Σε ακρυλικό υπάρχουν πολλοί που ανακατέβουν Laquer Thinner.
Χημικά έιναι λάθος, αποτέλεσμα μπορεί να βγεί καλό τελικα, αλλά από συγκυρία και μόνο.
δηλ. οι MIG, Rinaldi,Wider που το κάνουν είναι ...λάθος

ΝΑΙ.
Αυτό που κάνουν είναι αλχημεία και «χημικά» είναι ΛΑΘΟΣ.
Μπορεί να βγαίνει αποτέλεσμα με αυτήν την αλχημεία, μόνον και μόνον γιατί το lacquer thinner προλαβαίνει και εξατμίζεται κατά την διαδρομή από τον αερογράφο στο μοντέλο.
Επίσης με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν την καλύτερη ροή του χρώματα μέσα στον αερογράφο, χωρίς όμως να έχουν «αραιώσει το τελικό χρώμα» που φτάνει στο μοντέλο, γιατί από τον αερογράφο μέχρι το μοντέλο, το lacquer thinner έχει εξατμιστεί.
Είναι όμως «χημικά» ΛΑΘΟΣ. Το χρώμα μπορεί να έχει χάσει τις αρχικές του ιδιότητες συνοχής. Εγώ πάντως δεν θα το έκανα και πολύ περισσότερο σε γυαλιστερά χρώματα.
Ο καθένας μπορεί να δοκιμάζει τα πάντα και αυτήν είναι η ομορφιά του μοντελισμού. Δέχομαι την γνώμη του καθενός αλλά ακούστε και τις αντιρρήσεις μου και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Το ανορθόδοξο είναι ανορθόδοξο, μπορεί να οδηγήσει σε μερική αποτυχία και φυσικά δεν μπορούμε με τίποτα να το αναδείξουμε σε κανόνα.
Και ο πιο άπειρος βοηθός μπογιατζή, αν του πεις ότι σε υδατοδιαλυτό ακρυλικό χρώμα τοίχων κάποιος βάζει μέσα νέφτι η lacquer thinner, θα αντιδράσει.
Να έχετε επίσης υπ' όψιν σας ότι το lacquer thinner δεν είναι ότι το καλύτερο για την υγεία σας να το αναπνέετε. Να είναι πάντα καλά αεριζόμενοι οι χώροι και μικρή πίεση στον αερογράφο για να μην έχετε μεγάλη διασπορά. Μακριά από αυτόν τον χώρο μικρά παιδιά και μωρά.
Φιλε CROW και Πέτρος, το τι έχω δοκιμάσει από το 1962 μέχρι σήμερα, είναι αμέτρητα. Πάντα όμως μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο. Επειδή όμως είπανε και κάτι κάνανε οι MIG, Rinaldi,Wider που μου «παραθέτεις» δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Είναι εκ πρώτης όψεως απλά και μόνον πετυχημένο.
Εάν συμμετέχω σε αυτό το φόρουμ είναι για να μοιραστώ αυτά που ξέρω πολύ καλά. Ακούτε την γνώμη κάποιου που 18 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο, 44 χρόνια ασχολείται, ακούει και βλέπει τα χίλια δυο.
Έχω και εγώ τις εμπειρίες μου και θα είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι αυτό που ξέρω είναι μόνον να γεμίζω ράφια με μοντέλα και να δίνω δώρα σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις.
Για να καταλήξουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα για το Setter: η βασικότερη αιτία της γυαλάδας είναι αν δεν σκουπίζεται το περίσσευμα του setter και της κόλλας της χαλκομανίας. Μπορεί να συντρέχουν και άλλοι «σπάνιοι» λόγοι, που καταλαβαίνω ότι εάν επεκταθώ μπορεί να προκαλέσω σύγχυση.