Αποστολέας Θέμα: Κάθε αρχή και δύσκολη  (Αναγνώστηκε 7074 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος fritz

• Scale 1/144
  • *
Κάθε αρχή και δύσκολη
« στις: Φεβρουαρίου 28, 2010, 06:47:52 μμ »
καταρχήν καλησπέρα και από μένα . συγχαρητήρια για το site σας και τις πολύτιμες γνώσεις που προσφέρετε.
Με το μοντελισμό ασχολούμαι αρκετά χρόνια ( αεροπλάνα ξύλινα καράβια κλπ) αλλά ποτέ με τρένα... είναι έna  απωθημένο από παιδί γιατί στην ηλικία των 3 μου είχε φέρει ο πατέρας ένα τρένο lima από Ιταλία μαζί με τρία σπίτια και μια έξτρα μηχανή παλιά από αυτές με κάρβουνο. εποχή μιλάμε 1985 όποτε καταλαβαίνεται ποσό παλιό είναι... με αυτό το τρένο έχω παίξει ως παιδί μόνο 5 φορές οπόσο θυμάμαι είναι καινούριο στο κουτί του φανταστείτε ότι μου το έδινε η μανά μου κάθε Χριστούγεννα αν πήγαινα καλά στο σχολειό... χαχαχαχαχαχαχαχα

τώρα το βρήκα στην αποθήκη... σκονισμένο κλπ

το έφτιαξα στο πάτωμα φανταστείτε έχει μήκος 1.80 και πλάτος 80 εκ είναι το σχέδιο το κλασικό ημικύκλιο ευθεία ημικύκλιο και δίπλες γραμμεσ... είναι εμπορικό βαγόνια με αυτοκίνητα βαρέλια και λοιπα.......
είναι προφανώς από αυτά που έχω διαβάσει σε όλο το site και είδα στο ροοστάτη είναι εναλλασσόμενο. αc..

ο χώρο που έχω για να φτιάξω την μακέτα είναι περιορισμένος 120μηκοσ 90 πλάτος......

όπως φαίνεται πιο πάνω μετά από λίγο πήξιμο βρήκα αυτό το σχέδιο .... με μερικές τροποποιήσεις....

τώρα ερχόμαστε σε αυτό που έχουν ρωτήσει πολλοί και μάλλον έχετε βαρεθεί να απαντάτε .. γιατί σας ευχαριστώ προκαταβολικά.....
1η εταιρεία αυτή υπάρχει???
2 με ποιες Γράμμε από άλλες εταιρείες ταιριάζει....? αν και έχω αρκετές θα χρειαστώ και αλλά κομμάτια...
3 με τα λίγα που ξέρω είναι αναλογικό το σύστημα του τραίνου που εχω. kai εναλλασσόμενο... αυτό που θέλω είναι να το κάνω ψηφιακό dcc... κατά πόσον μπορώ με τις υπάρχον γραμμές και μηχανές????
ξέρω θα αγοράσω και καινούριου τύπου αλλά φανταστείτε ότι μετά από καθάρισμα που έκανα στις ειδή υπάρχον  ( οινόπνευμα στις ροδές) πάνε σφαίρα..... είναι αμαρτία να τις αφήσω στην άκρη.. η μια έχει παροχή και για εναέριο ρεύμα...

όσο για την μακέτα 50 επί 50 και 12 χιλιοστά είναι το καλύτερο από αυτά που διάβασα στο site???/

ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους για τις υπέροχες μικρές αλλά και υπερκατασκευές σας.....

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
Απ: κάθε αρχή και δύσκολη
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 28, 2010, 09:13:02 μμ »
1.H Lima δεν υπάρχει,νομίζω,πλέον
2.Αν είναι ΗΟ με όλες τις ΗΟ γραμμές.
3.Για DCC δεν θές γραμμές συγκεκριμένες (Εκτός MARKLIN) αλλά
 α) Decoder στη μηχανή και
 β) Ενα σύστημα DCC , πχ ROCO/PIKO/TRIX/ESU/κλπ,κλπ.................... ή το κατα τη γνώμη μου κορυφαίο LENZ

50Χ50 είναι το "τελάρο" για να πατήσει πάνω το 12mm/16mm κοντραπλακέ ή MDF ,αλλα για μακέτα 1,20χ0,90 δεν χρειάζεσαι τελάρο,μόνο 4 πόδια

ΥΓ:     A , που'σαι μεγάλε ,μου βγήκαν τα μάτια  :shock: να καταλάβω τι γράφεις απο την ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ :evil: σου αν-ορθογραφία.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος fritz

• Scale 1/144
  • *
Απ: κάθε αρχή και δύσκολη
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 28, 2010, 10:59:38 μμ »
K. VASGALANIS νομίζω οτι τώρα είναι καλύτερα, έγραφα βιαστικά από δουλεία.... και καταλαβαίνεισ.

ευχαριστώ για τισ πληροφορίεσ

Αποσυνδεδεμένος fritz

• Scale 1/144
  • *
Απ: Κάθε αρχή και δύσκολη
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 01, 2010, 09:32:40 μμ »
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις γραμμές οι δίκες μου είναι HO με ποιες μάρκες εκτός από marklin ταιριάζουν....
ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 01, 2010, 10:29:22 μμ »
Καλώς όρισες και από μένα.

1.Νομίζω ,ότι η LIMA υπάρχει ακόμα.(Οι περισσότεροι "αναλογικοί" από Lima ξεκινήσαμε, διότι οι ROCO-FLEISCHMANN ήταν πάντα άπιαστο όνειρο...)
2.Γραμμές Roco,Piko,Peco,Fleischmann,Tillig,Kleinbahn....Κυριολεκτικά ό,τι υπάρχει!
3.Θα μου προξενήσει εντύπωση να είναι εναλασσόμενο ένα σετ Lima του '85!Μάλλον συνεχές είναι.Δες την μηχανή από κάτου :lol: Εάν έχει πεδιλούμπα συλλυπητήρια....
Εάν είναι DC (το πιθανότερο) μπορεί να μετατραπεί σε DCC (ψηφιακή) , με όσα γράφει ο Vasgalanis, αλλά θέλει "χεράκια"!
4.Οι γραμμές -που έχεις- μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα , όπως και οι μηχανές.

Η διάσταση είναι μία χαρά.Κοίτα να φτιάξεις όμορφα πράγματα και κυρίως να το διασκεδάσεις φτιάχνοντάς τα!

Αποσυνδεδεμένος fritz

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 01, 2010, 11:02:20 μμ »
σε ευχαριστω... τελικά δίκιο έχεισ ειίναι συνεχέσ το είδα απο το ροοστάτη.
καλή συνέχεια

Αποσυνδεδεμένος F.K

• Σ.Π.Α.Π Αθάνατοι
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Νεάπολη-Νίκαια
  • ModelTrains
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 01, 2010, 11:13:14 μμ »
Καλώς ήρθες στο modelclub. ::welcome_model::
Η Lima είχα ακούσει ότι είχε κλείσει αρκετά χρόνια, αλλά δεν είμαι σίγουρος, γιατί από ένα πέρασμα από τον Καλφάκη είδα ότι είχε starter sets καινούρια της Lima.
Το σχέδιο της μακέτας είναι καλό.
είναι αμαρτία να τις αφήσω στην άκρη όντως ένα starter set του 80' πιστεύω ότι είναι συλλεκτικό κομμάτι. Αρκετοί τρενάδες άμα δουν κάποιο παλιό Lima το βουτάνε χωρίς να λογαριάζουν τα λεφτά.

Ξανακαλώς ήρθες στο modelclub. ::welcome_model::
Τρένα και πάλι Τρένα!!!

Αποσυνδεδεμένος fritz

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 02, 2010, 05:39:36 μμ »
 σε ευχαριστω πολυ!!! δεν ξερω αν μια μηχανη lima του 1985 ειναι συλλεκτικη εκεινο που ξερω ειναι οτι προχοραω με διαθεση ,,,,,

Αποσυνδεδεμένος F.K

• Σ.Π.Α.Π Αθάνατοι
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Νεάπολη-Νίκαια
  • ModelTrains
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 02, 2010, 07:43:20 μμ »
Καλά πάει (με εξαίρεση τις cdθήκες για στηρίγματα :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:)

Η μηχανή ανεβαίνει αυτές τις τεράστιες ανηφόρες. :?: :?: :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Τρένα και πάλι Τρένα!!!

Αποσυνδεδεμένος fritz

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 02, 2010, 07:48:39 μμ »
οχι αλλα τωρα ανεβαινει... η κλιση τους μικρηνε.... ::salut::  :lol: :lol: :lol:

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 03, 2010, 12:03:49 πμ »
@ fritz

Aπορίες

1.Τί είναι αυτή η  κιτρινοπορτοκαλί κατασκευή στό βάθος ;    Εκφόρτωση χαλικοειδών κλπ??????
2.Το χαρτί υγείας τί το θές ;       Για στήριγμα???????? ή μήπως για το παρακάτω #3
3. Γιατί όταν ανοίγω τίς εικόνες σου παίρνω μπόνους  :oops: :oops:φωτογραφίες :oops: :oops: ; Για να σκουπίζω τα σάλια μου????????
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 03, 2010, 12:34:30 πμ »
Vasgalanis,

επειδή το είχα το σετ, η κίτρινη κατασκευή είναι ο γερανός-container {κάτι σαν τον τερματοφύλακα-γιατρό στο Αγόρι (ή μήπως ήταν στον Μπλέκ?)}

Τα μ...νέτα-τσοντίδια  που ξεπροβάλλουν είναι αναμφίβολα μία ευχάριστη αλλαγή από τα ανιαρά βαγόνια ....

Από αύριο και μετά την επιβολή των νέων οικονομικών μέτρων θα ξεπροβάλει εν αλλάξ ο Τέλης Σταλλόνε και μακαρίτης ο John Holmes....

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 03, 2010, 12:54:56 πμ »

Από αύριο και μετά την επιβολή των νέων οικονομικών μέτρων θα ξεπροβάλει εν αλλάξ ο Τέλης Σταλλόνε και μακαρίτης ο John Holmes....
::sorry::
Μπα ,μάλλον ο "Γκουσγκούνης" και θα μας αποτελειώσει................................... ::Guillotine::
...και μου τελείωσε το "petroleum jelly" !!!!!!

Αποσυνδεδεμένος dimelsec

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ταμπουρια και αμφιαλη
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 03, 2010, 07:22:48 πμ »
Καλώς όρισες και από μένα.

1.Νομίζω ,ότι η LIMA υπάρχει ακόμα.(Οι περισσότεροι "αναλογικοί" από Lima ξεκινήσαμε, διότι οι ROCO-FLEISCHMANN ήταν πάντα άπιαστο όνειρο...)
2.Γραμμές Roco,Piko,Peco,Fleischmann,Tillig,Kleinbahn....Κυριολεκτικά ό,τι υπάρχει!
3.Θα μου προξενήσει εντύπωση να είναι εναλασσόμενο ένα σετ Lima του '85!Μάλλον συνεχές είναι.Δες την μηχανή από κάτου :lol: Εάν έχει πεδιλούμπα συλλυπητήρια....
Εάν είναι DC (το πιθανότερο) μπορεί να μετατραπεί σε DCC (ψηφιακή) , με όσα γράφει ο Vasgalanis, αλλά θέλει "χεράκια"!
4.Οι γραμμές -που έχεις- μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα , όπως και οι μηχανές.

Η διάσταση είναι μία χαρά.Κοίτα να φτιάξεις όμορφα πράγματα και κυρίως να το διασκεδάσεις φτιάχνοντάς τα!
δημ'ητρη καλημερα εαν θυμαμαι καλα η lima δεν ασχοληθηκε ποτε με ac ή τουλαχιστον δεν υπηρχαν μοντελα ac στους καταλόγους της μεχρι και 1991.

Αποσυνδεδεμένος fritz

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 03, 2010, 01:27:24 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τα καλά λόγια σας.. ως άπειρος και αρχάριος κάνω λάθη. :oops:
Τα νέα μετρά μας έχουν κάνει να θέλουμε όντος το χαρτί υγείας..  :shock:
Όσο για την μακέτα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ..... ::salut::
Όντος είναι για κοντέινερ.
Keep walking

Αποσυνδεδεμένος fritz

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 05, 2010, 05:19:35 μμ »
Τελικά βρήκα παραπάνω χώρο στριμώχτηκα  πέταξα το κρεβάτι στο μπαλκόνι  και λοιπά κοιμάμαι στο πάτωμα χα..χα  χα  χα

Στο 1.20  επί 90 δεν κάνουμε πολλά πράγματα και έτσι  μεγαλώσαμε ... 150 επί 120...
1 θα ήθελα να ρωτήσω ποια η διάφορα από το HO με το HOn30 . Το σχέδιο που προανέφερα είναι HOn30.
2 Σκάφτομαι να πάρω γραμμές και κλειδιά από pikο .. Ποια ένια η άποψη σας?.
Βρήκα κάτι προσφορές στο internet. ::icon_thumright::
3 το wintrack kai to winrail υπάρχουν πουθενά με το γνωστό και μη εξαιρετέο τρόπο.... :o
διάβασμα.....

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 05, 2010, 09:32:06 μμ »
1. Το φαρδος της γραμμης
2. Προσωπικα δεν μου ερεσει η ποιοτητα τους. Πολυ καλυτερα της Peco και με τεραστια ποικιλια.

Αποσυνδεδεμένος pagio

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Καλαματα
  • Nothing is true everything is permited
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 08, 2010, 10:58:20 μμ »
πο ρε φιλε lima τι μου θυμισες τωρα.Ειχα τουλαχιστον 4 starter sets οταν ημουνα μικρος.αλλα μολις μεγαλοσα και κοιταγα κοριτσακια τα εδοσα ο βλακας. :( .Ειχα φτιαξει και κατι βουνα με φελιζολ και ανεβεναι σαλιγκαρο το τρενακι :D
πας καλα θα βγει καλο συνεχησαι χαλαρα σιγα σιγα να σου ερχονται ιδεες

Αποσυνδεδεμένος manos28684

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Santorini
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 15, 2010, 04:32:31 μμ »
καλησπέρα παιδιά k από μένα.. καινούριος στο χορό k θα κάνω την προσπάθεια μου για μια μικρή μακέτα γιατί είναι όνειρο ζωής. και εγώ lima τρένα έχω δουλεύουν άψογα μονο λίγο καθάρισμα θέλουν οι γραμμές.. βεβαια έχω παρα πολλές ερωτήσεις ως άσχετος σε αυτόν τον τομέα..
δεν θα ξεκινήσω από τώρα τις ερωτήσεις για το στήσιμο του τραπεζιού τις μακέτας αλλα θα πω μια που μου ήρθε βλέποντας την αρχή του φίλου μας. τα διαχωρίσματα των γραμμών νομίζω κλειδιά λέγονται(στην περιπτωση μου) τις lima που λειτουργούν με το χέρι πως γίνετε να τα κάνουμε να λειτουργήσουν με κάποια κονσόλα?
k άλλη μια ερώτηση στα γρήγορα.. ο φίλος έκανε καλά που καθάρισε τις γραμμές με οινόπνευμα? η πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσουμε την ειδική γκόμα για τον καθαρισμό????  ευχαριστώ παρα πολύ παιδιά παρα πολύ καλή η δουλειά σας...

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 15, 2010, 05:52:29 μμ »
καλησπέρα παιδιά k από μένα.. καινούριος στο χορό k θα κάνω την προσπάθεια μου για μια μικρή μακέτα γιατί είναι όνειρο ζωής. και εγώ lima τρένα έχω δουλεύουν άψογα μονο λίγο καθάρισμα θέλουν οι γραμμές.. βεβαια έχω παρα πολλές ερωτήσεις ως άσχετος σε αυτόν τον τομέα..
δεν θα ξεκινήσω από τώρα τις ερωτήσεις για το στήσιμο του τραπεζιού τις μακέτας αλλα θα πω μια που μου ήρθε βλέποντας την αρχή του φίλου μας. τα διαχωρίσματα των γραμμών νομίζω κλειδιά λέγονται(στην περιπτωση μου) τις lima που λειτουργούν με το χέρι πως γίνετε να τα κάνουμε να λειτουργήσουν με κάποια κονσόλα?
k άλλη μια ερώτηση στα γρήγορα.. ο φίλος έκανε καλά που καθάρισε τις γραμμές με οινόπνευμα? η πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσουμε την ειδική γκόμα για τον καθαρισμό????  ευχαριστώ παρα πολύ παιδιά παρα πολύ καλή η δουλειά σας...

Καλώς ήλθες.

Αν και σε ξένο αχυρώνα (topic...) οι απαντήσεις έχουν ως ακολούθως :

Τα χειροκίνητα κλειδιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε κονσόλα.Μόνο τα ηλεκτρικά κλειδιά μπορούν.
Τσ συγκεκριμένα μπορείς να τα μετατρέψεις σε ηλεκτρικά προσαρμόζοντας μοτέρ δίπλα ή από κάτω.
Οι γραμμές καθαρίζονται (αναλόγως του επιπέδου της φθοράς) με ισοπροπυλική αλκοόλη , ή γόμα ή ντουκόχαρτο 180 ή και ψιλότερο (240-320).

Να είσαι καλά,

Jimmy.k 

Αποσυνδεδεμένος greg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 15, 2010, 10:14:04 μμ »
Παιδια καλως ηρθατε απλα μια σημειωση.
Αν χρειαστειτε καινουργιες γραμμες προτιμηστε nickel silver γιατι οι σιδερενιες (παλιες της lima)σκουριαζουν και θελουν συνεχως καθαρισμα.
και κλειδια επισης.
Απο μηχανες οποιαδηποτε εταιρεια DC εκτος marklin (AC).Βαγονια μπορειται και marklin αν αλλαξεται τους τροχους.
Πριν φτιαχτει η μακετα υπολογιστε το radius δηλαδη την κλιση των γραμμων στις στροφες.
Πιθανον η lima μηχανη να στριβει ανετα αλλα αν αργοτερα παρεις μια αλλη μηχανη να  μη στριβει και να εκτροχιαζεται.
Διαβαστε η συμβουλευτειται γι αυτο πριν την κατασκευη της.
Τα παιδια εδω ειναι ολα προθυμα να βοηθησουν
καλη συνεχεια

Αποσυνδεδεμένος manos28684

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Santorini
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 16, 2010, 08:54:51 πμ »
ευχαριστώ παρα πολύ για τις γρήγορες απαντήσεις παιδιά!! τελικά άκυρο αυτό που είπα για τις γραμμές πως θέλουν λίγο καθάρισμα.. σε μερικές η μηχανή δεν μπορεί να πάρει ηλεκτρισμό καθόλου.. πως μπορώ να καθαρίσω τις ρόδες από τις μηχανές?υπάρχει καμια εύκολη τεχνική?
έχω παραγγείλει από τον καλφάκη μια γκόμα αλλα δεν με έπεισε πως θα κάνει δουλειά.. πιο πολύ προσπαθούσε να μου πουλήσει καινούριες γραμμές αν k βεβαια δεν ασχολήθηκε k πολύ μόλις του είπα πως δεν μένω αθηνα...το να προσαρμόσω μοτέρ στα κλειδιά είναι δύσκολη διαδικασία η υπάρχουν έτοιμα στην αγορά γιατί δεν έχω δει κάτι στο internet....
ευχαριστώ παρα πολύ και πιστεύω οι ερωτήσεις αυτές να βοηθήσουν k το παιδί που ξεκίνησε το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ταρτης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 16, 2010, 02:25:58 μμ »
Γεια σου φιλε Μανο και απο μενα.
Ξεκιναμε απο τον Καλφακη.
Προσπαθησε να σε πεισει να αγορασεις καινουριες γραμμες γιατι οι παλιες της Lima θελουν πολυ πιο τακτικα καθαρισμα (με την γομα που παραγγειλες )σε σχεση με τις Nickel Silver.
Σαφως μπορεις να μεινεις με τις παλιες Lima αλλα αυτο θα το ορισεις εσυ,η τσεπη σου και η ορεξη σου να καθαριζεις καθε φορα τις γραμμες πριν τρεξεις μια μηχανη.
Παμε στην Lima
Υπαρχει ως θυγατρικη της Hornby  με μειωμενη παραγωγη(μα παρα πολυ ομως)
Εβγαλε και AC μηχανες(τις οποιοες ειδα απο κοντα οταν τις εφερνε ο Πανταζοπουλος)
Παμε στιην μαρκα των γραμμων(αν τις αλλαξεις)
Σαφως οι Peco ειναι κορυφη,αλλα αναλογη ειναι και η τιμη.Κατι που κανει τις Piko πιο προσιτες και ελκυστικες.
Για να κανεις τα κλειδια ηλεκτροκινητα,καλυτερα να παρεις καινουρια ετοιμα.
Η Lima  δεν εβγαλε ποτε ηλεκτρομαγνητες προς πωληση(ας με διορθωσει ο φιλτατος Jimmyk)
Τα δε προσθετα μοτερ δεν αξιζουν για τις παλιες lima.
Παμε στο καθαρισμα τροχων(που πρεπει να γινει για να δεις καλη κινηση)
'Η τις καθαριζεις με μοντελιστικο τροχο με μικρη βουρτσα 'η με την γομα λιγο-λιγο.Εδω θελει φαντασια(εγω τις ροδες του μοτερ τις καθαριζα με την γομα εχοντας βαλει το μοτερ να γυρναει)
Αν σου αρεσει αυτο που κανεις,ολα θα γινουν σιγα-σιγα.

Νικος(a.k.a Ταρτης 'η xerog)

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 16, 2010, 08:32:32 μμ »
Καλώς επανέκαμψες φίλε Τάρτη, είχες καιρό να μας επισκεφτείς.

Προσπαθησε να σε πεισει να αγορασεις καινουριες γραμμες γιατι οι παλιες της Lima θελουν πολυ πιο τακτικα καθαρισμα (με την γομα που παραγγειλες )σε σχεση με τις Nickel Silver.Σαφως μπορεις να μεινεις με τις παλιες Lima αλλα αυτο θα το ορισεις εσυ,η τσεπη σου και η ορεξη σου να καθαριζεις καθε φορα τις γραμμες πριν τρεξεις μια μηχανη.

Γενικά οι καλής ποιότητος γραμμές έχουν -όπως τα περισσότερα ακριβότερα πράγματα- συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η εμφάνιση αλλά κυρίως η καλύτερη κόλληση και αγωγιμότητα ,που είναι σημαντικός παράγοντας σε τούνελ ή κρυφά σημεία.   

Σαφως οι Peco ειναι κορυφη [Νομίζω ,ότι μαζί με την Roco και την Shinohara (στα κλειδιά) είναι καλές επιλογές και οι αμέσως χειρότερες επιλογές από το να τις στρώσεις μόνος σου, εντελώς χειροποίητα....  (πέδιλο-πέδιλο, στρωτήρα-στρωτήρα, καρφί-καρφί )]  , αλλα αναλογη ειναι και η τιμη.Κατι που κανει τις Piko πιο προσιτες και ελκυστικες ....αλλά πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων).

Για να κανεις τα κλειδια ηλεκτροκινητα,καλυτερα να παρεις καινουρια ετοιμα. Συμφωνώ!

Η Lima  δεν εβγαλε ποτε ηλεκτρομαγνητες προς πωληση (ας με διορθωσει ο φιλτατος Jimmyk) Ως εξάρτημα όχι. Μόνο ηλεκτρομαγνητικά κλειδιά, αλλά προσωπικώς  εννοούσα μοτέρ άλλων εταιρειών για να τοποθετηθούν (με μικροαλλαγές) είτε δίπλα είτε από κάτω.

Τα δε προσθετα μοτερ δεν αξιζουν για τις παλιες lima. (Τίποτε δεν αξίζει και όλα αξίζουν, αναλόγως τί θέλεις , πόσο το θέλεις και πόσο θέλεις να το πληρώσεις)

'Η τις καθαριζεις με μοντελιστικο τροχο με μικρη βουρτσα 'η με την γομα λιγο-λιγο.Εδω θελει φαντασια(εγω τις ροδες του μοτερ τις καθαριζα με την γομα εχοντας βαλει το μοτερ να γυρναει) Παλαιά και συνηθισμένη τεχνική!, αλλά ταλαιπωρεί τα μοτέρ...Καλύτερα λύσε τα πάντα, ξεμοντάρισε τα πάντα , καθάρισε -λάδωσε και ξαναμοντάρισε (προσοχή στην πολικότητα των τροχών).

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος kdapab

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 17, 2010, 01:39:28 μμ »
Γεια σου φιλε Μανο και απο μενα.
Ξεκιναμε απο τον Καλφακη.
Προσπαθησε να σε πεισει να αγορασεις καινουριες γραμμες γιατι οι παλιες της Lima θελουν πολυ πιο τακτικα καθαρισμα (με την γομα που παραγγειλες )σε σχεση με τις Nickel Silver.
Σαφως μπορεις να μεινεις με τις παλιες Lima αλλα αυτο θα το ορισεις εσυ,η τσεπη σου και η ορεξη σου να καθαριζεις καθε φορα τις γραμμες πριν τρεξεις μια μηχανη.
Παμε στην Lima
Υπαρχει ως θυγατρικη της Hornby  με μειωμενη παραγωγη(μα παρα πολυ ομως)
Εβγαλε και AC μηχανες(τις οποιοες ειδα απο κοντα οταν τις εφερνε ο Πανταζοπουλος)
Παμε στιην μαρκα των γραμμων(αν τις αλλαξεις)
Σαφως οι Peco ειναι κορυφη,αλλα αναλογη ειναι και η τιμη.Κατι που κανει τις Piko πιο προσιτες και ελκυστικες.
Για να κανεις τα κλειδια ηλεκτροκινητα,καλυτερα να παρεις καινουρια ετοιμα.
Η Lima  δεν εβγαλε ποτε ηλεκτρομαγνητες προς πωληση(ας με διορθωσει ο φιλτατος Jimmyk)
Τα δε προσθετα μοτερ δεν αξιζουν για τις παλιες lima.
'Η τις καθαριζεις με μοντελιστικο τροχο με μικρη βουρτσα 'η με την γομα λιγο-λιγο.Εδω θελει φαντασια(εγω τις ροδες του μοτερ τις καθαριζα με την γομα εχοντας βαλει το μοτερ να γυρναει)

Λιγο πριν διαλυθεί η Lima και συγχωνευθεί με τη hornby έβγαζε γραμμές nickel silver για hobby και κλειδιά με ενσωματωμένες ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές (δε χρειαζόταν να τις περάσεις εσύ), αλλά έπρεπε να βάλεις προεκτάσεις στα 3 καλώδια, για να τα φτάσεις στο μετασχηματιστή. Αν θυμάμαι καλά κόστιζαν γύρω στις 10.000 δραχμές τότε ενώ τα απλά 5.000. Πάντως τα απλά (που  δούλευα) δεν ήταν αξιόπιστα (εκτροχιασμοί). ϊσως οι μαγνητικές δούλευαν σωστά.
 Σήμερα δεν ξέρω αν κυκλοφορούν στην αγορά αλλά σίγουρα κάποιο στοκ θα υπάρχει σε επιλεγμένα μαγαζιά (ψάχνοντας).
Στο καθάρισμα των τροχών αυτοσχεδιάζω, βάζοντας τη μηχανή ανάποδα, προσαρμόζοντας τα 2 γυμνά καλώδια του μετασχηματιστή στις ρόδες ώστε να υπάρχει τάση και να γυρίζουν και με ένα dremel με συρματόβουρτσα τις κάνω γυαλί!

Tags: