Αποστολέας Θέμα: Κόλλα για μαλακό πλαστικό  (Αναγνώστηκε 8685 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giorgos800

• Scale 1/35
  • *
Κόλλα για μαλακό πλαστικό
« στις: Νοεμβρίου 05, 2009, 10:34:33 μμ »
Click to see the original size.

Φίλοι μου καλησπέρα
Ενα πρόβλημα που αντιμετοπίζουν οι μοντελιστές που ασχολουνται με φιγούρες σε κλιμακα 1/72 είναι  οτι εχουν δυσκολία να τις κολησουν.  Αυτό συμβάινει εξαιτίας του είδους του πλαστικού απο το οποίο είναι κατασκευασμένες. Το μαλακό αυτό πλαστικό που ονομάζεται πλαστικό πολυεθυλενίου (PE), μπορεί να είναι ευκαμπτο, πράγμα που προστατευει τις μικροσκοπικές φιγούρες απο το σπάσιμο, παρουσιάζει όμως τεράστιες δυσκολίες στην κολληση, τοσο μεταξυ του όσο και με αλλα ειδη πλαστικών και άλλα υλικά.
Η κοινές μοντελιστικές υγρες κόλλες που χρησιμοποιύμε με τεραστια επιτυχία στην κόλληση των πλαστικών κιτ, σ αυτή την περίπτωση έιναι ουσιαστικά αχρηστες. Ενώ ακόμα και οι πιο δυνατές κυανοακρυλικές κολλες έχουν μετρια αποτελέσματα με αποτελεσμα οι φιγούρες πολυ συχνά να ξεκολάνε ακόμα και με ελαχιστη πιεση, που έχει με τη σειρα του αποτέλεσμα οι μοντελιστες να καταφευγουμε σε διαφορες πατέντες κ αλχημειες που μας κανουν τη ζωή δυσκολη  :mrgreen:.
Το πρόβλημα αυτό έχει απασχολήσει τους μοντελιστές για χρόνια και διάφορες λυσεις εχουν υοθετηθεί κατα καιρους. Βεβαια, μια πολυ αποτελεσματική λυση στο πρόβλημα είναι η ηλεκτροκόλληση,  αλλα τα πολυ μικρα κομματια έιναι δυσκολο να κοληθουν, εκτος του οτι υπαρχει και κινδυνος να λιωσει το πλαστικό και να καταστραφει η φιγούρα.

Φτιάχνοντας το διόραμα της Ακρας, το εψαξα πολυ το θέμα στο internet και αλλου, ανακάλυψα λοιπόν σε διαφορα sites για φιγούρες και wargames οτι πολλοι χρησιμοποιούσαν την κόλλα της Loctite All plastics, η οποία κυκλοφορεί με διαφορετικά ονοματα κ σε διαφορετικες συσκευασίες ανα χωρά . Εψαξα πολύ να τη βρώ στην Ελλαδα  χωρις επιτυχία όμως.
Κάποια στιγμη, ενώ ήμουν στα τελειώματα του διοράματος την βρήκα επιτέλους στο praktiker.
Ονομάζεται Loctite Super Attack All plastics, είναι σε κιτρινη συσκευασία,  η τιμη της τσουχτερή γυρω  στα 8 με 9 ευρώ, αρκετα ακριβότερη απο τις κυανοακρυλικές. Την αγόρασα λοιπόν με αγωνιά για να τη δοκιμάσω.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν κατι παραπάνω απο ικανοποιητικά και πραγμνατικά δεν πιστευα οτι μπορει να κολλησει τόσο καλα τις μικροσκοπικές αυτές φιγούρες που ενα σωρό αλλας κολλες ειχαν αποτυχει.
Ενα απο τα τεστ που της έκανα θα το παρουσιάσω πιο εδώ.

Εκοψα στη μεση δυο φιγουρες απο διαφορετικες εταιρίες και προσπαθησα να τις κολλησω. Το πανω μερος είναι οι αραβες της Hat και το κατω μερος της Italeri.

Η Κόλληση γινεται σε δυο σταδια.
1) Απλωνουμε τον activator και στα δυο μερη που θελουμε να κολλήσουμε κ τα αφηνουμε για 1 με 2 λεπτα.
2) Μετα βαζουμε λιγη κολλα στο ενα απο τα δυο μερη τα εφαπτουμε γρηγορα τα κρατάμε κολλημενα για λιγο και αυτο ηταν. Εχουμε μια ιχυρότατη κολληση.

Ο κατασκευαστής αναγράφει οτι  η κόλληση ολοκληρώνεται πληρως μετα απο 8 ,ωρες. Εγώ την άφησα περίπου 2 με 3 ωρες και μετα αρχισα τις δοκιμές.
Εδεσα μια αλυσίδα στα κατω μερη της φιγουρας και αρχισα να κρεμαω μια, μια, διαφορες μοντελιστικές πενσες, κρατώντας τη φιγούρα απο το πανω μερος και περιμενα να δω αν και ποτε θα ξεκολησει.

Click to see the original size. Click to see the original size.

Click to see the original size.  Click to see the original size.

Κατάφερα και έβαλα 7 πενσες  (δεν μπορουσα να κρατήσω περισότερες) στο χερι μου, αλλα η φιγουρα δεν ξεκόλησε.
Το αποτέλεσμα πραγματικά είναι εντυπωσιακό.

Η κολλα ειναι φοβερή και πραγματικά  φίλοι μου αξίζει τα λεφτά της.
 ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::   

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: Κόλλα για μαλακό πλαστικό
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 06, 2009, 01:13:44 πμ »
εξαιρετικά ενημερωτική και κυρίως πειστική παρουσίαση
 ::icon_thumright:: ::icon_thumright::   ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
προσωπικά δεν τη γνώριζα και είχα το ίδιο πρόβλημα με τα μαλακά πλαστικά.
Θα τη δοκιμάσω και ελπίζω να δουλεύει σε παλαιού τύπου ερπύστριες αρμάτων
 ::salut::
Σ.Σ.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 06, 2009, 10:03:10 πμ »
Αν και δεν την έχω δοκιμάσει σε ερπύστριες Σταύρο, νομίζω όμως οτι θα κάνει δουλεια.  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Rage

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Λαρισα
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 06, 2009, 10:07:30 πμ »
Ευχαριστουμε..... ::eusa_clap:: ::salut::
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 06, 2009, 10:11:16 πμ »
Ευχαριστούμε πολύ Γιώργο, αναλυτικότατη και πολύ κατατοπιστική η παρουσίασή σου. Δείχνει για τρομερή ανακάλυψη το συγκεκριμένο προϊόν.  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 22, 2009, 12:35:40 πμ »
Δεν δουλεύει πολύ καλά μόνο στο μαλακό πλαστικό, δουλεύει εξίσου καλά και με σκληρά πλαστικά  ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Προϋπόθεση βασική να είναι καθαρές και επίπεδες οι προς συγκόλληση επιφάνειες.  Η μύτη  του "μαρκαδόρου" - ασταριού πρέπει να διατηρήται και αυτή καθαρή. Με ανομοιογενή υλικά ,δεν κολλά αποτελεσματικά.
Και μια λεπτομέρεια οικονομικής φύσεως : Είναι που είναι ακριβή για την παρεχόμενη ποσότητα, στο praktiker τιμάται 8,90EUR ενώ στο carrefour 7,19.  :shock:

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 22, 2009, 12:52:49 πμ »
Την συγκεκριμένη την χρησιμοποιώ και 'γώ κανα 2μηνο τώρα και είναι καταπληκτική  ::icon_thumright:: ΑΛΛΑ προσοχή τον μαρκαδόρο καταλύτη ΟΧΙ πάνω απο 1' χωρίς το καπάκι του  :!: :!: :!: Εξατμίζεται πανεύκολα και στεγνώνει (άχρηστος πλέον)  :!: :!: :!: Και όπως είπε ο Γιάννος καθαρές επιφάνειες  :!: :!: :!:

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 22, 2009, 11:43:05 πμ »
Την έχει δοκιμάσει κανείς τελικά σε ερπύστριες βινυλίου?

Αποσυνδεδεμένος staticjim

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: UK , Manchester
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 22, 2009, 01:21:51 μμ »
Δεν ξερω πως τα πας απο κολες αλλα απο πενσακια εισαι κομπλε  :mrgreen:

Πολυ ωραια η παρουσιαση γιωργο και μαλιστα μου θυμισε διαφημηση παλια με κυανοακριλικη "με μια σταγονα κραταει 2 τονους βαρος" .... θυμαστε ?  :wink:

Δε μου λες δοκιμασες μετα να την ξεκολησεις με τα 2 σου χερια ??? Δηλαδη θελω να πω οτι αν κολησεις κατι "μπετονει" και τελος ? δεν εχεις περιθωριο διωρθωσης? Αν και με ενδιαφερει να γινεται "μπετον" γιατι ορισμενες κολησεις πχ στα φτερα που εχουν μεγαλο μηκος και πανε στην ατρακτο τα κολαγα με ΜΕΚ για ποιο γερη κολληση και σε αλλα δυσκολα σημεια επισης.Ενδιαφερουσα κολιτσα  παντος :D

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 22, 2009, 01:30:45 μμ »
εξαιρετικά ενημερωτική και κυρίως πειστική παρουσίαση
 ::icon_thumright:: ::icon_thumright::   ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
προσωπικά δεν τη γνώριζα και είχα το ίδιο πρόβλημα με τα μαλακά πλαστικά.
Θα τη δοκιμάσω και ελπίζω να δουλεύει σε παλαιού τύπου ερπύστριες αρμάτων
 ::salut::
Σ.Σ.

X2  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 22, 2009, 01:45:51 μμ »
.... μου θυμισε διαφημηση παλια με κυανοακριλικη "με μια σταγονα κραταει 2 τονους βαρος" .... θυμαστε ?  :wink:
Πως δε Θυμάμαι. Πάντως, πλασιέ  τις Loctite  δεν είμια... (χι χι χι)...  ::077devil:: ::077devil::  ::angel_evil::

Δε μου λες δοκιμασες μετα να την ξεκολησεις με τα 2 σου χερια ??? Δηλαδη θελω να πω οτι αν κολησεις κατι "μπετονει" και τελος ? δεν εχεις περιθωριο διωρθωσης? Αν και με ενδιαφερει να γινεται "μπετον" γιατι ορισμενες κολησεις πχ στα φτερα που εχουν μεγαλο μηκος και πανε στην ατρακτο τα κολαγα με ΜΕΚ για ποιο γερη κολληση και σε αλλα δυσκολα σημεια επισης.Ενδιαφερουσα κολιτσα  παντος :D
Την τάβηξα και με τα χερια μου και δεν ξεκολάει. Βέβαια δεν το παράκανα κιόλας   ::prioniicon::

Τα περιθώρια διόρθωσης που έχεις ειναι για καμια τριανταριά δευτερόλεπτά. Μετά τελος. Πάντως, γενικά με όλες τις κυανοακρυλικές τα περιθώρια διόρθωσης έιναι λιγα.

Θα τη δοκιμάσω και σε ερπύστριες μαλακού βυνιλιου

Tags: