Αποστολέας Θέμα: Βάψιμο αυτοκινήτων  (Αναγνώστηκε 13526 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
Απ: Βάψιμο αυτοκινήτων
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 08:32:24 πμ »
Φώτο έχεις, να βλεφαριάσουμε και εμείς...???

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 11:01:27 πμ »
Το βάψιμο με ακρυλικά χρώματα κανονικών αυτοκινήτων είναι η καλύτερη λύση και αν μάλιστα πάει κάποιος σε ένα μεγάλο χρωματοοωλείο μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένο κωδικό και να του το φτιάξουν σε σπρέυ.

Εγώ χρησιμοποιούσα ακρυλικά χρώματα ΤΑΜΙΥΑ ή GUNZE κάνοντας τα εξής.
Πρώτα ένα χέρι αστάρι. Μετά τρίψιμο με πολύ πολύ λεπτό βρεμένο ντουκόχαρτο.
Στη συνέχεια πρώτο χέρι χρώματος, mist coated όμως, δηλαδή ψέκασμα από μακριά ένα χέρι αραιό με σκοπό όχι να καλύψει πλήρως αλλά να μπει μια πρώτη "άχνα" χρώματος ελαφρά "άγρια". Μετά από τρίψιμο ξανά με πολύ λεπτό βρεμένο ντουκόχαρτο ακολουθούν 2 χέρια (τουλάχιστον) wet coat δηλαδή ο αερογράφος (μονής) ανοιγμένος σε πλατιά δέσμη να ψεκάζει από μέτρια απόσταση πολύ χρώμα, καλύπτοντας αρκετά, με πολύ γρήγορα περάσματα όμως για να μην δακρύσει το χρώμα.
Τέλος ένα σχετικά παχύ στρώμα γυαλιστερό βερνίκι.

Τώρα τελευταία όμως έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ σμάλτα βρίσκοντας την απόδοσή τους σε γυαλάδα πολύ καλύτερη.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 11:16:50 πμ »
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο maverick εχει ήδη ένα ωραίο μαύρο ματ  υπόστρωμα. Εαν ρίξει κατευθείαν δυο στρώσεις μαυρο γκλος πιστεύεις Νινο οτι θα πετύχει το αποτέλεσμα που είχες στην πράσινη αλφα ρομέο σου που χάζευα το Σάββατο  :?:
Ενναλακτικα μπορεί να το  ψεκάσει με παρκετίνη και το αφήσει ή βερνίκι για να ψεκάσει μετά άλλο τύπο χρωματος. Μαυρο γκλος ακρυλικό σπρέυ αυτοκινητων να ακολουθήσει κατόπιν είναι μια ωραία ιδέα. Προσωπικά το έχουμε κανει με ενα φίλο μου με ανοικτό γαλάζιο χρώμα αυτοκινήτων και είχαμε μείνει αρκετά ευχαριστήμένοι με την γυαλάδα του, που δεν βάλαμε τίποτα παραπάνω.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 11:23:41 πμ »
Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να ψεκάσει μαύρο γυαλιστερό σμάλτο, τουλάχιστον 2 χέρια με διαφορά κανα-δυο μέρες ματεξύ τους. Εκεί που είναι η δυσκολία με το σμάλτο και μάλιστα με το μαύρο είναι ότι απαιτείται ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΘΑΡΟ ΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ, χειρουργικό θα έλεγα περιβάλλον και κατά το ψέκασμα και κατά το στέγνωμα γιατί πάνω στο γυαλιστερό μαύρο θα φαίνεται ακόμα και ο μικρότερος κόκκος σκόνης.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #29 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 11:41:07 πμ »
Ο crow μου έλεγε τις προάλλες οτι εξαιτίας της κατακάθισης σκόνης  :cry: :cry: βάφει και ξαναβάφει το αγγλικό ταξί του και δεν λέει να τελειώσει

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #30 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:10:04 μμ »
Εκεί που είναι η δυσκολία με το σμάλτο και μάλιστα με το μαύρο είναι ότι απαιτείται ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΘΑΡΟ ΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ, χειρουργικό θα έλεγα περιβάλλον και κατά το ψέκασμα και κατά το στέγνωμα γιατί πάνω στο γυαλιστερό μαύρο θα φαίνεται ακόμα και ο μικρότερος κόκκος σκόνης.
Δύο λύσεις:

1. Βάλτε ένα γκαζάκι στο δωμάτιο που θα βάψετε, κλείστα τα πάντα και βράστε 3-4 μπρίκια νερό. Η αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία θα μειώσει κατά πολύ τη σκόνη και τα αιωρούμενα σωματίδια. Βάψτε. Λάβετε υπ' όψη οτι λόγω υγρασίας το χρώμα θα αργήσει πιο πολύ να στεγνώσει και οτι ίσως "τρέξει" ευκολότερα.

2. Πάρτε έναν ισχυρό ανεμιστήρα. Στην μεριά που βγαίνει ο αέρας προσαρμόστε μία σωλήνα η οποία θα καταλήγει μέσα σε ένα δοχείο με νερό. Το μήκος της σωλήνας που θα είναι μέσα θα πρέπει να διαθέτει πολές μικρές τρύπες (2mm περίπου). Θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τη διατομή της σωλήνας έτσι ώστε από τα πχ 12cm στον ανεμιστήρα να καταλήγει σε 1cm μέσα στο νερό. Ανάψτε τον ανεμιστήρα και κλείστε το δωμάτιο καλά. Περιμένετε 4-5 ώρες. Βάψτε. Κοιτάξτε το νερό και θα εκπλαγείται με το τι έχει μαζέψει...

Τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα γιατί δεν φτιάχνω το οτιδήποτε gloss. Οι λύσεις όμως είναι δοκιμασμένες από την εποχή που έφταχνα πλακέτες ηλεκτρονικών συσκευών.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #31 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:11:32 μμ »
Ο crow μου έλεγε τις προάλλες οτι εξαιτίας της κατακάθισης σκόνης  :cry: :cry: βάφει και ξαναβάφει το αγγλικό ταξί του και δεν λέει να τελειώσει
Υπερβολες!Η σκονη εφταιγε μονο για τις 2 απο τις 5 φορες που το εχω ξεβαψει! ::eusa_wall:: Αιτια ειναι τα σμαλτα που,ειδικα τα gloss,κανουν εναν αιωνα να στεγνωσουν.Οι υπολοιπες προσπαθιες απετυχαν γιατι τα ακριλικα δεν εχουν την γιαλαδα που θελω. :evil: η επομενη προσπαθεια θα γινει με σπρευ.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #32 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:19:34 μμ »
Υπερβολες!Η σκονη εφταιγε μονο για τις 2 απο τις 5 φορες που το εχω ξεβαψει! ::eusa_wall:: Αιτια ειναι τα σμαλτα που,ειδικα τα gloss,κανουν εναν αιωνα να στεγνωσουν.Οι υπολοιπες προσπαθιες απετυχαν γιατι τα ακριλικα δεν εχουν την γιαλαδα που θελω. :evil: η επομενη προσπαθεια θα γινει με σπρευ.
Δημήτρη έχεις δοκιμάσει να ψεκάσεις ακρυλικό χρώμα αραιωμένο με γκλος ακρυλικό βερνίκι :?:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #33 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:20:49 μμ »
Γιατί δε ρωτάτε το φαναρτζή; Βάψτε και αν κάπου κάτσει λίγη σκόνη, πάρτε αλοιφή γυαλίσματος αυτοκινήτου και με ένα απαλό πανάκι ξεκινήστε το γυάλισμα. 99.9% τα μπιμπικάκια και τα σκονάκια θα φύγουν. Αν υπάρχουν χοντρομπίμπικα και βότσαλα αντί για σκόνη περάστε πρώτα με το πανάκι μία δόση τρίψιμο με οδοντόπαστα. Για τους απόλυτα απαιτητικούς υπάρχουν για τη συνέχεια και γυαλιστικά πανάκια της MicroMesh, νομίζω από 5000 έως 15000 βαθμούς που σου επιτρέπουν να φτιάξεις κυριολεκτικά επιφάνεια τζάμι. Τέλος, μετά από τα παραπάνω μαρτύρια, πλύνετε με ένα απαλό σφουγγάρι το μονέλο με χλιαρό νερό και Ava, ακόμα και αυτό προσθέτει γυαλάδα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #34 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:27:35 μμ »
Ρίξτε μια ματιά και εδώ:

http://ilovewood001.tripod.com/modeling/polish.html

Ο τύπος πολύ σωστά ΔΕΝ βασίζεται στο χρώμα για να πετύχει απόλυτη γυαλάδα, αυτό πολύ δύσκολα το πετυχαίνεις κανείς ακόμα και στα κανονικά αυτοκίνητα εκτός και αν διαθέτεις πανάκριβο εξοπλισμό και φούρνο βαφής από τους καλύτερους. Απλά αποδέχεται το αποτέλεσμα της βαφής και μετά του ορμάει με υλικά που εύκολα βρίσκεις στο εμπόριο και φτιάχνει διαμάντα.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #35 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:31:03 μμ »
Δημήτρη έχεις δοκιμάσει να ψεκάσεις ακρυλικό χρώμα αραιωμένο με γκλος ακρυλικό βερνίκι :?:
Ναι αλλα και παλι δεν εστρωνε οπως ηθελα.Αν μιλαγαμε για καποιο πιο ανοιχτο χρωμα θα ηταν οκ αλλα το μαυρο δεν συγχωρει. :cry:

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Απ: Απ: Βάψιμο αυτοκινήτων
« Απάντηση #36 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:33:43 μμ »
Γιατί δε ρωτάτε το φαναρτζή; Βάψτε και αν κάπου κάτσει λίγη σκόνη, πάρτε αλοιφή γυαλίσματος αυτοκινήτου και με ένα απαλό πανάκι ξεκινήστε το γυάλισμα. 99.9% τα μπιμπικάκια και τα σκονάκια θα φύγουν. Αν υπάρχουν χοντρομπίμπικα και βότσαλα αντί για σκόνη περάστε πρώτα με το πανάκι μία δόση τρίψιμο με οδοντόπαστα. Για τους απόλυτα απαιτητικούς υπάρχουν για τη συνέχεια και γυαλιστικά πανάκια της MicroMesh, νομίζω από 5000 έως 15000 βαθμούς που σου επιτρέπουν να φτιάξεις κυριολεκτικά επιφάνεια τζάμι. Τέλος, μετά από τα παραπάνω μαρτύρια, πλύνετε με ένα απαλό σφουγγάρι το μονέλο με χλιαρό νερό και Ava, ακόμα και αυτό προσθέτει γυαλάδα.
Την τριτη φορα που το ειχα βαψει με ενα καταραμενο ModelMaster acryl δοκιμασα να το περασω με αλοιφη.Μαντεψε το αποτελεσμα!ΕΛΙΩΣΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ! ::sterb243::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #37 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:47:42 μμ »
Πάρε άλλο χρώμα! Δοκίμασε χρώμα αυτοκινήτου σε σπρέϋ.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #38 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 12:59:58 μμ »

Η δική μου πρόταση είναι :

1. Καλή προετοιμασία της επιφάνειας (λείανση, πλύσιμο)
2. Πέρασμα 2 χέρια αστάρι Hycote και τρίψιμο με ντουκόχαρτο προοδευτικά από 2000 βαθμούς σε 5000 βαθμούς και ξαν'α πλύσιμο με χλιαρό νερό.
3. Χρώμα αυτοκινήτου σε σπρέυ (την απόχρωση μπορούν να στην φτιάξουν και επιτόπου). 1-2 χέρια με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 48 ώρες
4. Κάλυψη μοντέλου για προστασία από την σκόνη .Τοποθέτηση σε ζεστό μέρος (πχ. κοντά σε καλοριφέρ) για να σκλυρύνει το χρώμα.
5. Πέρασμα με κερί Carnauba ( turtle wax  ) σε αλοιφή και απαλό τρίψιμο
6. Γυαλιά ηλίου για αποφυγή τύφλωσης από την γυαλάδα !!
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #39 στις: Ιανουαρίου 04, 2008, 01:03:54 μμ »
Παιδιά,να διευκρινήσουμε κάποια πράγματα!
Η ματ επιφάνεια έχει κόκκο. Η γυαλιστερή έχει και πάλι κόκκο,απλά μικρότερο σε μέγεθος και βάθος και δίνει την αντίληψη πιο λείας επιφάνειας.Όπως είναι τα πίξελς.
Όσο και να ψεκάζουμε γυαλιστερό χρώμα ή βερνίκι θα υπάρχει πάντα ο κόκκος των χρωμάτων και η μικροσκοπική υφή της φλούδας πορτοκαλιού-όπως ονομάζεται- που δεν θα δίνει αυτό το φίνο αποτέλεσμα στο χρώμα.
Επίσης,τα σμάλτα είναι πιο χοντρόκοκκα απ τα ακρυλικά.
Και λόγω του ότι τα ακρυλικά στεγνώνουν και πολύ πιο γρήγορα,είναι προτιμότερο να βάφεται το τελικό ή τελικά χέρια βερνίκι με ακρυλικό.
Όμως...  τα σμάλτα,αν στεγνώσουν πολύ καλά,δουλεύουν πολύ καλύτερα στην λείανση απ ότι τα ακρυλικά!
Το καλύτερο γυάλισμα γίνεται ΜΟΝΟ με αλοιφές γυαλίσματος και ΜΟΝΟ αν το προηγούμενο υπόστρωμα είναι γυαλισμένο.
Σκεφτείτε να προσπαθείτε να γυαλίσετε την επιφάνεια ενός ντουκόχαρτου,απλά ψεκάζοντας γυαλιστερό βερνίκι ή ακόμη και πολλαπλά χέρια χρώμα!
Το χρώμα θα κάτσει στο ίδιο πάχος και στις εσοχές και στα εξογκώματα.Το ίδιο γίνεται και στην λεία επιφάνεια του μοντέλου.Μόνο που σε μικροσκόπιο,το λείο πλαστικό δεν είναι τόσο λείο,και οι γρατζουνιές απ το...1000άρι ντουκόχαρτο φαίνονται χαράδρες...!
Θα πρέπει με το αρχικό τρίψιμο στο χρώμα να αφαιρέσετε -βέβαια- τα σκουπιδάκια και σκόνες και ταυτόχρονα τον κόκκο που παρουσιάζετε απ το ψέκασμα.
Σε κάθε επόμενο στρώμα θα πρέπει να γυαλίζετε το χρώμα επιμελώς,ώστε χέρι με χέρι,να γυαλίζεται το τελευταίο στρώμα αλλά ταυτόχρονα να λειαίνει και η επιφάνεια,ώστε στο τέλος να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο λεια επιφάνεια όχι λόγω χρώματος όμως αλλά λόγω ορίου αλοιφής!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Tags: âáøéìï