Αποστολέας Θέμα: Kαλησπερα απο ενα αρχάριο τρενακια  (Αναγνώστηκε 23350 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giannis400

• Scale 1/144
  • *
Kαλησπερα απο ενα αρχάριο τρενακια
« στις: Ιανουαρίου 14, 2010, 01:01:23 πμ »
Καλησπερα και καλλη χρονια σε όλους.
Να σημειώσω ότι είμαι παντελως ασχετος σε θέματα τρενομοντελισμου (υπολογιμου γραμμων.. διοραμματων και διαφορων αλλων πραγματων πανω στο μοντελισμο τρένων) που διαβάζω απο τα εμπειρα μελοι του φορουμ εδω στο χωρο των τρενων.
Απο χρόνια ήθελα να ασχοληθω με το τρενομοντελισμο αλλα δεν εβρισκα το χρόνο και το χρήμα για να ασχοληθω, τους τελευταίους μήνες όμως αλαξαν τα πραγματα διότι πηραν την γυναικα μου στην εκπαιδευση και ετσι δεν αναγκαζομαι να δουλευω και τα απογευματα για να τα φέρω βόλτα, και σαν δημοσιος υπαλληλος που είμαι και εγω εχω αφθονο χρόνο τα απογευματα και χρήμα λόγο δουλειας της γυναικας μου στο δημόσιο, αλλο ένα κινητρο είναι το ότι ο γιος έγινε 3χρ και του αρεσουν τα τρενακια, όποτε θα τον μπασω και αυτων στην τρενομανια :D.
Ξεκινησα λοιπόν με μια αγορά ενος  απλού σετ τρένου με 4 βαγόνια απο το καλφάκη με 95 ευρω μάρκας JUEF- MULTI TRAFIC και μαζι με αυτο πήρα 4-5 σπιτακια-σταθμούς την hornby συν αλλα 110 ευρώ για τα σπιτακια παιδια ακριβα θα έλεγα και δεν με εντυποσίασαν και πολυ να πω την αλήθεια.Να πω την αλήθεια αυτην την αγορά την μετάνιοσα γιατι πιστευω Θα μπορούσα  με τα 220ευρο που έδωσα να πάρω μια ψηφιακη μηχανουλα που να είχε όλα τα καλουδια πάνω της- ήχους φώτα κτλ.Ένας λόγος που κατέληξα σε αυτην την απόφαση ήταν και υπαλληλος στο καλφάκη ο οποίος με έπιασε στο μπλα μπλα λέγοντας μου πάρε αυτο για αρχη μην μπερδευεσε με άλλα δύσκολα πραγματα κτλ.
Ξεκίνησα λοίπον φτιάχνοντας μια βάση για την μακετα μου διατάσεων 213Χ96CM με κοντρα πλακε 4χιλιοστων βιδωμένο πάνω σε κάσα που την είχα σίτα για τα κουνουπια αποτελούμενη απο πιχακια 3Χ3cm όπου βιδωσα το κοντρα πλακε. Eπέλεξα αυτή την κάσα λόγο μικρού βάρους αν και δε γλιτώνω απ ότι βλέπω την ενύσχηση της με άλλα πιχάκια απο κάτω απο το κόντρα πλακε διότι είναι μεγάλα τα κενα και θα βουλιάζει το κόντρα πλακέ.Αυτη την βάση σκέφτομαι να την πλατηνω 55πόντους και να την κάνω 2,13Χ1,50πόντους.
Οι απορίες που έχω είναι απειρες και δεν θέλω να σας κουρασω απο το πρώτο μου post, αλλα να οι ποιό κύριες απορίες μου είναι σα να λέμε η αλφα βητα για να ξεκινησω να καταλαβω μερικα πραγματα και είναι οι εξής:
1)Μια απορία για το τρενο που πηρα ειναι ότι στον ροοστάτη-μετασχηματιστη εχει και εξοδο 16volt εκτος απο τα 12volt που δίνει στις γραμμες, αυτη την 16volt έξοδο γιατι την έχει ξέρεται? Και ακόμη αυτο το τρένο μπορω να το κάνω ξηφιακο λέτε, κάτι τετοιο διάβασα σε ενα αλλο φορουμ που μιλουσαν για τρένακια.
2) τι διαφορα έχουν τα τρένα AC σε σχέση με τα DC τρενάκια, πάιζει αυτό ρόλο στη δύναμη τραβήγματος και στην τελικη ταχήτυτα του τρένου.Αν δώσω πολυ κλίση ανηφορικη σε μιά γέφυρα τι τρενακι πρέπει να πάρω ωστε να μην κόβει ταχυτητα και φορτομένο να είναι πχ εμπορικο με βαγόνια φορτομένα, A.C ή  D.C παιζει ρόλο ?      .
3)υπάρχουν τρενάκια ατμομηχανές τύπου που να βγάζουν καπνό με κάποιο τρόπο.
4)εκτος απο τρενάκια που δουλευουν με ρεύμα υπάρχουν τρενάκια που να δουλευουν με καποιο καύσιμο υλικο απο μόνα τους, οπως είναι π.χ τα τηλεκατευθηνομενα αυτοκινητακια με βενζινοκινητηρες? και αν υπάρχουν βγαίνουν σε κιτ να τα φτιάξεις ή τα πουλουν έτοιμα?
5)υπάρχουν γραμμες τρένων φίδια που να έχουν κλισεις πολυ ποιο αποτομες απο της καθιερομένες (σα σπιραλ σωληνας δλδ όπου θα ρυθμίζεις εσυ την κλίση στραβόνοντας τες όπου θες, ετσι ώστε να μη χρειαζεται να ξοδευεις τόσα εκατοστα απλών γραμμών για μια μόνο κλίση στην γραμμη (στροφή), τώρα θα μου πειτε οτι αν υπερβω την καθιερωμενη κλιση 8α εκτρωχιαστει το τρένο, η απάντηση είναι οτι θα το πηγαινω σε αυτα τα σημεια ποιο σιγα.
6)τα ψηφιακα με 12volt δουλευουν?και τι είναι οι dcc mixanes?
7)ποιες εταιρειες πιστευεται οτι έχουν ποιοτικές και οικονομικές ψηφιακες μηχανες?
8)Αν έχω 2 γραμμες με ένα τρένο στην κάθε γραμμη θελω 2 ροοοστατες μετασχηματιστες? οι τάσεις στις διασταυρωσεις απο τα δύο τροφοδοτικα δεν βραχηκυκλόνονται μεταξη τους ώστε να εχω 12βολτ+12βολτ συνολο 24βολτ, ή είναι μονομενες οι γραμμες στις διασταυρωσεις, και κάτι αλλο τι είναι το πέδιλο και που το χρησιμοποιουμε,
 ευχαριστω εκ των προτέρων  ::webmaster::

Αποσυνδεδεμένος Manos T.

• Scale 1/144
  • *
Απ: καλησπερα απο ενα αρχάριο τρενακια
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 14, 2010, 02:07:09 πμ »
Πω πω φιλε... ενα σωρο ερωτησεις αλλα μην αγχωνεσαι γι αυτο ειμαστε εμεις εδω... χε χε...
Ας τα παρουμε λοιπον τα πραγματα απο την ερωτηση 1 και παμε και στις υπολοιπες μετα :mrgreen:

Ερ.1 Στον ροοστατη-μετασχηματιστη, οπως και να το πεις σωστο είναι, η έξοδος των 12 volt ειναι για την τροφοδοσια των γραμμων οπως πολυ σωστα είπες. Η εξοδος των 16 volt ειναι για όλες τις αλλες λειτουργιες που χρειαζεται στο μέλλον μια μακετα οπως ρευματοληψια διακλαδωσεων, φωτισμοι και αλλα τετοια. Ολα αυτα αλλα κυριως οι φωτισμοι πέρνουν ρεύμα απο την έξοδο των 16 volt

Ερ.2 Κανενα ρόλο δεν παιζει το AC με το DC οσον αφορα την δυναμη, την ταχυτητα, την αντοχη αν θα τραβαει περισσοτερα βαγονια και αλλα τετοια. Το AC ειναι το γνωστο εναλλασωμενο ρεύμα ενω το DC συνεχες... Με αλλα λογια, οι γραμμες για AC ρευμα εχουν εναν τριτο αγωγο αναμεσα στις δύο ράγες που παρεχει το θετικο πολο ρευματος ενω οι δυο ράγες εχουν την ιδια πολικοτητα συνηθως αρνητικη. Απο την αλλη στο DC η μια ράγα εχει θετικη πολικοτητα ενω η άλλη αρνητικη οποτε δεν χρειαζονται και μεσαιο αγωγο. Για να περνουν ρευμα οι μηχανες AC απο τον μεσαιο αγωγο χρησημοποιουν ενα πεδιλο που βρισκεται στο κάτω μέρος της μηχανης. Αυτο απανταει και στην ερωτηση σου για το τι ειναι το "πέδιλο". Οι DC μηχανες δεν έχουν τετοιο. Τωρα το ποσο γρηγορα παει καθε μηχανη, ποσα βαγονια θα μπορει να τραβαει και αλλα τετοια οφειλονται καθαρα στο βάρος της μηχανης και στο αν οι τροχοι έχουν καποιοι λαστιχενια δαχτυλιδια που αυξανουν την προσφυση(ειναι πολυ διακριτικα) και γενικοτερα σε αλλα εκτος του μοτερ θέματα. Τα μοτερ πλεον ειναι πολυ καλα, πριν καμια 10αρια χρονια ναι καποιες εταιριες είχαν πιο ισχυρα μοτερ απο αλλες, αλλα πλεον τα πραγματα σε γενικες γραμμες εχουν βρει μια ισοροπια. βεβαια αναλογως του μεγεθους του τρενου μπορει καποιο να εχει δυνατοτερο μοτερ απο καποιο αλλο, οχι ομως υποδεεστερο κατασκευαστηκα.

Ερ.3 Τα τελευταια χρονια και στην κλιμακα 1/87  ή ΗΟ υπαρχουν τρενακια που με την προσθηκη ενος ειδικου λαδιου στο φουγαρο των ατμομηχανων βγαζουν ενα υποτυπωδη καπνο αλλα ειναι ωραια αισθηση. Βεβαια εχουν και πιο τσιμπημένη τιμούλα...

Ερ.4 Τραινακια στην κλιμακα 1/87 ή ΗΟ(προφερεται ή χο ή ειτς-όου(αγγλιστη)) και μεχρι την κλιμακα 1(μου φαινεται 1/32 δλδ απλα ειναι γνωστη σαν κλιμακα ενα) ολα κινουνται με ρευμα... Απο εκει και περα υπαρχουν καποια τρενα σε παρκα, δυστηχως μονο στο εξωτερικο σε κλιμακες κοντα στο 1/18 που οδηγουνται κανονικα και καινε καρβουνο και υγρο καυσιμο οπως εδω στο βιντεο:
&feature=related αλλα δυστηχως αυτα μονο στο εξωτερικο τα βρισκει κανεις. Μαλιστα οι μηχανες αυτες εχουν τετοια ισχυ που τα χρησημοποιουν στο εξωτερικο για παρκα και ψυχαγωγικους λογους κουβαλοντας ανθρωπους... Ειναι πραγματικα καταπληκτικα.... :(

Ερ.5 Υπαρχουν τετοιες γραμμες και λεγονται flextrack και βγαζουν εταιριες οπως η roco,η pico,η peco για DC ρευμα και η marklin για AC... Γενικοτερα για χρηση απλη καλες ειναι αυτες με την ετοιμη κλιση γιατι οι flex ειναι ευθειες και μετα το λυγισμα θελουν και στερεωμα με καρφακι αλλα αφου ειπες οτι έχεις κοντρα πλακε απο κατω δεν θα εχεις προβλημα. Παντως ενδεικτικα σου αναφερω πως οι ετοιμες καμπυλες του εμποριου έχουν τις μικροτερες δυνατες στροφες που μπορει να παρει ενα μοντελιστικο τρενο και γι αυτο καποιοι απο εμας προτιμουν τις ψλεξ που μπορουν να επιτυγχανουν πιο ανοιχτες καμπυλες πχ με ακτινα 1 μετρου, ωστε και η καμπυλη που διαγραφει το τρενο να ειναι πιο φυσικη και να μην σπανε τα βαγονια μεταξυ τους οπως συμβαινει στις μικρες στροφες... αλλα για αρχη ειναι μια χαρα...!!! Trust me ολοι καπως ετσι ξεκινησαμε...

Ερ. 6 Τα ψηφιακα ειναι απλα ένας αλλος τροπος λειτουργιας αλλα με το ιδιο 12 volt ρευμα... Ουσιαστικα στην ψηφιακη κινηση δεν κινηται η μηχανη αναλογα με το ρευμα που τις δινει ο ροοστατης αλλα με παλμους που ρυθμιζουν μια ειδικη πλακετα στο εσωτερικο της μηχανης(η πλακετα ονομαζεται decoder) να δεχεται περισσοτερο ή λιγοτερο ρευμα. Τους "παλμους" του οριζεις εσυ απο ενα χειριστηριο σαν ροοστατη. Στην ψηφιακη κινηση μπορεις να χειριστεις παραλληλα περισσοτερες απο μια μηχανες και με διαφορετικες ταχυτητες ενω καποιες αλλες δεν θα κινουνται. Το ψηφιακο δεν διαφερει απο το DC ή το AC. ειναι απλα επιπροσθετο σε αυτα και εχει να κανει μονο με τον τροπο χειρισμου οχι με τον τύπο του ρευματος. Το πλεονεκτημα του ψηφιακο ειναι αυτο ακριβως οτι δλδ η κινηση ειναι ανεξαρτητη απο το ρευμα, διοτι αντιθετα χωρις ψηφιακο αν ειχες πχ δυο μηχανες ταυτοχρονα επανω στις γραμμες και ανοιγες λιγο τον ρεοστατη ολες θα κινοντουσαν με τραβοντας το ιδιο ρευμα. Αντιθετα οπως ξαναεγραψα στο ψηφιακο επιλεγεις εσυ ποια μηχανη θα κινεις καθε φορα, και αφου την θεσεις σε κινηση και ορισεις την ταχυτητα της μπορεις να αλλαξεις μηχανη και πας και να βαλεις μια αλλη μηχανη να κινηθει με αλλη ταχυτητα... Γενικα το ψηφιακο κανει ακομη πιο ρεαλιστικη την κινηση των τρενων σε μια μακετα... Οσο για τις DCC μηχανες ειναι αυτες που δουλευουν με ψηφιακη εντολη και εχουν ενσωματωμενο επομενως το ειδικο τσιπακι. Χωρις αυτο και ψηφιακο χειριστηριο να εχει καμια μηχανη δεν θα κινηται. Αντιθετα μηχανη DCC σε μακετα που δεν εχει ψηφιακο χειρηστηριο αλλα ροοστατη κινηται. Βεβαι ειναι πολλες οι μηχανες που δεν εχουν ενσωματωμενο την πλακετα αυτη την οποια απλα την αγοραζεις χωριστα και με την τοποθετεις υστερα. Γενικοτερα παντως πηγαινε αργα αργα σε αυτα τα παιδια γνωσεων γιατι αλλιως με την μια θα πελαγωσεις...

Ερ. 7 Απο εταιριες να φαν και οι κοτες... Γενικα καλα μοντελα για DC ρευμα κατασκευαζει η Pico και η Roco... ειναι και απο τις πιο γνωστες. Ακολουθουν η Trix, η Mechano, η Electrotren, η Jouef η Rivarossi και πολλες πολλες αλλες, αλλες μικρες αλλες μεγαλες γενικοτερα υπαρχει μεγαλη γκαμα... Απο  παραπανω εταιριες υπαρχουν μοντελα σε διαφορες κλιμακες κοστους. Δηλαδη μια απλα μηχανη με πολλα πλαστικα μερη, χωρις φωτα να αναβουν και χωρις πολλες λεπτομερειες μπορεις να βρεις γυρω στα 90EUR απο την Pico πχ... η Roco ειναι κατα κατι της πιο ακριβη αλλα με πολυ ομορφα και προσεγμενα μοντελα. Γενικα οι τιμες ποικιλουν αναλογα με το ποσα κομματια παραγει η καθε εταιρια για ενα μοντελο, ποσο μεγαλη ειναι η εταιρια και αλλα τετοια. Πχ η ελληνικη ντηζελ μηχανη ADtranz http://www.amnizia.com/gallery/main.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=841 αυτη την στιγμη πωλειται απο την Alphatrains(εταιρια στην Γερμανια απο Ελληνα) στα 200EUR, τιμη που ισως φαινεται ακριβη αλλα επειδη το εχω το συγκεκριμενο μοντελο πρεπει να σου πω οτι ειναι καταπληκτικο. Αυτο το εφερα απλα σαν παραδειγμα θελοντας να σου πω θα δεις γενικα εκει εξω πολλες τιμες και πολλες μηχανες... λιγο ψαξιμο θελει και θα τα βρεις τα κολπα...

Και προπαντως εμεις εδω είμαστε...

Ελπιζω να βοηθησα....

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 14, 2010, 07:56:34 πμ »
Καλως τον και καλα ξεμπερδεματα!  :D
Καταρχην να παρεις μια πιο σταθερη βαση γιατι 4 χιλιοστα θα αρχισει να σκευρωνη.
Στις ερωτησεις σου απαντησε ο Manos T μονο να συμπληρωσω κανα δυο πραγματα.
Γνωμη μου τωρα που εισαι στην αρχη να σκεφτεις καλα τι θες να κανεις για να μην δωσεις χρηματα σε πραγματα που δεν θα χρειαστεις.
Ξεκινα καλυτερα με ψηφιακο και απλο DC. Εχεις πολυ καλυτερη αποδοση απο τις μηχανες, κανεις μεχρι "παπαδες" και δεν εχει καμια διαφορα σε θεμα δυσκολιας απο το DC αν δεν θελεις να το ψαξεις περισσοτερο.
Κατι παραπανω στις ερωτησεις σου.
2) Αυτα που σου ειπε ειναι σωστα. Εγω θα το πιασω και απο αλλη αποψη.Το AC ειναι το συστημα που εχει λανσαρει στην αγορα μια εταιρια η Marklin ενω το DCC ειναι ενα συστημα που το εχουν υοθετησει ολες οι αλλες εταιριες παγκοσμιως.Αυτο το αναφερω γιατι προσωπικα θεωρω οτι ειναι ενας σημαντικοτατος παραγοντας επιλογης συστηματος.Εγω συστηνω DCC και καποιοι λογοι εκτος του αντιαισθητικου πεδιλου που εχει η Marklin ειναι, πολυ περισσοτερη ποικιλια σε τροχαιο υλικο, πολυ περισοτερες επιλογες απο αποψη κοστους. Φαντασου μια μερα να κλεισει η Marklin τοτε πολυ απλα θα μεινεις με το π@@@ι στο χερι.  :D
5)Για πολυ κλειστες γραμμες καλυτερα να χρεισιμοποιησεις τις ετοιμες.Για πιο νορμαλ τις ευκαμπτες. Γενικα ομως να ξερεις καθε τροχαιο υλικο εχει τις δικες του ικανοτητες στριψιματος, δηλαδη ενα μπορει να παρει στροφη με διαμετρο 70 εκατοστα ενα αλλο ομως θελει τουλαχιστον 100 και θα εκτροχιαζετε παντα ανεξαρτητα απο την ταχυτητα. (εδω αυτο αφορα το DCC που εχει πολλους κατασκευαστες ενω η Marklin τα εχει ολα φτιαγμενα να δουλευουν με τις κλειστες γραμμες που φταιχνει η ιδια.)
7)Υσχυει ο κανονας "οτι πληρωνεις παιρνεις"
 Με το DCC δεν σε αποσχολουν να εχεις πολλους μετασχηματιστες και να εχεις χωρισει τις γραμμες ανεξαρτητα για να μπορεις να τρεχεις περισσοτερες απο μια μηχανες. Απλα βαζεις οσες θες πανω και τις δουλευεις απο το χψηφιακο χειριστηριο.

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 14, 2010, 08:50:27 πμ »
@ giannis400 (που μάλλον δεν τα είχε 400 :? )

Καλώς ήλθες στα " τραίνα ", ::eusa_clap:: ,αλλά κοίτα να δουλέψεις και λιγάκι ,σαν δημόσιος υπάλληλος. Δηλαδή τώρα έχεις πολύ χρήμα που είστε 2 δημόσιοι υπάλληλοι ? ( Καλό. :mrgreen: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις? :lol:)

Α>Ποιοτική και φθηνή ψηφιακή μηχανή δεν υπάρχει.Είναι , απλά, θέμα συμβιβασμού, και τι θεωρείς φθηνό ΕΣΥ.
Β>Να πας σε DCC και να αφήσεις τις  παπα................ριές του κάθε πωλητή.Για το λόγο αυτό είναι εδώ το φόρουμ.
Γ>ΜΗΝ κάνεις κινήσεις(αγορές) εντυπωσιασμού. Είτε θα είσαι μοντελιστής ,με προσήλωση στη λεπτομέρεια σε εξωφρενικό βαθμό ::icon_thumright::, είτε θα παίζεις με τα τραινάκια μαζί με το παιδί σου και θα το διασκεδάζετε ::icon_thumright::.Η γνώση.απλά, έρχεται σιγά-σιγά μαζι με τα λευκά μαλιά και τα παθήματα-μαθήματα :mrgreen:.Τό άτιμο το "τραίνο" δεν έχει τελειωμό και το πορτοφόλι αδειάζει με ταχύτητα φωτός. :mrgreen:

Β. Γαλάνης
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 14, 2010, 12:28:34 μμ »
Αρχικώς καλώς όρισες!

Είμαι σίγουρος , ότι σ' αυτό το φιλόξενο forum θα βρεις τις απαντήσεις που ζητάς και θα μπορέσεις να ασχοληθείς παραπάνω με αυτό το υπέροχο hobby.

Ως πρώτη συμβουλή (και εάν έχεις σκοπό να στήσεις μία μακέτα και όχι να βάλεις απλά μερικές γραμμές στο πάτωμα) θα σε συμβούλευα να φτιάξεις μία στέρεη κατασκευή.Επάνω εκεί θα στήσεις (βιδώσεις ή κολλήσεις) τις γραμμές,τα κλειδιά και τα κτήρια.Συνήθως ένα κόντρα πλακέ από 12 χιλ. και πάνω επαρκεί , με την προυπόθεση να τοποθετήσεις κάποια "νεύρα" από κάτω (συνήθως τελάρα 50 εκ. Χ 50 εκ. 50 χιλ.πλάτους . Χ 12 χιλ. πάχους).

Στις ερωτήσεις σου αριθμητικά , επίτρεψέ μου να απαντήσω μόνο όπου δεν με κάλυψαν οι τρεις έμπειροι φίλοι.

1)...Ό,τι γράφτηκε συν το γεγονός ,ότι όλες οι μηχανές μπορούν να μετατραπούν σε ψηφιακές.Απλώς οι μοντέρνες μηχανές και κατ' επέκτασιν τα starter σετς έχουν κάποιες αναμονές , ώστε να υποδεχθούν decoders (αποκωδικοποιητές).
2)... Τα μοντέρνα μοτέρ είναι βηματικά , παίρνουν δηλαδή παλμό.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ομαλότερη λειτουργία και την σταθερή ταχύτητα ανεξαρτήτως φορτίου.Η μέγιστη κλίση που επιτρέπεται να έχει η γραμμή σου είναι 3 μοίρες ανά μέτρο.Δηλαδή για κάθε μέτρο γραμμής θα "κερδίζεις" -το μέγιστο- 3 εκατοστά.Θα σε συμβούλευα να μην το υπερβείς , διότι ταλαιπωρείς το υλικό (λάστιχα,μοτέρ,γρανάζωμα) και επίσης δεν θα είναι αληθοφανές.
3)...και κάποιες diesel αλλά είθισται στα περισσότερα διοράματα να βγάζουν καπνό μόνο οι ατμομηχανές.
4)...όχι που να ξέρω.Φαντάζομαι όμως , ότι κάποιος "ψυχάκιας" μπορεί να έχει φτιάξει....
5)....οι flexible (εύκαμπτες γραμμές) θέλουν κόψιμο με τροχουδάκι ή πριονάκι.Οι πιο κλειστές κούρμπες είναι των τραμ R 202 χιλ και R 250 χιλ. αλλά δεν χρησιμοποιούνται αλλού , διότι δεν στρίβουν τα τροχεία των μηχανών-βαγονιών.Αυτό δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα.
6)...Η αρχική τάση του ψηφιακoύ στις γραμμές είναι 18 volts και είναι AC (εναλλασσόμενο) .Εν συνεχεία ο αποκωδικοποιητής το ανορθώνει και το κάνει DC (συνεχές) , ώστε να ρευματοδοτήσει το μοτέρ.Η επιθυμητή τάση μπορεί να αλλάξει από τον χειριστή (σε κάποια ψηφιακά συστήματα π.χ. LENZ) και να πέσει στα 12-14 Volts.
7α)....Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί.Πρώτον διότι και οι δύο έννοιες είναι υποκειμενικές (Φαντάζομαι για τον Bill Gates η Veyron η Reventon και η Enzo) είναι οικονομικές....ασχέτως κι' αν δεν τις προτιμούν , διότι έχουν μόνο δύο θέσεις.. :mrgreen:
Πέρα από το γλαφυρόν της υποθέσεως, υπάρχουν μηχανές HO παραγωγής (δηλαδή μπορούν να αγοραστούν από τον καθένα)  (ή σχεδόν... :() , που ξεπερνούν τις 2000 ευρώ και άλλες που ξεκινούν από 60-70 ευρώ!Σε γενικές γραμμές -πάντως- δύσκολα θα δεις καμμιά ρούχλα στην πλειονότητα των εταιρειών.
7β)Δεν θα σου συνιστούσα να βάλεις δύο μετασχηματιστές παράλληλα .Δεν θα πετύχεις ούτε αύξηση της τάσης,ούτε του ρεύματος (αμπεράζ).Αντ' αυτού θα σε πήγαινα στο ψηφιακό, όπου αυτά τα θέματα έχουν λυθεί .Ως ύστατη λύση θα μπορούσες να μονώσεις (απομονώσεις με πλαστικά rail zoiners) τις δύο διαδρομές (αφού είσαι ακόμα στο αναλογικό) και να οδηγήσεις δύο ανεξάρτητους συρμούς , αρκεί να μην κροσσαριστούν , διότι θα έχεις βραχυκύκλωμα.

Αλλά τί σου λέμε.......!Φαντάζομαι ,ότι όλα αυτά σου εξηγήθηκαν ενδελεχώς κατά την έρευνα αγοράς , που έκανες.....

Vasgalanis αυτό είναι ανέκδοτο...όχι αυτά τα παρωχημένα με τον Τοτό... :lol:

Jimmy.k

• Scale 1/144
  • *
Απ: Kαλησπερα απο ενα αρχάριο τρενακια
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 14, 2010, 01:25:27 μμ »
σας ευχαριστώ όλους εκτος απο τον  ::M16:: vasgalani φυσικά, χαχα  :lol: πλακα κάνω, απλα εχει το τρόπο του να τα λέει νόστιμα απ οτι καταλαβα.Ολοι βοηθησατε το αόματο, εριξα μια ματια στις απαντησεις τωρα που γύρισα απο κάτι δουλειες.. αλλα τώρα είμαι κοματια κ δεν εχω καθαρο μυαλο να απαντησω.Το απογευμα που θα ειμαι ξεκουραστος θα ανταλαξουμε λίγες αποψεις.JIMYS.K Αυτο με τα 2000ευρω που είπες με εκανε να νιωθω πολυ φτωχος  :roll: , και αυτο με τα 60 ευρο πλουσιος, μαλον στα 200ευρω με κόβω, στην μέση είμαι και λίγο ποιο κάτω, τα λεμε παιδια.   ::thanx::

Αποσυνδεδεμένος billys7

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 01:41:27 πμ »
Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά που μπορώ να βρω flexible γραμμές για σύστημα Marklin?
Επίσης μπορώ να αφαιρέσω το πέδιλο και να χρησιμοποιήσω κανονικές γραμμές DC ? Το έχει κάνει κανένας?

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 07:10:50 πμ »
Μπορεις να το κανεις αλλα θελει να αλλαξεις τους τροχους καθως δεν ειναι μονωμενοι μεταξυ τους.Πιθανον να θελεις και αλλαγες στην ρευματοληψια.
Μαλλον δεν αξιζει να το κανεις.

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 10:07:18 πμ »
σας ευχαριστώ όλους εκτος απο τον  ::M16:: vasgalani φυσικά, χαχα  :lol: πλακα κάνω, απλα εχει το τρόπο του να τα λέει νόστιμα απ οτι κατάλαβα...............................................Αυτό με τα 2000ευρώ που είπες μ'έκανε να νοιώθω πολύ φτωχος  :roll: , και αυτό με τα 60 ευρώ πλούσιος, μάλλον στα 200ευρω με κόβω, στην μέση είμαι και λίγο πιο κάτω, τα λέμε παιδιά.   ::thanx::

Aν περίσσευαν για μια μηχανή 2000Ε δεν θα ήμουν τόσο " νοστιμούλης" ,    ο άτιμος .......................XA  :lol: XA  :lol: XA :lol: φίλε. NO PROBLEM.

@JimmyK. >  Έχεις δίκιο ,αυτό αίναι ανέκδοτο.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 11:32:06 πμ »
Παράθεση
Ερ.3 Τα τελευταια χρονια και στην κλιμακα 1/87  ή ΗΟ υπαρχουν τρενακια που με την προσθηκη ενος ειδικου λαδιου στο φουγαρο των ατμομηχανων βγαζουν ενα υποτυπωδη καπνο αλλα ειναι ωραια αισθηση. Βεβαια εχουν και πιο τσιμπημένη τιμούλα...
καλημέρα και ευχαριστω  και πάλι για την πολητιμη βοήθεια mano, πες κανα μοντελο αν ξέρεις απο αυτα.
Το αλλο που παρατήρησα είναι ότι στις σελιδες διαφόρων καταστημάτων στο ίντερνετ έχουν τιμές πχ μηχανων τρένων ή οτιδηποτε άλλο με κωδικους.... άρα μάλον θα πρέπει να ψάχνω κάπου αλλου να βρω αυτό που θέλω ο'που να εχει φωτογραφία την μηχανη και δίπλα την τιμουλα και τα χαρακτηριστικα της αν γίνετε.
Παράθεση
Αντιθετα οπως ξαναεγραψα στο ψηφιακο επιλεγεις εσυ ποια μηχανη θα κινεις καθε φορα, και αφου την θεσεις σε κινηση και ορισεις την ταχυτητα της μπορεις να αλλαξεις μηχανη και πας και να βαλεις μια αλλη μηχανη να κινηθει με αλλη ταχυτητα... Γενικα το ψηφιακο κανει ακομη πιο ρεαλιστικη την κινηση των τρενων σε μια μακετα... Οσο για τις DCC μηχανες ειναι αυτες που δουλευουν με ψηφιακη εντολη και εχουν ενσωματωμενο επομενως το ειδικο τσιπακι. Χωρις αυτο και ψηφιακο χειριστηριο να εχει καμια μηχανη δεν θα κινηται. Αντιθετα μηχανη DCC σε μακετα που δεν εχει ψηφιακο χειρηστηριο αλλα ροοστατη κινηται. Βεβαι ειναι πολλες οι μηχανες που δεν εχουν ενσωματωμενο την πλακετα αυτη την οποια απλα την αγοραζεις χωριστα και με την τοποθετεις υστερα. Γενικοτερα παντως πηγαινε αργα αργα σε αυτα τα παιδια γνωσεων γιατι αλλιως με την μια θα πελαγωσεις...
δλδ φίλε ποσες ψηφιακες μηχανες μπορει να αντεξει ενα τροφοδοτικο, τρεις να πούμε ή παραπανω?  γιατι παιζει και πόσα αμπερ δινει το τροφοδοτικο, οπου αν  υπερβουμε τα ΑΜΠΕR πεφτει η τάση.
Δίνω εγω τα 12volt σε μια γραμμη η οποία διασταυρόνεται με άλλες 2 γραμμες, η τάση πάει και στις άλλες γραμμες μέσω πεδίλων ή πρέπει να δωσω παράλληλα στην κάθε γραμμη τάση 12volt απ το ίδιο τροφοδοτικο?
όσο για το αργά αργά που λές να πάω, επειδη έχω βγάλει ενα ΤΕΙ ηλ/γιας και μην σε εκπλησει που δεν ξέρω πραγματα πάνω στα ρευματα - μοτερ  και  λειτουργειες τρένων γενικα, γιατί πρώτον δεν έχω ασχοληθει με το αντικείμενο (τρενομοντελισμου καθόλου), και δευτερον γιατι αυτα που έμαθα στη σχολη ειναι εντελος διαφορετικα με κάποια που νομιζει ο κόσμος οτι μπορει ή πρεπει να γνωριζω... εντάξη για τα ρεύματα σκαμπαζω αλλα το κάθε πράγμα εχει τα δικα του οπότε θα ρωτάω. Για τα βαθεια νερα που λέγαμενα μπω για να μην ξεφύγω απ το θεμα να πω οτι εχω ασχοληθει πολύ με άλλου είδους κατασκευές και έχω το κολάει, γι αυτο θέλω να μπω στα βαθεία γρηγορα και να προχωρησω και σε καθοδήγηση τρένων απο pc σε κάποιους μήνες.
Για τα μοντέλα που μου έιπες τώρα: θέλω να επειλέξω ένα τρένο που να έχει πολλες λειτουργείες (ηχους-φωτα και ότι αλλο μπορει να υπαρχη στις λειτουργείες ενος τρενου,εγω μόνο αυτες τις 2 λειτουργειες ξέρω δλδ ηχους & φωτα... υπάρχουν και άλλα πραγματυα που μπορει να έχει για να ελένχεις σε ενα ψηφ.τρένο?) ακόμη θέλω να ανταποκρινεται καλα στο συστημα μου και από θέμα εμφάνισης  να είναι ε΄χεςι την λεπτομέρεια μια ατμομηχανης.Μου έδωσαν ένα βιβλιο (διαφημιστικό) απο το καλφάκη της ROCO όπου έχει μηχανές μέσα με τις τιμές τους-- πολυ ωραίες θα έλεγα, έπαιζαν απο 140ευρο - 400 ευρο αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω αν ήταν μεταλικές.
Τί λές για την JUEF που αγόρασα καλή? αα  μπορω να την κάνω  ψηφιακη αυτη?
Για αρχη σκεφτομαι να πάρω μια ψηφιακη ατμομηχανη μετα την juef που πηρα οπου έκανε ποδαρικο στο νεο hoby mou.
εδω έιμαστε να σε ζαλίζω ::handshake::

[/quote]

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 12:59:30 μμ »
Παράθεση
[Railway link=topic=13916.msg291281#msg291281 date=1263448594]
Καλως τον και καλα ξεμπερδεματα!  :D
Καταρχην να παρεις μια πιο σταθερη βαση γιατι 4 χιλιοστα θα αρχισει να σκευρωνη.
αν βάλω πολλά πιχάκια απο κάτω δεν θα είμαι εντάξη?

Παράθεση
Ξεκινα καλυτερα με ψηφιακο και απλο DC. Εχεις πολυ καλυτερη αποδοση απο τις μηχανες, κανεις μεχρι "παπαδες" και δεν εχει καμια διαφορα σε θεμα δυσκολιας απο το DC αν δεν θελεις να το ψαξεις περισσοτερο.
σημφωνό απόλυτα!
Πρότεινε καμια μάρκα μηχανης... εσυ ποιες δουλευεις?
Παράθεση
2) Το AC ειναι το συστημα που εχει λανσαρει στην αγορα μια εταιρια η Marklin ενω το DCC ειναι ενα συστημα που το εχουν υοθετησει ολες οι αλλες εταιριες παγκοσμιως.Αυτο το αναφερω γιατι προσωπικα θεωρω οτι ειναι ενας σημαντικοτατος παραγοντας επιλογης συστηματος.Εγω συστηνω DCC και καποιοι λογοι εκτος του αντιαισθητικου πεδιλου που εχει η Marklin ειναι, πολυ περισσοτερη ποικιλια σε τροχαιο υλικο, πολυ περισοτερες επιλογες απο αποψη κοστους. Φαντασου μια μερα να κλεισει η Marklin τοτε πολυ απλα θα μεινεις με το π@@@ι στο χερι.  :D
ΣΩΣΤΉ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ!!
Παράθεση
5)Για πολυ κλειστες γραμμες καλυτερα να χρησιμοποιησεις τις ετοιμες.Για πιο νορμαλ τις ευκαμπτες.

μου αρέσουν τα ζικ ζακ, θα δω τι θα κάνω με τα ζικ ζακ, όλα εξαρτιουνται απο το χωρο-μακετα πιστευω.. εγω 8α είμαι στα 1,50Χ2,13m.
Παράθεση
7)Με το DCC δεν σε αποσχολουν να εχεις πολους μετασχηματιστες και να εχεις χωρισει τις γραμμες ανεξαρτητα για να μπορεις να τρεχεις περισσοτερες απο μια μηχανες. Απλα βαζεις οσες θες πανω και τις δουλευεις απο το ψηφιακο χειριστηριο.

ποσες μηχανες σηκώνει ένας μετασχηματιστης?, το ρωτησα και ποιο πανω

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 01:20:42 μμ »
Παράθεση
Καλώς ήλθες στα " τραίνα ", ::eusa_clap:: ,αλλά κοίτα να δουλέψεις και λιγάκι ,σαν δημόσιος υπάλληλος. Δηλαδή τώρα έχεις πολύ χρήμα που είστε 2 δημόσιοι υπάλληλοι ? ( Καλό. :mrgreen: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις? :lol:)

μακαρι να μακάριζα την τυχη μου αν ημουν πλουσιος, ειπα οτι επαψα να είμαι στην τσιτα οικονομικα τωρα που έπιασε δουλεια η γυναικα μου.. προς θεού δεν έγινα πλουσιος, απλα δεν ειμαι φτωχος οπως είμουν, η ανέχεια  με εμποδιζε να δωσω λεφτα σε ΧΟΜΠΥ και οτιδηποτε αλλο μπορεις να φανταστεις το οποιο δεν θα μου ήταν απαραιτητο για να φαω  να στεγαστω (νοικη)  και να πληρωσω τους αναγκαίους στην ζωη μας ΔΕΗ.. κλπ!

Παράθεση
Α>Ποιοτική και φθηνή ψηφιακή μηχανή δεν υπάρχει.Είναι , απλά, θέμα συμβιβασμού, και τι θεωρείς φθηνό ΕΣΥ.
Κοίτα βλέποντας  τιμές γυρω στα 300-500+ ευρω το θεωρω υπερβολικο.
Μια πλακετα με ενα μοτερακι και 5-20μικρογρανάζια συν το πλαίσιο βεβαια (που δεν είναι κάτι τρελό για μια βοιομηχανια που δουλευει τυποποιηση-καλουπι) να κοστίζει πάνω απο 200 ευρω, όταν π.χ μια ολόκληρη τηλεοραση 42 ιντσων σήμερα την παιρνεις στα 400 ευρω.Πιστευω οτι εκμεταλευονται το ότι υπάρχουν λίγες εταιρείες παραγωγης στο χώρο με κάλες κατασκευες και έτσι  χτυπουν στο ψαχνο απο θεμα κέρδους.

Παράθεση
Β>Να πας σε DCC και να αφήσεις τις  παπα................ριές του κάθε πωλητή.Για το λόγο αυτό είναι εδώ το φόρουμ.
απόλυτα σωστο αυτο που λες για τις παπα..ες!!, την πάτησα είδη φίλε όπως γράφω στο πρωτο ποστ στον καλφάκη.
Παράθεση
Γ>ΜΗΝ κάνεις κινήσεις(αγορές) εντυπωσιασμού. Είτε θα είσαι μοντελιστής ,με προσήλωση στη λεπτομέρεια σε εξωφρενικό βαθμό ::icon_thumright::, είτε θα παίζεις με τα τραινάκια μαζί με το παιδί σου και θα το διασκεδάζετε ::icon_thumright::.Η γνώση.απλά, έρχεται σιγά-σιγά μαζι με τα λευκά μαλιά και τα παθήματα-μαθήματα :mrgreen:.Τό άτιμο το "τραίνο" δεν έχει τελειωμό και το πορτοφόλι αδειάζει με ταχύτητα φωτός. :mrgreen:

τα λεφτά μου τα δίνω με μέτρο και δεν  έχω σκοπο να υπερβω τα 700-1000 ευρω το χρόνο, αυτος και είναι ο λόγος που σας ζαλιζω εδω μέσα.
Αλιως θα εσπαγα τα μουτρα μου αν δεν την εψαχνα

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 02:44:01 μμ »
Παράθεση
Αρχικώς καλώς όρισες!
Να σαι καλα και χαρηκα για το ζεστό φορουμ που βρήκα εδω διότι δε βρίσκεις ευκολα φορουμ σαν αυτο.
Παράθεση
Ως πρώτη συμβουλή (και εάν έχεις σκοπό να στήσεις μία μακέτα και όχι να βάλεις απλά μερικές γραμμές στο πάτωμα) θα σε συμβούλευα να φτιάξεις μία στέρεη κατασκευή.Επάνω εκεί θα στήσεις (βιδώσεις ή κολλήσεις) τις γραμμές,τα κλειδιά και τα κτήρια.Συνήθως ένα κόντρα πλακέ από 12 χιλ. και πάνω επαρκεί , με την προυπόθεση να τοποθετήσεις κάποια "νεύρα" από κάτω (συνήθως τελάρα 50 εκ. Χ 50 εκ. 50 χιλ.πλάτους . Χ 12 χιλ. πάχους).
αν κρατήσω το 4χιλιοστων και το ενισχήσω με πιχακια, τι λές?
Παράθεση
1)...Ό,τι γράφτηκε συν το γεγονός ,ότι όλες οι μηχανές μπορούν να μετατραπούν σε ψηφιακές.Απλώς οι μοντέρνες μηχανές και κατ' επέκτασιν τα starter σετς έχουν κάποιες αναμονές , ώστε να υποδεχθούν decoders (αποκωδικοποιητές).
οταν λές μοντερνες εννωεις τι ακριβες ή τα μοντέλα τελευταιων ετών ή κατι που δεν είπα απο αυτα?
Παράθεση
2)... Τα μοντέρνα μοτέρ είναι βηματικά , παίρνουν δηλαδή παλμό.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ομαλότερη λειτουργία και την σταθερή ταχύτητα ανεξαρτήτως φορτίου.Η μέγιστη κλίση που επιτρέπεται να έχει η γραμμή σου είναι 3 μοίρες ανά μέτρο.Δηλαδή για κάθε μέτρο γραμμής θα "κερδίζεις" -το μέγιστο- 3 εκατοστά.Θα σε συμβούλευα να μην το υπερβείς , διότι ταλαιπωρείς το υλικό (λάστιχα,μοτέρ,γρανάζωμα) και επίσης δεν θα είναι αληθοφανές.
Ανα μέτρο 3 εκατοστα, καλη επεξηγηση :)
Παράθεση
3)...και κάποιες diesel αλλά είθισται στα περισσότερα διοράματα να βγάζουν καπνό μόνο οι ατμομηχανές.
δλδ οι περισσοτερες ατμομηχανές το κάνουν αυτό? ή αν πάρω μια θα πρέπει να μετατρέψω κάτι πάνω της για να βάλω ατμο.
4
Παράθεση
)...όχι που να ξέρω.Φαντάζομαι όμως , ότι κάποιος "ψυχάκιας" μπορεί να έχει φτιάξει....
και εγω αυτο φανταζομαι σε μεγάλη κλίμακα πάντος, το τρέλο θα είναι να φτιάξεις ατμομηχανη σε μεγαλη κλιμακα βέβαια που να δουλευει ντιζέλ η κάρβουνο πιστη απομημιση των πραγματικων, πορωση... αυτο θα το ψαξω, εδωσα ιδέα ψαξτε το και εσεις.Να ρίχνεις το πετραίλαιο με το μικρο μικρο χωνακι.
Παράθεση
7α)....Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί.Πρώτον διότι και οι δύο έννοιες είναι υποκειμενικές (Φαντάζομαι για τον Bill Gates η Veyron η Reventon και η Enzo) είναι οικονομικές....ασχέτως κι' αν δεν τις προτιμούν , διότι έχουν μόνο δύο θέσεις.. :mrgreen: Πέρα από το γλαφυρόν της υποθέσεως, υπάρχουν μηχανές HO παραγωγής (δηλαδή μπορούν να αγοραστούν από τον καθένα)  (ή σχεδόν... :() , που ξεπερνούν τις 2000 ευρώ και άλλες που ξεκινούν από 60-70 ευρώ!Σε γενικές γραμμές -πάντως- δύσκολα θα δεις καμμιά ρούχλα στην πλειονότητα των εταιρειών.
αυτο το απαντησα στον vasgalani περι τιμων ποιο πάνω
Παράθεση
7β)Δεν θα σου συνιστούσα να βάλεις δύο μετασχηματιστές παράλληλα .Δεν θα πετύχεις ούτε αύξηση της τάσης,ούτε του ρεύματος (αμπεράζ).Αντ' αυτού θα σε πήγαινα στο ψηφιακό, όπου αυτά τα θέματα έχουν λυθεί .Ως ύστατη λύση θα μπορούσες να μονώσεις (απομονώσεις με πλαστικά rail zoiners) τις δύο διαδρομές (αφού είσαι ακόμα στο αναλογικό) και να οδηγήσεις δύο ανεξάρτητους συρμούς , αρκεί να μην κροσσαριστούν , διότι θα έχεις βραχυκύκλωμα.

αυτο το ρωτησα και ποιο πάνω στο mano.T, και η απορια μου ειναι δυο μηχανες ψηφιακες με ενα μετ/στη ή μια αναλογικη και μια ψηφιακη με ένα μετ/στη θα είμαι οκ?
δλδ ποσο σηκωνει ενας μετ/στης? ::thanks_smilie::

Αποσυνδεδεμένος Manos T.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 03:52:01 μμ »
Καλως σε βρηκαμε και παλι, βλεπω μπηκες δυναμικα στον τομεα...

Αποψη μου επειδη σε βλεπω και εχεις ενα θεματακι με το ψηφιακο... Να ξερεις οτι δεν ειναι κατι εύκολο... και να φανταστεις εγω που πλέον εχω φτασει τα 6 χρονια σοβαρης ενασχολησης με τον μοντελισμο εχω κοιταξει να βελτιωθω σε άλλα θέματα γυρω απο τον μοντελισμο(οπως μακετα, κατασκευη ρεαλιστικων γραμμων, χαλικια, σπιτακι, βαψιματα, συλλογη μηχανων και αλλα τέτοια...) αφηνοντας την ψηφιακη κινηση της μακετας μου για πιο μετα...χωρις βεβαια αυτο να σημαινει οτι ψαχνομαι μαθαινοντας πραγματα γυρω απο τα ψηφιακα... Το ψηφιακο γενικα θέλει πολυ ψάξιμο, βεβαια πλεον υπαρχουν εταιριες με πολυ απλα ψηφιακα συστημα με ευκολα σε λειτουργιες και χειρισμους χειρηστηρια που για εναν αρχαριο ειναι υπερ αρκετα. Μια απο αυτες, με το πιο γνωστο και οικονομικο και παραλληλα διασκεδαστικο ψηφιακο ειναι η ROCO... Σε καταστηματα οπως ο Καλφακης μπορεις να βρεις Roco σετακια οπου δίνουν γραμμες, βαγονια μια μηχανη ετοιμη ψηφιακη και ολο το συστημα τηλεχειρισμου που αποτελειται απο ενα τροφοδοτικο και ένα χειριστηριο με την δυνατοτητα να συνδεθει και δευτερο χειριστηριο.... Και σε αλλα μαγαζια στην Ιπποκρατους θα βρεις τετοια σετακια... Και καλυτερα προτιμησε της ROCO που ονομαζει το ψηφιακο της LOCMAUS μιας και οπως σου ειπα ειναι το καλυτερο και απλουστερο που υπαρχει αυτη την στιγμη στην αγορα και τα έχει όλα. Αλλα ψηφιακα πχ τα πληρωνεις 270EUR και περνεις μονο την κονσολα χειρισμου χωρις το τροφοδοτικο ή οπως μπορει να το ακουσεις και σαν booster.

Τωρα γενικα μια μηχανη ΗO κλιμακας τραβαει απο 1 - 1,5 AMPER... Ενα τροφοδοτικο/booster μπορει να αντεξει πανω κατω γυρω στις 5 μηχανες... μετα πεφτει η δυναμη του και αυτοματως χρειαζεσαι δευτερο booster, αλλα πιστευω πως 5 μηχανες σε ταυτοχρονη κινηση για εναν αρχαριο ειναι υπεραρκετες...
μην ξεχνας οτι καποια στιγμη κατα την κινηση οι πορειες των τρενων θα μπλεκονται και θα πρεπει να δωσεις σε καποιες προτεραιοτητα... Αλλα αυτα ειναι πιο μετα στο μάθημα :mrgreen:

Οσο για το ερωτημα σου αν μπορει να παιξει μια ψηφιακη και μια αναλογικη απλα ξεχασε το... Ή διαλεγεις για αρχη απλη DC κινηση και ολες οι μηχανες ειτε ψηφιακες ειτε απλες κινουνται ταυτοχρονα ή πας στο ψηφιακο οπου εκει μπορεις να ελεγξεις μονο τις ψηφιακες και θα πρεπει τις απλες μηχανες ή αναλογικες οπως τις λεμε να τις μετατρεψεις(οχι οτι ειναι δυσκολο αλλα ειναι καπως μπελαλιδικο)...

Γενικοτερα.... μια συμβουλη, παρα τον ενθουσιασμο σου, που καλα κανεις και τον έχεις, μην βιαστεις να τα ανακαλυψεις ολα... ειναι τοσο τεραστιος σε μεγεθος γνωσεων αυτος ο κοσμος που οσο ασχολησαι καθε μέρα θα μαθαινεις και κατι καινουργιο... και αυτο ειναι το απολυτο συναισθημα...

Οσο τωρα για τις μηχανες που κινουνται με πραγματικο καυσιμο αλλα σε μικρογραφια δες στην πρωτη μου απαντηση εχω βάλει ενα link απο το youtube οπου φαινεται πως δουλευουν ετσι στο εξωτερικο... Το προβλημα με αυτο το μεγεθος ειναι οτι απαιτει χρονο, πολυ χωρο και πολυ πολυ χρημα... και βεβαια συλλογικη προσπαθεια... Θα ηταν ωραιο στην Ελλαδα καποτε να ειχαμε κατι τετοιο και να παιζαμε αλλα θέλει πολυ κουραση και ενασχόληση για να γινει... Στο βιντεακι οι μηχανες που βλεπεις κινουνται πραγματικα με καρβουνο και ο οδηγος τους φτιαριζει κανονικα το καρβουνο στην φωτια του λέβητα... ειναι απιστευτα πραγματικα...

&feature=related

Αλλο ενα λινκ για να δεις... απο αυτο που περιεγραψα στην τελευταια παραγραφο...

Ελπιζω να σε καλυψα... προς το παρων τουλαχιστον...
Για οτι αλλο το ξέρεις το κόλπο...

Ενα μπραβο επισης και στα υπολοιπα παιδια, που προσθεσαν κατι παραπανω σε αυτα που είπα... ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 04:18:15 μμ »
Μας ζαλισες  ::Alcooli5:: τι να απαντησουμε πρωτα;
Οτι αρπαξα απο ερωτησεις απαντω.

Καλυτερα να αλλαξεις το ξυλο απο 4αρι σε πιο παχυ ~12. Καθε ποτε να βαλεις ενυσχυσεις; 10 ποντους;

Μηχανη με ολα τα καλουδια που ζητας τουλαχιστο απο ευρωπη κατω απο 300 ευρω χλωμο το κοβω. Αν σκεφτεσε για αγορες απο αμερικη μπορεις με 200 ευρω να εισαι πληρεις.Εγω παντως ψωνιζω απο εκει καθως ειμαι "αμερικανακι"  :lol:

Τωρα τα ψηφιακα συστηματα με ~ 300 ευρω εχουν 5 αμπερ ενισχυση και σηκωνουν ~ 10αρια μηχανες . Η καταναλωση πλεον στα τυελευταια μοντελα παραγωγης τραβανε 0.30 με 0,60 αμπερ. Της roco που αναφερει πιο πανω ο ΜανοςΤ ειναι πιο φτηνω μεν αλλα ειναι και 2 αμπερ αν δεν κανω λαθος και το κυριοτερο δεν εχει ολες της λειτουργιες που εχουν τα ακριβοτερα. Και οπως αναφερες παραπανω οτι θα συνδεσεις υπολογιστη στο μελλον τοτε με το ακριβοτερο συστημα θα εισαι ετοιμος ενω με της Roco θα πρεπει να αγορασεις εχτρα τεμαχια για συνδεση στον υπολογηστη και πιθανος καπιο μπουστερ γιατι 2 αμπερ ειναι λιγα. Στην τελικη παλι 300 θα δωσεις οποτε η παιρνεις ενα καλο συστημα τωρα η θα ψαχνεσε στο μελλον να βρισκεις αναβαθμισεις.

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 04:23:25 μμ »
Περιμενω να μου ερθει αυτη με 264 ευρω αγορα ( αν δεν κατσει τελωνιο)
Ειναι κουκλι !!! ::love10:: ::love10::

http://www.broadway-limited.com/bli-2100nandwy6b2-8-8-22191with22itendermodernbellparagon2sounddcdccho.aspx

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 15, 2010, 10:22:22 μμ »
αν κρατήσω το 4χιλιοστων και το ενισχήσω με πιχακια, τι λές?
Τα 4 χιλ. είναι πολύ λεπτά.Καλύτερα να μην το κάνεις. ::eusa_naughty::

οταν λές μοντερνες εννωεις τι ακριβες ή τα μοντέλα τελευταιων ετών ή κατι που δεν είπα απο αυτα?
Εννοώ τα μοντέλλα 1996-97 και μετά...

δλδ οι περισσοτερες ατμομηχανές το κάνουν αυτό? ή αν πάρω μια θα πρέπει να μετατρέψω κάτι πάνω της για να βάλω ατμο.
Οι περισσότερες ατμομηχανές δέχονται μία ατμογεννήτρια (εταιρεία Seuthe).Αυτή θερμαίνεται παίρνοντας ρεύμα από τον decoder (καλύτερα μέσω μικρορελέ και όχι απ' ευθείας) είτε από το φως, και ατμοποιεί (καπνοποιεί) το λαδάκι που έχει (βάζεις) μέσα

και η απορια μου ειναι δυο μηχανες ψηφιακες με ενα μετ/στη ή μια αναλογικη και μια ψηφιακη με ένα μετ/στη θα είμαι οκ?
Εδώ μπαίνεις (απότομα) στα λίγο βαθύτερα....και εξηγούμαι:Μία αναλογική ΔΕΝ μπορεί να "τρέξει" στο ψηφιακό.Σου είχα απαντήσει, ότι το ψηφιακό είναι εναλλασσόμενο (AC).
Μία ψηφιακή (με τον σωστό decoder) μπορεί να "τρέξει" και στο αναλογικό συνεχές (DC).
Είναι εφικτό να "μπλέξεις" τα δύο συστήματα , μονώνοντας το ένα από το άλλο και παρεμβάλοντας έναν είδικό αποκωδικοποιητή module, που τα "συνενώνει" .Η ROCO και η Lenz έχουν το σύστημα αυτό.(Πρακτικά η Lenz φτιάχνει το σύστημα της Roco σε Private label)

δλδ ποσο σηκωνει ενας μετ/στης?

Ο μετασχηματιστής "σηκώνει" όσα του ζητήσεις να σηκώσει στο δευτερεύον πηνίο.
Εάν τον φτιάξεις (γιατί δεν συμφέρει να αγοράσεις) να σου δίνει 10 αμπέρ στα 18 βόλτς (180 βολταμπέρ ισχύ) θα στα βγάλει.
Το θέμα είναι ότι ,πρώτον δεν υπάρχει booster σε HO πάνω από 5 αμπέρ και δεύτερον ,ακόμα και να υπήρχε,σε ένα βραχυκύκλωμα (από εκτροχιασμό ή άλλο λόγο) θα είχες την Χιροσίμα σε διόραμα..... :lol:

Τώρα όσον αφορά σ΄αυτό που αναφέρουν οι καλοί φίλοι: ο Manos T.και ο Railway , προσωπικά έχω αμπερομετρήσει μηχανές στην εκκίνηση ,μόνες τους πάνω σε ειδική βάση και σπάνια ξεπέρασαν τα 0,8 Αμπέρ.Στα 18 βόλτς σταθερά, τα νέα μοτέρς της Roco τραβάνε 500 μιλιαμπέρ (0,5 Αμπέρ).
Όμως με φορτίο,τριβές,φώτα βαγονιών, καπνούς κλπ,σίγουρα το ρεύμα που απαιτούν τα μοτέρς κατά την εκκίνηση αυξάνεται.

Εν κατακλείδι,εάν θες να "μπεις" στο φηφιακό, ένας booster 5Α οδηγούμενος από επαρκή μετασχηματιστή (18V 6A σταθεροποιημένο)  μπορεί να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές απαιτήσεις 3-4 ψηφιακών συρμών.Τα χρήματα που θα κληθείς να επενδύσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δεν είναι λίγα,οπότε μετά το "καλώς όρισες" σειρά έχει το : "Join the Club....."

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 16, 2010, 04:12:31 πμ »
Φίλε Γιάννη,

Καλωσόρισες και από εμένα

::salut::    ::salut::    ::salut::

Πολλές οι ερωτήσεις σου αλλά πλήρως δικαιολογημένες. Ήδη πρόλαβαν οι συνάδελφοι να σε διαφωτίσουν σε αυτά που ρωτάς. Απλά όπως θα καταλάβεις και μόνος σου στην πορεία, ναι μεν το DCC έχει απλοποιήσει αφάνταστα το σχεδιασμό (ηλεκτρολογικά) και το χειρισμό μιας πολυσύχναστης από τρένα μακέτας, αλλά θα χρειαστεί να ψάξεις και να διαβάσεις για πολλά θέματα (πάγκος,γραμμή,ηλεκτρολογικά,εδαφικό ανάγλυφο, κτίρια κ.α.). Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα ισχυρότερα θέλγητρα του συγκεκριμένου Hobby, οπότε χαλάρωσε και απόλαυσε το. ʼλλωστε να ξέρεις ότι το οποιοδήποτε λάθος από βιασύνη και υπέρμετρο ενθουσιασμό (ειδικά στα αρχικά στάδια βλ. πάγκος, γραμμή, ηλεκτρολογικά) θα την κουβαλάει η μακέτα σου "κουσούρι" πιθανότατα για πάντα. Για την επιλογή "συστήματος", σου προτείνω δαγκωτό DCC, καθώς αυτή τη χρονική στιγμή είναι μακράν ότι πιο σύγχρονο και εξελίξιμο υπάρχει (σε σχέση με DC, AC και AC Digital).
Τέλος επέτρεψε μου μια πιο γενική συμβουλή: για να έχεις ρεαλιστική μακέτα και τρένα, θα πρέπει να παρατηρείς (αν δε το κάνεις ήδη) πολύ το "πρωτότυπο" έστω και "ψηφιακά" (μέσω
http://www.youtube.com , http://www.railpictures.net , http://www.bahntv-online.de/btvo/site/index.php , http://www.railfaneurope.net/ και άλλων sites).

Καλή διασκέδαση και ότι χρειαστείς εμείς εδώ είμαστε.

ΜΦΧ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 16, 2010, 03:20:13 μμ »
Περιμενω να μου ερθει αυτη με 264 ευρω αγορα ( αν δεν κατσει τελωνιο)
Ειναι κουκλι !!! ::love10:: ::love10::

http://www.broadway-limited.com/bli-2100nandwy6b2-8-8-22191with22itendermodernbellparagon2sounddcdccho.aspx
Καλα μιλαμε πολυ ψαρωτικη μηχανη  ::eusa_clap::, με κολησες γιατι ειναι  ::award_1:: το machini. Aυτη ειναι dcc και έχει ολα τα καλα μια ψηφιακης μηχανης?
δε ξέρω να παραγγελνω απο αμερικη, κερναω καφέδες αθηνα αν μου την παραγγηλεις  :wink:, πως την πληρωνεις με καταθεση σε τράπεζα?
Μεταλικη ειναι ολόκληρη?

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 16, 2010, 03:42:57 μμ »
Παράθεση
Τα 4 χιλ. είναι πολύ λεπτά.Καλύτερα να μην το κάνεις. ::eusa_naughty::
οκ, η θα πάρω ένα κοματι 8χιλιοστων και 8α το βιδωσω πάνω απο το 4αρι ή θα βγάλω το 4αρι και θα το χρησιμοποιησω να φτιαψω σπιτάκια και θα πάρω ενα 12αρι να βαλω.Μάλον το δευτερο θα κάνω.
το 4αρι 2,13Χ96 το έιχα πάρει 13 ευρω το 12αρι στις ιδιες διαστάσεις πόσο να κάνει?

Παράθεση
Εννοώ τα μοντέλλα 1996-97 και μετά...
thanks
Παράθεση
Οι περισσότερες ατμομηχανές δέχονται μία ατμογεννήτρια (εταιρεία Seuthe).Αυτή θερμαίνεται παίρνοντας ρεύμα από τον decoder (καλύτερα μέσω μικρορελέ και όχι απ' ευθείας) είτε από το φως, και ατμοποιεί (καπνοποιεί) το λαδάκι που έχει (βάζεις) μέσα
υπάρχουν κομάτια της roco που το έχουν πάνω αυτο, γιατι αν δε πάω στο κοματι που μου είπε το παλικάρι ποιο πάνω απο Αμερικη, μάλον για roco με κόβω με βάση τα λεγόμενα σας εδω πέρα εκει θα καταλήξω.

Παράθεση
Εδώ μπαίνεις (απότομα) στα λίγο βαθύτερα....και εξηγούμαι:Μία αναλογική ΔΕΝ μπορεί να "τρέξει" στο ψηφιακό.Σου είχα απαντήσει, ότι το ψηφιακό είναι εναλλασσόμενο (AC).
Μία ψηφιακή (με τον σωστό decoder) μπορεί να "τρέξει" και στο αναλογικό συνεχές (DC).
Είναι εφικτό να "μπλέξεις" τα δύο συστήματα , μονώνοντας το ένα από το άλλο και παρεμβάλοντας έναν είδικό αποκωδικοποιητή module, που τα "συνενώνει" .Η ROCO και η Lenz έχουν το σύστημα αυτό.(Πρακτικά η Lenz φτιάχνει το σύστημα της Roco σε Private label)
μα απο οτι καταλαβα απο τα παιδια ποιο πάνω οι ψηφιακες δουλευουν 12volt dc και μόνο οι marclin παιζουν με A.C, ειναι ένα κομάτι που δε μπορω να το κατανοήσω αυτο.
τι είναι decoder? δε νομιζω να βάλω αποκοδικοποιητη φαινετε πολυπλοκο, μάλον θα προσπαθησω κάνω την juef μηχανη που έχω ψηφιακη, έτσι 8α δουλευουν ολα ψηφιακα και δεν θα έχω κανένα πρόβλημα απο ότι καταλαβα απο αυτα που λετε ειναι το ποιο απλο απο το να μπλεξω ψηφιακοα με αναλογικα.
που μπορω να δω αν γίνετε ψηφιακη γραφει πάνω της λετε?,
Παράθεση
Ο μετασχηματιστής "σηκώνει" όσα του ζητήσεις να σηκώσει στο δευτερεύον πηνίο.
στο πηνό που βγάζει ταση για τις παρεμφερει καταναλωσεις εννωεις? οπως η 16βολτ εξοδο που έχει το δικό μου αναλογικο?
Παράθεση
Εάν τον φτιάξεις (γιατί δεν συμφέρει να αγοράσεις) να σου δίνει 10 αμπέρ στα 18 βόλτς (180 βολταμπέρ ισχύ) θα στα βγάλει.
για σπαστω και ξαναριχτω, λιγο  αναλυτικα δλδ  :(.. πως το κάνω αυτο?
Παράθεση
Το θέμα είναι ότι ,πρώτον δεν υπάρχει booster σε HO πάνω από 5 αμπέρ και δεύτερον ,ακόμα και να υπήρχε,σε ένα βραχυκύκλωμα (από εκτροχιασμό ή άλλο λόγο) θα είχες την Χιροσίμα σε διόραμα..... :lol:[/color]
booster ξερω μόνο για ηχητικα συστηματα  :shock:, τι ειναι το booster :?:.
Παράθεση
Τώρα όσον αφορά σ΄αυτό που αναφέρουν οι καλοί φίλοι: ο Manos T.και ο Railway , προσωπικά έχω αμπερομετρήσει μηχανές στην εκκίνηση ,μόνες τους πάνω σε ειδική βάση και σπάνια ξεπέρασαν τα 0,8 Αμπέρ.Στα 18 βόλτς σταθερά, τα νέα μοτέρς της Roco τραβάνε 500 μιλιαμπέρ (0,5 Αμπέρ).
Όμως με φορτίο,τριβές,φώτα βαγονιών, καπνούς κλπ,σίγουρα το ρεύμα που απαιτούν τα μοτέρς κατά την εκκίνηση αυξάνεται.
χοντρικα με ένα τροφοδοτικο να υπολογισω οτι θα σηκωνω 3 ψηφιακες μηχανες με τα φωτα και (τα πάντα όλα).Ετσι και αλιώς για αρχη μέχρι 3 μηχανες θα χρησιμοποιησω και θα κάνω πολυ καιρο να πάω στις 4 μηχανες.

Παράθεση
Εν κατακλείδι,εάν θες να "μπεις" στο φηφιακό, ένας booster 5Α οδηγούμενος από επαρκή μετασχηματιστή (18V 6A σταθεροποιημένο)  μπορεί να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές απαιτήσεις 3-4 ψηφιακών συρμών.Τα χρήματα που θα κληθείς να επενδύσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δεν είναι λίγα,οπότε μετά το "καλώς όρισες" σειρά έχει το : "Join the Club....."
αυτον το μετασχηματιστη με το booster θα πάει εκτος της τιμης που θα πάρω την μηχανη την καινουρια, και αν ειναι εκτός ποσο κάνει και πως θα το ζητησω. ::good_job_smilie::

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 16, 2010, 03:44:10 μμ »
Ναι τα εχει ολα, ηχο, καπνο, και ειναι μεταλλικη. Βεβαια εχει πλαστικες λεπτομερεις πανω, δεν μπορει να ειναι 100% μεταλλικη.
Πληρωνεις με καρτα η paypal.Τα υπολοιπα τα συζηταμε.

Jimmyk.
Εκανα μια δοκιμη με 9 μηχανες να κινουνται με μεση ταχυτητα ( μη ρωτας πως το καταφερα ) ολες με ηχο και καποιο φορτιο και δεν τραβηξαν πανω απο 1,7 αμπερ ΟΛΕΣ μαζι. Αν κρατησω μια μηχανη με το χερι και συνχρονως την πιεζω προς τα κατω να μην πολυ γλυστρανε οι ροδες καθως δεν εχω λαστιχακια, μονο τοτε ανεβαινει η καταναλωση της πανω απο 0.30 αμπερ και φτανει τα 0,60 με 1 αμπερ.Αλλα αυτο δεν προκειτε να συμβει ποτε σε κανονικη λειτουργεια.Τραβανε σε ανηφορα 1,5% 10 βαγονια με 0,2 - 0,3 αμπερ σε μεση ταχυτητα.
Πιστευω ακομη και 20 να βαλω πανω (που δεν εχω) παλει μεχρι τα 5 αμπερ θα ειμαι καλυμενος.
Για το μονο που εχω να πω οτι δεν ειναι ευρωπαικες αλλα αμερικανικες, αν παιζει καποιο ιδιαιτερο ρολο στην καταναλωση.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 16, 2010, 03:57:16 μμ »
Παράθεση
Ναι τα εχει ολα, ηχο, καπνο, και ειναι μεταλλικη. Βεβαια εχει πλαστικες λεπτομερεις πανω, δεν μπορει να ειναι 100% μεταλλικη.
Πληρωνεις με καρτα η paypal.Τα υπολοιπα τα συζηταμε.
την περιμένεις ακόμη ή ηρθε?, κατι μου ελεγες για τελωνιο.. μήπως υπάρχη περιπτωση να μην έρθει? σε κανα 2 εβδομάδες θα βγάλω το κονδυλι για να αγοράσω,... οπότε μεχρι τότε θα τα λεμε

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 16, 2010, 03:58:39 μμ »

Παράθεση
αυτον το μετασχηματιστη με το booster θα πάει εκτος της τιμης που θα πάρω την μηχανη την καινουρια, και αν ειναι εκτός ποσο κάνει και πως θα το ζητησω. ::good_job_smilie::

Τα εχεις μπλεξει λιγο. Ξεχνα ολα τα προηγουμενα και θα σου πω απλα.
Γενικα οταν παρεις καποιο ψηφιακο συστημα ειναι πληρης. Ισως αναλογα το συστημα να χρειαστεις τροφοδοτικο το οποιο ομως ειναι φτηνα, υπολογηζε 20-30 ευρω τα 5 αμπερ.
Αρα αν παρεις καπιο σταρτερ σετ της Roco δεν θα χρειαστεις τιποτα αλλο,εισαι απλα κομπλε. Αν παρεις ξεχωριστα μια μηχανη και ξεχωριστα καποιο ψηφιακο συστημα παλι κομπλε θα εισαι. Αυτο που σε απασχολει τωρα ειναι ποσα θες να διαθεσεις σε χρηματα και αν θες να παρεις κατι που θα σε καλυψει περισσοτερο στο μελλον. Στην πρωτη περιπτωση θα εισαι πιο οικονομικος και στην δευτερη περιπτωση θα εισαι πιο καλυμμενος στο μελλον απο τις αυξημενες πιθανον απαιτησεις σου.

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 16, 2010, 04:02:49 μμ »
την περιμένεις ακόμη ή ηρθε?, κατι μου ελεγες για τελωνιο.. μήπως υπάρχη περιπτωση να μην έρθει? σε κανα 2 εβδομάδες θα βγάλω το κονδυλι για να αγοράσω,... οπότε μεχρι τότε θα τα λεμε

[/quote]

Προχθες την παραγγειλα. Τωρα ειναι στο αεροπλανο καθοδον Ελλαδα.Εχω tracking number και βλεπω που ειναι.Συνηθως θελει 3 με 5 μερες να το παραλαβω.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 16, 2010, 04:04:57 μμ »
Φίλε Γιάννη,

Καλωσόρισες και από εμένα

::salut::    ::salut::    ::salut::

Πολλές οι ερωτήσεις σου αλλά πλήρως δικαιολογημένες. Ήδη πρόλαβαν οι συνάδελφοι να σε διαφωτίσουν σε αυτά που ρωτάς. Απλά όπως θα καταλάβεις και μόνος σου στην πορεία, ναι μεν το DCC έχει απλοποιήσει αφάνταστα το σχεδιασμό (ηλεκτρολογικά) και το χειρισμό μιας πολυσύχναστης από τρένα μακέτας, αλλά θα χρειαστεί να ψάξεις και να διαβάσεις για πολλά θέματα (πάγκος,γραμμή,ηλεκτρολογικά,εδαφικό ανάγλυφο, κτίρια κ.α.). Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα ισχυρότερα θέλγητρα του συγκεκριμένου Hobby, οπότε χαλάρωσε και απόλαυσε το. ʼλλωστε να ξέρεις ότι το οποιοδήποτε λάθος από βιασύνη και υπέρμετρο ενθουσιασμό (ειδικά στα αρχικά στάδια βλ. πάγκος, γραμμή, ηλεκτρολογικά) θα την κουβαλάει η μακέτα σου "κουσούρι" πιθανότατα για πάντα. Για την επιλογή "συστήματος", σου προτείνω δαγκωτό DCC, καθώς αυτή τη χρονική στιγμή είναι μακράν ότι πιο σύγχρονο και εξελίξιμο υπάρχει (σε σχέση με DC, AC και AC Digital).
Τέλος επέτρεψε μου μια πιο γενική συμβουλή: για να έχεις ρεαλιστική μακέτα και τρένα, θα πρέπει να παρατηρείς (αν δε το κάνεις ήδη) πολύ το "πρωτότυπο" έστω και "ψηφιακά" (μέσω
http://www.youtube.com , http://www.railpictures.net , http://www.bahntv-online.de/btvo/site/index.php , http://www.railfaneurope.net/ και άλλων sites).

Καλή διασκέδαση και ότι χρειαστείς εμείς εδώ είμαστε.

ΜΦΧ
::kerasma:: ::good_job_smilie::

Tags: