010, 01:46:33 μμ »
Εγώ πάντως είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα διάλυσης των Tamiya-Gunze με το Levelling Thinner της Mr.Color.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 02, 2010, 01:52:50 μμ »
Εγώ πάντως είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα διάλυσης των Tamiya-Gunze με το Levelling Thinner της Mr.Color.

Αυτό είναι "απλό" διαλυτικό- πιθανόν αλκοόλη με νεράκι και κάποιο επιβραδυντικό - με εξαιρετικά αποτελέσματα όντως, ιδίως για τα γυαλιστερά.

Πάντως για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις,
Ο κανόνας είναι κάθε χρώμα να αραιώνεται για βάψιμο ή αερογράφο με το διαλυτικό που προτείνει ο κατασκευαστής του.

Απο κει και πέρα, οι διάφοροι πειραματισμοί είναι μεσα στο παιχνίδι αλλά γίνονται με προσωπική ευθύνη του καθενός.

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 02, 2010, 02:05:40 μμ »
Αμ δεν ειναι απλο διαλυτικο...ειναι laquer που του εχουν προσθεσει retarder...

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 02, 2010, 03:44:05 μμ »
Το Levelling Thinner της Mr.Color το δοκίμασα μετά απο κουβέντα με τον ʼλεξ και έμεινα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα...
Σίγουρα πάντως απο την μυρωδιά του και μόνο δεν φαίνεται να είναι απλό.Απλό διαλυτικό είναι το Mr.Hobby hobby color thinner με το οποίο είμαι απόλυτα ικανοποιημένος

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 02, 2010, 06:10:23 μμ »
Αμ δεν ειναι απλο διαλυτικο...ειναι laquer που του εχουν προσθεσει retarder...

:oops:
Σωστά,
το απλό είναι το : Hobby Color T-110 Thinner (πράσινη ετικέτα με μπλε και λευκά γράμματα

ενώ το άλλο είναι το : Mr Color T-106 Leveling Thinner (κίτρινη ετικέτα με μπλε γράμματα)

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 02, 2010, 06:46:32 μμ »
http://plajapan.com/product_info.php?products_id=409

Mr. Leveling Thinner is excellent for spray (airbrush) applicators. Mixing Mr. Leveling Thinner into Mr. Color at a ratio of 1:1 or 1:2 improves coat leveling and increases shine. When drying is slow because of insufficient air current during winter months, it is best to mix Mr. Color Thinner into Mr. Leveling Thinner.

*The mixture will be dry to the touch after a period of about 10 minutes.

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 02, 2010, 07:05:05 μμ »
Εγώ προσωπικά αραίωνα τα Gunze & Tamiya (όχι τα lacquer) με Azax (το κλασικό λευκό), όμως δεν μπορούσα να πετύχω καλή αραίωση. Μετά από προτροπές των φίλων Jogiav & Hummel Moss δοκίμασα με lacquer thinner τόσο της Tamiya όσο και Gunze. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πολύ καλύτερα  ::icon_thumright:: Μάλιστα με το leveling thinner έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος........ΠΡΟΣΟΧΗ όμως ΠΟΤΕ με Lifecolor ή Vallejo (εννοώ αραίωση). Αυτά μόνο με τα δικά τους......
Επίσης προσοχή στις έννοιες Thinner & Diluente

Αποσυνδεδεμένος Panos

• Scale 1/48
  • *
  • Knowledge talks, wisdom listens.
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 02, 2010, 08:56:34 μμ »
  Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά θέλω να παραθέσω και την δική μου  προσωπική εμπειρία!
Πολύ σωστά τα χρώματα πρέπει να αραιώνονται με τα ανάλογα διαλυτικά της δική τους εταιρίας, αλλά.............
.......... (και το ξαναλέω για αποφυγή παρεξηγήσεων, προσωπική πάντα εμπειρία), βάφω σχεδόν πάντα με ακρυλικά Lifecolor και Vallejo τα οποία τα αραιώνω πάντα με Windex (αντίστοιχο Ajax) πετυχαίνοντας πάντα πολύ καλά αποτελέσματα στο στρώσιμο (αν και έχω και τα διαλυτικά της  μαμάς εταιρίας τους), μειώνοντας αρκετά το κόστος !
 Μήπως τελικά είναι θέμα πειραματισμού,  αναλογίας και τεχνικής βαψίματος του καθενός μας?  ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 02, 2010, 09:33:11 μμ »

καλά κάνεις και επεμβαίνεις  ::icon_thumright::
εαν θυμάμαι καλά από το ...My Big Fat Greek Wedding, το Windex κάνει καλό στα πάντα  :lol: :lol: :lol: :shock: :shock: :shock:
πλάκα κάνω,
ενδεχομένως η σύνθεση του να μην είναι εντελώς ίδια με του ΑΖΑΧ και να περιέχει κάτι που είναι ιδανικό για τα συγκεκριμένα "δύστροπα" κατα τη γνώμη μου χρώματα
Σ.Σ.