Παληκάρια με φτιάξατε ανεπανόρθωτα με το video. Μιας που δε διακρίνομαι για τις ... μοντελιστικές μου γνώσεις

, ας επισημάνω μερικά πράγματα που αφορούν την κλίμακα 1:1

.
1) Οι ελιγμοί που βλέπετε και σηκώνουν απόνερα, αν κρίνω από τη τάση του αεροπλάνου γίνονται με πολύ μικρή (για το ύψος αυτό) ταχύτητα, ίσως κάτω από 300knots. Τα απόνερα είναι ... φυσιολογικό φαινόμενο για το Phantom, καθώς οι κινητήρες του έχουν αρνητική κλίση 3 μοιρών ως προς το διαμήκη άξονα του αεροσκάφους, δηλαδή ξερνούν προς τα κάτω. Λόγω της τεράστιας ώσης τους (35800lbs με πλήρη μετάκαυση) απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και εμπειρία κατά τη χρήση των κινητήρων σε τέτοιο ύψος, αλλιώς δημιουργούνται επικίνδυνες "οφιώσεις".
2) Το "θηρίο" έχει βέβαια ξεπαραστεί σε επιδόσεις και ηλεκτρονικά από τα αεροσκάφη 3ης γενιάς, εξκολουθεί όμως, μισό και πλέον αιώνα μετά τη γέννησή του να διαθέτει φοβερές επιδόσεις (είναι ταχύτερο από τα F-16/F-18 και ανεβαίνει πολύ γρηγορότερα από τα Α-7/Tornado κ.λ.π.). Υπολείπεται από την 3η γενιά σε επιδόσεις στροφής, περίσσειας ισχύος και επιτάχυνσης. Καθαρό και με τα "μισά" καύσιμα (όπως σταχυολογούνται και οι περισσότερες συγκρίσεις διαμόρφωσης αερομαχίας) έχει λόγο ώσης προς βάρος 1:1. Ακόμα και σήμερα μπορεί να μεταφέρει απίστευτη ποικιλία όπλων σε αξιοσέβαστες ποσότητες και αποστάσεις. Φυσικά κοστίζει πολύ περισσότερο, παλιά καραβάνα πλέον. Οι χειρισμοί που απαιτούνται για να αποδώσει το "τέρας" είναι λεπτοί και απαιτούν προσήλωση και εκπαίδευση, καθώς εμφανίζει όλα τα περίεργα χαρακτηριστικά της οπισθοκλινούς πτέρυγας υπερηχητικών ταχυτήτων

(χωρίς fly by wire). Ας με συγχωρέσει ο φίλος F-104G

και οι λάτρεις των μύθων του "σωλήνα"

αλλά το Phantom παραμένει θεός και μάλιστα δύσκολος

.
3) Το άγγιστρο ανάσχεσης δεν είναι δυνατό να λείπει κατά τις επιχειρήσεις ξηράς. Πέρα από το γεγονός ότι με τα παρελκόμενα ζυγίζει περίπου ένα τόνο, η αφαίρεσή του θα άλλαζε την (εύθραυστη) ισορροπία βαρών του αεροσκάφους σε σχέση με το κέντρο βάρους (CG). Επιπλέον σε περίπτωση βλάβης του κύριου υδραυλικού συστήματος (αρκετά συχνή βλάβη) η μόνη περίπτωση να σταματήσει το θηρίο είναι η εμπλοκή στο συρματόσχοινο (πολύ εντυπωσιακή διαδικασία για όσους δε το έχουν δει

), αυτό που βλέπετε σε όλα σχεδόν τα στρατιωτικά αεροδρόμια.
Δεν ξέρω αν θα ξεπεραστεί ποτέ ως ιστορία και ως το πρώτο (κατά τη γνώμη μου) πραγματικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων. Για μένα όχι...